İspanyol fon online seyahatle büyüyecek
İspanyol özel sermaye fonu GED Capital,Turkcell tarafından kurulan online seyahat acentesi Bavul.com’u geçen yıl satın alarak Türkiye pazarına girdi. Kuruluşundan bu yana 500 milyon Euro’luk fon oluşturan GED Capital, Bavul.com’u, Türkiye’nin en büyük oniine seyahat acentelerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.
internetin hayatımızın içine iyice girmesiyle satın alma alışkanlıklarımız da değişmeye başladı. Önce elektronik aletler, ardından tekstil ürünleri ayakkabı derken seyahat biletlerimizi de internet üzerinden satın almaya iyice alıştık. Bu eğilim tüm dünyada artarak devam ediyor. Amerika’da yapılan rezervasyonların yüzde 65’i internetten yapılırken Avrupa’da ise bu oran yüzde 40’ın üzerinde. Türkiye’de rezervasyonların henüz yüzde 25’leri oniine yapılıyor. Ancak bir kaç yıl içerisinde online’ın pazar payının yüzde 50’den fazla olması bekleniyor.
Elbette bu büyüme potansiyeli oniine seyahat pazarına yönelik yatırımları artırırken yabancı şirketlerin Türkiye’ye gelmesine sebep oluyor. Bunlardan biri de Turkcell’in kurduğu Bavul.com’u geçen yıl satın alarak Türkiye pazarına giren Ispanyol özel sermaye fonu GED Capital oldu. Kuruluşundan bu yana 500 milyon Euro’luk fon oluşturan GED Capital, Iber Yarımadası’nda ve Güneydoğu Avrupa’da 23 şirketten oluşan bir portföyü yönetiyor.
320 bin müşterisi var
GED Capital’in Türkiye’deki ilk yatırımı olan Bavul.com uçak bileti, otel, tur ve cruise ürünleri satın alınan bir oniine seyahat acentesi.
Bunun yanı sıra site seyahat sağlık sigortası, vize hizmeti gibi ürünleri de oniine olarak satışa sunuyor. Bavul.com’un şu anda 320 bin kayıtlı müşterisi var. Mobil uygulamaları 300 binin üzerinde kişi tarafından kullanılıyor. Aylık ziyaretçi sayısı ise 250 binin üzerinde. Yeni projelerle bu rakamlarda hızlı bir büyüme hedefle diklerini söyleyen bavul.com Genel Müdürü Maz-har Özsoy, 320 bin olan kullanıcı sayısını 2016 itibariyle 500 bine çıkarmak istediklerini bilirtiyor.
Bavul.com aslında otel, uçak, tur hizmeti veren bir oniine seyahat asistanı olsa da otel satışlarında farklı bir strateji izliyor. Doğrudan otellerle çalışmaktan ziyade otellerle anlaşması olan birkaç farklı şirket ile anlaşarak onların ürünlerini satışa sunuyor. Dolayısıyla müşteri açısından en iyi fiyatı sunabildiklerini söyleyen Özsoy, “Oteller hakkında diğer kullanıcıların yorumları konusunda da Tripadvisor ile bir işbirliğimiz var. Birçok ülkede bulunan 250 binden fazla otel ile anlaşmamız var. Şu anda Bavul.com’dan uçak bileti alanlar, otel rezervasyonlarında da yüzde 10 indirimden yararlanıyor. Uçak biletlerini de 9 taksit avantajıyla satın alabiliyorlar” diye konuşuyor.
Pazarın potansiyeli büyük
Bavul.com’da bilet ve uçuş arayan kişi, örneğin, İsviçre Stockholm’e uçak bileti arıyorsa, havayolları içinde en ucuz bileti, karşılaştırmalı fiyatları bulabildiği gibi, Stockholm’de nereleri gezebileceğini, ne yiyip-içe-ceğini, hava durumunu, nasıl eğlenebileceğini hatta, alışveriş yaparken hediyelik ne alabileceğini de öğrenebiliyor. Özsoy, bu özelliğiyle BavuLcom’unhem bir Online tatil asistanı hem de keyifli bir gezi portalı olduğunu söylüyor. Önümüzdeki dönemde yeni projeler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Özsoy, “Kullanıcılarımız bavul.com’da bir ürünün o andaki en uygun fiyatını bulabilecekler. Bunun yanı sıra açık artırma panelimizi de takip ederek avantajlı fiyatlarla seyahat satın alabilecekler” diyor.
Türkiye için önemli büyüme hedefleri koyan GED Capital, Türkiye’ye online seyahat pazarının büyüme potansiyeline güveniyor. Turizm sektöründe online alışveriş ve online erişim trendi hızlı yükselen bir grafik gösteriyor. Tu-rizm sektöründe çevre ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle beklenen büyüme yakalanamasa da oniine pazar her sene katlanarak büyüyor. Türkiye online pazarın payının yüzde 25’lerde olduğuna dikkat çeken Özsoy, yıl sonunda bu rakamın yüzde 10 oranında artarak yüzde 35’lere ulaşmasını beklediklerini söylüyor.
Daha kolay erişim imkanı
Normal turizm acentelerinin sayısı giderek azalırken online acentelerin sayısının arttığını söyleyen Özsoy, “Türkiye’nin online tatil, online seyahat alışverişi için çok büyük potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Zaten turizm acentelerinin birçoğu web sitesi açıp oradan satış yapmaya başladılar bile. Türkiye’de de akıllı telefon kullanımı, internet kullanımı çok fazla. Her alanda online hizmetlerden yararlanma her geçen gün artıyor ve yaygınlaşıyor. Turizm açısından da online kullanımla ilgili potansiyel var’’ diye konuşuyor.
Bavul.com Türkiye Genel Müdürü Mazhar Özsoy’a göre 10 yıl sonra Türkiye’de offline turizm olmayacak. Genç nüfus ve bu kitlenin teknolojiyi kullanma alışkanlıkları doğrultusunda Türkiye pazarının da şekil değiştirerek tamamen online seyahate dönüşeceğini söyleyen Özsoy, “Nasıl ki bugün 45 yaşın altındaki herkes bilgisayar okur yazarıysa, 10 yıl sonra da 55 yaşın altındaki herkes online rezervasyona yönelecek. Online seyahat satın almanın avantajı, müşterilerin istediği ürünü rahatça bulabilmesi, istediği tarihte, en uygun ürünü bulup fiyat karşılaştırarak seçim yapabilmesi. Ayrıca, müşteri destek hatlarıyla sabah 9 akşam 9 olmak üzere 7 gün destek alınabiliyor. 24 saat erişime ve desteğe açık uzman ekiplerimiz var. Kısaca daha hızlı ve kolay erişim imkanı sunuyoruz” diye konuşuyor.