İşlenmemiş Doğal Gazdan Yakıt Eldesinde Yeni Bir Yöntem Bulundu
İşlenmemiş Doğal Gazdan Yakıt Eldesinde Yeni Bir Yöntem Bulundu
Dünyanın enerji ihtiyacı her geçen yıl daha da artıyor. Bu durum yeni enerji elde etme yöntemleri üzerine pek çok araştırma yapılmasına neden oluyor ve başarılı çalışmalar çok ses getiriyor. Bu başarılı çalışmalardan biri de Science ın 14 Mart’taki sayısında yayımlandı. Brigham Young Üniversitesinde ve Scripps Araştırma Enstitüsünde çalışan araştırmacıların gerçekleştirdiği çalışmalar sonucu işlenmemiş doğal gazdan yakıt olarak kullanılabilecek alkol elde edilmesi için kullanılabilecek yeni bir yöntem geliştirildi.
Daha önceleri doğal gazdan yakıt elde edilmesi için önce doğal gazın kendini oluşturan maddelere (metan, etan ve propan) ayrıştırılması gerekiyordu. Ancak geliştirilen yeni yöntem ile bu üç madde birbirinden ayrıştırılmadan da yakıt üretilebiliyor.
Araştırmacılardan Dr. Daniel Ess buldukları yöntemle bu üç maddeyi aynı anda yakıta dönüştürebildiklerini, böylece ayrıştırma için zaman harcanmadığını söylüyor.
Geçiş elementlerinin katalizör olarak kullanıldığı geleneksel yöntemlerde doğal gazın alkole dönüşümü 1400-1600°C sıcaklıklarda gerçekleştiriliyor, Yeni yöntemde ise hem katalizör olarak geçiş elementleri yerine kurşun, talyum gibi baş grup elementleri kullanılıyor hem de dönüşüm 180°C gibi çok daha düşük bir sıcaklıkta gerçekleştiriliyor. Böylece hem maliyet düşüyor hem de enerjiden tasarruf ediliyor.