İşkur Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim Programları
Türkiye İş Kurumu, 2016’da işbaşı eğitim programına ağırlık verecek. 10 kursiyerden yedisinin iş bulmasına aracılık eden program, sektör, katılımcı ve işveren bazlı çeşitlendirilecek…
TÜRKİYE Iş Kurumu (tŞKUR), 2016 yılında istihdamın korunması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılmasına yönelik aktif işgücü programlarına rekor kaynak ayıracak. İşsizlik Sigortası Fonu prim gelirlerinden işgücünün istihdam edilebilirliğini artırmak için ayrılan payın yüzde 50’ye çıkarılmasıyla bütçesine 1 milyar 980 milyon TL’lik kaynak aktarımı sağlanan IŞKUR, 2016’da başta aktif işgücü programları, istihdam programları ve işgücü araştırmaları olmak üzere kurumun faaliyetlerinde kullanılmak üzere yaklaşık 5 milyar TL’lik bir bütçeye sahip olacak.
Gelecek yıl mesleki eğitim kursları ile girişimci adaylarına yönelik eğitimlere devam edecek olan IŞKUR, özellikle meslek ve iş deneyimi olmayan işsizlere ‘işbaşında öğrenme’ fırsatı tanıyan işbaşı eğitim programına ağırlık verecek. IŞKUR, 2016’da işbaşı eğitim programlarını sektör, katılımcı ve işveren bazlı olarak çeşitlendirecek.
Bu düzenlemeyle 2016’da kurum faaliyetleri için kullanabilecek kaynağın yaklaşık 5 milyar TL’ye çıkacağını söyleyen IŞKUR Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, söz konusu kaynağın işgücünün istihdam edilebilirliğini artırma, çalışanların vasıflarını yükseltme ve işsizlerin iş sahibi olmalarını temin amaçlarıyla aktif işgücü piyasası programlarında kullandırılacağını vurguluyor.
İŞBAŞI EĞİTİMİNE AĞIRLIK VERİLECEK
Hükümet programı ve üst politika metinlerini dikkate alarak özellikle işbaşı eğitim programına ağırlık vermeyi planladıklarını belirten Yazıcı, 2016’da aktif işgücü programlarını çeşitlendirme ve yaygınlaştırma yönünde çalışmalar yapacaklarını kaydediyor. Yazıcı, işsizlere ‘işbaşında öğrenme’ fırsatı sağlayan işbaşı eğitim programlarını sektör, katılımcı ve işveren bazlı olarak çeşitlendirmek istediklerini ifade ediyor.
Kurs ve programların belirlenmesinde işgücü piyasası araştırma sonuçları ile işverenlerden ve işgücü piyasasının temel aktörleri olan çatı kuruluşlardan alman somut talepleri dikkate aldıklarını dile getiren Yazıcı, “Bu talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Özellikle işbaşı eğitim programının işverenlerden alınan talepler doğrultusunda geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi 2016’da mümkün olabilecek. Gece gündüz işletme ziyareti yapıyoruz. işbaşı eğitimi, çok önemsediğimiz, artması ve geniş alanlara ulaşması için çaba gösterdiğimiz bir alan. Dünyaya da model olmuş bir konu” diyor.
İŞİ YAPARAK ÖĞRENİYORLAR
işbaşı eğitim programı, kuruma kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini, iş ve üretim süreçlerini bizzat görerek öğrenmelerini sağlamayı amaçlayan bir iş başında öğrenme programı olarak biliniyor, işbaşı eğitim programı katılımcılara eğitim aldıkları meslekte veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanma şansı sunuyor. Programa katılan üniversite öğrencileri ise zorunlu stajlarını bu program aracılığıyla yapma şansına sahip olarak iş arama sürecinde bu deneyimlerine CV’le-rinde yer vermek suretiyle deneyim eksikliği engelini aşabiliyorlar. Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde gelir elde etme imkanı da veriliyor. işverenler ise programa katılan işsizlere ve üniversite öğrencilerine işi öğreterek istihdam etmek istedikleri kişinin mesleki deneyim ve becerilerinin gelişip gelişmediğini gözlemleme şansına sahip oluyorlar.
İSTİHDAM GARANTİSİ YOK AMA…
işbaşı eğitim programlarında istihdam garantisi olmadığını vurgulayan Yazıcı, buna karşın kurs sonrası istihdam oranının yüzde 70’lere ulaştığına dikkat çekiyor. “Hepimiz okullarımızı bitirdiğimizde, daha önce bu işi yaptın mı, sorusuna muhatap olduk” diyen Yazıcı, işbaşı eğitim programları ile bu sorunun finansmanının sağlandığını vurguluyor.
MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI
Mesleki eğitim kursları ise işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla yapılan meslek edindirme ve geliştirme kursları olarak biliniyor. İstihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanların en az yüzde 50’si, en az 120 gün olmak üzere kurs süresi kadar istihdamda kalıyor. Kurs süresi dört ayın üzerinde ise kurs süresince istihdamda kalınması isteniyor. IŞKUR Genel Müdürü Yazıcı, mesleki eğitim kurslarında istihdamda kalma oranının yüzde 60’lara kadar çıktığını ifade ediyor.
ENGELLİYE 36 BİN TL HİBE VAR
IŞKUR, engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan, engellilerin kendi işini kurmaları halinde 36 bin TL hibe desteği veriyor. Söz konusu fonda yaklaşık 80 milyon TL kaynak bulunduğunu açıklayan Yazıcı, engellilere yönelik proje başvuruları için halen açık olan hibe çağrılarının 30 Aralık 2015’te sona ereceğine dikkat çekiyor. Kuruluş işlemleri desteklenen engellilerin kurduğu işletmenin bir sene boyunca işletme giderlerinin karşılanacağını ifade eden Yazıcı, makine ve donanım için de hibe verdiklerinin altını çiziyor.
İŞSİZE, ÖĞRENCİYE DANIŞMAN
IŞKUR, öğrencilerin meslek seçimlerine, IŞKUR’a kayıtlı iş arayanların iş bulmalarına, mesleki uyum problemlerini gidermelerine, mesleki becerilerini geliştirmelerine, mesleklerini-işlerini değiştirmelerine, işverenlerin ise mevzuat çerçevesinde bilgilendirilmeleri ile taleplerini karşılamalarına sistemli olarak yardım etmek üzere iş ve meslek danışmanları istihdam ediyor.
Kurum bünyesinde şu anda 3 bin 756 iş ve meslek danışmanı görev yapıyor. Bu danışmanların, IŞKUR’a kayıtlı tüm iş arayanlara, işverenlere ve ayrıca öğrencilere daha etkin hizmet verebilmeleri amacıyla her bir danışmana iş arayan, işveren ve okul portföyü atanması ve danışmanların bu hizmeti portföy yönetimi yoluyla sunmaları, böylece her işsizin, işverenin ve okulun bir danışmanı olması sağlanıyor.
İşsizlik Sigortası Fonu 91.1 milyar TL
İşsizlik sigortası Fonu fon varlığı 31 Ekim 2015 tarihi itibariyle 91 milyar 93 milyon TL’ye ulaştı. Fondan 31 Ekim’e kadar 34 milyar 169 milyon 886 bin 366 TL gider yapıldı. 31 Ekim 2015 tarihine kadar toplam işsizlik ödeneği olarak işsizlere 10 milyar 274 milyon 212 bin 455 TL, kısa çalışma ödeneği kapsamında 211 milyon 6 bin 240 TL, ücret garanti ödemesi kapsamında 123 milyon 965 bin 952 TL ödendi.
Artık dikiş nakış kursu açılmıyor
İŞKUR, işgücü piyasasının fotoğrafını çekerek işgücü ihtiyacını tespit etmek amacıyla çalışmalarını da sürdürüyor. Bu çalışmalardan en önemlisi olan İşgücü Piyasası Araştırması ile ülke genelinde ve il düzeyinde geliştirilecek istihdam politikalarının temeli oluşturuluyor. İŞKUR Genel Müdürü ve Dünya Kamu İstihdam Kurumlan Birliği [WAPES] Başkanı Nusret Yazıcı,”2012’de 50 bin, 2013’te 80 bin, 2014’te 110 bin, 2015’te 130 bin işletmeyi ziyaret ettik. ‘Ne arıyorsunuz?’ diye sorduk. Bu ziyaretler sonrasında, sokak sokak eleman ihtiyaçlarını öğrendik. Mesleki eğitim kurslarını da bu taleplere yönelik düzenliyoruz. Eskisi gibi dikiş nakış, bilgisayar muhasebe kursu açalım demiyoruz. Bu sayede 2012’de yüzde 22’lerdeki istihdam garantisi yüzde 60-70’lere yükseldi” diyor.