İşitme Cihazı Bayisi Olabilirsiniz
Phonak, işitme cihazları için bayilikler veriyor, İşitme Cihazı Bayisi Olabilirsiniz
Türkiye pazarına bu yılın başında giren ve işitme cihazları sektöründe dünyanın sayılı oyuncuları arasında yer alan İsviçreli Phonak, işitme cihazları için bayilikler vermeye hazırlanıyor. Bayilerini alt bayilerle büyütmeyi hedefleyen şirketin planı ise bu sektöre yönelik zincir marketler oluşturmak.
İŞİTME SORUNU. GÜNÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ SAĞLIK PROBLEMLERİNDEN BİRİ. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde sıkça rastlanan işitme engelinin temel nedenlerinden biri, akraba evlilikleri. Bunun yanı sıra söz konusu sağlık sorunu, gürültü kirliliğinin artışına paralel olarak da çoğalıyor. Resmi rakamlara ulaşmak mümkün olmasa da Türkiye’de her 10 kişiden üçünün işitme sorunu yaşadığı tahmin ediliyor. Gelişmiş ülkelerde ise bu rakam, her 10 kişiden birine iniyor. İşitme cihazı sektörü ise bu soruna paralel olarak büyüyor.
Dünyada yıllık ortalama beş milyon adet işitme cihazı satılıyor. Türkiye’de ise işitme cihazı satan yaklaşık 200 adet mağaza bulunuyor. Bu rakamın içine merdiven altı diye tabir edilen kayıt dışı dükkanlar da dahil. Kısacası işitme cihazı sektörünün ciddi bir sektör olarak algılanması konusunda hala problemler olduğunu söyleyebiliriz. Keza Türkiye’de 50 TL ye de 7 bin Euro’ya da işitme cihazı bulmak mümkün.
Pazarın gelişime açık olması, yabancı şirketlerin de ilgisinden kaçmıyor. Bu anlamda Türkiye’de yeni bir oluşum içine giren dünyanın en büyük işitme cihazı şirketlerinden biri olan Phonak, Türkiye pazarına uzun vadeli bakıyor. Şirket, bu anlamda Türk girişimcilere dc iş ortaklığı konusunda fırsatlar sunmaya hazırlanıyor.
Türkiye’de 5+5 planı
Phonak, 50 yıldır işitme cihazları konusunda faaliyet gösteren İsviçre merkezli bir şirket. Ancak son 10 yıldır işitme cihazlarını geliştirme konusunda da çeşitli çalışmalar yapan şirket, dünya piyasasında yüzde 30’luk bir pazara sahip. Sosyal sorumluluk projelerine de önem veren şirket, teknolojik alt yapısını sürekli geliştiriyor.
Türkiye pazarına 2008 yılının başında giren Phonak, yaklaşık 30 bayiye sahip. Türkiye’ye uzun vadeli bakan şirket, 5+5 planını benimsemiş. 10 yıllık bir vadeyi kapsayan bu plana göre, Türkiye piyasasında yüzde 30 oranında pazar payına ulaşılması hedefleniyor. Phonak Türkiye Genel Müdürü Hayri Can Bulman, Pho-nak’ın gittiği tüm ülkelerde pazarın yüzde 30’una hakim olduğunu belirtiyor. İşitememenin zor bir problem olduğuna dikkat çeken Bulman, şöyle devam ediyor:
“işitmeyince, sesin ne taraftan geldiğini de duymuyorsunuz. Bu da tehlikelere karşı bir alıcınız olmadığı anlamına geliyor. Duyamamamn daha ileriki aşamaları, konuşama-maya neden oluyor. Bu da sosyal hayatı yavaş yavaş kesintiye uğratıyor. Örneğin Almanya’ya baktığımızda 80 milyonluk bir nüfusu var. Bu ülkede 2007 yılında 700 binin üzerinde işitme cihazı satıldığını görüyoruz.”
Türkiye’de ise hala bebeğin sağlığının doğum öncesi ve sonrasında taramasını yaptıran ailelerin sayısının çok az olduğunu söyleyen Bulman, “Ne yazık ki bunun için yeterli maddi imkânlarımız yok” diyor.
Tedarik sıkıntısı yok
Türkiye’ye işitme cihazları satan şirketlerin bu ülkede direkt olarak faaliyet göstermediğini söyleyen Bulman, Phonak Türkiye’nin bu açıdan avantajlı olduğunu ifade ediyor. Özellikle tedarik konusunda hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını kaydeden Bulman, “Biz Türkiye’ye uzun vadeli olarak bakıyoruz. Burada direkt olarak faaliyet gösterdiğimiz için bu ülkenin ihtiyaçlarına birebir yanıt verebiliyoruz” diyor.
Sokakta satılan tercih ediliyor
Türkiye’de bir başka sorunun ise kişilerin kendilerine olan aşırı cesareti olduğunu söyleyen Bulman, Avrupa’da gürültü denen yüksek sese bizim o şekilde bakmadığımıza dikkat çekiyor.
işitmenin temelinde yatan bir başka sorunun ise akraba evliliği olduğunu vurgulayan Bulman, “Akraba evliliklerinin getirdiği en önemli problemlerden biri işitme. Bir araştırmada, gelişmiş ülkelerde her 10 kişi den birinde işitme probleminin yaşanabileceğine işaret ediliyor. Gelişmekte olan ülkelerde ise hu rakam, her 10 kişiden üçü olarak ifade ediliyor. Almanya’da 700 hinden fazla işitme cihazı satılıyorsa, hunun ülkemizde 2 milyonun üzerinde olması lazım” diyor.
Türkiye’de yıllık hir milyona yakın işitme cihazı reçetesi yazılıyor. Bulman, halkın hu konuda bilinçsiz olması nedeniyle sokakta 50 YTCye satılan ürünleri tercih ettiğini ifade ediyor. Bulman’m ifadesine göre, hu da işitme duyusunun daha fazla bozulmasına neden oluyor.
Zincirler oluşturacak
Teknolojik altyapılarını sürekli yenilediklerini söyleyen Bulman, buna karşın cihaz fiyatlarının sürekli aşağı yöne doğru kaydığını belirtiyor. Rakiplerinin değişik kurallarla oynadığını vurgulayan Bulman, bu anlamda kârların daha ön plana çıktığını ifade ediyor.
Gittikleri hiçbir ülkede birebir perakendeye girmediklerini bildiren Bulman, Türkiye’de de büyük zincirlerin işbirli-ğiyle bayilik ağlarını geliştireceklerini kaydediyor. İşitme cihazları ve sistemleri satan zincirlerin yurt dışında çok geliştiğini ancak Türkiye’de hu rakamın çok az olduğunu söyleyen Bulman, bu zincirleri geliştirmek istediklerini de sözlerine ekliyor. Her türlü desteği vereceklerini söyleyen Bulman, oluşturacakları modeli şöyle özetliyor:
“Bizim aklımızdan geçen model şöyle; dünyada bazı şirketler var ve bu şirketlerin 700 bayisi oluyor. Bizimle çalışacak şirketlerin Türkiye’ye yayılmalarını istiyoruz. Ana bayilerimiz yalnızca bizim ürünümüzü satmak zorunda. Gelişmek isterlerse onlara kredi desteği de sağlayabiliriz. Bu aslında, paket bir program.”
Alım kotası yok
Phonak Türkiye, beş yıl içinde beş ana bayiye ulaşmayı hedefliyor. Bu ana bayiler kanalıyla tüm Türkiye’de alt bayiliklerin oluşturulması planlanıyor. Keza Bulman, her ana bayinin 20 ile 50 arasında değişen alt bayilikleri olabileceğini söylüyor. Mağazaların büyüklüğü konusunda herhangi bir standart belirlenmemiş. Dolayısıyla yatırım maliyeti de kurulacak mağazanın büyüklüğüne ve lokasyonuna göre değişiyor.
Bulman’ın ifadesiyle yatırım birkaç bin YTLden birkaç 100 bin YTLlye çıkabiliyor. Bayilere belirli bir ürün alım kotası şartı da getirilmemiş. Tek şartlarının bayilerinin iyi bir lokasyonda belirli bir stokla çalışması olduğunu ifade eden Bulman, “Bir bayinin yapacağı yatırım, 50 bin YTL olabilir. Ancak işini daha da büyütmek isterse bu rakam 100 bin YTCye çıkabilir” diyor. Phonak’ta işitme cihazlarının fiyatı, 800 YTL ile 4 bin Eııro arasında değiliyor.
Bayilerin kâr marjlarının yüksek olabileceğine dikkat çeken Bulman, bu işin doğru bir şekilde yapılması halinde net kârlılığın yiizde 30 oranında olabileceğini söylüyor.
Seminerlerle bilinçlendirecek
Doktorları bilinçlendirmek için de bir dizi çalışmalar yapacaklarını vurgulayan Bulman, aynı zamanda tüketici ve perakende kanalında da bu faaliyetleri devam ettireceklerini belirtiyor. Doktorları seminerlerde birebir ziyaret ettiklerini ifade eden Bulman, şöyle devam ediyor:
“Doktorları yurt dışındaki seminerlere de götürüyoruz. Bayi toplantılarımız oluyor. Bu toplantılarda onları da bilinçlendiriyoruz. Derneklerle bir araya gelmek istiyoruz. Kullanıcıların dernekleri, web sayfaları var. Bu kanallarla onlara bilinçlendirme konusunda destek vereceğiz. İşitme cihazlarının 2-3 yılda bir değiştirilmesi gerekiyor. Demek ki burada uzun vadeli bir dostluk söz konusu.”
Ben izmirde ege üniversitesinde odyometri okuyorum ve bayilik almak istiyorum nasil yapabilirim