Işınlama ile Hatasız Bilgi Aktarımı
Hollanda’daki Delft Üniversitesinde çalışan bir grup araştırmacı, ışınlama ile yaklaşık üç metre uzağa hatasız bilgi aktarmayı başardı. Dr. W. Pfaff ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Science ta yayımlandı.
Daha önce pek çok başka araştırma grubu ışınlama üzerine çalışmalar yapmıştı.
Ancak hatasız bir biçimde ışınlama (aradaki mesafeyi katetmeden bir noktadan başka bir noktaya yolculuk) başarılamamıştı. Delft Üniversitesi araştırmacıları ise ışınlama ile hatasız bir biçimde üç metre uzaklığa bilgi aktarmayı başardı.
Işınlama için kuantum dolanıldıktan yararlanılıyor. İki parçacığın durumlarının birbirine dolanık olması, aralarında büyük bir mesafe olsa bile biri üzerinde yapılan ölçümlerin diğerini de etkilemesine neden oluyor. Böylece bir noktadan diğerine aradaki mesafeyi katetmeden bilgi aktarmak mümkün oluyor. Geliştirilen yeni yöntemde çok soğuk elmaslarm içine hapsolmuş elektronlardan yararlanılıyor. Önce aktarılmak istenen bilgi lazerler kullanılarak elektronların spin durumlarında kodlanıyor. Daha sonra bu bilgi aktarılmak istenen yerde okunuyor.
Bu yöntem ile makroskobik bir cismi ışınlamak mümkün olmasa da yöntemin ileride pek çok teknolojide -örneğin kuantum bilgisayarlarının geliştirilmesinde- faydalı olacağı düşünülüyor. Araştırmacılar ışınlama mesafesini artırmak için çalışmalar yapmaya devam ediyor.