Başarılı Girişimcilik

İşini Kurmuş Veya Kurmak İsteyen Girişimcinin 5 Sorusu

Bu hafta girişimcilerin sıkça sordukları sorulara cevap vermek istiyorum. Bu sorular işini kurmuş veya kurmak isteyen tüm girişimcileri yakından ilgilendiriyor.

1-    Kariyer hayatım boyunca satış departmanında hiç yer almadım. Şimdi kendi işimi kurdum ve yapmam gereken en önemli şey iyi bir satış kadrosu kurmak. Nasıl yapabilirim?

Bunun en pratik yolu şudur ve bu metodu çok sık uygularım.

Sonuç oldukça başarılı. Sattığınız ürün veya hizmetle ilgili çok kısa bir bilgilendirme dokümanı hazırlayın. A4 sayfasını geçmesin. Iş görüşmesi için gelenlerden olabileceğini düşündüğünüz adaylara biraz fazla zaman ayırın. Bu kağıdı verin ve şirketiniz hakkında üç dakikalık bir bilgilendirme yapın. Kendisini bir başka toplantı odasına alın, ürününüz hakkmdaki bilgilendirme dokümanını da kendisine verin ve 30 dakika sonra tekrar görüşmeye alın. Bu sefer, kendisinden, sizi bir müşteri gibi kabul edip ürünlerinizi satmasını isteyin. O size satış yapmaya çalışırken siz de ürününüz hakkında bir müşterinin sorabileceği sorulan sorun.

Göreceksiniz ki, başvuran adayların içinde bu işi yarım saat içinde kavrayıp sanki yıllardır sizin şirketinizde satış kadrosunda çalışıyormuşçasma başarılı performans ortaya koyanlar çıkacaktır. Kadronuzu bu adayların içinden seçerek kurun.

girisimci

2-    Pek çok insanla tanışıyorum. Ancak bu çevreden nasıl faydalanacağımı bilemiyorum…

Network edinmek girişimciliğin ilk kurallarından biridir. Ancak şunu unutmamanız gerekiyor ki bu network’ten hemen bir şeyler ortaya çıkarmanız mümkün olmayabilir. İnsanlarla tanışmak, kartvizitlerini aldıktan sonra iletişiminizi devam ettirmek ve kendinizi sürekli hatırlatmak durumundasınız. Aksi takdirde çok kısa zaman sonra tanıştığınız insanlarla hiç tanışmamış gibi bir durum ortaya çıkabilir. Bu da bol miktarda ve hiçbir işe yaramayan bir kartvizit koleksiyonu sahibi olmanızdan başka bir şeye yaramaz.

Benim size tavsiyem internette mutlaka bir blog sayfası açmanız.

Bu sayfanızdan, özellikle işinizle ilgili, neler yaptığınızı paylaştığınız yazılarınızı, tanıştığınız bu insanlara mail yoluyla ulaştırmanız. Bu konudaki mail siteleri aylık 50 TL gibi çok düşük rakamlarla 10 bin kişiye kadar aynı anda mail atmanızı sağlıyor. 15 günde bir mailiniz tanıştığınız insanlara giderse, ilişkinizi sürekli canlı tutma fırsatı yaratmış olursunuz. Size önerebileceğim bir site: www.mpzmail.com

3-    Markalaşma sürecini ne zaman başlatmalıyım?

Bu, iş fikrinizle beraber zaten kendi kendine başlar. Ancak süreç, süreci kontrol altına almanız ve ürününüzü rakiplerden ayırt edilir hale getirecek bir marka ortaya çıkma sürecini yönetmeniz, satışların artmasıyla beraber gündeminize almanız gereken bir konudur.

Pazarlama kampanyalarınızı satış takip eder. Satış başarısını yakalar yakalamaz markalaşma sürecini profesyonel bir şekilde kontrol etmeye başlamanız gerekir. Her ne kadar bu süreç iş fikriniz ve şirketinizi kurma süreciyle beraber bir yandan ilerleyen bir süreç gibi de dursa, sizin resmi gündeminize satış başarısını yakalamanızla beraber girmesi gerekir.

4-    Franchise vermeye ne zaman başlamalıyım?

Belirli bir aşamadan sonra artık bağımsız girişimciler sizi aramaya başlar. Kendi bölgelerinde sizin markanızla işlerini kurmayı tercih ettiklerini belirtmeye başlarlar. Siz hiçbir reklam vermeden, franchise tanıtımı yapmadan bu tip mail veya telefonlar almaya başladıysanız, artık franchise verme vaktiniz gelmiş demektir. Ben bunu franchise vermeye organik geçiş olarak tanımlıyorum.

Bir başka metot da franchise reklamları vermenizdir. Yani hiç kimsenin aklında sizin markanız altında iş kurmak yok iken, siz böyle bir fikri bağımsız girişimcilerin aklına getirirsiniz. Bu süreç ise tamamen sizin kontrolünüz altında gelişir. Ne zaman kendinizi franchise vermeye hazır hissederseniz, o zaman reklam kampanyasını başlatırsınız.

5-    İş planını mı önce hazırlamalıyım, iş modelini mi?

Genellikle iş planının önce hazırlanması gerektiğini söylerler. Ancak ben kendi başarı hikayelerime baktığımda hep iş modelini önce ortaya çıkarmışım. İş modelini önce hazırlayın ki nasıl para kazanacağınız belli olsun. Aklınızdaki iş fikrinden nasıl para kazanacağınızın pek çok yöntemi vardır. Sermayeniz varsa ayrı bir yöntem, az sermayeniz varsa başka bir yöntem, hiç sermayeniz yoksa çok farklı bir yöntemle aynı sonuca ulaşmanız mümkün. Ancak, sermayeniz varsa az terlersiniz, sermayeniz yoksa çok terlersiniz. Önemli olan, sermayeniz olmadığı durumda dahi öyle bir iş modeli geliştirmelisiniz ki (örneğin etrafmızdakilerin atıl kapasitesini kullanmak gibi) sanki ortaya sermaye koymuşçasına bir sonuç çıksın. İş modelinizi geliştirdikten sonra bunu iş planına dökmek ise ikinci adımdır. Hepinize iyi haftalar…

Baybars Altuntaş

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu