İşe Girmekte İş Görüşmelerine Girmekte Olduğunuz Kadar Başarılı Değil Misiniz?
İşe girmekte zorlukmu çekiyorsunuz? Geçtiğimiz yılların ekonomik koşulları göz önünde bulundurulduğunda, özgeçmişinizin birçok firmanın ilgisini çekmiş olması ve iş görüşmesine çağrılmış olmanız son derece etkileyici bir başarıdır.
İçeriğe Ait Başlıklar
Nerede Yanlış Yaptığınızı Bulun
Ancak bu görüşmelerin hiçbirinden iş teklifi alamadınız mı? Görüşme için standart hazırlıkları yaptıysanız ve uygun bir biçimde giyindiyseniz; ancak kağıt üstündeki başarılarınız ve gerçek hayatta hala iş teklifi alamıyor olmanız arasında bir yerde bir hata yapıyor olmalısınız.
Sizin başarısızlığınız belki de gerekli şeyler üzerine düşünmemenizden kaynaklanıyordur. İş görüşmesi yaptığınız kişilerin ne duymak istediği ve firmanın nelere ihtiyaç duyduğu üzerine yeteri kadar düşündünüz mü? Eğer yapmadıysanız, şimdi düşünmeye başlamanın zamanıdır.
Ancak iş görüşmesi yaptığınız kişinin veya onun CEO’sunun nasıl düşündüğünü anlamaya çalışmadan önce daha basit bir yöntem deneyin ve biraz casusluk yapın.
Kameranın Gördüğünü Siz De Görün
Eğer iş görüşmesi sırasında sergilemek istediğiniz performansın provasını yaparsanız, kendinize başarmak için çok büyük bir şans verirsiniz.
İş arayan kişilerin iş görüşmelerinde daha başarılı olmalarının en iyi yolu pratik yapmaktır. Bir kariyer danışmanıyla veya insan kaynakları uzmanı ile sahte bir iş görüşmesi gerçekleştirerek nasıl daha iyi bir performans sergileyeceklerini öğrenebilirsiniz.
Bir sonraki adım ise bu sahte iş görüşmenizi videoya alarak bir profesyonelle birlikte tekrar tekrar izleyip bu kişinin tavsiyelerini almaktır. Yardım alacağınız profesyonelin sadece yanlışlarınızı söylememesi, aynı zamanda size tavsiye de vermesi gerekir. Bu tarz bir kişiden daha iyi göz kontağı kurmak, daha doğrudan ve bilinçli konuşmak ve bunlar gibi noktalarda yardım alabilirsiniz.
Kendinizi başka bir gözden görmek ve işitmek verdiğiniz cevapların görüşme yaptığınız kişi üzerinde ne kadar önemli etkileri olabileceğini çok daha iyi kavramanızı sağlar. Örneğin zayıf ve güçlü yanlarınız ile ilgili bir soruyla karşılaşırsanız, önce zayıf yanlarınızı, biraz da mizah ile, anlatın ve daha sonra da güçlü yanlarınızı çok daha etkili bir vurguyla anlatın.
İş Görüşmesi Yaptığınız Kişi İçin Neler Önem Teşkil Eder?
Hareketlerinizin ve sözcükleriniz iş görüşmesi yaptığınız kişiyi nasıl etkilediğini bilmeniz çok önemlidir.
Sosyal açıdan cömert olun ve iş görüşmenizi yapan kişinin zeki, yetenekli ve başarılı hissetmesini sağlayın.
Görüşmenin sadece size odaklı, tek taraflı bir soru cevap sürecine dönüşmesine izin vermeyin. Daima görüşme yaptığınız kişinin de sizin kadar konuştuğundan emin olun. Onlara endişelerini, sorunlarını ve amaçlarını sorun. Onun sorduğu soruları ise eski işlerinizdeki başarılarınızla harmanlayıp cevaplayın.
Ayrıca unutmayın ki karşınızdaki kişiler uzun süre işsiz kalmış olmanız veya özgeçmişinizdeki eksik noktalar hakkında çok dikkatlidirler. İş arayan kişiler niçin uzun süre boyunca işsiz kaldıklarını açıklamadır.
İlginizi çekebilir: Tekrar Herhangi Biri İçin Çalışmamanın 10 Yolu
Firmanın Bakış Açısı
Son olarak sahip olduğunuz yeteneklerin firmalar için çok kesin bir değeri yoktur, onların değer verdiği şey bu sene firmaya ne katabileceğinizdir. Geçmişteki başarılarınızın ve yeteneklerinizin firmanın aradığı noktalarla paralel olduğunu vurgulayın.
Firmaların sizin hakkınızda iyi düşünmesi için yaygın ve zorlu iş görüşmesi sorularına firmaların güncel olarak karşılaştığı sorunları çözme potansiyeliniz olduğunu gösterecek bir şekilde cevap verin. Aynı zamanda sizin sorularınızın da nasıl düşündüğünüz hakkında önemli ipuçları verdiğini aklınızdan çıkarmayın. Sadece sorduğunuz sorular sayesinde bile işe alınabilirsiniz.
Peki ya özgeçmişinizdeki boşluklar veya uzun süreli işsizlikler karşınızdaki kişilerin dikkatini çeken tek şey değilse? Bu sorunun cevabını karşınızdaki kişiye sormadan asla alamazsınız.
İş görüşmeniz biterken kendinizle ilgili cevaplanmayan her hangi bir nokta olup olmadığını sorun ve eğer öyle bir nokta varsa, karşınızdaki kişinin aklındaki bütün soruları cevaplayın.Eğer işe alınmadıysanız da, işe alım görevlilerinden niçin işe alınmadığınızla ilgili bilgi alın.