İş Hayatında Başarıyı Engelleyen Mazeretler
İŞ hayatında başarıyı engelleyen bin bir neden ve gerekçe vardır. Bazen aksiliklerin, aksaklıkların birbiri ardına geldiği de olur. Bunlar yetmezmiş gibi çalışanların bir bölümü, kendi yollarına engeller koyar, kendi kendini frenler. www.myfikirler.com
Basmakalıp sözler, peşin hükümler, bahaneler ve mazeretler üretip performansını düşürenler, esasında en büyük kötülüğü kendilerine yapar.
Çünkü aşağıdakilere benzer sözler, çoğu kez işleri şişirmenin, beyin tembelliğinin ve düşük performansın gerekçesi olarak kullanılır:
■ Zamanım yok: işiniz ağır olabilir ama kendinizi geliştirecek, bilgi ve beceri düzeyini yükseltecek zamanı bir şekilde bulmanız gerekiyor.
■ Yerim dar: Çalışma mekânınız dar ve masanız küçük olabilir ama iyi iş çıkarırsanız, hak ettiğiniz yerlere gelme ihtimali yükselir.
■ Kıymetimi bilmiyorlar: Durmadan sızlanıp, ikide bir “Beni anlamıyorlar” ve “Hakkımı yiyorlar” dediğinizde kendinizi geliştirmeye giden yolları kapatırsınız. Suçu hep başkalarında gördüğünüzde kendinize çeki düzen veremezsiniz.
■ En iyisi susmak: Aklınıza gelen öneri ve düşünceleri, iyi karşılanmasa bile müdürünüze iletmekten çekinmeyin.
■ Benden bu kadar: Siz kendinizi aşmaya, sizi frenleyen engelleri tek tek ortadan kaldırmaya mecbursunuz.
■ Başkaları da iyi değil: “Herkes kötüyse, benim de iyi olmama gerek yok” anlamına gelen bu tür sözlerin açtığı tuzağa düşmemeye bakın.
■ Tek başıma ne yapabilirim ki: Sizin performansınızı yükseltmeniz başkalarına örnek olabilir. Sizin çabalarınız arkadaşlarınızı bir şeyler yapmaya özendirebilir.
■ Artık değişeceğim: Toplumlar kültürlerini, insanlar kişiliklerini kolay kolay değiştiremez. Siz de kişiliğinizi değil, sizi frenleyen tutum ve davranışlarınızı değiştirmeye gayret edin.
■ Ne yapsam olmuyor: iyi niyetinize rağmen işler yolunda gitmiyorsa ünlü oyun yazarı Samuel Beckett’in şu sözünü bir kağıda yazıp bilgisayarınızın kasasına yapıştırın: “Hep denedin, hep yenildin, yine dene, yine yenil, daha iyi yenil”
■ Gelecek ay başlayacağım: Kariyer geliştirme planlarınızı hiç ertelemeyin. Bir atılım yapacaksınız hemen bugün başlayın. Yoksa aylar, yıllar geçer ve bir de bakarsınız ki emekli olacak yaşa gelivermişsiniz.
Zaman geçtikçe çevrenizdekiler bu tür sözlerden bıkar, sizi dinlemez olur.
Orta yaşları geçtiğinizde bu mazeretlerin anlamsızlığını anlarsınız. Bu kez sözlerinize “keşke”, “Şimdiki aklım olsaydı…” diye başlarsınız ama artık iş işten geçmiştir.
KARİYER KATİLİ SÖZLER
Verimlilik ve üretkenlik katili sözler esasında saymakla bitmez. Aşağıda çalışanların ağızlarına almamaları gereken bu boş laflardan bir bölümünü bulacaksınız:
■ Müdür Bey bana taktı: Müdürünüz o kadar işi arasında bir de niye sizle uğraşsın? Ayrıca kim verim beklediği bir elemanını engeller ki? Siz zaten lisede de ‘Tarihçi bana taktı diyordunuz.” En iyisi “takma” olayını bir tarafa bırakıp kendi çalışmanızı özeleştiri süzgecinden geçirin. 0 zaman kimse bir eksiğinizi bulamaz.
■ Sistem bozuk: Mevcut çalışma sistemini beğenmeseniz de siz elinizden geleni yapın. Sistem ileride düzelir ama sizin kaybettiğiniz yıllar bir daha geri gelmez.
■ Bu kadar yeter: En sıradan görevleri bile en mükemmel şekilde yerine getirmeye çabalayın. En iyiyi hedefleyin, işin başında vasata razı olduğunuzda, ortaya çıkan sonuçtan siz de memnun olmazsınız.
■ Müdürüm ne dediyse yaptım: Yalnız verilen işi yaptığınız takdirde yeni beceriler edinmeniz zorlaşır, girişkenliğiniz körelir. Müdürün istediklerini yine yapın ama sizin de kendinize göre bir yol haritanız olsun.
■ Bu kadar paraya, bu kadar iş: Belki haklı olabilirsiniz ama bu tür bir düşünce sizi kısır bir döngünün tam içine sürükler. “Bu kadar emek, bu işyerine çok bile” dediğinizde yetenek ve becerilerinizi geliştiremezsiniz. Performansınız artmadığında aylığınız da yerinde sayar.
■ Bu işyerinde motivasyon yok: □aha iyi çalışmanız için sırtınızı sıvazlamalarını beklemeyin. Sizin manevi rüşvete ihtiyacınız yok. İçinizdeki ışığı parlatın, kendi kendinizi motive edin.
Para Dergisi