İş Görüşmesinden Zaferle Çıkmanın İpuçları
Monster Yazarı Sunay Karamık Özbek
İş görüşmesi karşılıklı bir iletişim ve ikna sürecidir. Sizin işvereni, işverenin de sizi ikna etmesi gerekir. İş görüşmesi sürecinin her aşamasında işveren sizin demografik özellikleriniz, kişiliğiniz, iş yapma biçiminiz, değerleriniz, becerileriniz, zihinsel ve duygusal zekanız hakkında objektif ve gerçekçi bilgi edinmeye çalışır. Bu bilgi ile sizin mevcut ve gelecekteki performansınız ile ilgili mümkün olduğunca doğru tahminlerde bulunmak ister. İşveren bu süreçte aşağıdaki soruların yanıtlarını arar:
- Adayın bilgi, deneyim, değerleri ve yetenekleri nelerdir?
- Kişilik özellikleri işe uygun mu?
- Kurum kültürüne uyum sağlar mı?
- Diğer adaylardan farkı nedir?
- Bu işi ne kadar istiyor?
- Beklentilerini karşılayabilir miyiz?
Siz ise farkında olarak ya da olmayarak aşağıdaki soruların yanıtlarını ararsınız:
- İşi istiyor muyum?
- Yapabilir miyim?
- Uyum sağlar mıyım?
- Kariyerim için doğru iş mi?
- Beklentilerimi karşılıyor mu?
Taraflar birbirlerine iletişimin tüm araçlarını kullanarak bu soruların yanıtlarını doğru şekilde iletmelidir. Bu iletişim araçlarının neler oldukları gelecekteki yazılarımın konuları olacak.
Şimdi sıra sizi başarılı bir iş görüşmesine hazırlamak.
Başarılı bir iş görüşmesinin anahtarı iyi hazırlanmaktır. Öncelikle firma, sektör ve görev hakkında bilgi toplayın. Bilgi çağında bu bilgilere ulaşmak hiç de zor değildir. Bu bilgiler işinize çok yarayacaktır. Özgeçmişinizi mutlaka çalışın. Unutmayın ki ilk görüşmede karşınızdaki kişi sizi özgeçmişiniz kadar biliyor ve tanıyor. Soruların bazıları da özgeçmişinizde yazdıklarınız temel alınarak sorulacak. Çoğu zaman özgeçmişimizi hazırlayıp bir daha onu okumuyoruz. Yazdıklarımızı unutabiliyoruz. Görüşme sırasında oraya yazdıklarımız ile çelişen cevaplar vermek pek de iyi olmaz, değil mi?
Gelebilecek soruları düşünün, cevaplarınızı hazırlayın. Ancak bu cevapları ezberlemiş gibi değil doğal ve içten verin. Mutlaka iyi bir açılış cümleniz olsun. Örneğin ‘Bize kendinizi anlatır mısınız?’ sorusu tipik bir mülakat açılış sorusudur ve adayı mülakata hazırlamak için sorulur. Bu soruyu özgeçmişinizde zaten yazılı olan bilgileri tekrarlayarak yanıtlamayın. Onun yerine sizin hakkınızda karşı tarafa yukarıda yazdığım işverenin ikna alanları kapmasında bilgi verecek şekilde yanıtlayın.
Yapılabilecek testlere hazırlıklı olun. Kişilik testleri artık birçok işveren ve danışmanlık şirketlerinin işe alma süreçlerinin ayrılmaz bir parçası oldular. Yanınıza not defteri ve kalem alın. Görüşme sırasında bunları mutlaka masaya koyun. Görüşmeden önce dinlenmiş olun ve kıyafetinizi önceden hazırlayın.
Her şeyden önemlisi prova yapın, prova yapın, prova yapın.
Yazının başlığındaki sorunun cevabını merak mı ediyorsunuz? Maalesef gelecek yazımı beklemeniz gerekecek. Siz cevabı zaten biliyorsanız, bana email ile gönderin. Doğru cevabı veren ilk üç kişiye yeni yıl hediyesi göndereceğim!
Her gününe bir öykü sığdıracağınız taptaze bir yıl dilerim.
Monster Yazarı Sunay Karamık Özbek
Kariyer koçu