Kariyer ve İş

İş garantili iş okulları

Ekmek aslanın ağzında, çok para ise bu aslanların kapıştığı sofrada. İş dünyasında liderliği hedefleyenler bu iş okullarına gidiyor. Eğitimleri sıkı, ücretleri çok yüksek, ama mezunların elde ettikleri sonuçlar muhteşem…

ÜNİVERSİTE diplomalarının yetersiz kaldığı bir dünyada yaşıyoruz. 1970’li yıllara kadar lise mezunları, bir bankada çalışmaya başlar, birkaç yıl içinde de müdürlüğe terfi edebilirdi. Şimdi yabancı okul diplomalarının bile nereden alındığına bakılıyor. Artık bir süredir iş okulları revaçta. Her üniversite, kendi bünyesinde “iş okulları” açıyor. Kimi birkaç yıllık, kimi ise yüzyıllık…

is garantili okul

Yönetim, muhasebe, strateji, ekonomi, girişimcilik, finans, insan kaynakları yönetimi, enformasyon sistemleri, yönetim bilimi, uluslararası iş ilişkileri, lojistik, pazarlama, psikoloji, davranış biçimleri, halkla ilişkiler, araştırma metotları gibi konuların öğretildiği iş okullarının eğitim ücretleri, dudak uçuklatacak cinsten. Ama bir kere mezun oldunuz mu, size hemen hemen her kapı açılıyor. Ya da mevcut işinizde terfi edebiliyorsunuz. Ortalamanın üzerinde ücret alıyorsunuz.

PARANIZIN OLMASI YETMİYOR

Dünyanın önde gelen yöneticileri, zenginleri, bu okullardan mezun oldu. ABD’nin ikinci büyük zengini, yatırımcı, Berkshire Hat-haway’in CEO’su Warren Buffett, milyarder işadamı Ronald Pe-relman, Linkedln’den Jeff Weiner, Pepsi ve Apple’m eski yöneticisi, pazarlama dehası John Sculley, Hewlett Packard’dan Meg Whit-man, eski başkanlardan George Bush, eski Massachusetts valisi ve başkan adaylarmdan Mitt Romney, New York eski belediye başkanı Michael Bloomberg, Bank of America’nm eski yöneticisi, 2005/2006 yıllarında “Dünyanın en Etkili Kadınları” listesinde ilk 10’da yer almış olan Sallie Krawcheck, bunlardan sadece birkaç örnek. Size, dünyanın en çok rağbet gören iş okullarını sunuyoruz. Sizi etkilemiş olmamak için sıra numarası vermedik. En pahalı okulun, en iyi eğitimi veren okul olduğunu düşünmeyin. Bu okullara girmek için sadece paralı olmanız yetmiyor. Gmat (Graduate Management Admission Test – Lisansüstü Yönetime Geçiş Sınavı) adı verilen bir sınavda başarılı olmalısınız. Gmat, matematik ve İngilizce derecenizi ölçmeye yarayan bir sınav. Elbette ki ana dili İngilizce olan öğrenciler daha avantajlı.

HEMEN İŞ BULUYORLAR

Tam puan 800. Okullar, taban puanlarını açıklamıyor. Fakat kabul edilen öğrencilerin ortalama Gmat puanlarının ne olduğu biliniyor. Dolayısıyla Gmat notu kesin bir rakam değil. Sınav için hazırlık kursları bile düzenleniyor. Çünkü sınava girmek de hayli masraflı. Aslına bakarsanız, okul ücretleri ve mezun olduktan sonra gireceğiniz işte alacağınız yıllık ücretler, sadece bir fikir vermek amacıyla yazılmış. ABD doları üzerinden verilmiş olan bu rakamlar değişebilir. İş bulma oranları, mezunların ilk üç ay içinde bulduğu iş oranını gösteriyor. Alacağınız muhtemel ücret de, brüt rakam.

Bu açıklamalardan sonra ağır havayı biraz dağıtmak için küçük bir şaşırtma yapalım. Siz İngilizce’deki “school” kelimesinin okul anlamına geldiğini mi sanıyorsunuz? Felemenkçe “schole” den İngilizce’ye geçmiş olan bu kelime, aslında “balık sürüsü” demektir. Okullar için güzel bir benzetme mi, değil mi? Siz karar verin!..

İşte okullar…

1 2Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu