İş Bulabilmek İçin Bir Blog Oluşturun
İş bulabilmek aslanın ağzında desek yeridir. Bu günlerde iş bulmanın ne kadar zor olduğunu söylememize gerek yok. Ekonomik koşullar nedeniyle çok az yeni pozisyon açılmakta ve bu yüzden insanların aklındaki asıl soru hiç değişmemekte: istediğin işe sahip olmanın sırrı nedir? Ne yazık ki hiçbir sırrımız yok ama bazı cevaplara sahibiz. En önemlisi mi? Bir blog oluşturun.
Hadi, itiraf edin, eğer işsizseniz bunu yapacak yeterli vakte sahipsiniz. Öyleyse niçin özgeçmişinizde klasik maddelerden başka bir şey olmasın? Bir blog sayesinde diğer adayların arasından rahatlıkla sıyrılabilirsiniz.
İçeriğe Ait Başlıklar
Blog oluşturan daha kolay iş buluyor
Daha fazla ikna edilmeye mi ihtiyacınız var? Aşağıda bir blog oluşturmanın sizi nasıl kalifiye göstereceğini ve işe alınmanızı sağlayabileceğini öğrenebilirsiniz:
1- Fark Yaratın
Özgeçmişinizin diğerlerininkinden bir farkı olmadığı sürece ne kadar detaylı veya etkileyici olduğu hiç önemli değildir. Çok başarılı bir aday olabilirsiniz, özgeçmişiniz çok etkileyici olabilir ama işsiz kalmaya devam edersiniz. Günümüzün rekabetli ortamında, sizi öne çıkaracak farklı bir şeyler yapmalısınız. Sadece sosyal ağınıza ve referanslarınıza güvenmeyin ve işe alınmak için üretken olmaya önem verin.
Doğru bir şekilde yapıldığında, bir blog yaratmak sizi kalabalığın içerisinden çekip alır. Örneğin, belirli bir alanda iş bulmaya çalışıyorsunuz. Blogunuzu bu alandaki uzmanlığınızı ve bilginizi ortaya koyacak şekilde tasarlayın. Unutmayın ki firmalar daima somut kanıtları tercih eder. Blogunuz sayesinde başarılarınızın somut kanıtlarını ortaya koyabilirsiniz.
2- Kendinizi Adayın
Blogunuzu bir ilişki gibi görün. Eğer onunla bir gelecek görmezseniz, zamanınızı ve enerjinizi harcamazsınız! Yatırımlarınız sayesinde bir sosyal ağa sahip olabilir hatta maddi gelir bile kazanabilirsiniz. Evet, bir iş aramaya ihtiyacınız bile olmayabilir çünkü zaten bir taneye sahipsiniz!
Ancak bu durum çok sık gerçekleşmez, bu yüzden iş arama sürecimize geri dönelim. Firmalar potansiyel adaylarının kendilerini bir şeye adamış olmalarını takdir ederler. Profesyonel amaçlarınız olması onların çok hoşuna gider. Ayrıca başarılı bir şekilde iletişim kurabiliyor olmanız da onlar için çok büyük önem teşkil eder. Bir blogla bu aranan özelliklerin hepsine sahip olduğunuzu ispatlayabilirsiniz.
En iyi strateji mi nedir? Bir blog yaratıp onu ölüme terk etmeyin. Blogunuzu oluşturduktan sonra düzenli olarak onu yenileyin ve alanınızdaki diğer blog sahibi kişileri de görmezden gelmeyin. İş birliği içinde olduğunuz kişilerin web sitelerinin linkleri çok önemlidir. Benzer blogları ve ilgileri olan kişilerle iletişim içerisinde olarak bir ağ yaratabilir ve hayallerinizin işinin yolunu açabilirsiniz.
3- Doğru Konuyu Seçin
Bir blog oluştururken hayatınızda olan her şeyle ilgili bir şeyler yazabileceğinizi düşünmeyin. Eğer bir iş bulmak amacıyla blog oluşturuyorsanız, blogunuz tercih ettiğiniz kariyer alanına odaklı olmalıdır.
Ancak işini hiç sevmeyen bir nükleer fizikçi de olabilirsiniz. Böyle bir durumda kendinizi nefret ettiğiniz bir başlık hakkında yazmak zorunda hissetmeyin ve bunun yerine çalışmak istediğiniz sektörle ilgili yazılar yazın. Daha öncede söylediğimiz firmalar ilk olarak kendinizi adadığınızı, sonrasında ise yaptığınız işe karşı ne kadar tutkulu olduğunuzu görmek isterler. Sevdiğiniz bir başlık seçin ve tutkunuzu gösterin.
4- Başarılı Bir Şekilde İletişim Kurun
Eskiden genellikle potansiyel yazarlar iş bulmak amacıyla blog oluştururdu. Bugünlerde ise blog oluşturmak herkese hitap eden bir aktivite. Blogunuz başarılı yazılar yazabildiğinizin ve insanlarla iletişimde başarılı olduğunuzun önemli bir kanıtıdır. Bir blog basit bir yazım çalışmasından sadece biraz daha etkili bir yazıdır. Daha etkilidir çünkü hem güzel yazabildiğinizi kanıtlar, hem de teknolojiden faydalandığınızı kanıtlar. Ancak paylaş butonuna basmadan önce hece ve yazım hatalarınızı tekrar tekrar kontrol edin ve annenizin görmek istemeyeceği herhangi bir şeyi paylaşmayın. Siz ne kadar harika olduğunu düşünürseniz düşünün, firmalar sizin rahatsız edici tarafınızı görmek istemezler.
5- Tartışılan Konulardan Kaçının
İşe alınmak istiyorsunuz, öyle değil mi? Bu yüzden birilerini kızdıracak, rahatsız edecek ve tepki yaratacak konular hakkında yazmak hiç mantıklı değildir. Eğer bir konunun çok tartışıldığını işitiyorsanız, bu konu kesinlikle blogunuzdan uzak durmalı. Daima profesyonelce hareket edin. Blogunuzu takip eden kişileri beraber çalışabileceğiniz kişiler olarak düşünmek çok etkili bir yoldur. Profesyonel ve donanımlı olduğunuzu gösterirken, başkalarıyla iyi geçinebildiğinizi de vurgulayın.