İnternetten Altın Satışları Trend Oldu
Geleneksel yatırım aracımız altını almak İçin artık kuyumculara mahkum değiliz. Online alışveriş siteleri kampanyalı altın satışlarıyla giderek daha etkin hale geliyorlar. Ama satın alırken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor…
İçeriğe Ait Başlıklar
Online Altın Satışı
İNTERNET sayesinde günlük rutin işlerimizi kolayca hallederken, yatırımlarımızı da saniyeler içerisinde yapabiliyoruz. Günün yorgunluğu nedeniyle dışarı çıkmaya üşendiğimizde oturduğumuz yerden pek çok işimizi halledebiliyoruz. Eskiden görerek ve dokunarak aldığımız ürünler, tek tıkla kapımıza kadar geliyor. Bunlardan biri de geleneksel yatırım aracımız olan altın. Tüketiciler artık altını, kuyumcu yerine online platformlar üzerinden de satın alabiliyorlar. Yatırım aracı ve ziynet eşyası olarak kullanılan altın, her zaman değerini koruyan kıymetli bir maden.
Geçmiş yıllarda altını sadece kuyumculardan satın alabiliyorduk. Şimdi devir değişti ve tüketiciler altın ihtiyaçlarını Gittigidiyor.com, Hepsiburada.com, N11, Trendyol ve Akakce.com gibi çeşitli siteler aracılığıyla da temin etmeye başladılar. Bazı online platformlar, altının yanında promosyonlu ürünler de sunuyor. Öte yandan uzmanlar, internetten alınan altınlar ile ilgili çeşitli uyarılarda bulunuyor.
BANKA HESABINA HAVALE
Hepsiburada.com, 12 yıldır tüketicilerin altın ihtiyaçlarını online platformdan güvenilir şekilde karşılıyor. “2017’de e-ticaret sektörüne getirdiğimiz yenilik ‘Hesaba havale altın’ seçeneği oldu” diyen Hepsiburada.com Ticari Grup Başkam Mutlu Erturan, tüketicilerin hesabına havale seçeneği ile güvenli alışveriş yapmalarını sağladıklarını belirtiyor. Firma online platformda tüketicilere farklı altın çeşitleri sunuyor. Seçenekler arasında gram-külçe, çeyrek, yarım, tam, cumhuriyet, ata lira ve 22 ayar yatırımlık bilezik var. Firmada en çok talep çeyrek altına hesaba havale yöntemiyle oluyor. Erturan, sitede yapılan altın satışları hakkında şunları söylüyor:
“Planlama yaparken müşterilerimizin en fazla desteğe ihtiyaçları olan evlilik, sünnet, nişan gibi özel dönemleri dikkate alıyoruz. Böylece anlık altın ihtiyacı olan ya da yatırım yapmak isteyen müşterilerimiz indirimli fiyatlarla altın alımı yapabiliyor. Yüzde 2 ile yüzde 4’lük indirimli kampanyalar düzenleyebiliyoruz.”
Altın fiyatları Dünya Altın Borsası’ndaki değişikliklere göre anlık olarak güncelleniyor. Hepsiburada.com’dan altın alışverişini vade farksız ve dört taksitten başlayan seçeneklerle hızlı ve ekonomik olarak yapmak mümkün. “Müşteriler, altın siparişlerini sigortalı teslimat güvencesiyle elden alıyorlar” diyen Erturan, alıcıların sipariş verdikleri altın ürünlerine, eksiksiz ve zarar görmeden ulaştığını söylüyor. Pazar günleri kargo şirketlerinin çalışmaması nedeniyle teslimatın bulunmadığım söyleyen Erturan, firma olarak yenilikçi çözümler ürettiklerini söylüyor. “Hepsiexpress’in sunduğu ‘Randevulu teslimat’ çözümü ile çok yakında tüm müşterilerimize, hafta içi ya da hafta sonu kendi belirledikleri zaman diliminde istedikleri altını ulaştırmaya hazırlanıyoruz” diyor.
PAZARTESİ, SALI, ÇARŞAMBA
Online alışverişlerde sitenin güvenli olması ve gönderimin hızlı yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken E-Ticaret Danışmanı ve Eğitmeni Hüseyin Yartım, altın alırken Perşembe ve Cuma günleri yerine Pazartesi, Sah, Çarşamba günlerinin tercih edilmesi gerektiğini söylüyor. Ancak satın alınan altın birikim amaçlı alınacaksa Yartım, elektronik altın alarak banka hesabına yatırılmasını tavsiye ediyor. Bu işlemin fiziki altın satın almaktan daha güvenli ve hızlı bir işlem olduğunun da altını çiziyor. Yartım, internetten altın alacaklara şu tavsiyelerde bulunuyor:
“Adını ilk defa duyduğunuz bir siteden alışveriş yapacaksanız, mutlaka yapılan yorumlara dikkat edin ve detaylı bilgi alın. Kart bilgilerini girecek kişi, sitenin SSL sertifika güvencesinde olup olmadığına dikkat etmeli. Kredi kartı yerine sanal kart kullanmak işlemi daha güvenli hale getirir. Ayrıca satın alma işlemi sırasında altının yeni yıla ait olmasından, kargo teslimat süresinin kısalığından, elektronik altın alımlarında vereceğiniz banka bilgilerinin doğruluğundan emin olunması gerekiyor.”
“EN ÇOK ÇEYREK ALTIN”
Akakce.com Genel Müdürü Koray Karataş, 2004 ve 2005 yıllarında internet alışverişi popüler olunca sitenin de altın fiyatlarını listelenme ve karşılaştırılmaya başlandığını söyleyerek sözlerine başlıyor, internetten altın satışlarında referans görevi gördüklerini söyleyen Karataş, 2007-2008 yıllarında, taksitle altın satışı olduğu dönemlerde bu işi kredi çekmenin alternatifi olarak kullanan bazı satıcılar olduğunu, Hükümet, taksit konusunda kanun çıkartınca piyasanın düzene girdiği bilgisini veriyor. Karataş, bu tarihten itibaren internetten altın satışlarının perakende düzlemine oturduğunu söylüyor. Karataş sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Altının yüzde 10 gibi sert yükselişlerinde online ziyaretçi oranımız yüzde 50 oranında artıyor. İnternette en çok düğün dönemlerinden önce beşli sonra 10’lu çeyrek altın paket fiyatları araştırılıyor. İnternetten satılan külçe altının da kuyumculardan daha çok ilgi gördüğünü söyleyebilirim. Yapılan büyük hacimli altın satışlarında özel sigortalı kargo firmaları kullanılıyor.”
İnternetten altın alırken dikkat!
- Altın alacağınız siteyi araştırın
- Kredi kartı yerine sanal kart kullanın
- Kart bilgilerini girerken güvenlik sertifikasına bakın
- Faturalı ve kaşeli olmasına dikkat edin
- Markalı ürünleri tercih edin
- Kargo teslimatının hızlı olmasına dikkat edin
- Banka bilgilerinizi kontrol edin
- Teslim alırken ürünü inceleyin
Altın alana mouse hediye
Altın satışı gerçekleştiren sitelerden biri de Gittigidiyor.com. Site üzerinden gram, çeyrek, yarım, tam ve külçe altın satışı gerçekleştiriliyor. İkili, üçlü, beşli ve 10’lu paket seçenekleriyle satışa sunulan altınların yanında bazı kampanyalar da yapılıyor. Örneğin, İstanbul Altın Rafınesi’nin yarı çeyrek altınını aldığınız zaman yanında kablosuz mouse verilirken, Darphane’nin eski çeyrek altınında ise 8GB’lık flash bellek hediye ediliyor.
Ayhan GÜNER / Storks Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye İhracatçılar Birliği Üyesi
“Tüketici şikayetleri arttı”
Türkiye’de yaklaşık 25-30 bin civarında kuyumcu faaliyet gösteriyor. Sokağa çıktığınızda herhangi bir yerden altın satın alabilirsiniz. Fakat internetten aldığınızda çeşitli problemlerle karşılaşma ihtimaliniz yüksek olabilir. Alıcı, internetten aldığı çeyreği iade etmek istediğinde hangi yasal yola başvuracağını bilmiyor. Böyle bir altyapı maalesef yok. Tüketicinin şikayette bulunabileceği tek mercii Gümrük ve Ticaret Bakanlığı. İki sene önce 1 milyon olan tüketici şikayeti sayısı bugün 5 milyona gelmiş durumda. Türkiye’deki en büyük problem denetim olmaması. Satın alınan ürünlerin gerçek olup olmadığı bilinmiyor. Markalı mücevher satanların dışındaki firmaların adresleri bile belli değil. Böylece yüzlerce site online platform üzerinden satış gerçekleştiriyor. İnternetten altın alırken ayarına bakabilirsiniz ama pırlantanın gerçek olup olmadığını anlamak çok zordur. Satıcı ve tüketici arasındaki güven çok önemli.
Güven problemi hallolmazsa internet alışverişi tüketiciyi mağdur edebiliyor. Alışveriş yaparken mutlaka markaya ve faturasına dikkat edilmeli.
AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT