İnternetin Hayatımızdaki Yeri ve Önemi
İnternet bir çok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.1970’li yılların başında, ABD Savunma Bakanlığı, ülke topraklarına yapılacak olası bir nükleer saldırı sonrasında askeri üslerin ve füze rampalarının iletişimini sürdürebilmek için, ARPAnet adlı gizli bir proje başlattı. O zamanlar hiç kimse bu projenin bir gün Internete dönüşeceğini düşünemezdi.
ARPAnet önce üniversiteler, sonra bazı devlet kuruluşları tarafından kullanılmaya başlandı. Ardından Avrupa’ya geçti. Artık Internet adıyla tanınıyordu. 1980’lere kadar daha çok e-posta ve dosya transferi için kullanıldı.Günümüzde ise artık her alanda ondan faydalanıyoruz.
Internet yaşantımızı elektrik, matbaa, telefon kadar değiştirdi. Yalnızca bir iletişim aracı değil, bir çoğumuz için günlük hayatın bir parçası haline geldi. Bu teknoloji yardımıyla pek çok konuyla ilgili bilgiye kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde erişilebilmektedir.
Internet kullanımı yaygınlaştıkça onunla ilgili farklı görüşler de ortaya çıkmaya başladı. Kimileri, Interneti insanları birbirinden uzaklaştıran, yüz yüze iletişimi ortadan kaldıran ve bağımlılık yapan bir şey olarak değerlendirmektedir. Bazı çevreler de çoğu insanda alışkanlık haline gelen Internet kullanıcılığının özellikle iş yerlerinde üretkenliğin düşmesine sebep olduğu ve Internet kullanımının kısıtlanması gerektiğini düşünüyorlar.
Gençlerin Internet kullanımıyla ilgili yaşadıkları olumsuzluklardan bazıları şunlardır; öncelikle, pornografik ya da olumsuz ve tehlikeli inanç siteleri gibi zararlı sitelerin kolayca ulaşılabilir olması, İkinci olarak, kendileri için yararlı olabilecek sitelere ulaşabilecek kaynakların bulunmaması, Internetin aile içi çatışmalara neden olması, ekonomik yönde zararlı olması(erişim ücertleri), günlük işleri aksatacak şekilde zaman kaybına neden olması, Internette kişinin kendisini olduğu gibi yansıtmaması nedeniyle kimlik kargaşasına sebep olması ve Internetin bağımlılık yaratması olarak sayılabilir.
Internetin çocuk ve geçler üzerindeki olumsuz etkilerinden biri de bilgisayar oyunlarıdır. Normal oyunların çocukların bedensel, zihinsel ve duygusal yönlerinin gelişiminde pek çok faydası olmaktadır. Yine özenle seçilmiş bilgisayar oyunlarının da uygun zamanlarda oynanmasıyla eğitici, öğretici, ve geliştirici etkilerinin olduğu görülmüştür. Fakat günümüzde pek çok oyun içerik olarak bağımlılık yapmakta ve şiddet eğilimlerini artırmaktadır. Şiddet içerikli oyunlar, genç ve çocuklar üzerinde, kumar ve alkol bağımlılığı gibi ruhsal bozukluklara denk olumsuzluklar meydana getirmektedir.
Bütün bu olumsuzlukların yanında Internet, öğrencilerin öğrenme alışkanlıklarını ve bilgi birikimlerini zenginleştirmek için kullanabilecekleri bir araçtır.Interneti iletişim, araştırma yapma, bilgiye ulaşma için kullanabilirler.Internet sayesinde dersleri için gerekli olan araştırmaları daha fazla kaynağa daha hızlı erişerek yapabilirler.
Internet herkesin dilediğince kendini ifade edebildiği, milyonlarca düşüncenin yer aldığı sanal bir dünyadır.Internetin yaygınlaşmasına en çok katkıda bulunan faktörlerden biri de e-Ticaret’tir. E-Ticaret sayesinde, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir sanal alışveriş merkezinden istenilen ürün sipariş edilmekte ve birkaç gün içinde bu ürün teslim alınabilmektedir.
Ülkemizde çoğu göz ardı edilen fiziksel engelliler, Internet ve e-Ticaret sayesinde daha rahat alışveriş yapabildikleri gibi, oturdukları yerden tüm dünya ile iletişim kurabilmektedirler.
Teknoloji biz istesek de istemesek de kendi kültürünü oluşturmaktadır. Bu Internet için de böyledir.Dengeli bir Internet kullanıcısı olarak, olumlu yönlerinden faydalanıp, olumsuzluk taraflarından kaçınmak bizim elimizdedir. Her şey de olduğu gibi Internet kullanımında da aşırıya kaçmayıp bu önemli iletişim aracını kendi faydamıza kullanabiliriz.
çok uzun daha kısa bişey yok mu