Kariyer ve İş

İnternet üzerinden online iş görüşmeleri yaygınlaşıyor

İnternet üzerinden yapılan online iş görüşmeleri giderek yaygınlaşıyor. Uzak mesafe durumunda aday ve görüşmeci için pratiklik sağlıyor. Firmalara sağladığı zaman ve maliyet tasarrufu da cabası…

MANPOWER Group 2014 Yetenek Açığı Raporu, dünyadaki işverenlerin yüzde 36’sınm yetenekli işgücü bulmakta zorlandığını ortaya koyuyor. Bu, son yedi yıldır kaydedilen en yüksek oran. Yeteneği bulmak zor ve bunun için harcanan efor ise dikkate değer. Bu süreçte doğru ölçüm araçlarına yatırım yapmaya çalışan şirketler için vakit hiç olmadığı kadar değerli. İş görüşmesinde harcanan zamanı minimuma indirmek isteyen şirketler son yıllarda özellikle online araçlara yöneliyor. Firmalar, şehir dışı ve yurtdışında olan adaylarla ilk görüşmeleri artık online mülakat şeklinde yapmayı tercih ediyor. Bu sayede firmalar hem zamandan hem de paradan tasarruf sağlıyor. İlk görüşmesi olumlu geçen adaylar yüz yüze görüşme için davet ediliyor.

online is gorusmeleri

GLOBAL YETENEK SAVAŞI

Online mülakat araçlarını her geçen gün daha çok şirket tercih etmeye başladı. Özellikle Vodafone, Sinpaş, Tofaş, Bosch gibi her yıl on binlerce kişiden iş başvurusu alan şirketler online ortamda adaylarla tanışmayı tercih ederken, bankalar da online araçlardan yararlanıyor. Online ortamda mülakatın inceliklerine geçmeden önce online mülakatın neden bu kadar tercih edildiğine dikkat çekmekte fayda var.

HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan, internet erişiminin artmasıyla, adayların online görüntülü görüşme uygulamalarına erişiminin kolaylaştığını ve online mülakatın daha çok tercih edilmeye başlandığım söylüyor. Özcan’a göre, yaşanan artışın en önemli sebebi ise şirketlerin yeteneği her yerde arama isteğinden kaynaklanıyor. Özcan, “Yetenek konusunda global bir savaş var. Global olarak yetenek azalıyor. Aradığınız özelliklerde bir insanı Türkiye’de bulamayabiliyorsunuz. Böyle bir durum 2-3 yıl önce yoktu. Yeteneği artık her yerde arıyoruz. Bunun bir uzantısı olarak online mülakat yaygınlaşıyor” diyor.

AKILLI TELEFONLARLA YAPILABİLİYOR

Ancak sadece işveren açısından değil, iş arayan aday açısından da Online mülakatlar pek çok avantajı beraberinde getiriyor. HRM Danışmanlık Özel Projeler Sorumlusu Elif Ejdar Özel’e göre, günümüzde Online mülakatlar daha hızlı ve sorunsuz gerçekleşiyor. Özellikle çalışan adaylar için işyerlerinden izin almak ve mesafe olarak uzak bir firmaya görüşmeye gitmek zor olabiliyor. Bunun yerine bilgisayara bile ihtiyaç duymadan akıllı telefonlar kanalıyla ilk görüşmeyi online olarak gerçekleş-tirebiliyorlar.

Eleman.net’in son anketine göre, Türkiye’de iş arayanların yüzde 40’ı iş görüşmesine gitmiyor. Online görüşmeler, 1K bölümlerinin büyük sorunu olan randevu aldığı halde görüşmeye gelmeyen adaylar konusuna da çözüm getiriyor.

Video görüşmeye davet edilen adaylar, görüşmeyi gerçekleştirmedikleri takdirde zaman ve para harcanmadan süreçten eleniyor. Hemen belirtelim, online mülakatlar kaydedilebiliyor ve daha sonra tekrar izlenebiliyor ve başka birim yöneticileriyle paylaşılabiliyor.

YÜZDE 75 TASARRUF SAĞLIYOR

Online görüşmeler yapılırken Skype gibi daha çok online sohbet araçları kullanılıyor. Son dönemde sadece online iş görüşmesine odaklanan video görüşme platformları da ortaya çıkmaya başladı. Bu platformlar, işverenle adayları özellikle ilk tur görüşmelerinde profesyonel şekilde bir araya getiriyor.

Bu platformlardan biri olan HRVenue, zamanın çok değerli olduğu iş dünyasında,adayların ve firmaların iş görüşmesine kendi istedikleri yer ve zamanda dahil olabilmesi fikri ile ortaya çıkmış bir girişim. HRVenue Kurucu Ortağı Ümit Pembecioğlu Okta-mış, “Firmalar daha kısa süreler içinde çok daha fazla adayı video görüşmeleri izleyerek tanıyabiliyor, işe alım maliyetlerinden yüzde 75 oranında tasarruf sağlayabiliyor ve adaylar da evlerinin rahatlığında iş görüşmesi yapabiliyor” diyor.

HRVenue’de online iş görüşmesi şirketlerin platforma üye olmasıyla başlıyor. Şirketler üye olduktan sonra, video iş görüşmesi platformu üzerinde adaylarına sormak istedikleri soruları tanımlayıp, adayları sistem üzerinden bir e-posta ve SMS’le video görüşmeye davet ediyorlar. Davet e-postasını alan aday, kendisine uygun olan yer ve zamanda sisteme girerek web kamerası ve internet bağlantısı olan bir bilgisayar aracılığıyla ekranda yazılı olarak gördüğü sorulara video yanıtlar veriyor. Görüşmenin tamamlanmasından sonra video kaydını izleyen IK uzmanı adayın videosunu değerlendiriyor, arzu ederse şirket içinde başka yetkililerle paylaşabiliyor. Hemen belirtelim, 2014 Aralık ayında Kariyer.net’in HR Ve-nue’ye ortak olması ile birlikte iki platform birbirlerine entegre bir şekilde çalışmaya başladı. Aday davetleri Kariyer.net aracılığı ile de gönderilebiliyor.

EN FAZLA 15 DAKİKA

Uzmanlardan aldığımız görüşlere göre, video mülakatlar yaklaşık 13-15 dakika sürüyor ve sorular genellikle yüz yüze ilk tur görüşmede sorulan sorularla aynı oluyor. Adayı ilk etapta tanımaya, motivasyonunu anlamaya yönelik sorular sorutabildiği gibi, işe başlama tarihi, seyahat edebilme, çalışma saatlerine uyum gibi konular hakkında da bilgi alınabiliyor. Burada amaç adayın işe alım sürecinde bir sonraki adıma geçip geçmeyeceğine karar vermek. “Kurum için, buna karar vermek noktasında kritik olan konular ne ise soruları buna yönelik olarak sormak en doğrusu” diyen P-embecioğlu, video iş görüşmelerinin hem adaylara hem de firmalara sağla dığı avantajlarla birkaç yıl içinde işe alım sürecinde bir norm haline geleceğini vurguluyor.

İŞ SAATİ DIŞINDA GÖRÜŞME

Bu alanda faaliyet gösteren platformlardan biri olan Video Recruit, yüz yüze ya da telefonla yapılan ilk tur iş görüşmelerinin yerini almak üzere hazırlanmış bir video iş görüşmesi platformu. Özellikle beyaz yakalıların fazlaca sayıda başvurduğu iş fırsatları için devreye giren yazılım, Türkçe dahil 12 dilde çalışıyor ve şirketler bu ürünü kullanırken herhangi bir yatırım yapmıyor.

Video Recruit de adaya e-posta ile davet gönderilmesi esasına dayanıyor. Aday gelen e-mail’deki linke tıkladığında kendisi için hazırlanmış video kayıt ortamı ile karşılaşıyor ve yine kendisi için hazırlanmış sorulara kamera karşısında cevap veriyor. Adayın karşılaştığı arayüz şirketlere özel ve şirket logosu içerecek şekilde dizayn edilebiliyor. Aday kayıt başladığı andan itibaren kaydı durdu ramıyor ve geriye alamıyor.

“Bu platform ile şirketler işe alım sürecini kısaltıyor’ diyen Video Recruit Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Sinem Aksay Sabah, işe alım yapan uzmanların kendi iş saatleri içinde görüşme yapmak isterken adayların iş saatleri dışında mülakata zaman ayırmayı tercih ettiğini söylüyor. Web tabanlı çalışan uygulamayı kullanmak isteyen şirkete kullanıcı adı ve şifre veriliyor ve ardından sistem hemen kullanıma açılıyor.

istatistikler gösteriyor ki işe alım uzmanlarının bir CV’ye ortalama baktıkları süre 6 saniye, işe alım uzmanları, iş görüşmelerinin doksanıncı saniyesinde adaylarla ilgili bir kanıya vardıklarını söylerken genelde işe aldıkları adayların yüzde 20’sinin yanlış işe alım olduğunu belirtiyorlar. Bu da gösteriyor ki klasik işe alım süreçleri pek verimli değil. “Video Recruit platformu ile bu süreçlere verimlilik katmış oluyoruz” diyen Sinem Aksay Sabah, platformda yapılan görüşmelerde İK uzmanlarının adaylara en fazla 5-10 soru sorduklarını ve soru başına adaya 2-5 dakika süre verdiklerini aktarıyor.

“KENDİNİ İFADE EDEMEYEBİLİR”

Online görüntülü mülakatlar iletişimin tüm ihtiyaçlarına yanıt veriyor; kişiyi duyabiliyor ve görebiliyorsunuz, bu yönüyle karşılıklı görüşme ile arasında pek fark yok. Ayrıca işe alım sürecini kısalttığı böylece pozisyonlar daha kısa sürede doldurulduğu için iş sürekliliğine katkı da sağlıyor. Ancak dezavantajları da yok değil.

Elif Ejdar Özel’e göre, aday, görüşmeyi sağlayacak internet ve teknik altyapıya sahip değilse bu imkanlara ulaşabilmek için arayışa giriyor. Eğer görüşme sırasında bağlantı problemleri oluşursa adayın stres seviyesi artıyor ve kendisini gerektiği şekilde ifade edemiyor.

Gaye Özcan ise, internet bağlantısında yaşanan sorunlar nedeniyle görüşme sırasında kopukluklar olabildiğini, ses kalite-f sinin bozulduğunu, ancak görüşmenin farklı bir zamanda tekrarlanmasıyla bunun çözülebildiğini söylüyor. Özcan, “Aday açısından dezavantaj olarak, online görüntülü görüşme, bir çeşit ekran korkusundan kaynaklı bir heyecana neden olabiliyor. Aday kendisini ifade etmekte zorlanabiliyor” diyor.

KOPUKLUK HALİNDE EK SÜRE

“İnternet bağlantısının zayıflığı gibi teknik sorunlar çıkması halinde mülakatlar erteleniyor mu?” diye sorduğumuz HRVenue Kurucu Ortağı Ümit Oktamış, görüşme öncesi adayın görüşmeyi yapmaya elverişli olup olmadığını test ettiklerini ve herhangi bir nedenle bir uzatma alınması gerekirse, adaylara ek süre verildiğini aktarıyor. Video Recruit platformunda ise, internet bağlantısında sorun oluştuğu durumlarda cevaplanan sorular kayıt altında kalıyor ve aday bıraktığı yerden internet bağlantısı sağlanınca devam edebiliyor. Bu nedenle adayın istediği zaman ve istediği ortamda video kaydını oluşturabilmesi işverenin de istediği anda ve istediği ortamda kaydedilen videoları izleyerek görüş oluşturması, hiring manager’e iletmesi yorum yapması ve yorum alması olanağı da sunulmuş oluyor.

■ Online mülakata da normal mülakata hazırlandığı gibi hazırlanmalı.

■ Görünümüne özen göstermeli, arka planda bir dağınıklık olmamasına dikkat etmeli.

■ Görüşme öncesinde, internet bağlantısı gibi teknik gerekliliklerin sağlandığı kontrol etmeli.

■ Eğer aday evden bu görüşmeyi yapıyorsa, görüşmeyi sekteye uğratabilecek faktörleri engellemeli.

■ Yine farklı ülkelerdeki aday ve işveren için görüşme saatinin her iki taraf için uygun olması önemli.

■ Görüşme yapılacak ortamda dikkat’dağıtıcı herhangi bir engel olmamalı ve iki tarafın rahatça iletişim kurabilmesi için gürültüden uzak olunmalı.

■ Adayların temkinli davranıp görüşme öncesi kullanacağı elektronik cihazı test etmesi görüşmenin sorunsuz geçmesini sağlayacaktır.

■ Aday görüşme için belirlenen saatte hazır olmalı.

■ Unutmayın, evde gerçekleştirilmesine rağmen bu gerçek bir görüşmeden farklı olmayacaktır.

Okan TÜTÜNCÜ / Secretcv.com Genel Müdürü
Bankacılıkta kullanılıyor

Online Mülakat projemizde, şu ana kadar kullanan firmalarımızın hepsinden çok olumlu geri bildirimler alıyoruz. Bu sistem İK yöneticilerinin zamanlarını daha efektif kullanmalarına olanak sağlıyor. Geri bildirimlere bakarsak Online Mülakat’ın işe alım süreçlerinde en çok kullanılan sistemlerden biri olduğunu görüyoruz.

Bu hizmeti tercih eden sektörlere baktığımızda ilk sıralarda bankacılık, sigorta, perakendecilik ve mağazacılık, ilaç, danışmanlık sektörlerinin yer aldığını görüyoruz. Çünkü bu sektörlerde yer alan firmaların yoğun bir işe alım süreçleri var.

Özellikle satış, pazarlama gibi pozisyonlarda sirkülasyon oranlan oldukça fazla olduğu için gün içinde çok fazla aday ile görüşme yapmak durumundalar.

Aynı zamanda bölge ofisleri olan firmalar da Online Mülakat uygulamamıza talep gösteriyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu