İnovasyon bir portföy yönetim işidir
Kurumsal inovasyon ve start up iş birliği
Kurumsal inovasyon ve start up iş birliği dünyasında önemli etkinliklerden biri olan Corporate Incubation ve Acceleration Summit’te İSTKA destekli Girişimcilik 4.0 Platformu yöneticisi olarak ben ve proje koordinatörü Merve Çavdar; Türkiye’den tek katılımcılar olarak yer aldık.
Bu yazımda geçtiğimiz mart ve nisan ayında katıldığım etkinliklerden toparladıklarımı sizlere aktaracağım.
İlk olarak kurumsal inovasyon ve start up iş birliği dünyasında önemli etkinliklerden biri olan Corporate Incubation & Acceleration Summit’ten bahsetmek istiyorum. Konferanta Özyeğin Üniversitesi tarafından yürütülen İSTKA destekli Girişimcilik 4.0 Platformu yöneticisi olarak ben ve proje koordinatörü Merve Çavdar ile birlikte Türkiye’den tek katılımcılar olarak yer aldık. Zirve bizdeki karşılığı Kolektif House olarak adlandırabileceğimiz Talent Garden’da gerçekleştirildi. Talent Garden, 8 ülkede 3 bin 500 üyeye sahip; ortak çalışma, networking ağı, inovasyon ve teknoloji üzerine etkinlikler sunan, aynı zamanda bünyesindeki inovasyon okuluyla yapay zeka, makine öğrenmesi, blockchain gibi konularda eğitimler düzenleyen bir inovasyon platformu olarak geçiyor. Gelelim zirveden edindiğim en önemli tüyolara:
İnovasyon bir portföy yönetim işidir.
• Start up iş birliği, iç girişimcilik programı gibi inovasyon üreten birden çok mekanizmalar kullanılmalı. Tüm bunlardan araç portföyü yaratılmalı.
• Belirlenen odak alanlarında birden fazla fikir denenmeli, tek bir fikre, projeye bağlı kalınmamalı. İnovasyon projeleri portföyü yaratılmalı.
• Her iki portföyün yönetimi için gerekli zaman ve emek harcanmalı.
İnovasyon sürekli öğrenme işidir. İki çeşit öğrenme vardır:
• Yeni fikirler denenirken her zaman varsayımsal öğrenmeyle Herlenmeli. Dene-öğren-yeniden dene döngüsüyle sürekli öğrenme sağlanmalı.
• Bir projeyi denerken başarılı ve başarısız aksiyonlardan öğrenmeli ve diğer proje denemelerine bu deneyimler aktarılmalı.
İnovasyon sistemlerden değil insanlardan gelir.
• Farklı yetkinlikleri olan, nitelikli insanlar işe alınmalı. İyi insanlar iyi insanları getirir, farklı yetkinlikler ise inovasyonu tetikler.
• Çalışmalara bir teorik çerçeveyle başlanmalı, ancak projelerin gidişatına göre serbest bırakılmalı. Teorik çerçeveler uygulama için bir referans noktası olmalı. Çerçeveye uymak değil sonuca varmak başarıdır.
İnovasyon için story telling (hikaye anlatıcılığı) kritiktir.
• Yenilik için insanları ikna etmek gerekir; bunun için de iyi ve etkileyici anlatım şart.
• İnovasyon odak alanlarını net anlatmak gerekir ki insanlar inovasyon üretebilmek için konsantre olsun.
• İnovasyon için teknolojiyi değil, önce müşteriyi bilmek gerekir. Müşteriler yalnızca mevcut durumdan biraz daha iyi çözüm ister. Yapay zeka veya blockchain onlar için önemli değildir. Başarılı projeler problem fırtınası ve müşteri görüşmeleriyle başlar, beyin fırtınasıyla değil. Dışarı çıkarak problemi gerçek müşteriyle doğrulayın.
İnovasyon için cesaret şarttır.
• Yenilik için bugünü sorgulama cesareti gerekir.
• Yeniliği hayata geçirmek için de şirket için politikalarla mücadele etme cesareti gerekir.
GİRİŞİMCİLİK KURUMLARLA BULUŞUNCA
İkinci gündemim ise Türkiye girişimcilik ekosisteminin kuramlarla buluşmasının bir numaralı etkinliği olan Corporate Startup Day. Şirketlerin yoğun ilgi ve katılım gösterdiği etkinlikte Girişimci Kurumlar Platformu ve Özyeğin Üniversitesi tarafından bu yıl ilk kez Kurumsal Girişimcilik Ödülleri verildi. 3 farklı kategoride adaylar başvurarak ödüller için yarıştı. Şirket içinde gelir elde etmek amacıyla kurulmuş yenilikçi projelerin değerlendirildiği En İyi Kurumiçi Girişimcilik Projesi kategorisinde projeler ticarileşme seviyesine ve mevcut faaliyet alanlarına uzaklıklarına göre sıralandı, ikinci kategori ise büyük şirketlerin yeni girişimlerle yeni değer yaratmak amacıyla yaptığı iş birliklerinin değerlendirildiği En Etkili Kurum ve Yeni Girişim İş Birliği Projesi kategorisinde geliştirilen iş birliklerinde ticarileşme durumu ve birlikte ortak ürün geliştirme kriterlerine göre karar verildi. Diğer şirketlere örnek olacak seviyede uygulanan kurumiçi girişimcilik programlarının değerlendirildiği En İyi Örnek Kurumiçi Girişimcilik Programı kategorisinde de programdan çıkan fikir sayısına ve yaratılan ciro tutarına bakılarak adaylar belirlendi. Son olarak ise girişimlerle en çok iş birliği yapan şirkete Jüri Özel Ödülü verildi.
KAZANANLAR
Kategori bazında kazananlar listesi ise şöyle;
■ EN İYİ KURUMİÇİ GİRİŞİMCİLİK PROJESİ
1. Softtech (İş Bankası iştiraki) şirketinin liman yönetim uygulamasını üreten Gullseye girişimi birinci oldu.
2. Aygaz şirketinin bayileriyle e-ticaret şirketlerine kargo hizmeti vermek için geliştirdiği Aykargo girişimi ikinci oldu.
3. Farplas şirketinin otomotiv ekosistemi için geliştirdiği ^ akıllı araç telematik veri platformu olan Comodif girişimi /üçüncü oldu.
■ EN ETKİLİ KURUM & YENİ GİRİŞİM İŞ BİRLİĞİ PROJESİ
4. Anadolu Efes şirketinin Pubbinno girişimiyle birlikte geliştirdiği Smart Beer Tap projesi birinci oldu.
5. Borusan Enerji şirketinin Terantum girişimiyle birlikte geliştirdiği yapay zeka ile rüzgar türbini üretim tahmini yapan projesi ikinci oldu.
6. Albaraka Türk’ün Inooster girişimiyle birlikte geliştirdiği tahsilat oyunlaştırma projesi üçüncü oldu.
En İyi Örnek Kurumiçi Girişimcilik Programı ödülünü Koç Holding İnovasyon Programı alırken, Jüri Özel Ödülü-Girişimlerle En Çok İş Birliği Yapan Şirket de Multinet oldu.
İhsan Elgin