Güncel Ekonomi Haberleri

İngiltere’ye vergi ve kota olmadan ihracat devam edecek

TÜRKİYE, Avrupa Birliği (AB) ile yollarını ayıran birleşik Krallık ile Serbest ticaret Anlaşması (STA) imzaladı. Böylece Gümrük Birliği’nden doğan belirsizlik ortadan kalktı. Türkiye bu anlaşmayla Birleşik Krallık’a kota ve gümrük vergisi uygulanmadan ihracat yapmaya devam edecek. Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılır ayrılmaz Türkiye ile STA imzalaması, İngiltere’nin Türkiye ile mevcut dış ticaretine verdiği önemi göstermesi açısından kayda değer bir adım olarak değerlendiriliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Türkiye ile Birleşik Krallık’m, ekonomi, bilim ve teknoloji alanlarındaki iş birliğini güçlendirmesinin Avrupa Birliği (AB) pazarlarındaki rekabetçi konumumuzu korumak bakımından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Birleşik Krallık Ticaret Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen Birleşik Krallık Teknoloji Haftası etkinliğinde video konferans yöntemiyle yaptığı konuşmada, etkinliği bilim, teknoloji, ticaret ve yatırım alanlarında güncel bilgi paylaşımlarının ve iş birliklerinin zemini olarak gördüğünü söyledi.

Kovid-19 salgınıyla dijitalleşme ve teknolojik dönüşümün hızlandığını anımsatan Varank, yeni dönemin şartlarına uyum sağlamak ve getirdiği fırsatları değerlendirmek gerektiğine dikkati çekti.

Varank, Birleşik Krallık’ın, Brexit sürecinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu 60’tan fazla ülkeyle ticarette devamlılık anlaşması imzaladığına ve bunların 1,2 trilyon dolarlık ticareti kapsadığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

“İngiltere, üretim ve tedarik zincirleri bakımından bizim de en büyük ticaret ve yatırım ortaklarımızdan biri, özellikle, ihracatımızın lokomotifi olan Türk otomotiv sanayisiyle beyaz eşya ve hazır giyim sektörleri için çok önemli bir pazar. Türkiye, Birleşik Krallık’ın ‘Ready to Trade’ sloganıyla Brexit sonrası dönemde ticaretini ve yatırımlarını geliştirmeyi hedeflediği 13 ülkeden birisi. İngiltere de ülkemizin ticaretini geliştirmek istediği ve desteklediği ‘hedef ve öncelikli ülkeler’ arasında yer alıyor. Ticaret hacmimizin önümüzdeki dönemde güçlenerek büyüyeceğine inanıyoruz.” Bu noktada herkes için bir İngiltere dosyası yaptık…

ihracat

“2.1 MİLYAR DOLARA ÇIKABİLİR”

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gül-tepe, 2020 bitmeden STA’nın imzalanmasının hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için tam anlamıyla bir yılbaşı ‘ ediyesi olduğunu belirtiyor. Menşe kurallarının henüz netleşmemiş olmamasına rağmen anlaşmanın imzalanması ile derin bir nefes aldıklarını ifade eden Gültepe, “İngiltere hem sektörümüz hem de ülkemiz için önemli bir ticari ortak. Aynı zamanda Türkiye’nin dış ticaret fazlası verdiği ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizden İngiltere’ye yapılan toplam ihracatın beşte birini hazır giyim sektörü gerçekleştiriyor” diyor. Salgına ve pazarların yaklaşık üç ay kapanmasına rağmen 2020’de İngiltere’ye 1 milyar 897 milyon dolarlık hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdiklerini belirten Gültepe, şöyle devam ediyor: “Bütün olumsuzluklara rağmen yılı sadece binde 5 ekside kapattık. STA im-zalanmasaydı 1 Ocak 2021’den itibaren İngiltere’ye ihracatımızda yüzde 12 gümrük vergisi ile karşı karşıya kalacaktık. Dolayısı ile bu ülkeye ihracatımızın yüzde 30-35 daralmasından, yani 1.3 milyar dolarlara gerilemesinden endişe ediyorduk. STA’nın imzalanması sayesinde hem bu endişemiz ortadan kalktı hem de İngiltere pazarında 2021’de mevcudun üzerine yüzde 10 ilave ihracat ekleme umudu doğdu. İngiltere’deki iş ortaklarımızla temaslarımızda da önümüzdeki döneme dair olumlu sinyaller alıyoruz. 2021’de İngiltere’ye hazır giyim ihracatımızı 2.1 milyar dolara çıkarabiliriz. Bir başka ifade ile STA’nın sektörümüze doğrudan ve dolaylı katkısının 800 milyon dolar olduğunu söyleyebilirim. Önümüzdeki dönemde ilave bir takım düzenlemelerle ‘kazan kazan’ ilkesi çerçevesinde yeni işbirliklerinin temellerini atabilir, İngiltere pazarındaki payımızı çok daha yukarılara taşıyabiliriz.”

“CİDDİ AVANTAJA SAHİBİZ”

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Şenocak ise İngiltere’ye toplam deri ve deri mamulleri ihracatının 2019 yılında 54 milyon dolar değerinde gerçekleştiğini belirtiyor. 2020’de iseyüzde 7 düşüşle 50 milyon dolarlık bir ihracat hacmi yakaladıklarını ifade eden Şenocak, bu daralmada yaşanan salgının da önemli etkisinin olduğunu söylüyor. İmzalanan STA’nın avantajını kullanarak bu pazara daha da yoğunlaşmak istediklerini vurgulayan Şenocak, “İngiltere’ye 2021’de pandeminin etkisini kaybetmesi koşuluyla yüzde 20-30 artışla 60-65 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Pandemi koşullarının kalkması sonrasında bu pazara ticaret heyetleri gibi faaliyetler organize etmeyi de planlıyoruz” diye konuşuyor. Ingiltere’nin ihracatta Türkiye’nin en büyük ikinci pazarı, genel ticarette ise en büyük üçüncü ticaret ortağı olduğunu hatırlatan Şenocak, değerlendirmelerini şöyle sürdürüyor:

“Sektörümüzdeki ihracatın yaklaşık yarısını ayakkabı grubunda yapıyoruz, sonra saraciye ürünlerimiz daha sonra ise deri ve kürk konfeksiyon, en sonda da tabakhane ürünlerimiz geliyor. İngiltere’nin AB sonrasında ilk Serbest Ticaret Anlaşması’nı ülkemiz ile yapmış olması da ayrıca önemlidir. STA dışında kalan diğer ülkelere karşı rekabet gücümüz korunmuş olacak ve artacaktır. Ingiltere Türkiye için önemli bir ticari ortak ve İngiltere pazarında Gümrük Birliği’nden dolayı rekabet üstünlüğümüz bulunuyor. Saraciye ve ayakkabı ihracatımızda İngiltere’nin önemli bir yeri var. Bizim için potansiyeli ve alım gücü yüksek olan bir ülke. Serbest Ticaret Anlaşması’yla mevcut rekabet gücümüzü koruyarak ihracatımızı daha da arttıracağımızı düşünüyorum. İngiltere’nin AB’den bağımsız bir ticaret politikası izlemesini avantaja dönüştürebiliriz. Doğru bir planlama ve strateji ile sektörümüze 2021’den itibaren çok olumlu yansımaları olacağına inanıyorum.”

“KÜRESEL RAKİPLERİMİZDEN AYRIŞTIK”

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet öksüz de sektörün İngiltere’ye ihracatının yaklaşık 500 milyon dolar seviyesinde olduğunu söylüyor.

Türkiye’nin İngiltere’ye tekstil ve hammaddeleri ihracatının yaşanan salgına rağmen 2020’de yüzde 5.9 oranında arttığına işaret eden öksüz, “İngiltere’nin en fazla tekstil ithalatı gerçekleştirdiği ilk 10 ülke içerisinde yer alan Türkiye, son beş yıldır İngiltere’deki payını artıran tek ülke. İngiltere’nin 6.5 milyar dolar değerindeki tekstil ithalatından Türkiye yüzde 8 pay alıyor. İngiltere’nin iplik ithalatında birinci, kumaş ithalatında ise üçüncü sıradayız. Temel hedefimiz İngiltere’deki pazar payımızı 2021’de daha yukarı seviyelere çıkarmak. 2021’de ihracatımızın 600 milyon dolar seviyelerine ulaşmasını, orta vadede ise İngiltere’ye 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” diyor. İngiltere’nin sektörün katma değerli ihracat gerçekleştirdiği bir pazar olduğunu vurgulayan Öksüz, özellikle dokuma kumaş ve ev tekstili sektörlerinde, sektör ortalamasının üzerinde birim fiyatla İngiltere’ye ihracat gerçekleştirildiğini söylüyor, öksüz, pazarla ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor: “İngiltere ile dış ticaretimizde birbir-leriyle rekabet etmeyen, birbirini tamamlayan sektörlere sahip olduğumuz için daha fazla işbirliği gerçekleştirebilecek potansiyelimiz çok yüksek. İngiltere sektörümüzün en büyük dördüncü pazarı. Brexit sürecine rağmen sektörümüz son beş yıldır İngiltere’ye ihracatını kesintisiz olarak artırmayı başardı. Anlaşma, rekabetçi konumumuzun korunması ve güçlenmesi için kritik öneme sahip. STA ile Ingiltere’de rekabet içerisinde olduğumuz küresel rakiplerimizden pozitif ayrışacağımızı öngörüyoruz. İngiltere’yi tüm alt ürün grupları bazında yakın markajımıza aldık, önümüzdeki dönemlerde İngiltere özelinde pazar payımızı artırmaya yönelik bir çalışma gerçekleştiriyoruz.”

“HEDEF 500 MİLYON DOLAR”

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin öztiryaki ise Almanya ve İtalya’nın ardından en çok ihracat yaptıkları üçüncü pazarın İngiltere olduğunu, bu ülkeye 2019’da 435 milyon dolar, 2020’de ise 418 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdiklerini belirtiyor, öztiryaki, imzalanan STA’nın etkisiyle Ingiltere’ye yapacakları ihracatın bu yıl 500 milyon dolara ulaşmasını öngördüklerini vurguluyor. Türk mutfak ve ev eşyaları sektörünün 2019’da Ingiltere’ye 438 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve bu sektörde Ingiltere’nin en çok ithalat yaptığı Çin, Almanya ve Polonya’dan sonra dördüncü sırada bulunduğunu belirten Öztiryaki, “Ülkeler tek bir tedarikçiye bağlı kalınmamasınm önemini salgın döneminde tecrübe etti. Tedarikçi çeşitliliğine yönelme Ingiltere’deki pazar payımızı yükselecektir. Ancak unutmamamız gereken bir nokta var ki Brexit ile birlikte Ingiltere ülkelerle ayrı ayrı STA için masaya oturmaya başladı. Daha önce AB’nin vergi uyguladığı ülkelerle bu anlaşmaları yapması bizim için dezavantajlı bir durum yaratabilir. Tüm bunları göz önünde bulundurarak kalitemizle, ürün çeşitliliğimizle ve yüksek standartlarımızla bu problemi bertaraf edeceğimize inancımız tam” diyor. Ingiltere için Brexit sürecinin belirsizlikler ile geçtiğini ifade eden Öztiryaki sözlerini şöyle sürdürüyor: “Türkiye-îngiltere STA’sının zamanında imzalanması; Türkiye’nin Ingiltere ile ticaretinde Brexit sonrası karşılaşma riski olan gümrük vergilerinden muaf kalmasını sağladı. Ayrıca, Gümrük Birliği’nden gelen avantajların, devamlılığın sürdürülmesi kapsamında STA ile korunması, belirsizlikleri ortadan kaldırarak ticaret ilişkilerindeki güveni yükseltti. 2021’in ilk çeyreğinde yeni uygulamalara uyum sağlanması nedeniyle Ingiltere gümrüklerinde bir takım yavaşlamaların ortaya çıkmasını bekliyoruz. Ancak bütün bu veriler doğrultusunda değerlendirdiğimizde, yeni STA ile yürürlüğe girecek belgelendirme kurallarına uyum sağlayıp, katma değerli ürünlerimizi tanıttıkça Türk ürünlerinin Ingiltere pazarındaki payının daha da artacağına, ayrıca bu anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileri götürülmesi noktasında bir başlangıç olacağına inanıyoruz.”

“2023 HEDEFİ İÇİN KRİTİK”

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Birleşik Krallık’ın Almanya’dan sonra Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ikinci, Ege Bölgesi’nin en çok ihracat yaptığı üçüncü pazar olduğunu belirtiyor. Eskinazi, “Ege’den en fazla ihracat yaptığımız sektörler kuru meyve, konfeksiyon, yaş meyve sebze mamulleri ve su ürünleri. Son 10 yılda ticaretimizde yüzde 70 oranında artış yaşandı. Birleşik Krallık ciddi bir gıda ithalatçısı. Yılda 14.4 milyar dolar tarımsal ürün ithal ediyor” diyor, imzalanan STA’nın Gümrük Birliği’nin devamını sağlayacağını ifade eden Eskinazi, şöyle devam ediyor:

“STA, 2023’e kadar hedeflenen 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefimiz için kritik önemde. Müzakereleri en başından beri yakından takip ediyoruz. Türkiye geneli Kasım ayı ihracatımız yüzde 18 artışla 1 milyar dolara ulaştı. Ocak-Kasım ihracatımız ise 9 milyar dolar tutarında. Ege Bölgesi ihracatımız Kasım’da yüzde 23 artarak 86 milyon dolar civarında gerçekleşti. Ocak-Kasım ihracatımız ise 742 milyon dolar. STA ticaretimizin devamlılığına fayda sağlayacağı gibi Birleşik Krallık ile yeni anlaşmaların yapılmasına da zemin hazırlayacak.”

“POTANSİYELİMİZ YÜKSEK”

Akdeniz ihracatçı Birlikleri (AKIB) Koordinatör Başkanı Huriye Yamanyılmaz ise, AKİB’in Birleşik Krallık’a 2019’da gerçekleştirdiği toplam ihracatın 267 milyon 233 bin dolar olduğunu, bu rakamın 2020’de pandeminin etkisiyle bir miktar azalarak 244 milyon 665 bin dolar olduğunu belirtiyor. İmzalanan STA’yla birlikte 2021’in ilk çeyreğini geçiş dönemi olarak gördüklerini dile getiren Yamanyıl-maz, hayatın normalleşmeye başlamasıyla ertelenen taleplerin devreye alınacağını vurguluyor.

2020’de toplam 11 milyar 206 milyon dolarlık ihracata imza atan AKİB’in ana ihracat pazarları arasında Birleşik Krallık’ın da yer aldığına değinen Yamanyılmaz, “En fazla ihracatı Irak, Hollanda ve Rusya Federasyonu’na yapan Birliğimizin dış satım sıralamasında Birleşik Krallık dokuzuncu sırada. AKİB olarak Birleşik Krallık pazarında demir çelik, elektrik-elekt-ronik, kimya, tekstil, hububat ve bakliyat, yaş meyve sebze, otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyon ile meyve sebze mamullerinde etkin durumdayız” diyor. “İngiltere ile STA imzalanmasaydı maliyetlerimizde artış olacaktı” diyen Yamanyılmaz, şu ifadelere yer veriyor: “STA, 2023’e kadar hedeflenen 20 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçekleşmesi ve ticaretimizin devamlılığı için kritik önemde. İmzalanan STA, bizlere Birleşik Krallık pazarında herhangi bir ek gümrük vergisi ile karşılaşmadan ticaretimize devam etme imkanı tanıyor. Birleşik Krallık pazarında güçlü olduğumuz, demir çelik, elektrik-elektronik ve kimya sektörlerindeki rakamlarımızı daha yukarı taşıma gayretinde olacağız. Yıllık 14.4 milyar dolarlık tarımsal ürün ithal eden Birleşik Krallık pazarında 2019’da hububat ve bakliyatta 17.8, yaş meyve sebzede 14.7, meyve ve sebze mamullerinde 5.8 milyon dolar dış satım gerçekleştirdik. Tarımsal ürün çeşitliliğinde güçlü olan Doğu Akdeniz’den Birleşik Krallık’a daha fazla kuru gıda ve taze meyve sebze ihraç etme potansiyelimiz bulunuyor.”

İHRACATIMIZ YÜZDE 113 ARTTI

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB), 2021 yılının ilk ayında geçtiğimiz yılın aynı ayma göre yüzde 4,4 artışla 63 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Avrupa Birliği ülkelerindeki toparlanma sonrasında Almanya’ya yüzde 21 artışla 6 milyon dolar, Fransa’ya yüzde 52 artışla 2.4 milyon dolar ve Hollanda’ya yüzde 120 artışla 1.6 milyon dolar ihracat yapılırken, mobilyada hedef Pazar ABD’ye yüzde 56 artışla 2.25 milyon dolar ihracat gerçekleşti- rildi. 2020 yılının son ayında İngiltere ile yapılan Serbest Ticaret Anlaşması sonrasında ise Birleşik Krallık’a yapılan ihracat yüzde 113 oranında artarak 1.8 milyon dolara ulaştı. Birlik ihracatından yüzde 61 oranında pay alan mobilya ihracatı, Ocak ayında yüzde 5 oranında artarak 38.2 milyon dolara ulaşırken, ihracatını en fazla artıran sektör yüzde 72.3 artışla 5.2 milyon dolar ihracatın gerçekleştiği orman tali ürünleri oldu.

AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, “İhracatçılar olarak hem ihracatı, hem ihracatın niteliğini hem de ihracatçı sayımızı artırmak için çalışıyoruz. Buna rağmen zaman zaman ülkelerin ördüğü duvarlar veya haksız rekabete neden olan uygulamaları aşmakta zorlanıyoruz. önemli bir ihracat pazarı olan İngiltere ile Brexit sonrası imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması çok doğru bir adımdı.

İkili ticari ilişkilerimizin Brexit sonrası da devamı için imzalanan bu anlaşma sayesinde İngiliz müşterilerimizin Türkiye’yi sürdürülebilir tedarikçi olarak gördüklerini anlaşmanın imzalanmasından hemen sonraki ay yapılan ihracatımızla görmüş olduk. İngiltere’yle aramızda ticari ilişkilerimizin mevzuatsal olarak netleşmesinin etkileri rakamlara hızlıca yansıdı. Umarım ki bundan sonraki senelerde de İngiltere’ye olan ihracatımız kat ve kat artarak devam edecektir” dedi.

Haydar YENİGÜN / Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkan
“ihracatın yüzde 16’sı otomotiv”

Birleşik Krallık, Türkiye otomotiv sektörünün ana ticaret ortaklarından birisi ve ülke ekonomisi için yüksek önem arz etmekte. Brexit, her iki ülkenin otomotiv sanayisi açısından yıkıcı etkiler doğurabilecek bir süreçti. Otomotiv sektörü Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacminin yüzde 16’sını oluşturmakta. Bu sebeple STA’nın imzalanmasını büyük memnuniyetle karşıladık. Birleşik Krallık sektörün 2019 ihracatında dördüncü sırada. 2019 verilerine göre, otomotiv ana sanayinin Birleşik Krallık’a yapılan ihracatı adet bazında 122 bin 560, değer bazında ise 1.8 milyar dolar oldu. Diğer ülkeler üzerinden yapılan ihracat da dikkate alındığında Birleşik Krallık pazarı için yapılan üretimin ihracat değeri 3 milyar dolara yaklaştı. Öte yandan, Birleşik Krallık’ın motor ihraç ettiği ülke sıralamasında Türkiye’nin ikinci sırada yer alması ve Birleşik Krallık’ın beşinci büyük otomotiv ihraç pazarı olması da kritik anlaşmanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Ahmet GÜLEÇ / Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı
“STA belirsizlikleri ortadan kaldırdı”

İngiltere bizim hedef pazarlarımızdan birisi ve son yıllarda ilk 10 pazar içerisinde yer alırken, her geçen gün artan bir potansiyel sunuyor. İngiltere 2020’de en çok ihracat yaptığımız ülkeler içinde yedinci sırada yer aldı. Yakında bu pazara ihracatımızı yarım milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Grafikler 2019’a göre 2020’de İngiltere’ye ihracatımızın yüzde 13.41 arttığını ve 150 milyon dolar seviyesine yaklaştığını gösteriyor. Kısa vadeli planımız İngiltere pazarında 500 milyon dolar rakamına ulaşmak. İngiltere sektörümüz için potansiyeli oldukça yüksek ve gelecek vaat ediyor.

Ancak mobilyaya yönelik olarak zor bir pazar olduğunu ve belirli kısıtlamaları hayata geçirdiklerinin farkındalığıyla süreç yönetimini gerçekleştiriyoruz. İki ülke arasında imzalanan bu anlaşma, Türkiye mobilya sektörü için son derece önemli; STA belirsizlikleri ortadan kaldırdı.

Oaman OKYAY / Türkiye-Birleşik Krallık İş Konseyi Başkanı
“Dış ticaretimiz 20 milyar dolara ulaşacak”

Bu STA, iki ülkenin ticaret hacmi hedefi olan 20 milyar dolara ulaşılmasını kolaylaştıracak. Mal ticaretinde Gümrük Birliği koşullarının devam ettirilmesinin önünün açılması özellikle mevcut ve planlanan işbirliklerinin sekteye uğramaması bakımından son derece olumlu. Ticari bağlarımızın gücünü göstermesi bakımından da önemli. Bu anlaşma Gümrük Birliği’nin de acilen güncellenmesi ihtiyacını bir kez daha ortaya koydu. Birleşik Krallık’ın Türkiye için, Türkiye’nin de Birleşik Krallık için önemi çok büyük, gelecekte iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğine ve ileri gideceğine inanıyoruz.

Mesut ÖKSÜZ / Zücaciyeciler Derneği Başkanı
“En fazla ihracat yaptığımız ülke”

2020’yi 4.5 milyar dolar ihracat ile kapattık. Bunun yüzde 10’u Birleşik Krallık’a gerçekleşti. En çok 204 bin dolarlık endüstriyel mutfak, 149 bin dolarlık elektrikli ve mutfak aletleri ihraç ediyoruz. Daha sonra ise metal, porselen gibi ürünler geliyor ama onların payı daha düşük. İhracatımızın yüzde 51’ini AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz.

İhracat yaptığımız ülkeler sıralamasına baktığınız zaman Birleşik Krallık ilk sırada geliyor. Öte yandan bu ülkeden yok denecek kadar ithalat gerçekleştiriyoruz. Yaptığı 11 milyar dolar ihracatla, zücaciye sektöründe dünyanın dördüncü ihracatçı ülkesine, kendi sektörümüzde sadece ihracatçı konumda olmamız, sektörümüzün gücünü gösteriyor. STA, sektörün pazardaki gücünü devam ettirmesi açısından önemli.

ÖZBEY MEN

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu