İmplant üreten ilginç girişimci Görkem Serçe
Görkem Serçe ilginç bir girişimci. İmplant üretiyor. Trabzon’da üretilen implantlar dünyanın
dört bir yanma ihraç ediliyor. Son olarak İsviçre’de de yatırım yaptı. Firması AGS Medikal, İsviçre’deki fabrika ile ABD ve Avrupa pazarlarındaki iddiasını artıracak. Bu yıl büyüme hedefi yüzde 100…
İMPLANT, Latince kökenli bir kelime. Ekme, dikme anlamına gelen ‘plan-to’ kelimesinden türetilmiş. Dişçilikte kullanılan bir terim. Eksik olan dişinizin yerine genellikle titanyum esaslı bir vida yerleştiriliyor. O yapının üzerine, eski işlevlerini aynen görecek yeni bir diş inşa ediliyor. Basit gibi görünse de hassas bir iş ve ileri teknoloji gerektiriyor. Dünyada bu işi çok az ülke yapıyor. Türkiye de bu ülkelerden biri, împlantm çıkış noktası ve merkezi ise İsviçre. Bu anlamda marka olmuş bir ül-ı ke.
Türkiye’de implant üretiminde öne çıkan firmalardan biri de AGS Medikal. Altuğ ve Görkem Serçe kardeşlerin kurduğu AGS Medikal 2011 yılından bu yana Trabzon’da üretim yapıyor. Dönemin Görkem Serçe’nin ilginç bir başarı hikayesi var. 1976 doğumlu Serçe üniversite tahsilinden sonra özel şirketlerde çalışmaya başlamış. Profesyonel yaşamında başarılı bir grafik çizince 2007 yılında denetim şirketi Bureau Veritas’ın genel müdürlük koltuğuna oturur. Profesyonel hayattaki son görevi de bu olur.
YILDA 150 BİN İMPLANT SATIYOR
2007 yılında bu görevden ayrılarak medical pazarlama alanında faaliyet göstermek için ilk şirketini kurar. İstanbul Kozyatağı’nda 38 metrekarelik bir ofiste yurtdışından distribütörlüğünü aldığı bir implant firmasının mallarım pazarlamaya başlar. Şirkette bir kendisi bir de babası bulunur. AGS Medikal Yönetim Kurulu Başkam Görkem Serçe’nin patronluk serüveni de böyle başlıyor. Dört yıl boyunca implant pazarlama işi yapan Serçe, 2011 yılında kendi fabrikasını kurma kararı verir ve Trabzon’da yatırım yapar. O dönem mütevazi bir bütçeyle 5 milyon TL’lik bir yatırım yapılır. İki makine ile başlayan yatırım bugün 22 makineye ulaşmış durumda. Serçe, “Bugün bu yatırımı yapmak istesek 50 milyon doları bulur” diyor.
Türkiye’de yılda 600 bin adet implant satılıyor. Bir implant ortalama 1.500 TL. Pazarın büyüklüğü 900 milyon TL seviyesinde. AGS Medical’in yıllık implant satışı 150 bin adet. 2016 cirosu ise 30 milyon TL. 2017 için yüzde 100 büyüme hedefleri var. Yani ciro hedefi 60 milyon TL. Firmanın implant markası ise Implance. Görkem Serçe, üretime geçtikten sonra Türkiye’nin implant ithalatını azalttıklarını belirterek, “Geçmişte implantın neredeyse tamamı ithal idi. Üretici firmalar piyasaya girdikçe ithalat oranı düştü. Biz üretime girdikten sonra ithalat oranı daha hızlı geriledi. Şu anda pazarın yarısı ithal. Bu oran daha da düşecek” diyor.
ABD’DE BAYİLİKLER VERECEK
37 ülkeye implant ihracatı yaptıklarını belirten Serçe, “İhracat pazarlarımız Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri ağırlıklı. Avrupa ülkelerine de ihracatımız var. Genelde distribütörler aracılığıyla satıyoruz. Almanya’da kendi pazarlama ofisimiz bulunuyor” diyor. ABD parımız Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri ağırlıklı. Avrupa ülkelerine de ihracatımız var. Genelde distribütörler aracılığıyla satıyoruz. Almanya’da kendi pazarlama ofisimiz bulunuyor” diyor. ABD pazarıyla ilgili de önemli adımlar attıklarını belirten Serçe, ABD’den FDA onayı aldıklarını söylüyor. Bu onayın alınmasının ardından ABD dental pazarına girmelerinin önünün açıldığım belirtiyor.
Serçe, “ABD’nin Chicago, Miami ve New York gibi üç büyük kentinde kendi ofislerimizi açıyoruz. Hedefimiz 2018’in ikinci yarısına kadar ABD’de 100’e yakın bayilik vermek. AGS Medikal olarak, 2018’den itibaren ABD pazarına başlangıçta yıllık ortalama 20-25 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz” diyor. ABD pazarına gıriş yaptıktan sonra burayı üs olarak kullanarak Orta Amerika ülkeleri hedeflenecek. Serçe, “Orta Amerika’da da bu alanda bakir bir pazar bulunuyor. Bir Türk firması olarak bu bölgede de kendi hakimiyetimizi kurmak ve ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlamak istiyoruz. Ayrıca, Amerika kıtası pazarına girerek diş implantları alanında dünyada isim yapmış İsviçre, Almanya ve ABD gibi ülkelerle de rekabet etmeyi planlıyoruz” diyor.
İSVİÇRE’DEN SATIŞ YAPACAK
împlantın merkezinde de yatırım yaptıklarını belirten Serçe bu konuda şu bilgileri veriyor: ‘İsviçre’de de yatırım yaptık. Burası implantm anavatanı. Ülkenin Yverdon bölgesindeyiz. Burası saatçilerin yoğun olduğu bir bölge. Yatırımımızı Y-EARC Tekno Parkı’nda yaptık. Türkiye’deki yatırımımızla bazı pazarlarda zorlandık. Aslında Imlance markamız Avrupa’nın 10 markasının dokuzundan iyidir. Diğeriyle de kafa kafaya gelir. Ama algı nedeniyle İsviçre markası isteyen pazarlar var. Tüm dünyaya İsviçre’deki fabrikamızdan satış yapacağız. Bu nedenle de implantm anavatanına yatırım yaptık. 6.5 milyon franklık bir yatırım. Altı makine var, ama Türkiye’deki 23 makineden daha fazla iş yapıyor. Fabrikayı kısa bir süre önce açtık. Bu yatırımımızm devreye girmesiyle bu yıl yüzde 100 büyüyeceğiz. Teknolojik değeri yüksek ürünler üretme konusunda Türkiye’nin gücü var.
Işınlı temizlik robotu üretecek
Girişimcilik ruhu bu olsa gerek. Görkem Serçe, sadece imlant yatırımıyla sınırlı kalmayacak gibi. Şimdiden farklı alanlarda projeler geliştiriyor. Üzerinde çalıştığı son proje ise sterilazasyon robotu. Malum hastanelerde ameliyathaneler ve odalar steril hale getirilir ve böylece hastaların enfeksiyon kapması önlenir. Serçe ve ekibi şimdilerde bu konu üzerinde kafa yoruyor. Ultraviyole ışınlarıyla mekanı steril hale getiren bir robot geliştirmişler.
Prototipi üretilmiş. Şu anda ticari olarak üretim mümkün mü onun araştırmaları yapılıyor. En geç Eylül ayında üretim kararı verilecek.
Eğer karar olumlu olursa fabrika yine Trabzon’da olacak. Bu cihaz ticari olarak üretilirse sadece hastaneler değil, kreşler, ana okulları, okullar, AVM’ler gibi kalabalık mekanların tamamı hedefleniyor.
“Kaçakçılığı bitirdik”
Görkem Serçe, aynı zamanda Dental İmplant Sanayici ve İşadamları Derneği’nin başkan yardımcılığı görevini de yürütüyor. Serçe, derneği üç yıl önce * kurduklarını belirtiyor. Serçe dernek faaliyetleri ile ilgili şu bilgileri aktarıyor:
İmplant yükte hafif pahada ağır bir ürün. Bir dönem kaçak yollarla ciddi bir implant girişi vardı. Derneği kurduktan sonra ilk işimiz kaçakçılık ile mücadele oldu. İmplantın ana maddesi titanyum. X-ray cihazlarından geçiyor. Bunu anlayabilmek için görüntülü bir X-ray cihazı kullanılması lazım. Bavul içinde implant kaçakçılığı yapılıyordu. Biz derneği kurduktan sonra ilk iş olarak kaçakçılıkla mücadele ettik. Yönetimdeki her arkadaşımız bir gümrük kapısından sorumlu oldu. Benim payıma da Sabiha Gökçen Havalimanı gümrüğü düştü. Bütün gümrük kapılarındaki polis ve gümrük muhafaza memurlarına seminerler verdik. Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ile işbirliği yaptık. Bu işbirliği sonuç verdi ve kaçakçılık neredeyse bitti.”
İDRİZ ÇOKAL