Dünyadan ve Türkiyeden Güncel HaberlerGüncel Ekonomi Haberleri

Implant Talebindeki Artış Diş Sektörünü Büyüttü

Son yıllarda hızla büyüyen diş malzemeleri sektörü 550 milyon dolarlık büyüklüğe doğru gidiyor. KOBİ ağırlıklı 450 firmanın olduğu sektörde 10 bin kişi çalışıyor. Bu alandaki en büyük gelişme implantta yaşanıyor. Beş yıl önce 30-40 bin olan implant uygulaması sayısı geçen yıl 300 bine çıktı. İç talebin büyük bölümünü karşılayan yerli implant üreticileri ihracat da yapıyor.

Son yıllarda sessiz sedasız büyüyen sektörler var. Diş malzemeleri sektörü de bunlardan biri. KOBİ ağırlıklı yaklaşık 450 firmanın varlık gösterdiği sektör özellikle 2009’dan beri büyüme eğiliminde. 2009 yılında 350 milyon dolar olan diş malzemeleri sektörünün büyüklüğü geçen yıl 500 milyon dolara çıktı. Bu yıl ise 550 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Implant

Sektörün son yıllarda hızlı büyümesinin arkasında yaşlanan nüfus yanında sağlık turizminin gelişmesinin de etkisi var. Fiyat avantajı nedeniyle son yıllarda Türkiye’ye tedavi amacıyla gelenlerin sayısı da giderek artıyor.

Sektörün önemli bir ivme yakaladığını vurgulayan Diş Malzemeleri Sanayici ve İşadamları Derneği (DÎŞSÎ-AD) Başkanı Namık Kemal Sönmez, “Sektör, yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlıyor ve son 10 yıldır yüzde 20 oranında büyüme gösteriyor. Bu alanda önemli üretim yapan çok sayıda ‘gizli kahraman’ denilebilecek KOBİ var. İç pazardaki ağırlıkları her geçen gün artan bu şirketler, Anadolu’nun farklı coğrafyalarından dünyanın bir ucuna ihracat yapıyor” diye konuşuyor.

300 BİN ADET İMPLANT

Sektörü özellikle ‘yapay diş kökü’ olarak tanımlanan ve gerçek diş yapısını taklit eden implant büyütüyor. Sektörde en büyük paya sahip olan implantın pazar büyüklüğü 150 milyon doları buluyor. Türkiye’de yılda 300 bin adet implant uygulaması yapılıyor. Beş yıl önce bu rakam 30-40 bin adetti. Büyük oranda yerli üretimle karşılanan implant talebinin önümüzdeki yıllarda 2 milyon adete çıkması bekleniyor.

Yerli implant üretiminde 10 Türk firması öne çıkıyor. Bunlar kaliteli üretim ve uygun fiyatla özellikle Anadolu’daki diş hekimlerinin tercihi olmuş durumda. Aynca Avrupa’dan Ortadoğu ülkelerine kadar pek çok yere de ihracat yapıyorlar.

Dünyadaki büyük implant üreticileri sıralamasında Almanya, İsviçre, ABD, Fransa, Kore, Brezilya ve İsrail’in yanı sıra Türkiye’nin de yer aldığını belirten Sönmez, “Türk implant markaları son yıllarda sektöre hakim olan yabancı markalan zorlar durumda. Ayrıca yerli markalar Çin firmalarının pazara girmesini de engelliyor. Çin, her alanda olduğu gibi bu alanda da iddialı ama Türk diş hekimleri yerli implantı tercih ediyor” diyor.

FİYAT AVANTAJI VAR

Türkiye’de bir implant uygulamasının fiyatı bin 500-3 bin lira arasında değişiyor. AB’de ise implant fiyatları bin 500-2 bin Euro arasında seyrediyor. Bu da şu andaki kur üzerinden 4 bin 500-6 bin lira arasına denk geliyor. Bu fiyat farkı nedeniyle implant tedavisi için gelen özellikle Avrupalı hasta sayısında önümüzdeki yıllarda artış bekleniyor.

Sektör temsilcileri, şunları anlatıyor: “Türkiye’de sağlık turizmi içinde dental turizmin de gelişmesini hedefliyoruz. Şu anda implant tedavisi için gelen hasta sayısına ilişkin net bir veri yok. Ancak artış olacağını öngörüyoruz. Türkiye’de implant uygulaması yılda 300 bin adet gibi çok düşük bir seviyede. Bu uygulama Almanya’da yıllık 1,5 milyonu, İtalya ve Fransa’da ise 2 milyonu buluyor. Türkler im-plantı daha yeni yeni tanıyor. Sektör gelişime çok açık.”

40 BİN ADET İHRAÇ EDİYOR

Mode Medikal, implant sektörünün önde gelenlerinden. Şirketin 2008 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Bülent Kati-boğlu’nun bilimsel danışmanlığında geliştirdiği Imlant KA markası, iç piyasa kadar dış pazarlardan da yoğun talep görüyor.

Bayrampaşa’daki tesisi yıllık 60 bin adetlik implant üretim kapasitesine sahip olan şirket, bunun yüzde 50’sini aralarında Almanya, İsveç, Hollanda, Ingiltere, Arnavutluk gibi ülkelerin bulunduğu 20 ülkeye ihraç ediyor. Geçen yıl 13 bin adet ihracat yapan şirket bu yıl 40 bin adet ihracat planlıyor. Şirketin hedef pazarları ise Rusya, ABD, Hindistan ve Çin. 2008-2011 yıllan arasında implant üretimi üzerine yoğun çalışmalar yürüttüklerini, hatta 500’e yakın vakada geliştirdikleri ürünleri denediklerini söyleyen Mode Medikal Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Akyüz, bu süre zarfında 4 milyon dolarlık yatırım yaptıklannı belirtiyor.

ABD PAZARINA GİRECEK

2007 yılından bu yana İzmir’de faaliyet gösteren Şanlılar Tıbbı Cihazlar da dental impant üretimi ve satışı yapıyor. Başlangıçta 20 bin adetlerde üretim yapan şirket, bugün ITOB Organize Sanayi Bölge-si’ndeki tesisinde 100 bin adetlik üretim gerçekleştiriyor. NucleOSS markasıyla implant sektöründe varlık gösterdiklerini belirten şirket kurucusu Salih Şanlı, Mısır’dan Fas’a, Hindistan’dan Dubai’ye kadar pek çok ülkeye ihracat yaptıklarını söylüyor.

Ortadoğu pazarı için 2012 yılında Kuzey Irak Erbil’de NucleOSS Erbil, Avrupa pazarı için ise 2013 yılında Almanya Düsseldorfta NucleOSS Europa şirketlerini kurduklarına da değinen Şanlı, şöyle devam ediyor: “Dünya genelinde sekiz distribütörümüz, Türkiye’de 11 bayimiz bulunuyor. ISO 13485, CE ve TSE belgelerine sahibiz. Hedef pazarımız ise ABD. Ancak o pazar için FDA kalite belgesine sahip olmamız gerekiyor. Bir yıldır bu kalite belgemize onay çıkmasını bekliyoruz. Yakında çıkacak ve ABD’de de şirketimizi kuracağız.”

50 MİLYON TL CİRO

Tıp Tek Dişçilik ise diş hekimlerinin kullandığı dental unit alanında üretim yapıyor. Ümraniye’deki tesislerinde faaliyet gösterdiklerini belirten şirket sahibi Ferizan Peker, 2014 yılında 350 adet dental unit üretmeyi hedeflediklerini söylüyor. Toplam 80 kişilik çalışan kadrosuna sahip olduklarını ifade eden Peker, “Üniversitelerin diş hekimliği fakülteleri, diş hastaneleri, özel diş poliklinikleri, ceza evleri, Milli Savunma Bakanlığı, KKTC Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerine ürün veriyoruz. Geçen yıl 42 milyon TL olan ciromuzu bu yıl 50 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.

1943 yılında Andon Bapuçyan tarafından kurulan Tekmil Sanayi ise ikinci kuşağın yönetiminde büyük bir gelişme göstermiş durumda. Şirket, Türkiye’nin ilk diş hekimliği koltuğu üreticilerinden. Bugün ise diş hekimliği üniti ve koltuğu ürettiklerini belirten Tekmil Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Arto Ono Bapuçoğlu, “Ofis ve showroom’umuz Harbiye’de, üretimimizi ise İkitelli’deki fabrikamızda gerçekleştiriyoruz. Üretimimizin yüzde 30’unu dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediyoruz” diyor.

SEKTÖR FUARA HAZIRLANIYOR

Sektörün önümüzdeki günlerde önemli bir organizasyonu olacak. Dünyanın en büyük üçüncü fuarı olan ldex Ağız Diş Sağlığı Cihaz ve Ekipmanları Fuarı, 3-6 Nisan 2014 tarihleri arasında İstanbul CNR Expo Fuar Merkezi’nde Diş Malzemeleri Sanayici ve işadamları Derneği tarafından düzenlenecek. Fuarda dental ünit ve koltuklar, röntgen ve görüntüleme cihazları, dental röntgen cihazları, ağız içi kamera ve dijital radyografi cihazları, implant sistemleri gibi alanlarda ağız ve diş sağlığı sektöründeki en son teknolojiler sergilenecek, iki yılda bir yapılan fuar bu yıl 30 çevre ülkeden firma temsilcileri ve ziyaretçilerin katılımıyla gerçekleşecek. Yerli ve yabancı 400’ün üzerinde firmanın katılacağı fuarın 25 milyon dolar ticaret hacmi oluşturması bekleniyor. Idex’in Türkiye’de ağız ve diş sağlığı endüstrisine yönelik düzenlenen tek fuar olma özelliği taşıdığını belirten sektörün ileri gelenleri, “12 yıldır ara vermeksizin düzenlediğimiz ldex, katılan firma ve ziyaretçiler açısından oldukça verimli geçiyor. Sektörün ihracatının yüzde 40’ından fazlası bu fuardaki iş bağlantıları sayesinde gerçekleşiyor” diyor.

ÖZLEM BAY YILMAZ

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu