Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

İkinci El Araç Fiyatları Neden Arttı?

İkinci El Otomobil Piyasası

OTOMOTİV, sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri. Otomotiv piyasası yapılan faiz indirimleri, vergi desteği gibi teşviklerle toparlanma sürecine girdi. Teşvikleri ve faiz indirimlerini fırsat bilen tüketici ertelediği alımları öne çekti. Sıfır araçlarda yaşanan satış patlamasıyla birlikte üretici firmaların ellerinde araç kalmadı. Bunun yanı sıra 2020’de model yılı geçişi sebebiyle ithal markaların birçoğunun yeni model sıfır araçlarını getirmemesi piyasada sıfır araç bulmakta zorlanan tüketiciyi ikinci ele yönlendirdi. Faizlerin düşmesinin de etkisiyle ikinci el pazarındaki otomobillere olan talebin artması fiyatlara yansıdı. İkinci el araçlar sıfır kilometre ile yarışır hale geldi. İkinci el piyasasında yüzde 30’u bulan fiyat artışları var.

“70 BİNDEN 90 BİN TL’YE YÜKSELDİ”

Tüketicinin ikinci el pazarına yönelmesiyle taleplerin arttığını ifade eden Wowwo Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Murat Pekol, “Sıfır otomotiv pazarında araçların tedarikinde halen sorunlar var. Bu araçların stoklarında sıkıntıların yaşanması aracını değiştirmek isteyenleri ikinci el araçlara yöneltti. Bu da ikinci el pazarında fiyatları artırdı. İkinci el otomotiv pazarında 2019’da ortalama 70 bin TL bandında araçlar tercih edilirken, yılbaşından sonra ortalama 90 bin TL bandında araçlar tercih edilir hale geldi” diyor.

Fiyat artışlarının 2020 yılının ilk çeyreğinde devam edebileceğini ifade eden Pekol, fiyatların bir süre sonra normal seyrine dönerek dengeleneceğini düşündüklerini söylüyor.

ikinci el otomobil

“2020 İKİNCİ EL YILI”

İkinci el otomotiv pazarını değerlendiren Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu ise “2019 yılının son çeyreğinde faizlerde meydana gelen düşüş, kredi kampanyaları, olumlu ekonomik veriler ve ertelen taleplerin dönmesi sıfır pazarını yükseltti. Aralık ayında bu kez artan talep karşısında yeterli araç sağlanamadı. Bu etkenler ikinci el pazarının yükselmesine neden oldu” diyor.

Sıfır otomobil pazarında 2020 model araçların, yeni model yılı fiyat artışı ile piyasaya çıkmasının bu araçlarda talebin de karşılanamaması durumunda ikinci ele olan talebin artarak devam edeceğini belirten Mutlu,

“Yeni modeller, yeni teknolojiler sıfır otomobillerde fiyat artışına neden olan temel etkenler. Bunun yanı sıra kurlardaki artış da otomobillerin maliyet artışlarına etki etmekte. Bu da sıfır otomobillerin fiyatlarındaki artışa neden olacak” bilgisini veriyor.

“KURUMSAL FİRMALARDAN ALINMALI”

Pazarda genellikle 40-90 bin TL fiyat aralığındaki araçların tercih edildiğini söyleyen Otomerkezi CEO’su Ali Karakaş, “İkinci el pazarında artan talep ve sıfırdaki stok sıkıntısıyla birlikte ikinci elde fiyatlar yükselişe geçti. Fiyatlar artmaya devam edecek. Sıfırda üretim adetleri tüm yetkili satıcıları üzdü. Adetler bayilerde çok az. Şu anda Mart ayının araçları satılıyor.

Dolayısıyla ikinci elde yüzde 10’luk bir artış daha bekliyoruz” diyor. Araç almak isteyenlerin kurumsal firmaları tercih etmeleri gerektiğini ifade eden Karakaş, “Kilometre düşürme riski, ağır hasar kaydı, şase işlemli araçlar piyasada oldukça fazla. îyi bir ekspertiz yapılmayan araçlarda her türlü risk var. İkinci el otomotiv pazarı için sektör değerlendirmesi yapan Karakaş, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“2020 yılında yüzde 6-7 büyüme gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Köpük bir artış var, bu artış haziran ayında son bulur. Öyle ya da böyle fiyatlar bir yerde duracak. İkinci el, sıfıra oranla 17-18 kat daha fazla satılacaktır; beklentim bu yönde.”

“ALTINI BİLE SOLLADI”

İkinci el piyasasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Autofocus Otomotiv Yönetim Danışmanlığı Kurucusu Uğur Sakarya da, ikinci el aracın 2000 öncesi dönemlerde olduğu gibi iyi bir yatırım aracı konumuna geldiğini belirtiyor. İkinci el fiyatlarının 2019’un son çeyreğinden itibaren model bazında yüzde 20 yükseldiğini ve fiyat artışlarının ocak ayında da devam ettiğini belirten Sakarya, “İkinci el araç fiyatları döviz, mevduat ve hatta altından fazla değer kazandı. Aynı dönemde döviz yüzde 5, mevduat yüzde 4, son dönemin gözdesi altın bile yüzde 12 kazandırırken, ikinci el araçlar yatırımcısına yüzde 20 kazandırdı” diyor. Hem fiyat avantajı hem de sıfır araç stoklarının tükenmesi ile özellikle 1-3 yaş arası düşük kilometredeki araçların büyük talep gördüğünü bildiren Sakarya, “İkinci el stokları da kiralama şirketlerinden pazara sunulan araçların drastik düşüşü sebebiyle sınırlı kalınca fiyatlar inanılmaz derecede yükseldi” değerlendirmesinde bulunuyor.

HAREKETLİLİK DEVAM EDECEK”

Hem yaş hem model olarak tüm ikinci el araçlara talebin yüksek olduğunu belirten Otokoç Otomotiv yetkilileri, “Ekonomik araçlar çok talep görüyor, ancak özellikle SUV modellere olan ilginin belirgin şekilde artmış olduğunu söyleyebiliriz” diyor. 60 ile 120 bin TL fiyat aralığındaki araçlara talebin oldukça yüksek olduğunu belirten yetkili, “Sıfır araç fiyatlarındaki kur ve vergi mevzuatına bağlı olarak yaşanan artış ve yeni model yılı bulunurluğunun düşük olması, tüketiciyi ikinci el , araç alımına yönlendiriyor. Faizlerin düşük olması da alım motivasyonunu artırıyor” açıklamasını yapıyor. Bu artışın ikinci el araç parkının gerçek değerine ulaşması ile yavaşlayacağını ifade eden yetkili, “İkinci el sektörünün, sıfır fiyatlarındaki mevcut durum ve araç bulunurluk durumu sebebiyle 2020 sonuna kadar hareketli geçeceğini tahmin ediyoruz. Özellikle üst segment ve ithal araçların erişilebilirliğinin azalması, söz konusu müşteri kitlesi için ikinci el araçlar tercih sebebi olacak” şeklinde konuşuyor.

Murat ŞAHSUVAROGLU / Otomotiv Yetkili Satıcılar! Derneği [OYDER] Başkanı
“Fiyatlar artmaya devam edebilir”

Türkiye otomotiv pazarında hala sıfır araçların tedarikinde sıkıntılar yaşanması sebebiyle araç değiştirmek isteyen tüketiciler ikinci ele yöneliyor. Ayrıca sıfır araç pazarında oluşan talebe karşılık arzın yeterli olmaması fiyatların da artmasına sebep oluyor. Gelecek dönemde ikinci elde yaşanan hareketliliğe baktığımızda fiyatların yükselmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Bunun başlıca sebebiyse, piyasaya yeni girecek olan sıfır araçların fiyatlarının yüksek olacak olması ve buna bağlı olarak talebin ikinci ele kayması denilebilir. İkinci çeyrekte sıfır araç stok seviyesinin talebi karşılayacak seviyeye çıkmasıyla birlikte ikinci eldeki fiyat artışının biraz daha yavaşlayacağını söyleyebiliriz. Artış eğrisi biraz daha yataya dönecektir. Sıfır araç pazarında olduğu gibi, ikinci el pazarında da arz konusunda bir daralma yaşandı. Aralık ayında birçok kişi aracını satmayıp elde tutmayı tercih etti. Tedarikte yaşanan sıkıntı, ocak ayında herkesin aracını satmak istemesiyle seyrini değiştirdi. Gelinen noktada araç bulan herkes, fiyat artışına bakmaksızın araç satın alıyor. Dernek olarak ikinci el araç satın alacaklara önerimiz, özellikle 1-10 yaş arası araçlar için yetkili satıcıları tercih etmeleri yönünde. Yetkili satıcılar en doğru ve güncel bilgilerle araç satarken, aynı zamanda araç alındıktan sonraki güvenceler açısından da güvenilir birer kaynak durumundalar. Araç satın almak isteyenler hem araç seçiminde hem kendilerine sunulan alım kolaylıklarında hem de aldıktan sonraki güvenceler konusunda avantajlı olacaklardır.

Emre Ayyıldız / Garenta ve İkinciyeni.com Genel Müdürü
“Finansmana erişim kolaylaştı, talep arttı”

Her gün yaklaşık 20 bin ikinci el araç satışı gerçekleşiyor. Ticaret hacmi olarak baktığımızda da çok ciddi bir pazardan bahsediyoruz. Faizlerin düşmesiyle tüketicilerin finansmana erişimi kolaylaştı. Otomobile talep yeniden canlandı. Sıfır araç pazarında fiyatların yüksek olması ve stok sorunundan dolayı ikinci ele olan talep devam ediyor. İkinci elde fiyatlar yükselse de hala sıfır otomobil pazarına göre, daha ekonomik bir alternatif oluşturuyor. İkinci elde en çok C segment araçlar tercih ediliyor, ek olarak, SUV ilgimiz sürekli artıyor. Ayrıca son yıllarda ikinci el pazarına giren, ikinciyeni.com gibi kurumsal firmaların sayısının artması da pazara olan güveni artırarak talebin sıfırdan ikinci ele kaymasına neden oluyor. 2019 Ocak-Aralık döneminde ikinci el araç fiyatlarının ortalama yüzde 30 arttığını ancak buna rağmen 7.6 milyon otomobil ve hafif ticari araç satıldığını görüyoruz. Ocak ayında ise fiyatların yüzde 6.2 arttığını görüyoruz.

Yılsonuna kadar ikinci el araç fiyatlarında artış beklentimiz devam ediyor. İkinci el araç satın alırken en büyük sorunlardan biri ‘güven’. Yaşanan mağduriyetleri hepimiz görüyoruz. Mağduriyetlerin yaşanmaması için tüketiciler kurumsal, şeffaf ve hesap verebilir markaları tercih etmeli. Sektöre giriş yapan ulusal ve uluslararası markalarla tüketicilerin de bilinçlendiğini görüyoruz.

YEŞİM OKSAY

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu