Holdingler de E-Ticaret Pazarına Yatırım Yapmaya Başladı
Holdingler e-ticarete ağırlıklarını koydu
Büyüme hızının getirdiği ivmeyle gelişen pazarlar arasında yer alan e-ticaret, yeni girişimlerin yanı sıra büyük holdinglerin de ilgi odağına girdi. Tüketicinin artan ilgisi ve farklı bir satış kanalı olarak büyüme göstermesiyle birlikte artık holdingler de e-ticaret pazarına yatırım yapmaya başladı. Özellikle son dönemde artan fırsat sitelerindeki satış hacimleriyle birlikte, holdingler bünyelerinde bulundurduklan ürün gruplanmn satışlarını kurduklan bu e-ticaret sitelerinden yapmaya başladı. Bunun ilk örneği de Boyner Holding oldu.
Mart 2011’de lansmanı yapılan Morhipo, Boyner Holding’in e-ticaret sitesi olarak Fırsat Elektronik şirketi çatısı altında kuruldu. Tekstilden ayakkabıya, çantadan aksesuara yüzlerce markayı, kadın, erkek, çocuk, ev&ryaşam ve designers kategorileri altında cazip fiyatlar ile sunan Morhipo, sadece geçmiş sezonun ürünlerini değil yeni sezon ürünlerini de indirimli satışa sunuyor. ‘Günün Kampanyalan’nın yam sıra, ‘Sezon Fırsatlari bölümünde de yeni sezon ürünleri bir arada görme ve Morhipo’ya özel fiyatlarla satın alma olanağı sunuluyor. Boyner, e-ticaret için kurduğu mağazalarında yer almayan markaların da satışını yapıp, bu kanaldan milyar dolarlık cirolar elde etmeyi hedefliyor.
Hangi holdingler var?
Bir başka girişim ise Doğan Holding tarafında oldu. Doğan Online iştiraki hepsiburada.com, perakende sektörünün güçlü isimlerinden Cem Hakko ve yatırımcı Dinç Artman, yeni e-ticaret markası Daybuyday.com’un kuruluşu için bir araya geldi. Daybuyday.com, bu işbirlikleriyle kurulan bir private shopping sitesi. Kısa zaman içinde 1 milyonu aşkın üyeye ulaşan Daybuyday, önümüzdeki dönemde 4 milyon üyeyi hedefliyor.
Bu arada Doğuş Grubu da sanal dünyadaki alışveriş dünyasında yerini aldı. ‘Doğuş E-Alışveriş ve Ticaret Anonim Şirketi’, 1 milyon TL sermayeyle hayata geçirildi. Şirketin yeni girişiminin ismi EnModa.com. ‘Stil tesadüf değil, seçiminizdir’ sloganıyla duyurusu yapılan sitenin; giyimden aksesuara, dekorasyondan seyahat ve eğlence gibi yaşam deneyimlerine kadar pek çok alanda özel ve seçilmiş olanı üyelerine süreli kampanyalarla ulaştıran alışveriş sitesi olarak tanımlanıyor. Moda dergileri ve yayınlannda çalışan editörlerin oluşturduğu seçici kurul, dünyadaki son trendleri ve öne çıkan ürünleri takip ediyor ve deneyimli satın alma uzmanlan buna uygun olanlan seçiyor. Bunun dışında çok yeni olarak e-ticaret alanında Doğuş Holding bir de ortaklık yaptı. Doğuş Grubu, Güney Kore’nin üçüncü büyük şirketler grubu SK Group’la stratejik ortaklık anlaşması imzaladı. Doğuş Holding bu ortaklıkla birlikte mobil ve internet sektöründe yenilikçi hizmetler konusunda öncü olmayı ve sektörde lider konuma gelmeyi hedefliyor.
Son olarak e-ticaret pazarına giren bir holding de Sabancı Holding oldu. Teknosa ile tüketici elektroniği ürünlerini fiziksel mağazacılıkta uzun yıllardır yapan Sabancı Holding, Kliksa.com ile düşük maliyet (low cost) modeli ile e-ticaret pazanna giriş yaptı. Kliksa’mn iki yıl içinde hedeflediği üye sayısı 8 milyon. Üç yıl içinde hedeflenen ciro ise 1 milyar TL ve üzerinde bulunuyor.
Tekstilciler de birleşti
Online alışveriş özellikle tekstil konusunda o kadar popüler oldu ve öyle bir satış kanalı oluşturdu ki tekstil perakendecileri de bir araya gelip markalanm internet üzerinden satmayı planlıyor.
Abdullah Kiğılı (Kiğılı), Yılmaz Yılmaz (Koton), Ümit Zaim (Derimod), Mehmet Hotiç, Yüksel Başeskioğlu (Zeki Triko), Nejdet Ayaydın (İpekyol), Tekin Acar ve Burak Çelet’in (Desa) aralarında bulunduğu 14 isim; ‘Perabayt Bilişim Pazarlama ve Dış Ticaret’ adlı bir şirket kurarak satışlanm internete taşıdı. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hotiç olan Perabayt Bilişim Pazarlama ve Dış Ticaret A.Ş. isimli şirketin internet sitesine ‘Bir varmış bir yokmuş’ adı verildi. Sitenin adı ise www.lvly.com. Şirketin Genel Müdürü ise Gizem Burteçin. Gizem Burteçin, şunlan söylüyor; “Araştırmalar Türk tüketicisinin zamanının kıymetli olduğunu, tanıdıklan markalara vakit kaybetmeden, kolay bir şekilde fırsatlarla ulaşmak istediğini gösteriyor. Dolayısıyla Türkiye’deki 14 büyük perakendeci olarak bu veriler ve talebi göz önüne alarak markalanmızı tüketicilerimiz ile online pazarda buluşturmak için bir araya geldik. Online pazarda alışveriş yapan tüketiciler için avantaj, indirim, kolaylık, ürün çeşitliliği çok önemli. Biz tüketicilerimize bildikleri, tanıdıklan, kalitesinden emin olduklan ürünleri farklı ve anlık fırsatlar ile sunacağız.”
Ortaklann markalarının sunulacağı sezon ürünlerinin yanı sıra hem kendi markalanndan hem de grup dışında anlaşılacak markaların da yer alacağı ve büyük indirimler sunulacak kampanya bölümü de olacak. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçılan Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tannverdi de bir diğer tekstil projesi olan isimlerden. Osmanbey ve Merter’deki 100 tekstil ihracatçısını e-ticaret sitesinde toplayan Tannverdi, kurulacak sanal AVM ile yurt dışındaki butiklere satış yapacak. 40 ila 100 arasında üyesi olmasını planlan sanal AVM’nin faaliyete geçmesi planlanıyor.
Kaan Dönmez/ Morhipo Genel Müdürü Kaan Dönmez
“Hem sezon hem de sezon sonunu bir araya getirdik””
“Bünyemizde yer alan her markanın kendine ait siteleri mevcut. Bu siteler üzerinden markaya ait ürünlerin satışları, koleksiyon tanıtımı ile kurum tanıtımı ve kuruma ait bilgiler yer alıyor. Morhipo’nun iddiası ise çok büyük Morhipo Türkiye’deki ilk online fashion department store olma özelliğiyle, hem yüzlerce markanın sezon ve sezon sonu ürünlerini çok uygun fiyatlarla sunarak, hem de 3-4 günlük kampanyalarla ünlü markaların ürünlerini yüzde 90’a varan indirimlerle sunarak sektörde bir ilke adım attı. Bugüne kadar hem sezon, hem sezon sonu ürünleri bir arada sunan çok markalı bir fashion internet sitesi yoktu. Biz müşterilere mevcut olanaklardan daha iyisini verebileceğimizi düşünüyoruz.”
Çiğdem Toraman/Daybuyday.com Genel Müdürü
“4 milyon üye hedefimiz”
“Biz Doğan Online ve Hepsiburada. com’un altyapısını kullanıyoruz ve ortağımız olan Cem Hakko’nun tedarik ağına sahibiz. Pek çok alanda Vakko’nun kendi bağlantılarını kullanıyoruz ve bu büyük bir güç. Dolasıyla en önemli iki bacak olan internet tabanı ve iyi tedariki tamamlamış oluyoruz. Daha hızlı büyüyeceğiz. Teknolojik anlamda yeni uygulamalar gelecek, işbirlikleri anlamında farklı projeler gerçekleşecek. 2012 başında tek tek çıkıyor olacak. Belli bir kullanıcı bazına ulaştık. Gelecek yıl 4 milyon üyeyi hedefliyoruz.
Gözde Yeniova / Ekonomist