İş Fikirleri ve İş Kurmak

Hindistan’da Yatırım Fırsatları – Hindistan’da İş Kurmak

Hindistan’da İş Yapmak – Hindistan’da Yatırım Yapmak

Asya’nın Çin ve Japonya’dan sonra en büyük üçüncü ekonomisi olan Hindistan, yükselen performansıyla, son yıllarda yurtdışında yatırım fırsatları kollamaya başlayan Türk şirketlerinin de yakın markajına girdi.

Yıldız’dan Eczacıbaşı’na, Çelebi’den Abdi İbrahim İlaç’a kadar birçok şirketin yatırım yaptığı Hindistan’a yönelik ilgi artarak sürüyor. Hindistan son yılda Türkiye’den 200 milyon dolan aşan yatırım çekti. Yeni yatırım rüzgarıyla bu rakamın kısa sürede ikiye katlanması bekleniyor.

Dünya ekonomisinin büyüme liderliğini yıllarca elinde tutan Çin’i geçen yılın son çeyreğinde yüzde 7,3’lük büyümeyle geride bırakmayı başaran Hindistan, bu performansıyla yatırımcıların iştahını kabartıyor. Dünya devi şirketlerin yanı sıra Türk iş dünyasının da yatınm rotasına giren Hindistan pazarına geçen 10 yıllık süreçte ülkemiz yatırımcısı tarafından 15 doğrudan yatırım yapıldı. Hizmetten tekstile, inşaattan gıdaya, bilişimden ulaşım sektörlerine kadar Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin Hindistan’a yaptıkları yatırımda ikinci dalga geliyor.

Son 10 yılda Hindistan’a 200 milyon doların üzerinde doğrudan yatırım gerçekleştiren Türk şirketlerinin birbiri ardına aldıkları yeni yatınm kararları, bu rakamın kısa zamanda ikiye katlanacağını gösteriyor.

Aksa Jeneratör’den LC Waikiki’ye, Elvan’dan Ece Banyo’ya kadar birçok şirket Hindistan’a yatınm çalışmalarını hızlandırdı. Aksa yatırım için ülkenin fırsatlarını yakın takibe alırken, Elvan Gıda fabrika kurmak için kolları sıvadı. LC Waikiki, sözleşme sürecinin neticelenmesiyle yıl sonuna kadar 3-4 mağaza ile burada yerini almayı planlıyor. Bir diğer önemli yatınmcı Ece Banyo da satın aldığı İtalyan Isvea markasıyla bu yılın sonuna kadar Hindistan’da 30 yeni mağaza açmayı hedefliyor.

hindistanda-is-kurmak

BÜYÜME YATIRIM ÇEKECEK

Dünyanın dokuzuncu büyük ekonomisi olan Hindistan için yapılan büyüme tahminlerine bakılırsa yatırım rüzgarının daha da güçleneceği ortada. İstatistiklere göre geçen mali yılı yüzde 7,6 büyüme ile kapatan Hindistan, Asya kıtasının Çin ve Japonya’dan sonraki en büyük ekonomisi.

Çin’in ardından 1,3 milyar kişiyle dünyanın en fazla nüfusa sahip ikinci ülkesi olan Hindistan’a yönelik analizini paylaşan Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, ileriye bakıldığında düşük enflasyon ve maaş artışlarıyla özel tüketimin büyümenin itici gücü olmaya devam edeceğini aktarıyor. Hükümet harcamalarının da bunda destekleyici olacağını kaydeden Subran, bu yıl yüzde 7,6 büyüme öngördüklerini söylüyor.

ÖNCELİKLİ YATIRIM ÜLKESİ

Hindistan’ın taşıdığı potansiyel yatınmcılann iştahını yüksek tutmaya yetiyor. Son 15 yılda liberalleşme hamlesiyle ülkede hızlanan doğrudan yabancı yatırım geçen yılın sadece dokuz aylık sürecinde 27 milyar dolara ulaştı.

1.3 milyarlık genç nüfusu, hızla büyüyen orta sınıfı, yüksek şehirleşme oranı ve dönüşen ekonomik yapısı Hindistan’ın önümüzdeki yıllarda en önemli pazarlardan biri olacağını gösteriyor. Zaten yapılan yabancı sermaye anketlerinde de Hindistan globalleşen şirket CEO’lannın öncelikli yatırım ülkesi olarak öne çıkıyor.

Hindistan’da en önemli Türk yatırımcılardan biri olan Çelebi Havacılık Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK Türk-Hindistan İş Konsey Başkanı Canan Çelebioğlu, ülkenin taşıdığı potansiyelle en önemli yabancı sermaye yatırım destinasyonu olarak karşımıza çıktığını söylüyor. Buna karşılık çok az sayıda Türk şirketinin Hindistan’da iş yaptığını kaydeden Çe-lebioğlu, “Ülkedeki yatırım fırsatlarının yakından incelenmesi ve kültürünün tanınmasıyla çok daha fazla Türk şirketinin Hindistan’da iş yapma girişimi olacaktır” diyor.

HANGİ SEKTÖRLER GÖZDE?

Hindistan’da yatırımlar açışından öne çıkan sektörler arasında bilişim ilk sırada yer alıyor. Ülkeye yapılan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 46’sı bilişim, yüzde 17’si hizmet, yüzde 7’si inşaat ve altyapı alanlarında oluyor. Diğer önemli sektörler ise kimya, ilaç ve otomotiv olarak sıralanıyor.

Yatırımcılar için en büyük fırsatın olduğu bilişim ve telekom sektörleri Hindistan’da yıllık ortalama yüzde 20 civarında büyümeyle global BT pazarından 4-5 kat daha hızlı gelişiyor.

2015 yılında Hindistan’da BT pazarı gelirlerinin 130 milyar dolara dayandığı hesaplanıyor. Elektronik’te HP, IBM, Samsung, LG gibi neredeyse tüm dünya devlerinin yatırımları mevcut. 2020 yılında BT talebinin 400 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Telekom’da ise 1,1 milyar kullanıcı olacağı tahmin ediliyor. Bunlar çok ciddi rakamlar ve neden tüm global şirketlerin bu pazarda yer almak istediklerini açıklıyor.

İKİ TELEKOM YATIRIMI

Bu alanda dünya devlerinin yanı sıra Türkiye’den iki önemli yatırımcı da pazarda yerini aldı. Biri telekomünikasyon sektörünün önde gelen kuruluşlarından Karel. Hindistan’da kısa süre önce Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından onaylanmış üreticiler listesine alınan Karel, böylelikle devlet ihalelerine katılmaya hak kazandı. Özel ve kırsal alan tipi telefon sant-ralları üreticisi Karel, bugüne kadar Hindistan’da sadece özel sektöre, yaklaşık 1 milyon dolar karşılığında 80 binin üzerinde hat sağladı. Karel, Hindistan’da kamu sektöründe de yer alarak ihracat cirosunu dört katına çıkarmayı planlıyor.

Bu alanda bir diğer önemli Türk yatırımı ise Defne Telekomünikas-yon’dan geldi. Dünya’da 20 ülkede 25’den fazla mobil operatör için tele-kom çözümleri sunan şirket Hindistan’a 2014 yılında girdi. Hindistan’ın çok dinamik, abone sayısı hızla büyüyen ve katma değerli servislere çok açık bir pazar olduğunu kaydeden Defne Telekomünikasyon Genel Müdürü Oğuz Haliloğlu, buradaki ofisi ve kadrolu eleman sayısını bu yıl beş kat arttıracaklarını söylüyor. Böylece halihazırdaki müşterilere daha iyi hizmet vermeyi ve yeni fırsatları da hızla değerlendirmeyi hedeflediklerini anlatıyor. Haliloğlu, yapacakları yatırımlarla Hindistan’a yaptıkları yazılım satışlarını iki yıl içinde yüzde 100 arttıracaklarını belirtiyor.

250 HAVALİMANI HEDEFTE

Hindistan’ın bir diğer firsat sunduğu sektör havacılık. Hindistan havacılık sektörü, dünyada en hızlı büyüyenlerden biri. Uçak sayısı 800’e, yolcu sayısı 180 milyon mertebelerine ulaşmış durumda. Şu ana kadar sadece beş büyük havalimanı özelleşirken, diğer havalimanlanndaki ciddi altyapı yetersizlikleri bu alanda bir yatırım hamlesi olacağına işaret ediyor. Hindistan Sivil Havacılık İdaresi verilerine göre, 2020 yılına kadar ülkede 250 havalimanı aktif hale gelecek. Bu da havacılıkla ilgili inşaattan havayolu işletmeciliğine, yer hizmetlerinden lojistiğe kadar tüm alanlarda ciddi iş fırsatları sunuyor.

Bu alanda Türkiye’den Çelebi Havacılık Holding üç şirketiyle ülkede en güçlü gruplarından biri olarak yerini almış durumda. Çelebi Hava Servisi’nin çoğunluk hissesini elinde bulundurduğu ÇHS/Nas India konsorsiyumu, Delhi Havalimanı’nın ardından Mumbai (Bombay) Chhatrapati Shivaji Uluslararası Havalimanı’nda yer hizmetleri verme hakkını da kazandı. Çelebi, burada şirket satın alma planını da açıkladı.

1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu