Hindibadan Kafeinsiz Organik Kahve Ürünleri
Hindibadan kafeinsiz kahve ürünleri
“Radika” olarak da bilinen hindibanın manav ve marketlerde yerini alması yaygın bir alışkanlığa yol açacak gibi görünüyor. Daha çok Ege Bölgesi’nde tüketilen radika tüm sebzeler içinde organik karakterini koruyan değerli bir bitki. Biz bugün onun değişik bir yönü üzerinde duracağız.
Fransa’da “chicoree” (şikore) olarak bilinen hindabanın köklerinden elde edilen bir çeşit kahve Avrupa’da çok tüketiliyor. Dünyaya ihraç edilen önemli ürünler arasında. Bu kahve genellikle “cichorium intybus” adıyla bilinen acı hindibanın köklerinden elde ediliyor. Üretimi oldukça basit. Hindiba kökleri önce gayet ince olarak dilimleniyor. Sonra güneşte veya fırında kurutuluyor, işlem sırasında içeriğindeki en önemli ürün “inülin”in kaybolmaması şart, lnülin doğal nitelikte bir tatlandırıcı ve son derece kıymetli bir hammadde. Daha çok yerelması ve hindibadan elde ediliyor. Hindibadaki intilin çok daha değerli. Bu maddenin varlığı hindibayı endüstriyel bitkiler sınıfında başköşeye oturtuyor. Bu nedenle inülin üretiminin de ayrı bir prosesi var…
Bir “polisakarit” (çok değerlikli şeker) niteliğinde olan bu madde lif karakteri taşıdığı için sindirim sisteminin sağlığım korumak amacıyla da kullanılıyor. Bağırsakta fermente olması ve yararlı mikroorganizmaların çoğalmasını temin etmesi önemli özellikleri arasında. Öğütülen hindiba kökleri kavrulduktan sonra inülin sayesinde kahve haline geliyor. Çoğu ülkede kahve yerine hindiba kullanılması bir gelenek olmuş. Başı çeken iki ülke Fransa ve Belçika… Köklerin kavrulması özel bir işçiliğe tabi; kavurma sırasında inülin fruktoza dönüşüyor ve ka-ramelize oluyor. Oluşan bileşik tıpkı kahve gibi kokuyor, tadı da neredeyse aynı. Bazı Fransızlara göre bu kahve gerçek kahveden daha değerli. Tadı bildiğimiz kahveden daha keskin ve acı. Gerçek kahve tadını algılamak isteyen tat tiryaki-leri şikore kahvesini tercih ediyor. Hindiba kahvesi kendine has keskin, buruk tadıyla, kahvenin en büyük rakibi. Üstelik “kafeinizm” tehlikesine yol açmayan özelliğiyle aynı zamanda bir sağlık iksiri. Orijinal albenili ambalajlarıyla şikore kahveleri Avrupa’da tutulan ürünler arasında.
Dilimlenen hindiba kökleri cips haine getirildiğinde Avrupa’da çok sevilen “pet bisküvisi” haline de geliyor.
Kedi ve köpeklerin en değerli besinlerinden birisi olarak kabul ediliyor, işlemlerden sonra geriye kalan bazı artıklar yem endüstrisinde katkı maddesi olarak kullanılıyor. Fransa’da hindiba kökü hasadı yılda 60 bin tonu aşıyor. Sadece hindiba köküne bağlı oldukça gelişmiş bir sanayi var. Cins hindibayı üreten girişimciler Türkiye’de gerek inülin elde edilmesi gerekse kahve üretimi konusunda yeni bir çığır açabilir. Hem de organik olarak ihraç etmek kaydıyla…
Nur Demirok / Para Dergi