Hiç İz Bırakmayan Devasa Çıkarma Aracı
Kore Savaşı sırasında Inchon’a çıkarma yapan ABD Deniz Piyadeleri, amfibik araçlarını terk etmek ve çamurlu gelgit düzlüklerini yaya geçmek zorunda kalmıştı. Günümüzde ABD Donanması, teçhizatı ve askerleri gemilerden kıyıya taşımak için çok daha kullanışlı olan LCAC’ı (hava yastıklı çıkarma aracı) kullanıyor. Fakat bu hoverk-raftlar ne çok yük taşıyabiliyor ne de engelleri aşabiliyor. O yüzden de denizden karaya transfer hâlâ askerlerin hayatını tehlikeye atıyor ve planlamacıların başını ağrıtıyor.
Donanma Araştırma Bürosu (ONR) 2008’den bu yana Navatek gemi tasarım şirketiyle işbirliği içinde, adına UHAC (ultra ağır yük taşıyan amfibi bağlantı) denen yepyeni bir çıkarma aracı geliştiriyor. Araç iki bakımdan benzersiz. İlk önce, devasa büyüklükte. UHAC, LCAC’ın aksine bir değil tam üç adet Abrams ana muharebe tankı taşıyabiliyor. İkincisi, çok hafif.
İçi hava dolu süngerden yapılmış paletleri, bastığı yere bir insan ayağınınkinden daha az basınç uyguluyor. “Bir insanın ayağının balçığa gömüleceği yerde, UHAC batmadan geçip gidiyor” diyor ONR’de UHAC programının müdür vekili olan Frank Leban.
HAREKET HALİNDE GÖRÜN!
Bu canavar araç dimdik yokuşlara tırmanabiliyor, yüksekliği 3,5 metreyi geçen deniz tahkimat duvarlarını aşabiliyor ve hemen her tür arazide yol alabiliyor. ONR kısa süre önce, Temmuz ayında gerçeğinin yarısı boyutunda bir UHAC prototipini denedi fakat gerçek boyutlu olanın çıkış tarihini daha açıklamadı. Çıktığında, bu amfibik araç dünyanın neredeyse tüm sahil şeritlerinde askeri operasyonları ya da afet müdahale çalışmaları için destek amaçlı kullanılabilir.
Stats Dimensions: 29 m uzunluk 15 m genişlik 8 m yükseklik
Ağırlık: 76 ton
Yük kapasitesi: 190 ton
Menzil: 370 km
Azami hız: Saatte 37 km (suda)
Ambar 230 metrekarelik ambar alanı bulunan UHAC, ekipman ve malzeme taşımak için LCAC’ın neredeyse iki katı yere sahip.
Paletler 5 metre eninde sünger bloklardan oluşan iki adet tırtıl palet, aracın suda deniz bisikleti, karadaysa tank gibi gitmesini sağlıyor.
Kapalı hava hücreleri Palet bloklarındaki basınçlı hava hem aracın yüzmesini sağlıyor hem de dayanıklı malzeme sayesinde paletler zarar görmüyor.
Motorlar Düşük hızlarda yakıt tasarrufu için kullanılan dizel motoru ve yüksek hıza izin veren gaz türbini motorları 12.000 beygir güç üretiyor.
vay be, gerçekten helal olsun adamlar çok uğraşmış.
Bizim hükümetimizde önemli yol kat etti inşallah dahada iyi olacak 🙂
teknoloji ne hale geldi adamlar ne icat çıkartacaklarını şaşırdılar