Hediye kart uygulamasında pazar 500 milyon lirayı aştı
Hediye Kartlarda 500 milyon lira var
Her geçen gün daha çok şirketin keşfettiği ‘hediye kart’ uygulamasında pazarnı büyüklüğü 500 milyon lirayı aştı. Özellikle son iki yılda hızla gelişen ve Türk perakendecilerinin yeni gözdesi haline gelen uygulama, bazı şirketlerde cironun yüzde 5’ine kadar ulaştı. Türkiye’de bu kartı kullanan 72 şirket var.
Yurt dışında oldukça yaygın olarak kullanılan hediye kart uygulaması, son dönemde Türk perakendecilerinin de gözde enstrümanlarından biri haline geldi. Henüz rakamlar Batı ülkeleri seviyesinin uzağında olsa da, hediye kart uygulaması yeni markaların katılımı ve müşterilerin uygulamaya her geçen gün daha fazla alışmasıyla birlikte büyüyor.
Hediye kart bildiğiniz gibi, bir markanın tüm mağazalarında geçen, kart içerisinde yüklü tutar kadar alışveriş yapabilen bir sistemi ifade ediyor. Şirketler ya da bireyler hediye vermek istediklerinde bu kartı kullanarak, hediye verdikleri kişiye beğendiği ürünü alma özgürlüğü de sunmuş oluyor.
Pazarla ilgili net bir veri olmasa da, Türkiye’de hediye kart uygulamasının toplamda 500 milyon liralık bir büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Her geçen gün daha çok markanın bu uygulamaya geçmesi ve tüketicilerin bu uygulamayı tanımaya başlamasıyla birlikte birkaç yıl içerisinde pazarın iki kat büyümesi bekleniyor.
72 MARKANIN KARTI VAR
Türkiye’de fiziksel mağazaları olan şirketler içinde 72 markanın hediye kart uygulaması bulunuyor. D&R’dan Teknosa’ya, Mudo’san Sarar’a birçok markanın bu yönde uygulaması var. Hepsiburada ya da Mar-kafoni gibi online markalan da eklersek sayı 100’e ulaşıyor.
Sözünü ettiğimiz 72 markanın sadece iki tanesi hediye kartlarını internet üzerinden satıyor. Diğerleri için tüketicilerin mağazalara giderek almaları gerekiyor.
Hediye kart pazarı yurt dışının aksine Türkiye’de neredeyse tamamen kurumsal olarak çalışıyor. Yine net rakam olmasa da, bu oranın yüzde 95 civarında olduğu tahmin ediliyor. Yani Türkiye’de hediye kartı büyük çoğunlukla şirketler tarafından kullanıyor.
BİREYSEL KULLANIM DÜŞÜK
Türk pazarıyla yurt dışı arasındaki en temel fark işte burada oraya çıkıyor. Türkiye’de hediye kaıt uygulamasında bireysel pazarın payı yüzde 3-5 civarında iken, ABD’de bu oran yüzde 60’lar seviyesinde. Yurt dışında bireyler, hediye kartın pratik ve esnek bir hediye olduğunu düşünerek, hediye verirken ağırlıklı olarak bu yolu tercih ediyor. Türkiye’de ise henüz bu tarzda yaygın bir kullanım yok. Aslında sözünü ettiğimiz rakamlar bile pazarın önümüzdeki yıllarda ne kadar hızlı büyüyebileceğini net olarak ortaya koyuyor. Markaların bu alanda yatırım yapmasının sebebi de bu.
Yapılan müşteri araştırmalarına göre, hediye verilen kişiler de, hediye kartın normal bir hediyeye göre daha kullanışlı ve memnun edici olduğu görüşünde. Hediye kaıt uygulamasına 2010’da başlayan D&R, müşterilerine daha fazla seçenek sunmak adına hediye kartlarında, sevgililer günü, anneler günü, doğum günü gibi özel günler için farklı tasarımlar uyguluyor.
Şu ana kadar 100 bine yakın hediye kart satışı gerçekleştiren D&R, kartları müşterilerine 25, 50,100 ve 250 TL seçenekleriyle sunuyor. Hediye kartı satışları gün geçtikçe toplam satışları içinde büyüyen D&R’da şu an satışların yüzde l’i kart üzerinden geçiyor.
Orka Group Genel Koordinatörü Osman Arar, yaklaşık 15 yıl boyunca hediye çeki satışı gerçekleştirdiklerini, son iki yıldır da kendi alt yapılarını oluşturarak kendi bünyelerinde hediye kart uygulamasına geçtiklerini söylüyor. Arar, şu an toplam satışlarının yüzde 5’inin hediye kart üzerinden gerçekleştiğini söylerken, müşterilerinin uygulamaya her geçen gün daha fazla ilgi gösterdiğini vurguluyor.
MUDO 100 BİNİ GEÇTİ
Perakendede hediye kart kullanımına öncülük eden markalann başında Mudo geliyor. 2007 yılında bu enstrümanı müşterilerine sunmaya başlayan şirket, o günden bugüne 100 binin adedin üzerinde hediye kart satışı gerçekleştirdi.
Mudo Strateji ve Pazarlama Müdürü Işıl Yıldırım, şu an toplam satışlarında hediye kart uygulamasının yüzde 2 paya sahip olduğunu söylüyor Yıldırım şöyle diyor:
“Hediye kart kullanımında 2011’den itibaren bir artış gözlemliyoruz. Hediye kartlara yüklenen para miktarının sürekli kartın içinde kalması, limitinin istenilen miktarda kullanılabilmesi ve müşterilerin kişisel zevkini yansıtabilecek farklı tasarımlara sahip olması gibi özel avantajlan tüketicilerin bu kartları tercih etmesini sağlıyor.”
LİDERLİK BOYNER’DE
Uzun yıllar Boyner Hediye Çeki uygulamasını kullanan ve 2009’da Boyner Gift Card’ı lanse eden Boyner, hediye kart uygulamasını en yaygın kullanan şirketlerin başında geliyor. Şirketin hediye kartı satışı aylık bazda toplam satışların yüzde 5’ine ulaştığı oluyor. Hediye kartlan uygulamasının Türkiye’de başlı başına bir sektör oluşturduğunu söyleyen pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı Mehtap Alp, “Mobil dünyadaki gelişmeler hediye kartlarını müşteriler için daha da cazip hale getiriyor. Artık hediye kartları sms veya e-mail yoluyla alıcılara ulaştınlıyor ve online alışverişlerde kolaylık sağlıyor” diyor.
POTANSİYEL YÜKSEK
Pazardaki büyüme potansiyeli, bu alanda hizmet veren şirketlerin doğmasına da neden oldu. Kısa bir süre önce kurulan hediyekartlar.com girişimi bunun en önemli örneklerinden biri. Şirket, internet sitesi üzerinden farklı markalara ait hediye kartlarını kişiselleştirilebilir kartpostal, not ve kutu seçenekleriyle birlikte kullanıcılara sunuyor. Sitenin kurucusu Emrah Keleş, şu anda 9 kategoride 12 markanın hediye kartını sattıklarını söylerken, ‘‘Potansiyel gerçekten çok büyük. Markaların bireysel tüketicilere hediye kart konseptini iyi anlatması, kart aliminin web, mobil gibi farklı mecralarda da sunularak daha ulaşılabilir hale gelmesiyle birlikte, pazarın kısa sürede 1 milyar TL’nin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz’’ yorumunda bulunuyor.
Emrah Gürkan / Ekonomist