Hazır giyimde geri dönüşümlü kumaşlardan üretim trendi
Hazır giyimde geri dönüşümden elde edilen ürünlerin oranı giderek artıyor. Mağaza zinciri sahibi markalar, koleksiyonlarını hazırlarken artık pet şişe gibi atıklardan elde edilen ipliklerden üretilmiş kumaşlar kullanıyor. Bunun yanında çevreye duyarlı üretim anlayışını benimseyen bu firmalar, su ve enerji tasarrufu sağlayan bir üretim stratejisi izliyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
Geri dönüşümlü kumaş üretimi
ÖZBEY MEN; Perakende devi hazır giyim firmalarının koleksiyonlarında geri dönüşümlü kumaşlardan üretilmiş ceket, gömlek ve pantolon, daha fazla göze çarpıyor. Firmalar, önümüzdeki dönem hazırlayacakları koleksiyonlarda bu tür ürünlere daha fazla ağırlık vereceklerini belirtiyorlar.
Elyaf Dolgulu Mont
Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusuna oldukça önem verdiklerini belirtiyor. “Çevreye duyarlı üretim anlayışıyla üretim süreçlerimizi yeniden ele alıyor ve geri dönüşümü üretime kazandırıyoruz” diyen Suerdem, yüzde 100 doğal boyar maddeler ve doğal ürünler kullanarak, üretim sürecinde su kullanımını azaltmak için pamuktan 20 kat daha az su tüketen kenevir lifi esaslı tasarımlar hazırladıklarını ifade ediyor. Suerdem, şöyle devam ediyor: “Yaz sezonunda ortaya çıkan örme grubu üretim atıklarını iyi bir atık yönetimi politikasıyla yeniden üretime kazandırıyoruz.
Burada söz konusu atıklar kendi üretim tesislerimizde, üretim sırasında ortaya çıkan atıklar. Bunları yeniden değerlendirip mont ürünlerinde dolgu elyafı olarak kullanıyoruz, özellikle son 5 yılda doğadaki kaynak tüketiminin olumsuz sonuçlarının etkisi ile bu yönde sürdürülebilir stratejiler geliştirerek, üretim çalışmalarımızda yeni düzenlemeler yapıyoruz.”
Oluşturdukları tasarımlarla tekstil endüstrisine yeni bir bakış açısı kazandırdıklarını söyleyen Suerdem, şunları anlatıyor: “Çevresel ve ekonomik döngüye destek olmak amacıyla yeşil moda anlayışı ile oluşturduğumuz koleksiyonumuzda yer alan ürünlerle, hem üretim aşamasında doğaya olumsuz etkiyi en aza indiriyor, hem de insan sağlığı için en doğru boya ve kumaşları kullanarak doğal ve benzersiz bir giyim seçeneği sunuyoruz. Ürünlerin üretimi esnasında ortaya çıkan atıklarımızın değerlendirilmesi ve yeniden döngüye kazandırılması amacıyla yola çıkarak sürdürülebilir elyaf dolgulu mont tasarlıyoruz.
Recycle edilmiş elyaf katkılı mont ile sürdürülebilir ve atık yönetimi politikaları duyarlılığı dikkate alınarak sektörde yeni uygulamalara bakış açısı kazandırıyoruz. Geri dönüşümü destekleyen bir diğer çalışmada ise pet şişelerin geri dönüşümü ve yeniden döngüye katılması hedefiyle koleksiyonumuz içerisinde ‘recycle’ pet içerikli gömlek ürünlerine de yer verdik. Ayrıca doğal yenilenebilir kaynak olarak bitkilerin yaprak, kabuk gibi kullanılmayan kısımlarından ‘ekstrakte’ edilen boyarmaddeler ile hem kimyasal içermeyen hem de sürdürülebilirliğe katkı sağlayan ürünler de koleksiyon içerisinde yer aldı.”
Gelecek yıllarda koleksiyon içerisinde çevreci ürünlerin oranını artırmayı hedeflediklerini de kaydeden Suerdem, tüketicilerin bu tür ürünlere talebinin yüksek olduğunu da vurguluyor.
Doğa Dostu Takım Elbise
Gürmen Group Markalardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Doğan, grup olarak çevreye, insana, doğaya ve kültürel dokuya karşı sorumluluk anlayışıyla faaliyetlerini sürdürdüklerini vurguluyor. Ram-sey ve Kip markalarıyla sürdürülebilirlik politikası çerçevesinde; atık yönetimiyle yılda yaklaşık 45-50 ton yün kumaş atığının yeniden ürüne geri dönüşümünü sağladıklarını kaydeden Doğan, şöyle konuşuyor:
“Dünya kaynaklarını daha az ve nitelikli kullanmak için çalışıyor; markalarımızın koleksiyonlarında daha az su, daha az kimyasal ile üretilmiş kumaşlar, sürdürülebilir malzemelerden aksesuarlar kullanılarak hazırlanan tasarımlara daha fazla yer veriyoruz.” Geleceğin yaşam tarzına uygun ürünler üretirken, daha az kaynak kullanıp katma değerli üretim yapmak için AR-GE çalışmaları yaptıklarını belirten Doğan, şu açıklamalarda bulunuyor:
“örneğin gömlekteki bir ter kokusunu hapsetme inovasyonuyla ürün başına yılda minimum 52 litre su tasarrufu sağlayabiliyoruz. Ortam yerine bireysel ısıtma yaparak enerji tasarrufu sağlayan Isıtan Ceket ya da yüzde 50 daha hafif takım elbise Zero Weight gibi yenilikçi üretim teknikleriyle daha az malzeme kullanımı ile daha konforlu ve özellikli ürünler üreterek enerji tasarrufu sağlıyoruz.
Bu şekilde RAM-SEY Zero Weight koleksiyonunda yer alan takım elbiselerin üretiminden tasarruf edilen enerji miktarı yılda 134 MW’a ulaşıyor. Bunların yanı sıra doğa dostu takım elbise, yıkanabilir takım elbise, doğa dostu denim, organik gömlek gibi bu alanda çok sayıda ürünümüz tüketiciyle buluşuyor. Tüm dünyayı etkileyen ve tüketici davranışlarında da köklü değişimlere neden olan salgın süreciyle birlikte “doğaya ve doğala dönüş” konusunda en azından hem düşünsel hem de alep anlamında ciddi bir ivme yakalandı.
Salgın sürecinde doğaya ve doğal kaynaklara olan farkındalığın artması ile “sürdürülebilirlik”, bizim içinde bulunduğumuz moda sektöründe “sürdürülebilir moda” ürünlerine yönelik eğilimi daha da hızlı etkiliyor. Yenilikçi bakış açısı ve ileri teknoloji kullanımı, inovasyon, topluma ve çevreye duyarlı yaklaşımla ürünlerimizi ve hizmetlerimizi hayata geçirmeye, kaynaklarımızı bu yönde kullanmaya devam edeceğiz. Tüketicilerin de bu konuda hassasiyetlerini tercihlerinde gözlemleyebiliyoruz.”
“Tedarikçi Seçiminde Önceliğimiz”
Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, son dönemde çevreyi kirletmeyen, kaynakların tüketimini minimuma indiren üretim teknolojilerine önem verdiklerini belirterek, tedarikçi seçimlerinde de bu konuyu öncelikli gördüklerini söylüyor. Atik, “Geri dönüşümlü malzemeler, doğada yok olabilen materyaller, özellikle son yıllarda bizim de dikkat noktalarımızdan oldu. Tekstil sektöründe en çok tercih edilen geri dönüştürülmüş iplikler, pet şişelerden dönüştürülmüş kumaşlar, koleksiyonumuzda artık sıkça yerini alıyor” diyor.
Kullandıkları kraft poşetler ve ayrıca hediye paketlerinin geri dönüşümden üretildiğine ve tekrar geri dönüştürülebildiğine dikkat çeken Atik, poşetlerinin üretiminde ağaç kesilmediğini, özellikle geri dönüştürülmüş olmasına dikkat ettiklerini belirtiyor. Atik, geri dönüştürülmüş materyallerle üretilen ürünler arasında ceket, pantolon ve gömleklerin daha ağırlıklı olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Kısa vadede hedefimiz koleksiyonun yarısının bu özellikte olması, önümüzdeki yıllarda da bu oranı artırarak ilerlemek hedefindeyiz. Doğaya uyumlu, az enerji ve su tüketimi yapılarak üretilmesi, ürünlerin en büyük özelliği. Bu ürünler koleksiyonda geri dönüşümlü olmayan ürünlerle eş değer kalitede. Üretimde kalite ve sürdürülebilirlik bizim en önem verdiğimiz nokta. Ürünlerin kırışma oranlan düşük, uzun ömürlü ve kesinlikle kullanım rahatlığını bozmuyor.
Elimizden geldiğince üretim maliyetlerimizi de göz önünde bulundurarak her sezon arttırmaya özen gösteriyoruz. Son dönemde müşterilerimizin tercih yaparken benzer ürünler arasında doğa dostu ürünleri tercih ettiğini ve bu bilincin giderek arttığını görüyoruz ancak henüz özel olarak talep görme ve marka seçme eğilimi yaratacak oranda değil. Tüm markaların yaptığı iletişimlerle zaman içinde bu farkındalığın da artacağını umuyoruz. Avva olarak hedefimiz, tasarım odaklı ürünleri doğru fiyat dengesinde ve kalitede müşterilerimizle buluşturmak.
Günün her anında rahatlık ve konfor sunan, hayatı kolaylaştıran ürünler sunmayı amaçlıyoruz. Kaliteli ürün anlayışımızdan ödün vermeden, doğaya saygı duyan koleksiyonlara her sezon olabildiğince daha fazla yer vermek ve bunu yaparken markamızın kalite – fiyat standardını korumak hedeflerimiz arasında.”
Süleyman ORAKÇIOGLU / Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı
“Koleksiyonların yüzde 30’u geri dönüşümden”
“Geçen yıldan itibaren koleksiyonlarımızın yüzde 30’unda, geri dönüşüme kazandırılan atık pet şişelerinden elde edilen iplikler kullanıldı. Üretimden tasarıma, lojistikten muhasebeye kadar tüm süreçlerde kaynak kullanımını azaltmak üzere Sürdürebilirlik Departmanı kurduk.
Artık her departman kendi süreçlerinde bu konuda geliştirmeler yapıyor. Örneğin; son iki sezondur global mağazalarımıza koleksiyon tanıtımlarını artık tamamen ‘digital showroom’larda sunmaya başladık. Numune servislerinde artık 3D çizim yapan platformlar sayesinde kaynak kullanımını daha aza indiriyoruz. Koleksiyonlarımızın 2025 yılında yüzde 90’ını geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmeyi hedefliyoruz.”
Cüneyt YAVUZ / Mavi CEO’su
“Plastik şişelerden jean ürettik”
“Daha az su ve enerji kullanarak yüzde 100 vegan materyaller ve organik, ‘upcycle1, ‘recycle’ gibi inovatif tekniklerle ürettiğimiz ‘Ali Blue’ koleksiyonunu 2020’de ik kat büyüttük. 2021 Eylül ayında “Mavi Dönüşüm Başladı” söylemiyle Ali Blue’ sürdürülebilirlik stratejimizi daha da ileriye taşıdık. Geri dönüştürülmüş plastik şişelerden ve malzemelerden jean’ler yarattık. Yeni koleksiyonumuz Mavi Pro Sport Repreve®’de plastik şişelerin geri dönüşümüyle üretilen Repreve® adındaki ‘recycyle’ polyesteri kullandık ve 593 bin 750 plastik şişeyi geri dönüştürmüş olduk. Başka bir deyişle, bu dönüşüm sayesinde yaklaşık 15 ton karbon emisyonunun önüne geçtik. Geçtiğimiz yıl Coca-Cola iş ortaklığı ile pet şişeleri tişörte dönüştürdük.
Koleksiyonda geri dönüştürülmüş pet, pamuk ve yüzde 100 organik pamuktan üretilen tişörtler yer aldı. 2021’de lüks sokak giyim markası Les Benjamins ile SS21 özel koleksiyonu için iş birliği gerçekleştirdik.
Mavi’nin 30 yıllık denim arşivinden ilham alan koleksiyonda Les Benjamins’in kentsel çizgi ve halı desenleri,jean’in işlevselliği, güncelliği ve her dönem gençlikle birleşen değerleri sürdürülebilir malzemelerle buluştu.
Kadın ve erkekler için ayrı tasarlanan yaklaşık 50 parçalık koleksiyondaki denim ve ‘non denim’ ürünlerin tamamı organik, geri dönüştürülmüş ve doğa dostu malzemelerle sunuldu.
ÖZBEY MEN