Hazır giyimciler yurtdışında mağazalaşıyor
Hazır giyimciler dünyanın dört bir yanında mağazalaşıyor. Modanın merkezi İtalya’dan Sahraaltı Afrika ülkesi Botsvana’ya 110 ülkede Türk markalarının mağazaları var. Perakendecilerin yeni rotası artık Arjantin, Şili, Çin, Hindistan gibi uzak coğrafyalar…
HAZIR giyim firmaları markalaşma çalışmalarına geç adım atsalar da bu alanda hızlı yol aldılar. Rakamlar da bunu açıkça teyit ediyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) verilerine göre, çoğu hazır giyimci olmak üzere 99 firmanın tam 110 ülkede 3 bine yakın mağazası var. Üstelik dünyanın pekçok ülkesinde yaşanan gerek ekonomik gerekse siyasi dalgalanmaya rağmen hazır giyimcilerin mağazacılık yatırımları dünyanın dört bir yanında devam ediyor. Yatırım hızının bu oranda sürmesi durumunda yurtdışmdaki mağaza sayısının 2020 yılında 4 bin 500’e çıkması bekleniyor. Yine BMD kayıtlarına göre, perakende sektöründe faaliyet gösteren 412 şirketin Türkiye’deki mağaza sayıları toplamı ise yaklaşık 70 bin.
Türk markaların mağazalarının yüzde 50’si Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Beyaz Rusya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna’nın oluşturduğu Bağımsız Devletler Topluluğu’nda yer alıyor. Bu bölgeyi yüzde 21 ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika, yüzde 20 ile Avrupa ve yüzde 9 ile Kuzey Amerika ve diğer ülkeler takip ediyor. Marka sahibi perakendecilerin son dönemde en çok odaklandıkları ülkelerin başında ise Makedonya ve Sırbistan gibi orta Avrupa ülkeleriyle İran ve Güney Afrika gibi hızla büyüyen pazarlar geliyor.
GÖZÜ GÜNEY AMERİKA’DA
Yurt dışında en çok mağazası olan perakende gruplarından biri Orka Holding. Öyle ki ağırlıklı olarak Romanya, Rusya ve Ortadoğu ülkelerinde mağazaları bulunan şirket, 80’in üzerinde ülkeye yayılmış durumda. Damat, Tween ve D’S Damat markalarının sahibi bu şirketin yurtdışm-da 129 mağazası var. Bu yılsonuna kadar devreye girecek olanlarla birlikte yurtiçi ve yurtdışında toplam 370 mağazaya ulaşacak. Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, bu yıl özellikle Avrupa’da hedeflerinin büyük olduğunu belirtiyor. Geçen yıl İtalya’nın Milano, Parma ve Geneva’mn da aralarında bulunduğu dokuz şehrinde dokuz mağaza açtıklarım söyleyen Orakçıoğlu, önümüzdeki yıl Roma ve Floransa gibi şehirlere de girerek İtalya’daki mağaza sayısını 18’e çıkaracaklarım ifade ediyor. Diğer taraftan Almanya pazarında da büyümeye devam ettiklerini dile getiren Orakçıoğlu, Ispanya’nın başkenti Madrid’de de bir flagship mağaza açtıklarını vurguluyor. Orakçıoğlu, şöyle devam ediyor:
“Romanya’da hala lideriz ve hedefimiz buradaki mağaza sayımızı 14’e çıkartmak. Doğu Avrupa’nın en büyük nüfusuna sahip Polonya’da ise ilk yılda 3-4 mağaza açmayı hedefliyoruz. Bulunduğumuz ve hedeflediğimiz pazarlarda tasarım özgünlüğümüz, kalite standardımız ve doğru fiyatlandırma ilkelerimiz ile Türk firma ve markalarının farkını da ortaya koyarak bir adım öne çıkıyoruz. Şu anda bütün dikkatimizi yurtdışı büyüme hedeflerimize vermiş durumdayız. Büyüme planlarımız sadece Avrupa ile sınırlı değil. Hedeflerimiz arasında Arjantin, Şili, Meksika gibi gelişmekte olan çok önemli pazarlara açılmak da var.”
UZAKLARA ADIM ATIYOR
Gürmen Group’a ait Ramsey’in ise Türkiye’de 63, yurtdışında 20 mağazası var. Yurtdışmdaki mağazaları Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, İran, Rusya, KKTC, Makedonya ve Ukrayna’da. Bu ülkelerdeki mağazalar güçlü franchising yatırımcılar tarafından açılmış. Firma bu sıralar Güney Afrika pazarına girmek için hazırlık yapıyor.
Gürmen Group Markalardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Doğan, bu ülkedeki ilk mağazayı çok yakında Jonannesburg’ta, xeytıep ardından da ülkenin turistik şehri Cape Town kentinde açacaklarını belirtiyor. Doğan, Güney Afrika pazarıyla ilgili şunları söylüyor:
“Güney Afrika sahip olduğu toplam nüfus, kişi başı milli geliri ve aralıksız büyüyen ekonomisiyle perakende sektörü için çok önemli bir pazar. Afrika kıtasının en büyük ekonomisi ve Sahraal-tı Afrika’nın ekonomik lideri konumunda. Güney Afrika hükümeti ayrıca Türk perakendecileri ülkesine çekmek için çok istekli. Ülkedeki kentleşme ve zenginleşme ile artan tüketici talebi perakende sektörü için büyük fırsatlar barındırıyor. Güney Afrika, Ramsey’in uzak coğrafyalara açılma planlarını hayata geçirmesi için büyük bir adımoluşturuyor.”
Ramsey’in İran’da da büyüyeceğini söyleyen Doğan, “Bu ülkedeki mağaza yatırımlarına 2016 yılında başladık. İran hem Ramsey, hem de,.Türk markaları için fırsatlarla dolu. Türk markalarına karşı İranlılarm büyük bir ilgisi ve yakınlığı var. İran’daki ilk mağazamızı Tahran’da açtık. Yakında başka şehirlerde de açacağız. Önümüzdeki dönemde Uzakdoğu coğrafyası da gündemimizde olacak. Önümüzdeki beş yıl içinde yurtdışı mağazalarımızın oranını yüzde 25’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.
“YENİ MAĞAZALAR İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ”
Türkiye’nin köklü hazır giyim markalarından Kiğılı’nm Türkiye’de 225, yurtdışmda ise 25 mağazası bulunuyor. Mağazalarının olmadığı yerlerdeki tüketicilere de online satış kanalıyla hizmet veriyor. Türk Cumhuriyetleri’nin yanı sıra Avusturya, Fransa, İran, Irak, Tacikistan ve Çin’de hizmet veren şirket, perakende ağını genişletmek için bu sıralar birçok ülkede daha mağaza açıyor.
Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, geçen yıl mağaza açtıkları Suudi Arabistan’da ikinci mağazayı açmaya hazırlandıklarını belirtiyor. Paris’te de ikinci mağazalarım açacaklarını söyleyen Suerdem, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Yurtdışmda yıllardır franchise sistemiyle mağazalar açıyorduk. İlk kez kendi mağazamızı Makedonya’da açtık. 2023’te dünyada başarılı 10 Türk markasının arasında olmayı kendimize hedef koyduk. Bu nedenle markamızı dünyanın farklı noktalarına taşıyoruz. Bu noktalardan biri de Hindis-tan pazarı. Kiğılı olarak Çin pazarında edindiğimiz tüm deneyimler bize Hindistan pazarı için yol gösterici oldu. 10 yılı aşkın süredir Uzakdoğu pazarında bir partnerimizle faaliyet gösteriyoruz. Böylece bölgedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yeni yatırım bölgesi olarak belirlediğimiz Romanya, Bulgaristan ve Bosna-Hersek’te görüşmelerimiz devam ediyor.”