Hazır Giyim Markaları Büyük Beden Koleksiyon Üretmeye Başladı
Hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme nedeniyle kilo alan Türk toplumunda büyük beden giyinenlerin sayısının artması, hazır giyimciler için yeni bir büyüme alanı yarattı. Koton, Defacto, Crispino, Mango, Adil Işık gibi şirketler büyük beden koleksiyon üretmeye başladı. Büyük bedene özel satış yapan internet sitelerinin sayısı da hızla artıyor.
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN ; Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜÎK) rakamlarına göre, Türkiye’de yetişkin erkeklerin yüzde 39’u fazla kilolu. Kadınlarda ise bu oran yüzde 30,4’e ulaşmış durumda. Obezite oranlan ise son iki yılda yüzde 16,9’dan yüzde 17,2’ye yükseldi. 2008 yılında 15 yaş ve üstü nüfusun sadece yüzde 15,2’si obez olarak adlandırılıyordu.
Bu artış büyük beden ürünlere talebin artmasına neden olurken, özellikle genç nüfusun siyah ve bol giysiler yerine moda talep etmesi hazır giyimcileri harekete geçirdi. Koton’dan Mango’ya kadar hazır giyim firmaları büyük beden koleksiyonlar üretmeye başlarken, potansiyeli gören girişimciler de büyük bedenlere yönelik internet siteleri kurmaya başladı.
Dünyada yuvarlak hatlı kadın imajının yeniden değer kazanması ve uluslararası moda otoritelerinin reklamlarda ve podyumda daha sağlıklı model kullanma kararı da tekstil üreticilerini cesaretlendirdi.
BEDENLER BÜYÜYOR
Türkiye’de 40-50 beden aralığında giyinenlerin sayısının her geçen gün arttığını söyleyen Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, “Büyük beden giyinen kadınların ortak sorunlarından olan günün trendlerine uygun ürün bulabilme gereksinimine hızlı giyim markaları da kayıtsız kalmıyor. Birçok marka 40-50 beden arası giyinen kadınlar için koleksiyonlar sunuyor” diyor.
Koton, pazardaki açığı erken gören markalardan biri. Şirket, 2011 yaz sezonunda Koton Plus adıyla 60 mağazada büyük beden koleksiyonunu satışa sundu. Bugün Koton Plus’ın toplam ciro içindeki payı yüzde 4’e ulaşmış durumda. Büyük beden satışlarının her yıl belirli bir oranda arttığım söyleyen Gülden Yılmaz, “Koton Plus’ın cirosunda 2012 yılında yüzde 21’lik bir artış gerçekleşti. 2013 yılının artış oranı yüzde 45 oldu. 2014 yılında ise yüzde 55’lik artış planlanıyor” diye konuşuyor.
YÜZDE 200 ARTIŞ BEKLİYOR
Mango, bu yıl bahar sezonunda Mango by Violete isimli büyük beden koleksiyonunu Türkiye’ye getirdi. Online mağazada ve bazı mağazalarda satışa sunulan koleksiyon, 40-52 beden arasındaki kadınlara hitap ediyor.
Pazardaki potansiyeli fark ederek geçen yıl yatırıma soyunan markalardan biri de Crispino. Büyük beden ürünleri ilk olarak 2013 yaz sezonu için hazırladıklarını ve bunlara sadece 10 mağazada yer verdiklerini söyleyen Crispino Genel Müdürü Günseli Oral, bu ürünlerin ilk tükenen ürünler olduğunu belirtiyor. Kısa sürede büyük beden ürünlerin ciro içindeki payı yüzde 15-20’lere kadar ulaşmış durumda. Bu sene yüzde 100’lük bir artış yakaladıklarını söyleyen Oral, “Müşteriler kendine uygun ürün bulunca üçer üçer alıyor. 2014 yılında yüzde 200’lük artış bekliyoruz” diyor.
2013 yılında koleksiyonlarına büyük beden ekleyerek bu alana adım atan Defacto ise gördüğü ilgi üzerine kısa süre içinde Casual Plus adı altında sadece büyük beden kadınlara yönelik bir koleksiyon hazırlamaya başladı. Büyük beden grubunun ciro içindeki payının yaklaşık yüzde 5’e ulaştığını söyleyen DeFacto Perakende Grup Başkanı İhsan Ateş, şöyle devam ediyor.“Büyük beden satışları son birkaç yılda oldukça arttı.
Bu talep aslında hep vardı. Ancak internetin günlük yaşama daha fazla girmesi, internetten yapılan alışverişler, bloglarm yaygınlaşmasıyla markalar büyük bedenlere duyulan talebin farkına vardı ve birçok marka bu konuda koleksiyonlarını satışa sunmaya başladı” Ateş, 2014’de büyük beden koleksiyonunda en az yüzde 60’lık bir büyüme planladıklarını vurguluyor.
ERKEK GİYİMDE DURUM
Erkek giyimin önemli markalarından Kiğılı, 2009 yılında Big And Tali koleksiyonuyla büyük beden pazarına adım attı. Bugün büyük bedenin ciro içindeki payı yüzde 20’ye ulaşmış durumda. Erkeklerin son zamanlarda erkek modasının kendini göstermesiyle birlikte giyimlerine dikkat ettiğini söyleyen Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, şöyle konuşuyor:
“Büyük beden pazarında müşterileri tatmin eden çok fazla marka yok. Büyük beden pazarındaki potansiyel azımsanmayacak kadar çok. Büyük beden pazarındaki müşteri kitlesi böyle ürünleri bulunca normal müşteriden daha fazla alım yapıyor. Potansiyel müşteriler, büyük beden ürünleri zor bulduğu için alışverişe bu konuda daha yatkın. Bu pazardaki eksik kalmış tek durum ise ürün gaıpları arasındaki çeşitlilik. Büyük beden pazarındaki potansiyele hakim olmak için ürün çeşitliliği yaratmak çok önemli.”
YENİ MAĞAZALAR YOLDA
Pazardaki büyüme perakendecileri bu alana yöneltirken halihazırda büyük beden üretim yapan şirketler de büyüme sürecine girmiş durumda. 1986’dan bu yana kadınlara yönelik büyük beden üretim yapan Fo-li Giyim’in Türkiye genelinde yedi mağazası, 42 corner’ı bulunuyor. 2014 büyüme hedefini yüzde 20 olarak belirlediklerini söyleyen Foli Giyim’in sahibi Gökhan Atılgan, 2014’te 10 yeni mağaza açmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Ayrıca Türkiye’de ilk büyük beden e-ticaret sitesini kuran şirket, internet satışlarını yüzde 30 artırmayı hedefliyor.
Türkiye’de bayanların nüfusa oranı, yeme alışkanlıkları ve diğer demografik özellikler göz önünde bulundurulduğunda pazarın öneminin ortaya çıktığını belirten Atılgan, “Üretici sayısının azlığının bizim için bir fırsat olmasının yanında eksiği gören küçük beden üreticilerinin büyük bedene girme denemeleri ve agresif fiyat politikaları, bizi dinamik tutuyor” diye konuşuyor.
İlgili Konu: Büyük Beden Ürünlere Talep Arttı
SİTELERİN SAYISI ARTIYOR
Büyük beden pazarının büyümesinin itici güçlerinden biri de internet siteleri oldu. Son dönemde e-ticaretin popüler hale gelmesiyle boşluğu gören girişimciler internet üzerinden büyük beden ürünler satan siteler kurmaya başladı. Bunlardan biri 2012’de açılan dolabimis-eviyorum.com. Sitenin aylık ziyaretçi sayısı 200 bine ulaşmış durumda.
2014 yılının sonunda aylık 1 milyon ziyaret almayı planladıklarını söyleyen sitenin kurucusu Melike Çarpa-tan, “Daha önceki yıllarla karşılaştırdığımızda sitemiz yıllık yüzde 480 büyüyor. Bu sene hedefimiz 500 bin üye, 2,5 milyon TL satış ve 25 bin paket” diyor. Ayrıca Blacviola adıyla kendi markasını oluşturan girişimci, mağaza açmayı planlıyor.
2009 yılında büyük beden kadınları, kendilerini en rahat hissedecekleri bir mecrada, son moda kıyafetlerle buluşturmak için yola çıkan Think+’ın 30 bin üyesi ve ayda 47 bin tekil ziyaretçisi var. Site, 2014 yılında üye sayısını 60 bine, tekil ziyaretçi sayısını 100 bine çıkarmak istiyor. Bu yıl ciroyu yüzde 100 artırmak hedefinde olduklarını belirten Think+’ın kurucusu Selim Onan, “Anneler Günü için Boyner mağazalarına özel bir koleksiyon hazırladık. İlk kez ürünlerimiz fiziki bir mağazada satışa sunuldu. İlerleyen dönemde mağazalaşmak istiyoruz” diye konuşuyor.
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN