Hayatımın En Güzel İş Görüşmesini Yaptım!
“Hayatımın en güzel iş görüşmesini yaptım” diyebilmek elinizde. İnanın elinizde. Yaptığınız her iş görüşmesinden sonra bunu diyebilmeniz sadece ve sadece sizin elinizde. İş görüşmesi 20, en fazla 45 dakikalık bir gösteridir. Başrol oyuncusu da sizden başkası değildir.
İçeriğe Ait Başlıklar
İş Görüşmesi
Bir koç olarak ben, bu satırları okuyan herkesin hedeflerine ulaşmak için gerekli potansiyele sahip olduğuna yürekten inanıyorum. Gereken tek şey sizin bu potansiyeli fark etmeniz ve ortaya çıkarma cesaretini göstermeniz. Bu farkındalık ve cesaret her şeyden önce doğru soruları sormakla ve sorulara samimi cevaplar vermekle başlar.
İş görüşmelerinde sorulan yaklaşık 80 soru vardır. Bu soruları biraz araştırıp siz de kolayca bulabilirsiniz. Ben bu yazıda sizlere soru tipleri hakkında bilgi vereceğim.
Ucu Açık Sorular
Cevabı ‘evet’ ya da ‘hayır’ olmayan sorulardır. Uçu açık sorular adayı daha fazla konuşturmak, onun hakkında daha fazla bilgi almak için sorulur.
- Memnun olmadığınız özellikleriniz nelerdir?
- Bana kendinizi anlatır mısınız?
- Sizce satış nedir?
Ucu Kapalı Sorular
Cevabı ‘evet’ ya da ‘hayır’ olan sorulardır. Adayın kesin fikrini öğrenmek için sorulur. Bu tip sorulara önce ‘evet’ ya da ‘hayır’ diyerek başlayıp ardından kısa bir açıklama yapmanızı öneririm.
- Pişmanlık duyduğunuz bir kararınız oldu mu?
- Sizce bu göreve hazır mısınız?
- Sizce İstanbul’da yeterli sayıda beş yıldızlı otel var mı?
Seçenekli Sorular
Bu soru tipi, seçenekler karşısındaki bakış açınızı öğrenmek, muhakeme yeteneğinizi ölçmek için kullanılır. Her iki seçenek de size uygun değilse size küçük bir hatırlatma; seçeneklere mahkum değilsiniz!
- Satışı mı, pazarlamayı mı tercih edersiniz?
- Şirket merkezinde mi yoksa sahada mı çalışmak istersiniz?
- Sizce para mı önemli, kurumsal bir şirkette yükselme olanağı mı?
Vaka Analizi
Vaka analizinde adaya iş ile ilgili sorunlu bir durumu anlatan senaryo verilir. Amaç adayın karar alma biçimi, bilgiyi analiz etme yeteneği, stres yönetimi, muhakeme gücü, mantık yürütme tarzı, öncelik sıralaması gibi birçok alanda bilgi sahibi olmaktır. Burada önemli olan doğru cevabı vermek değildir. Önemli olanın ne olduğunu Andre Marois çok güzel ifade etmiş: “İnsanları, düşüncenizi iyi savunarak değil, onu iyi bildiğinizi kanıtlayarak ikna edebilirsiniz.”
- Bir Mc Donald’s restoranında restoran müdürüsünüz. Sabah 10:00’da restorana geldiniz. Tuvalette bir musluğun su akıttığını, ekipten birinin işe gelemeyeceğini, saat 10:30’da bir okuldan gelen 30 paketlik bir siparişi almaya geleceklerini öğrendiniz. Bu arada saat 10:30’da merkeze bir rapor göndermeniz gerekiyor. Bu durumda işleri nasıl bir önceliğe koyar ve ne yaparsınız? *
Örneklemeli Sorular
Cevabınızı yaşadığınız bir deneyime dayandırmanızın beklendiği sorulardır. Amacı deneyimlerizi ve deneyimlerinizden neyi nasıl öğrendiğinizi bilmektir.
- Elemanlarınızı nasıl motive ettiğinizi bir örnekle anlatır mısınız?
- İşin yapılabilmesi için mevcut kuralların dışına çıkmanızı gerektiren bir durumu anlatır mısınız?
- Kendinizi başarısız hissettiğiniz bir durumu anlatır mısınız?
Süpriz Sorular
Genellikle kişiliğiniz hakkında bilgi almak veya beklenmeyen durumlar karşısındaki tepkinizi ölçmek için sorulan sorulardır.
- Fareden korkar mısınız?
- Kılıç balığı nasıl avlanır?
‘Özel’ Sorular
Benim sorulmasına taraftar olmadığım ve aslında gelişmiş ülkelerde sorulması yasak olan sorulardır. Ne yazık ki ülkemizde neredeyse tipik mülakat sorularıdır. Cevaplayıp cevaplamamayı size bırakıyorum.
- Evlenmeyi düşünüyor musunuz?
- Yeni evlisiniz, yakın zamanda hamile kalmayı düşünüyor musunuz?
- Kadın yönetici ile mi yoksa erkek yönetici ile mi çalışmayı tercih edersiniz?
Sorulara çok uzun cevaplar vermemelisiniz. Etkili cevaplar 20 ile 90 saniyeyi aşmaz. Soruları cevaplarken göz temasını hiç kaybetmeyin. Karşınızda kaç kişi olursa olsun, hepsi ile göz teması kurmaya dikkat edin.
İş görüşmesi zor bir görüşme değildir, gözünüzde abartmayın ama hafife de almayın. İlk görüşmede iyi bir görüşmeci ile karşılaşmayabilirsiniz. Motivasyonunuzu kaybetmeyin. Kontrol sizde, unutmayın başrolde siz varsınız.
*TRT1’de yayınlanan Kariyer Edin programında Mc Donald’s yöneticileri tarafından adaylara sorulan sorudur.
Monster Yazarı Sunay Karamık Özbek
Kariyer Koçu