Hava Direncini Azaltan Akıllı Yüzey
Massachusetts Teknoloji Enstitüsünden (MIT) araştırmacıların geliştirdiği şekil değiştirebilen yüzey, farklı mühendislik uygulamalarında, örneğin otomobillerde, uçaklarda, rüzgâr türbinlerinde hava sürtünmesini azaltarak aerodinamik performansın artırılmasında kullanılabilir.
Günümüzde kullanılan golf toplarının çukurlu yapıdaki yüzeylerinin, hava sürtünmesinin azalmasına neden olarak topun daha uzak mesafelere ulaşmasını sağladığı biliniyor. Advanced Materials dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar havanın farklı yüzeyler üzerindeki sürtünme etkisini azaltmak için bu mekanizmadan yararlandı.
Sonuçlar düşük hızlarda, yüzeyi çukurlu bir top üzerindeki sürtünme etkisinin yüzeyi pürüzsüz bir topun üzerindekinin yarısı kadar olduğunu, ancak yüksek hızlarda tersi bir etkinin ortaya çıktığını gösterdi.
Bu nedenle araştırmacılar kullanıldığı esnada yüzey şekli değişebilen bir malzeme geliştirdi.
İç kısmı yumuşak, dış yüzeyi sert ve çok katmanlı -katmanlar kauçuğa benzer bir malzemelerden üretildi malzemeden yapılmış, içi boş bir top kullanılan çalışmada topun yüzey şeklinin içindeki basınca göre değiştiği anlaşıldı.
Basınç azaldığında topun üretildiği malzeme büzülür ve dış yüzeyde dalgalanmalar ortaya çıkarken, basınç arttığında yüzey tekrar pürüzsüzleşti.
Sürtünme etkisini azaltan dokulu yüzeylerden bu yılki Dünya Kupasında kullanılan futbol topunda da yararlanıldı. Araştırmacılardan Pedro Miguel Reis, bu teknolojinin otomobillerde de kullanılabileceğini ve yüzeyde kullanılan malzemenin farklı hızlarda sürtünmeyi en aza indirecek şekilde şekil değiştirerek yakıt tüketimini azaltabileceğini söylüyor.