Güncel Ekonomi Haberleri

Halka arzların olumlu etkileyeceği 10 hisseye dikkat

Son yılların halka arz rekoru

2020’DE gerçekleştirilen sekiz halka arzın büyüklüğü 1 milyar TL’ye yakın gerçekleşirken 2021 Nisan itibariyle yapılan üç halka arzın büyüklüğü 700 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl halka arz olmuş şirketlerin Borsa İstanbul’daki getirisinin ise ortalama yüzde 400’ün üzerinde olduğu görülüyor. Bu arada en son halka arz olan Türk İlaç Serum’da yurtiçi bireysel yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 138.6 katı talep toplandı. Borsa İstanbul’a kote olduğu tarihten itibaren yatırımcıların takibinde olan şirketin özellikle aşı çalışmalarının yatırımcıların beklentilerini artırmasına paralel işleme başladığı günden beri tavan fiyattan işlem görüyor.

Piyasa her hafta yeni şirketlerin halka arz başvurularını ve SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) bültenlerinde onaylanan halka arzları takip ediyor. Oluşan yoğun talep halka arz edilen şirketlerin işlem görmeye başlamasından sonra çok hızlı şekilde primlenmesine neden oluyor. Son bir yılda borsadaki aktif yatırımcı sayısı yüzde 100’den fazla artarak 2.2 milyona ulaştı. Yani yeni halka arzları karşılayacak yeterlikte yatırımcı kitlesi de var.

“NASILSA YÜKSELİR DİYE DÜŞÜNMEYİN”

2021’de geçtiğimiz hafta ve bu hafta gerçekleşecek üç halka arzı düşünürsek toplam altı adet SPK’dan onay almış gerçekleşen ve gerçekleşecek halka arz çalışması var. Bu yıl içinde yüz adet şirketin halka açılmak için başvuru yaptığı, son açıklanan kriterler ve piyasalardaki dalgalı seyir ile yılın ilk çeyrek performansı düşünüldüğünde 34 şirketin daha halka arzının gündeme gelmesi bekleniyor.

Uzmanlar bu şirketlerin hepsinin halka arz olacak diye bir kesinlik bulunmadığına dikkat çekerken, SPK ve Borsa İstanbul’un onaylarını takiben yılın ilk yarısında yoğun bir halka arz takviminin söz konusu olduğunu söylüyor. Ancak analistler yatırımcıları “nasılsa olsa yükselecek” mantığıyla şirkete bakmadan hisse almak konusunda uyarıyor. Çünkü her trendin bittiği gibi arz furyasının da bir noktada sona ereceğini bu nedenle yatırımcıların halka arza girerken mutlaka şirketin mali yapısını inceleyerek, halka arz izahnamelerini incelemeleri konusunda uyarıyor. Halka arzlardan genel olarak halka açılmayı planlayan şirketin yer aldığı sektör şirketleri, özellikle de borsada daha önce kote olmuş şirketlerin iştiraki olarak halka açılacak şirketlerin belli bir gelir sağlayacağına da hatırlatan uzmanlar bu kapsamda 10 hisseye dikkat çekiyor.

Halka arz
Halka arz

“HALKA ARZ YATIRIMCISI PİYASAYA DAHİL OLDU”

İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin, “Her ne kadar halka arz edilen şirketlerin performansları ve toplanan talepler büyük bir başarıyı gösterse de toplam büyüklük Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değerlerine göre bakıldığında oldukça küçük” diyor. Halka arzların Borsa İstanbul’daki yatırımcı sayısı üzerinde de ciddi pozitif katkısı olduğunu da hatırlatan Şahin, “Halka arza katılma amacıyla yeni açılan hesaplar daha sonra başka hisse senetlerinde de pozisyon aldılar ve böylelikle halka arz yatırımcısı kalıcı olarak piyasaya dahil oldular” diyor.

2021’in halka arz olmak isteyen şirketler ve yatırımcı talebi açısından çok daha uygun bir dönem sunduğunun altını çizen Şahin, “2020’nin büyük bölümünde kredi koşulları bugün olduğundan çok daha iyi durumdaydı. Ancak yükselen enflasyon ve TCMB tarafından yüzde 19 seviyesine kadar yükseltilen politika faizi borçlanma maliyetlerini yılın başında yüzde 20’lerin üzerine taşıdı. Artık krediye erişim şirketler için çok daha maliyetli. Kaynak ihtiyacı olan şirketlerin halka arz yolunu daha fazla düşünmesi, sermaye piyasaları vee şirketler için daha doğru olacaktır” diyor.Şahin, halka arzlara yüksek talep koşullarının yeni halka arzlar için iyi bir ortam oluşturduğunu, bu kapsamda aracı kurumlara çok fazla şirketten talep geldiğini söylüyor. Regülatör kuruluş SPK’ya da halka arzın ilk adımı olan tadil başvuruları ile ilgili yoğun dosya akışı olduğunu hatırlatarak, “Yaklaşık 70 kadar halka arz planlaması yapılan şirket olmakla birlikte hepsi halka arz olacak diye bir kesinlik bulunmuyor. SPK ve Borsa İstanbul’un onaylarını takiben yılın ilk yarısında yoğun bir halka arz takvimi beklenmekte. Bu kadar yoğunlukta bir başvuru sürecini son yıllarda sektör olarak görmemiştik. Yapılacak halka arzlar hem beraberinde getirdiği yatırımcılar, hem de sermaye piyasalarımızın gelişmesi açısından çok önemli” diyor.

“FURYA ENİNDE SONUNDA BİTECEK”

2021’de büyüklük, ve adet olarak son yılların en yüksek tutarlarına ulaşılacağını düşünen Şahin “Yılın ilk halka arzını Işık Plastik’ten gördük. Daha sonrasında Türk İlaç ve Naturel Gaz’ın halka arz süreci tamamlandı. Geçtiğimiz hafta Matriks Bilgi Dağıtım ve Turex Turizm halka arzları için talep toplandı. Bu hafta Qua Granit ile halka arz ateşi yanmaya devam ediyor. Nisan geride kaldığında 2020’deki halka arz adedini çoktan yakalayacağımızı tahmin ediyorum” şeklinde konuşuyor.

Halka arzların öncelikle yıllardır artmayan yatırımcı sayısının yükselmesindeki en önemli etkenlerden biri olduğunu, her halka arzla birlikte açılan yeni hesapları ve piyasaya kazandırılan yatırımcıları gördüğümüzü de kaydeden Şahin, dövize, altına, mevduata alternatif bir yatırım aracının varlığından herkesin bihaber olduğunu söylüyor. Yıllardır büyümekte zorlanan aracı kurum sektörü için de 2020 ve 2021 yıllarının gelecekte anılacağını belirten Şahin, “Pazar yıllardır hiç bu kadar hızlı büyümemişti. Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları için de halka arz süreçlerine ilgi önemli olacak. Bu şirketlerin iştiraklerine ilişkin halka arzları önümüzdeki süreçte oldukça fazla göreceğiz. Bu sayede bu şirketlerin de öz kaynakları güçlenmiş olacak. Yine holding şirketlerinden de halka arzlar görebiliriz. Halka açık olmayan iştiraklerini bu trend devam ederken arz etmek isteyebilirler. Ayrıca halka arz edilen şirketlerin fiyatlarının hızlı şekilde primlenmesi, o sektörde işlem gören diğer şirketlere de pozitif etki ediyor. Ortalama çarpanların yükselmesiyle, sektörde faaliyet gösteren diğer şirketler ucuz kalıyor. Bu da o şirketlere bir yatırımcı ilgisi uyandırıyor. Sonuçta aynı sektörde faaliyet gösteren şirketlerin orta uzun vadede birbiriyle olan korelasyonu pek bozulmuyor” diyor.

“5 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR”

Kamuya açıklanmış beklentileri olan yaklaşık 30 şirketin borsaya kote olmak için girişimleri olduğunu belirten Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yatırım Danışmanlığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sitare Beşe ince de pandemi sonrası artan borçlanma maliyetlerine alternatif bir yöntem olan halka arzlarda, yüksek talep ve halka arz olan şirket performanslarının halka arzı cazip kıldığını söylüyor. Özellikle büyük şirketlerin halka açılma onayı almaları durumunda 5 milyar TL üzerinde çok rahat halka arz büyüklüğüne ulaşılabileceğini düşünen ince, “Halka arzların ucuz finansman konusunda ve kurumsal yönetim ile ilgili piyasa bilinilirliğini arttırıcı etkisi olurken, sermaye piyasalarında sermayenin tabana yayılması ve yeni yatırımcıların pazara yatırım yaparak son dönemde artan ilginin çoğalmasına yardım edeceğini tahmin ediyoruz” diyor.

2020’de halka açılan şirketlerin piyasa değerlerinin tahminlerin dışında yükselmesini, Borsa İstanbul’a yeni giren 1 milyon yatırımcının ilgileri ile yüksek oranda talep gelmesine bağlayan İnce, ilk dağıtılan oranların düşük olması ve halka açıldıktan sonra talebin sürekli işlem görmesine bağlıyor. Küresel piyasalarda destek paketleri ile özellikle borsaya duyulan ilginin yeni şirketlerde para girişini hızlandırarak, düşük sermayeli şirketlerde borsa fiyatlarının şirket çarpanlarının çok üzerinde gerçekleşmesini etkilediğini belirtiyor.

“FİNANSAL TABLOLAR İNCELENMELİ”

Halka arz hisseleri arasından seçim yapmadan önce şirketin finan-sal tablolarının özellikle değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen înce şu başlıklara dikkat çekiyor: “Orta vadede sektörünün gelişimi ve alacağı pazar payı düşünülmeli. Şirket ortaklarının yapısı ve sektöründeki geçmiş tecrübeleri incelenmeli. Ayrıca şirketin halka arzdan sağladığı finansmanı nasıl değerlendireceği önemli. Ve şirketin borsada herhangi bir ortak satışı zamanı ve miktarı var mı dikkat edilmeli. Yıllık kar maıjı içinde bu karı ortakları ile paylaşma konusunda ne kadar istekli (temettü) olduğu da önemli.”

2021’de yaklaşık 100 şirketin halka açılmak için başvurduğunu söyleyen înce, yılın ilk çeyrek performansı düşünüldüğünde 15 ila 30 arasında halka arzın daha gündeme gelebileceğini söylüyor. İnce, “Bu kapsamda İhlas Holding, Odaş Elektrik, Zorlu Enerji, Doğan Holding, BİM Birleşik Mağazalar, Ülker Bisküvi, Natural Enerji, Esenboğa Enerji, Tüpraş ve Yataş’ı sayabiliriz” diyor.

Halka arzdan hisse alacaklara öneriler

  • Halka arz izahnamesine kesinlikle bakılmalı.
  • Şirketin ortaklık ve mali yapısı incelenmeli.
  • Faaliyet gösterdiği sektörün gelişimi ve alacağı pazar payına bakılmalı.
  • Şirketin sektörü içindeki geçmiş tecrübeleri incelenmeli.
  • Halka arz sonrası elde edilecek finansmanın nasıl değerlendireceği araştırılmalı.
  • Borsada işlem gördükten sonra herhangi bir ortak satışı olup olmadığı, zamanı ve miktarı var mı dikkat edilmeli.
  • Temettü politikası öğrenilmeli.

2021’in halka arzları

  • Işık Plastik
  • Türk İlaç ve Serum Sanayi
  • Naturel Gaz
  • Matriks Bilgi Dağıtım (geçen hafta talep toplandı]
  • Turex Turizm (geçen hafta talep toplandı)
  • Qua Granite (bu hafta talep toplanacak)

Son üç yılın en büyük halka arzı bu hafta yapılacak

Türkiye’nin en büyük teknik granit üreticilerinden Qua Granite son üç yılda halka arz edilen şirketlerin en büyüğü olarak Borsa’ya geliyor. 2015’te kurulan, üretimini Aydın Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan 232.965 metrekare açık, 79.630 metrekare kapalı alana sahip fabrikasında sürdüren firma, halka arzla öz kaynaklarını güçlendirip, başlamış olduğu kapasite artırımı yatırımını tamamlayarak ihracat pazarlarını genişletmeyi planlıyor. Halka arz 5-6 Nisan 2021 tarihlerinde gerçekleşecek. Halka arz 16.46 TL fiyatla Borsa’da Satış yöntemiyle gerçekleştirilecek. İnfo Yatırım aracılığı ile 15 milyon adet sermaye artırımı ve 9 milyon adet de ortak satışı yöntemiyle olmak üzere toplamda 24 milyon adet payın halka arz edileceği ihracın büyüklüğü 395.040.000 TL olacak. Halka arz sonrasında şirketin yüzde 20’si BIST Yıldız Pazar’da işlem görmeye başlayacak ve şirketin piyasa değeri yaklaşık 2 milyar TL olacak. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ercan, halka arzın ardından şirketin bir yıl süreyle bedelli sermaye artırımı, kendisinin de 6 ay süreyle hisse satışı yapmayacağı taahhüdünde bulunduklarını da sözlerine ekledi.

Borsaya kote olmak için girişimde bulunan şirketler

Selva Gıda, Efeler Çiftliği, İhlas Haber Ajansı, Çan Kömür ve İnşaat, Aldem Çelik, Torku, A101, LC VVaikiki, Botaş, Borsa İstanbul A.Ş., Galata Wind Enerji, Biotrend Enerji, İncehesap.Com, YCL Holding, N11, Şeker GYO, Bursa Karton, İzdemir Enerji, Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş. Konya Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş., Aydem Yenilenebilir Enerji, Kızılbük Projesi, Başkent Doğalgaz, Limak Yatırım Holding, Zorlu Yenilenebilir Enerji, İşbir Sentetik, Golive Yazılım, Tapdi Oksijen, OYAK Yatırım, ÜNLÜ&Co., Kayseri Şeker, Kalekim, Metro Turizm, Boğaziçi Beton.

Kontrolmatik, SALCOMP’un fabrikasını tamamladı

Kontrolmatik, SALCOMP’un Avcılar’da hayata geçirdiği teknoloji yatırımının tüm teknik çözüm sürecini 3.5 ay gibi kısa bir sürede tamamladı. Böylece elektrik ve elektronik cihazların yedek parça imalatı üzerine 1973’te Finlandiya’da kurulan, başta Çin olmak üzere dünyanın birçok noktasında üretim ve montaj fabrikaları olan SALCOMP’un ülkemizdeki ilk yatırımında sona gelindi. Bir süre test üretiminin yapıldığı fabrikada resmi açılış geçen hafta gerçekleşti. Avcılar Ambarlı Limanı yakınlarında 14 bin metrekarelik kapalı bir alanda faaliyet göstermeye başlayan telefon fabrikası ile mavi ve beyaz yaka olmak üzere yaklaşık 2 bin kişiye istihdam yaratılacak.

Yatırımın tüm teknik çözüm sürecini Molen Grup ile birlikte yönettiklerini belirten olan Kontrolmatik Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “En ufak bir toz tanesi cep telefonlarının bozulmasına sebep oluyor; bu nedenle fabrikada steril bir ortam oluşturuldu. Elektrik, mekanik, HVAC, kompresör ve nitrojen sistemi, akıllı üretim hatlarının kurulumu, dijital fabrika altyapısı (kontrol, haberleşme ve zayıf akım sistemleri] tüm dizayn, mühendislik, tedarik, uygulama, renovasyon ve rehabilitasyon işlerini 3.5 ay gibi bir sürede tamamladık” dedi.

Boğaziçi Beton halka arz için başvurdu

Boğaziçi Beton, şirket paylarını halka arz etmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Hazır beton üreticisi olan firmanın sermaye artışı ve ortak satışı yoluyla paylarının halka arz edilmesi planlanıyor. Halka arz sürecinin yönetimi Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından yapılacak.

Halka arz için izahname onayı başvurusu yapan firma, ana faaliyet konusu olan hazır beton üretimi ve satışı faaliyetlerinin yanı sıra agrega maden işletmeciliği ve inşaat malzemeleri ticareti faaliyetlerini de yürütüyor. 2003’te tek hazır beton santrali ile hazır beton üretimi ve satışı amacı ile kuruldukları söyleyen firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Zengin “2020 sonu itibariyle toplam hazır beton üretim kapasitemiz yaklaşık 6 milyon metreküp.

Yıllık yaklaşık 6 milyon ton agrega üretim kapasitesine sahip iki taş kırma tesisi ile İstanbul’un en yüksek kapasiteli agrega maden ocaklarından birini işletiyoruz” dedi.

Enes ERGUN / Borsa İstanbul Genel Müdürü
“Kapımız işini iyi yapan bütün şirketlere açık”

2021’de inşallah çok sayıda şirketin halka arzını gerçekleştireceğiz. Bu yıl devam eden bu canlılığı daha ileriki yıllara taşıyabilmek için bir yol daha açtık.

Bu yolun adı ‘Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı’. Özetle diyoruz ki, ‘Para peşin halka arz sonra’. Diyelim ki siz büyüme potansiyeline sahip, yatırım yapmak, istihdamı arttırmak isteyen bir şirketsiniz. Belirli bir olgunluğu, büyüme potansiyelini gerçekleştirdikten, yani halka arza hazır hale geldikten sonra halka arz yapmak istiyorsunuz; ama bu noktaya gelebilmek için de bir sermaye girişine, bir fona ihtiyacınız var. Gelin bu fonu bankalardan değil sermaye piyasalarından verelim. Size inanan, büyüme potansiyelinize güvenen nitelikli yatırımcılara, kolektif yatırım şirketlerine, portföy yönetim şirketlerine sermaye artışı yoluyla ihracımızı gerçekleştirelim; ertesi gün sizi borsaya alalım, siz borsada işlem görürken kasanıza giren bu fonla yatırımınızı yapın, istihdamınızı arttırın, büyümenizi gerçekleştirin belirli bir olgunluğa gelin. Halka arza hazır hale gelin daha yüksek değerden halka arz yapabilecek bir noktaya ulaşın ve ondan sonra halka arza yapın. Bu aynı zamanda başta size güvenen yatırım yapan portföy yönetim şirketleri için de bir çıkış planıdır. Yani diyoruz ki bu yol çok basit bir yol; hiç şartımız yok, izahnameye bile gerek yok. SPK’dan alacağınız ihraç belgeniz yeterli. Borsa İstanbul, işini iyi yapan, finansalları düzgün bütün şirketlere kapısını ardına kadar açıyor ve hepsini davet ediyor.

Yunus ŞAHİN / İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Qua Granit’in halka arzıyla Ege Seramik hisseleri olumlu ayrışabilir”

EGE SERAMİK: Metal olmayan mineral ürünler grubuna ilişkin PMI verileri aylardır büyüme seviyesi olan 50’nin üzerinde. Yurtiçi ve yurt dışında seramik, granit gibi ürünlere olan talep güçlü seyrediyor. Yurtiçinde güçlü bir oyuncu olmasına rağmen cirosunun yüzde 70’ini ihracattan elde ediyor. Ana pazarları ABD, Kanada ve İngiltere. Son günlerde yükselen dövizin de etkisiyle şirketin gelirlerinin önümüzdeki çeyreklerde güçlü kalmaya devam etmesini bekliyoruz. 2020’yi rekor karla kapatan şirket 2021’de de büyümesini sürdürecektir. Qua Granit’in halka arzıyla birlikte Ege Seramik hisseleri de olumlu bir ayrışma gösterebilir. Şirket hisselerinde yüzde 29 yükselme potansiyeli ile 17.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER: 2020 itibariyle başlayan yatırımcı artışı ve buna paralel devam eden hacim artışlarından olumlu etkilenen şirketlerin başında İş Yatırım geliyor. Ayrıca varant tarafından Deutsche Bank’ın çekilmesi ve Ak Yatırım’ın henüz burada aktivitesini artırmaması sebebiyle İş Yatırım ekstra avantajlı bir konumda. Zira 2020 brüt kârının yüzde 26’sı varant işlemlerinden elde edildi. Artan işlem hacimleri komisyon gelirlerini desteklerken sektör hiç olmadığı kadar yüksek miktarda kredi kullandırmaya da başladı. Halka arzlar kurumların aracılık gelirlerine ekstra katkı sağlayacak. Yılsonu beklentilerimize göre 4,5 F/K oranı ile işlem gören İş Yatırım Menkul Değerler hisselerinde yüzde 49 yükselme potansiyeli ile 23.35 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TURKCELL: Gelirlerinin yüzde 85’i mobilden gelmeye devam etse de djjital işler son yıllarda büyümenin hızlanmasına katkı yapıyor. 2017-2020 arasında TV+, BİP, Fizy, LifeBox ve PayCell gibi servisler ortalama yüzde 70 büyüme gösterdi. Önümüzdeki yıllarda da d|jital hizmetlerin ve ödeme servislerinin payının arttığını göreceğiz. Pandemi etkisiyle djjitalleşmesini hızlandıran düzende öncü olmaya devam ediyor. Bir süre sonra bu djjital hizmet veren iştiraklerin de halka arzlarını görebiliriz. 2021’de şirketin 14.386 milyon TL FAVÖK ve 5.030 milyon TL net kâr elde etmesini bekliyoruz. Bu beklentilerimize göre 6.5 F/K ve 3.1 FD/FAVÖK oranıyla işlem gören şirket hisseleri için yüzde 45 yükseliş potansiyel ile 21.30 TL hedef fiyatla AL tavsiyesi veriyoruz.

Sitare Beşe İNCE/ Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yatırım Danışmanlığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
“Halka arz gelirleri Odaş Elektrik’in fınansal tablolarına olumlu yansır”

ODAŞ ELEKTRİK: Şirketin son açıklamalarında yüzde 100 oranında bağlı ortaklığı olan Çan Kömür ve İnşaat A.Ş.’nin bünyesinde faaliyet gösteren Çan-2 Termik Santrali’nin proje finansmanı kapsamında kullanmış olduğu kredilerin vadeleri, serbest nakit akışına destek sağlanması amacıyla 2030 sonu olarak revize edildi. Ayrıca Özbekistan’da faaliyet göstermesi için toplam 174 MW kurulu güce sahip bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve üretilen elektriğin dolara endeksli garantili satış fiyatı ile 25 yıl süresince satışını içeren bir anlaşma imzalandı. Geçen yıl tamamlanan yüzde 103.57 oranında bedelli sermaye artırımı sonrası yatırımlara hız veren şirket maden çalışmalarına da devam. 2020 sonu finansallarında satış maliyetlerinin yüzde 75 seviyesine gerilemesi ve esas faaliyetlerden diğer gelirlerdeki artış ile faaliyet geliri bir önceki yıla göre yüzde 46 oranında artış gösterdi. Son döviz hareketinden 1.5 milyar TL civarında bulunan döviz yükümlüğü göz önünde bulundurulduğunda negatif etkilense de halka arz gelirlerinden fınansal tablolarında ikinci çeyrekte düzelmenin devam edebileceğini düşünüyoruz. Odaş Elektrik hissesinde yüzde 20 yükseliş potansiyeli ile 4.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

DOĞAN HOLDİNG: Şirketin CEO’su geçen hafta yaptığı açıklamalarda elektrikli arabalara odaklandıklarını, orta vadede topluma ve çevreye katkı sağlamayı planladıklarını söyledi. Galata Wind ile ilgili mevcutta 269 MW kurulu kapasiteleri olduğunu, rüzgar ve güneş enerjisine odaklandıklarını açıkladı. Şirketin elektrik kapasitesini 500-550 MVV’ye çıkarmayı planladıklarını ve elektrikli araçların şarjı i ve batarya çözümleri konusunda araştırmalara devam ettiklerini belirtti.

Geçtiğimiz yıla göre satış maliyetleri oransal olarak değişmezken yüzde 20’ye yakın satışlarda azalışa rağmen bir önceki yıla göre iki katın biraz üzerinde net kar elde etti. Şirketin beklenen iştirak halka arzı sonrasında teknolojiye yaptığı yatırımlar ile ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Doğan Holding hissesinde yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile yılsonu için 4.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ZORLU ENERJİ: Şirketin CEO’su Sinan Ak Türkiye’nin en büyük elektrikli araç şarj ağını kurduklarını ve bunu yurtdışına da taşıyacaklarını belirterek Türkiye’nin bu konuda en büyük şirketine dönüşmek istediklerini belirtti. 2020’yi yatırımlara hazırlık yılı olarak değerlendirdiklerini ve hedeflerinin özelliklejeotermalde büyümek olduğunu söyledi. Türkiye’nin en büyük elektrikli araç şarj ağını kurduklarını ve önümüzdeki dönemde belki 20-30 bin ek lokasyona ihtiyaçları olabileceğini girişimlerinin yakın dönemde yurtdışında da yaygınlaştırmayı hedeflediklerini vurguladı. Firma, 135 MW kurulu güce sahip Gökçedağ Rüzgâr Enerji Santrali’nin kurulu gücünü 15,6 MW’lık ek kapasite artışına imkan verecek şekilde 150.6 MW’a yükseltmek üzere üretim lisansını yeniledi. Türkiye’deki kurulu gücünün yüzde 87’si, elektrik üretiminin ise yüzde 100’ü yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan firma, jeotermalden güneşe, rüzgârdan elektrikli otomobil şarj istasyonuna kadar geniş bir yelpazede faaliyetlerini sürdürüyor ve yatırımlarını artırıyor. Potansiyel halka arz çalışmaları devam ederken 2020 sonu finansallarında satış performansı geçen yıla maliyet oranları ile çok benzer tamamlayan hissede özellikle esas faaliyetlerden diğer gelirlerdeki artış ile yılı 38 milyon TL kar ile kapattı. Teknoloji konusundaki enerjisini elektrikli araçlara yoğunlaştıracağını düşündüğümüz şirketin yatırımları sonrası finansallarının olumlu etkilemesini bekliyoruz. Zorlu Enerji hisselerinde yüzde 15 yükseliş potansiyeli ile 2.65 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İDİL TARAKLI

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu