Makaleler

Hafızanız Eşsiz Bir Resim Tablosudur

İnsan zihni, çeşitli fonksiyonları aynı anda idare edebilecek donanıma sahiptir. Zihnin kendine has çalışma prensipleri olduğu gibi, bilgileri yorumlayabilme ve yeni bilgiler üretebilme mukavemeti de vardır. Her insan süper beyinlidir; ancak bazıları hafızasını nasıl daha verimli çalıştıracağını bilmiyor olabilir.

hafiza

Hafızanızı geliştirmek ihtiyaç gibi gözükebilir; aslında ihtiyaçtan öte yaşam biçimidir. Toplumlar, insanları kategorilere ayırırlar. En basit örneği de başarılı ve başarısız insanlardır. Eğer ki birileri başarılı oluyorsa, bu onların çalışma azmini ve zekâsını gösterir. Ancak aynı şartlara sahip başka birileri başarısız oluyorsa, bu durumda başarısız kalan kişiler pasifleştirilir. Başaranların yanında başarısız olanlar ertelenir; yani hikâyeden öteye geçemezler. Muhakkak ki sorumlulukları yerine getirenler başarılı olurlar. Gerçek şu ki başarılı olanlar, başarısızlara nazaran daha yüksek gelirli olurlar. Daha yüksek gelirli olanların daha çok ihtiyaçları giderilir ve ihtiyaçları karşılananlar yüksek motivasyonla çalışırlar. Peki ya tüm bunların farkında olduğunuzu düşünmenize rağmen hatırlayamama sorunu mu çekiyorsunuz? Yani “kısa sürede öğreniyorum ama çabuk unutuyorum” mu diyorsunuz? Çözüm basit…

Herkes bir şekilde ezberleme işlevini yerine getiriyor; asıl sorunsa ezberlenen bilginin hatırlanması istenildiği zaman ortaya çıkıyor. O vakit bilgileri kategorilerine ayırın ve aynı kategoriye sahip olanları hep bir arada hatırlamaya çalışın. Bu sayede hatırlamak istediğiniz bir şey aklınıza gelir gelmez diğerleri de aklınıza gelecektir.

Hafıza eğitimi alıp almamanız pek de önemli değil; çünkü yöntem bilmeden de pratik bir hafızaya sahip olabilirsiniz. Yalnızca nasıl öğrendiğinize dikkat edin yeter. Örneğin, hatırlamak istediğiniz her şeyi zihninizde görüntü olarak canlandırın. Ne kadar gerçekçi ve net hayal edebilirseniz, o denli hatırlarsınız. Şimdi de hayalinizde kendi yaşadığınız evin kapısının önünde durun. Öğrenmek istediğiniz konu misal olarak Türkiye’nin coğrafi konumuysa, evinizin kapısının üzerine hayalinizde bir A3 kâğıdı yapıştırın ve koordinatları büyük bir şekilde renkli keçeli kalemle yazın. Bu eylemi öylesine canlı ve net hayal edebilmelisiniz ki, zihniniz sanallık ve gerçeklik arasındaki farkı ayırt edememeli. Renkli keçeli kalemle yazdığınızı hayal ederken hem görme, hem de dokunma duyusu aktifleşecektir. Bu sayede çok kanallı öğrenme fonksiyonunu yerine getirmiş olacaksınız. Sonraki bilgileri de evinizin içine girdiğiniz andan itibaren farklı varyasyonlarda devam ettireceksiniz. Öğrenme olayı bundan ibarettir.

Pek çok insan, hafızasını nasıl kullanması gerektiğini zamanla öğreniyor ve öğrenenler kısa sürede yükselişe geçiyorlar. Unutmayın ki, hafızanız eşsiz bir resim tablosu gibidir. Bu resim tablosunu da eşsiz yapan; gereken nesneleri resme eklemek kadar gereksiz nesneleri de eklememektir. Dolayısıyla zihninizde ne kadar gereksiz olduğunu düşündüğünüz sorun varsa, en kısa sürede çözüm yollan bulmaya çalışın ve yaşamınızın geri kalanını mutlu olduğunuz kadar da başarılı yaşayın.

Abdulkadir Tamir

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu