Güvenli Tatil İçin Tavsiye ve Uyarılar
Turizm mevsimi geldi. Turistik faaliyetlere hazırlananlar için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. Seyahat acenteleri ve sigorta şirketlerinin tavsiye ve uyarılarını sizlere aktarıyoruz. Her şey, rahat, güvenli seyahatler için…
İçeriğe Ait Başlıklar
UÇAKTA
■ Bir uçak bileti satın aldığınız zaman, havayolu şirketiyle otomatik olarak bir kontrat imzalamış olursunuz. Şirketin şartlarını kabul edersiniz. Bu kontrat kapsamında havayolu şirketi, her tür değişikliği yapma hakkını saklı tutar. Bu demektir ki, 11 saatlik bir rötarda bile şikayetçi olamazsınız.
■ İnternette bedava bilet aldatmasına kanmayın. Hayatta hiçbir şey bedava değildir. Size bedava bilet vereceğini söyleyen şirketin adresi bile yoktur. Küçük bir işlem bedeli için sizden kredi kartı numaranızı alırlar. Bilet asla gelmez. Kredi kartı bilgilerini kaptırdığınızla kalırsınız.
■ Yolculuk ve tatil için mütevazı bir bütçeniz olduğunu varsayıyoruz. Uçağa bindiniz. Ekonomi sınıfı koltuklara ilerlemek için First Class veya Business Class koltuklarından geçmeniz gerekiyor. Bu ayrıcalıklı yolcuların sahip olduğu imkanları görmek sizi sinirlendirebilir. Sonuçta daracık koltuklara sıkışacaksınız. Kendinize hakim olmaya çalışın. Uçaklardaki kavgaların yüzde 85 nedeni, uçağa binerken edindiğiniz sinirlilik halidir. Ama unutmayın, kızdığınız First Class yolcuları, sizin uçak biletinizin beş altı katını ödüyor.
■ Oturduğunuz ekonomi sınıfı koltuğun ayak uzatma mesafesi, başlı başına bir sürprizdir. Bu mesafenin uzunluğu ya da kısalığı, havayolu şirketinin insafına kalmıştır. Genelde 30-32 inç (75-80 cm) arası olur. Sığırların, kamyon kasalarında, tren vagonlarında rahat ve sağlıklı taşınması için yasalar vardır. Bir vagona belirlenen sayıdan bir tane fazla sığır bindiremezsiniz. Ama uçaklarda insanların taşınması için ne kadarlık alan gerektiğiyle ilgili bir yasa yoktur. Bunun sebebi belki de, sığırlarla insanların bir tutulmasıdır. Çünkü İngilizce’de “cattle” kelimesi hem “sığır” hem “insan” anlamına gelir. İnanmıyorsanız geniş kapsamlı bir sözlüğe bakın ya da internete sorun.
■ Yemek saati mi geldi? Bol bol kağıt mendili hazır bulundurun. Çünkü önünüze konan tepsi, daha önce bebeğinin altını değiştiren annenin kullandığı tepsi olabilir. Tepsiler hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, yıkanmaz. Uçakta su, altın değerindedir.
■ Hostes çağırma lambasını yakmak, hiç hoş karşılanan bir durum değildir. Hostesler onca işlerinin arasında bir de sizin özel isteklerinizle uğraşmak istemezler. O lambayı yakmak demek, hostese “benden nefret edebilirsin” mesajı vermekten farksızdır. Eğer yaşlıysanız ve ilaç içmek için bir bardak su istiyorsanız, o başka.
OTELDE
■ Odanıza yerleştiniz. Kendinizi diğer bütün turistler gibi güvende hissediyorsunuz. Gerçekte öyle mi? Birkaç dakika sonra kapınız çalınır. Şık bir üniforma giymiş delikanlı, size yemek mönüsü uzatır. İstendiği takdirde odanıza yemek getirilecektir. Siz, gayet profesyonelce hazırlanmış, fiyatları düşük tutulmuş mönüden seçim yapar, ödeme için de kredi kartınızı ya da numarasını verirsiniz. Fakat yemek gelmeyecektir. Çünkü otelin restoranı yoktur. Siz bu gerçeği anladığınızda iş işten geçmiş, kredi kartınız çoktan soyulmaya başlanmıştır.
■ Bazı oteller,, siz odanıza yerleştikten 15 dakika sonra müşteri memnuniyeti için sizi telefonla arar ve her şeyin yolunda olup olmadığını sorar. Ama her otelde böyle bir nezaket olmaz. Bu boşluğu sahtekarlar doldurur. Sizi arayarak güzel sözlerle etkilemeye çalışırlar. Sonra da otelin bilgisayar sisteminin çöktüğünü, kredi kartı numaranızı tekrar almaları gerektiğini söylerler. Aklınızda olsun. Hiçbir resepsiyon görevlisi, kredi kartı numaranızı telefonla istemez.
■ İnterneti kullanmak ve otelin Wi-fi sisteminden yararlanmak istiyorsanız, mutlaka resepsiyona bizzat başvurmalısınız. Size bir şifre verilir. Otelde uzun kalacaksanız o şifre her hafta değiştirilir. Bunun için odanıza gelen telefonlara itibar etmeyin. Otellerde bu iş, telefonla halledilmez. Size telefonla yardım edeceğini söyleyen kişinin kesinlikle bir bilgisayar korsanı olduğundan emin olabilirsiniz.
■ Odanızın temiz olduğunu düşünebilirsiniz. Haklısınız. Ama mikrop ve bakterilerin yuvalandığı yerleri de iyi bilmeniz gerekir. Odadaki masa, koltuk(lar), kahve makinesi, başucu lambası, kapı kolları, telefon, elektrik düğmeleri, tuvalet kapağı, uzaktan kumanda, birer mikrop yuvasıdır. Yanınızda mutlaka antibakteriyel kağıt mendiller bulundurun. Limon kolonyasını da mikrop kırıcı alkol olarak kullanabilirsiniz. TV’nin uzaktan kumandasını ise ince şeffaf bir naylona sarıp öyle kullanın. Otele çok para verdiğinizi, onun için odanızın temiz olduğunu zannedebilirsiniz. ABD’de yapılan “otel hijyeni” araştırmasında beş yıldızlı otellerin üç yıldızlı otellerden daha temiz olmadığı hatta daha kirli olduğu ortaya çıkarılmıştır.
GEZERKEN
■ Yollarda döviz bozdurma bahanesiyle yanınıza yaklaşanlardan uzak durun. Gittiğiniz ülkenin parasına çok iyi hakim olamadığınızdan alacağınız para, çok büyük ihtimalle sahte olacaktır. Başınızı derde sokmaya değmez.
Bu işi bankalardan ve havaalanlarındaki döviz bürolarından başka yerde yapmayın. Elinize üç-beş kuruş daha az para geçer ama hiç olmazsa içiniz rahat olur.
■ Bazı kişiler kendilerini sivil polis olarak tanıtıp bir de uydurma kart gösterdikten sonra sokak ortasında pasaport ve cüzdan kontrolü yapacağını söyler. Sonunda hem pasaportunuzdan hem cüzdanınızdan olursunuz. “Pasaport hırsızın ne işine yarayacak?” diye düşünmeyin. O pasaport, sahtesinin hazırlanıp fahiş fiyatlara satılması için cüzdanınızdan bile daha değerlidir. İster üniformalı ister sivil olsun, hiç kimsenin, bırakın cüzdanı, pasaport kontrolü bile yapmaya yetkisi yoktur.
■ Birisi size yanaşıp hayır kurumlan için bağış topladığını söyleyebilir. İtibar etmeyin. Hatta imkanınız varsa polise bildirin. Cezası pek çok Avrupa ülkesinde on yıl hapis ve çok ağır para cezasıdır.
■ Bazı kötü niyetli taksi şoförleri, verdiğiniz paranın sahte olduğunu iddia edebilirler. Polise gitmemek için sizden ekstra para koparırlar. Bu tuzağa düşmemek için şoföre ödeme yapmadan önce kağıt paranın fotoğrafını çekin. Seri numarası gözükecek şekilde.
■ Eğer kiralık otomobille dolaşıyorsanız ve biri size hafifçe çarpıp durmanıza neden olursa, etraf da tenha ise aracınızdan çıkmayın. Bu, masum bir kaza değildir. Kapıları kilitleyip korna çalarak dikkat çekmeye çalışın.
■ Eğlenmek için gece kulüplerine veya barlara gitmeyin. Çok yüksek faturalar çıkarabilirler. İtiraz ederseniz hayatınız tehdit altında bile kalabilir.
■ Çok eski bir numaradır ama hala aldananlar var. Özellikle Latin Amerika’da uygulanıyor. Biri, elinde şişe suyuyla yanınıza yaklaşır ve büyük bir nezaketle “Ceketinizin arkasına kuş pislemiş. Çıkarın hemen sileyim” der. Ve ceketinizi kapıp kaçar.
■ Paranıza, pasaportunuza ve seyahat evraklarınıza sahip çıkın. Bir kapkaççının, fermuarlı bir pantolon cebinden para çaldığı, üstelik fermuarı da sonra kapattığı, Roma’da polis kayıtlarına geçmiştir. Mağdur, deneyimli bir tur rehberidir. Pantolonu, sıkı bir kot pantolondur. Olay da yolda karşıdan karşıya geçerken yarım saniyelik bir çarpışma anında olmuştur. Kendinize güvenip “kimse bana bir şey yapamaz” demeyin.
En ucuz ülkeler
■ Aıjantin ■ Meksika
■ Bolivya ■ Nepal
■ Bulgaristan ■ Nikaragua
■ Ekvador ■ Panama
■ Endonezya ■ Peru
■ Guatemala ■ Portekiz
■ Kamboçya ■ Vietnam
■ Kolombiya
Çernobil’e bir—iki
1986 yılının 26 Nisan günü insanoğlu, en büyük nükleer felaketi yaşadı. Ukrayna’nın [o yıllarda Sovyetler Birliği’nin 15 cumhuriyetinden biriydi] başkenti Kiev yakınlarındaki Çernobil kasabasında nükleer reaktörde patlama oldu. 31 kişi öldü. Yüzlerce insan da 30 yıl boyunca radyasyondan hayatını kaybetti. Çernobil, felaketten bu yana hayalet kasaba. Giriş kısıtlı. Ama İngiliz Daily Mail gazetesine göre Çernobil, yılda onbinlerce turist çekiyor. Böyle bir geziye katılmaya cesaret eder miydiniz? “Aradan 30 yıl geçmiş, tehlike azalmıştır” diye mi düşünüyorsunuz? Nükleer reaktörlerin yakıtı, Uranyum 235’tir. Yarılanma ömrü, 703 milyon 800 bin yıldır.
Bu demektir ki, bu kadar süre sonra U 235 miktarı, bugünkü miktarının yarısına düşer. Ama yine de radyasyon yaymaya devam eder.
Dostça davranmayan kentler
- Atlantic City [NevvJersey/ ABD]
- Baltimore [Maryland / ABD]
- Beijing [Çin]
- Boston (Massachusetts / ABD]
- Buenos Aires [Arjantin]
- Cannes(Fransa]
- Cincinnati [Ohio/ABD]
- Fort Lauderdale [Florida/ABD]
- Frankfurt (Almanya]
- Las Vegas (Nevada / ABD]
- Los Angeles (Kaliforniya / ABD]
- Lyon(Fransa]
- Marakeş(Fas]
- Marsilya (Fransa]
- Miami (Florida/ABD]
- Milano [İtalya]
- Monte Carlo (Monako]
- Moskova (Rusya]
- Napoli (İtalya]
- New York City (New York/ABD]
- Nevvport (Rhode Island / ABD]
- Nice (Fransa]
- Philadelphia (Pennsylvania / ABD]
- Providence (Rhode Island / ABD]
- St. Petersburg (Florida/ABD]
- St. Petersburg (Rusya]
- St Louis (Missouri / ABD]
- Şanghay (Çin]
- Washington DC (ABD]
Otel personelini çıldırtmanın 15 yolu
- Aile veya arkadaş indirimi var mı?
- Daha iyi bir odaya geçebilir miyim?
- Odama daha büyük bir yatak koyar mısınız?
- Bana ayrıcalık tanıyamaz mısınız?
- Kahvaltıda neler var?
- Kahvaltı neden bu kadar erken saatte bitiyor?
- Bu çevre güvenli mi?
- Odamdaki bu cihaz nasıl çalışıyor?
- Wi-fi bağlantınız neden yavaş?
- Yağmur ne zaman duracak?
- Odamda daha önce ölen oldu mu?
- Otopark neden bedava değil?
- Haritanız var mı?
- Neden vergisini ödüyorum?
- Otelden daha geç ayrılabilir miyim?