Gözler banka hisselerinde
Gelinen noktada BlST-100’ü domine eden bankacılık endeksi alım için fırsat sunuyor. Analistler, banka hisselerine yatırım için zamanın uygun olduğunu söylüyor ve izlenmesi gereken 5 banka hissesine dikkat çekiyorlar…
BANKA hisselerinin TL, dolar ve çarpan bazında ucuz olduğu konusunda şüphe yok. Analistler Türkiye’de finansal piyasaların yaşadığı volatilite kısa vadeli alımlarda bankaların önerilmesini sınırlasa da orta/uzun vade için alım seviyelerine gelindiği görüşünde. Şu anda BIST-100 içerisinde yer alan bankaların endeksteki ağırlığı yüzde 26.168 düzeyinde. Öte yandan yılbaşında 171.378,31 seviyesinde olan bankacılık endeksi haberimizi hazırladığımız sırada (25.05.2018/l.seans) 147.803,82 seviyesine gerilemişti. Bu arada bankacılık endeksi yıl içerisinde en yüksek 194.028,80 seviyesini görürken, en düşük ise 139.454,17 seviyesini test etti. Halen hisse senetleri borsada işlem gören 13 banka bulunuyor.
Bankacılık endeksinin genel olarak BIST-100 endeksini domine ettiği ve trendi belirlediğini düşünen analistler orta ve uzun vade için banka hisselerinde pozisyon alınabileceğini söylüyor. Uzmanlar risk unsurlarına rağmen bu kapsamda özellikle 5 hisseye dikkat çekiyor.
“BANKA HİSSELERİ ALIM SEVİYESİNDE”
Çarpan olarak bankalardaki net kar büyümesine rağmen son yılların en düşük seviyelerinde fiyatlamanın sürdüğünü belirten Al Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, bunu da elde ettiği karlara göre daha düşük fiyatlardan işlem görmesinin ana göstergesi olarak yorumluyor. “Çarpan olarak ucuz olan bankalar şu anda cari fiyat olarak da ucuz ve 2017’nin en düşük seviyelerinde” diyen Taştan banka hisseleri hakkında şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Banka hisselerinin hem TL bazında, hem dolar bazında, hem de çarpan bazında ucuz olduğu konusunda şüphe yok. Türkiye’de finansal piyasaların yaşadığı volatilite kısa vadeli alımlarda bankaların önerilmesini sı-nırlasa da orta/uzun vadeli alımlar için alım seviyelerine gelindiği görüşündeyiz. Buna karşın bankaların daha da ucuzlayabileceği beklentisi de var. Bu beklentinin arkasındaki ana etken ise bankaların kredi faizi / mevduat faizi makasının daralması ve yükselen kurla birlikte bankaların yaşama ihtimali bulunan finansal risklerin onların daha da ucuz hale getirebileceği endişesi var. Bizim genel görüşümüz banka hisselerinin temelde alım seviyelerine geldiği yönünde.”
“HİSSELER CAZİP”
Banka hisselerinin bir ekonomide bor-sanın yönüyle paralel hareket etme isteğinde olduğunu belirten Taştan, “konomi ve borsanın geleceğine ilişkin iyimser bir beklentide iseniz, öncelikle bankacılık endeksinde alıma geçme isteğiniz olur” diyor. Bundaki önemli etkenlerden birinin de banka hisselerindeki beta katsayısının yüksekliği olduğunu kaydederek hisselerin cazibesi konusunda şu yorumu yapıyor:
“Derinlik olması nedeniyle analiz yapılması daha kolay olmakla birlikte temel tarafta da bankacılık sektörüne ilişkin takip edilecek veri akışları bellidir. Bu nedenle diğer sektörlere göre belirsizliğin daha az olduğu, fiyat hedeflerinin daha kolay belirlendiği bir hissedir” açıklamasını yapıyor.
Bankalar arasında bir seçim yaparken, tabii ki kar etmesine ve bu karını artırmasına baktıklarını ifade eden Taştan, buna ek olarak bankalardaki öz kaynak karlılığını izlediklerini söylüyor ve bir bankanın çarpan bakımından düşük olmasının da önemli bir tercih nedeni olduğunu hatırlatıyor.
“RİSK UNSURLARINA RAĞMEN UCUZ”
Dövizdeki dalgalanmaların modellerimizde yarattığı belirsizlikten dolayı hisselerin dip seviyelerde olduğunu söylemenin zor olduğunu belirten Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu ise, “TL’nin değer kaybı özellikle batık kredi riskini arttırdığından modellerde belirsizlik oluşturuyor. Bu riske paralel sektördeki risk primi de devam edecektir. Daha normal ve stabil ekonomik faktörlerin yakın zamanda oluşacağını varsayarsak bankaların ucuz olduğunu söyleyebiliriz” diyor.
Banka hisselerinden oluşan bir portföy yaparken fiyatı dışında değerlemesi (F/ DD) ve öz sermaye karlılığı, batık kredi riski, komisyon gelir yapısı, faaliyet gideri, bilançonun faiz değişikliklerine duyarlılığına da bakılması gerektiğini hatırlatıyor. Banka hisselerinin büyüyen ekonominin finansman aracı olması, endeksin içindeki payı, likiditelerinden dolayı Türkiye’ye yatırımın artması halinde özellikle uluslararası endeks fonlarının ilk tercihinde yer alması nedeniyle cazip olduğunu da sözlerine ekliyor.
Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
“Yapı Kredi ön plana çıkıyor”
YAPI KREDİ: Geçtiğimiz yıllarda baş gösteren batık kredi problemini çözmek için alınan inisiyatif ve yeni stratejiler banka hisselerini ön plana çıkarıyor. Artan komisyon geliri ve bahsedilen unsurların öz sermaye karlılığına YapıKredi yaratacağı olası pozitif etki önemli. Öte yandan 0.51 piyasa değeri/defter değeri ile ucuz değerleme oranına sahip. Banka hisselerinde yüzde 34.8 yükselme potansiyeli ile 5.5 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
GARANTİ BANKASI: Normalleşen ekonomide büyüme ve karlılığını en hızlı artıracak banka olarak ön plana çıkıyor, Ucuz değerleme oranlarına sahip. Öte yandan artan djjitalleşme çalışmaları ile dikkat çekiyor. Banka hisselerinde yüzde 19.1 yükselme potansiyeli ile 11 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
AKBANK: Büyük bankalar içerisinde çarpan olarak ucuz. Banka 2017 ilk çeyreğinde 1.404 milyon TL olan karını yüzde 21.67 artışla bu yılın ilk çeyreğinde 1.709 milyon TL’ye yükseltti. Son çeyrekte açıkladığı kar rakamı böylece beklentilerin üzerinde AKBANK gerçekleşti. Artan karlılığa rağmen sektöre genel bakışın henüz tam olarak iyileşmemesi yatırımcıyı cezbedebilir. F/K’daki son dönem düşüşler nispi olarak hem iyi performans, hem de fiyat olarak bir cazibe sunuyor.
Takipteki kredi oranı da sektör ortalamasının altında ve bu da reel sektördeki olası temerrütlere karşı bankayı nispeten dayanıklı hale getiriyor. Mevcut finansal verilerini de göz önünde bulundurduğumuzda orta ve uzun vadeli portföyler için Akbank hisselerine “al” önerisi veriyoruz. Banka hisselerinde yüzde 18 yükseliş potansiyeli ile 10.05 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
VAKIFBANK: Banka hisselerinin diğer bankalara göre daha ucuz olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle portföylerde yer alabilir. Vakıfbank 2018 ilk çeyrekte 1.05 milyar TL ile beklentilerin üzerinde net kar
Banka 2017 ilk çeyrekte ise 1.22 milyar TL net kar bildirmişti. Yükselen enflasyon ve finansal piyasalardaki sıkılaşma, 2018’de karlılığı negatif etkileyebilir. Ancak şimdilik bunu hali hazırdaki fiyatların yükselişi için engel olarak görmüyoruz. Çarpan olarak ve piyasa değeri olarak diğer bankalara göre düşük görsek de sınırlı yükseliş potansiyeliyle bu yıl endeksin üzerinde getiri beklediğimiz bankalar arasında yer alıyor. Benzerlerine göre ve bankacılık sektörü ortalaması altındaki sermaye yeterliliği yükseliş potansiyelini kısa vadede diğer bankalara göre sınırlı tutabilir. Vakıfbank hisselerinde yüzde 8 yükseliş potansiyeli ile 6.39 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
Banka hissesi seçerken
- Değerlemesi [F/DD] ve öz sermaye karlılığına
- Batık kredi riskine
- Komisyon gelir yapısına
- Faaliyet gideri yapısına
- Bilançonun faiz değişikliklerine duyarlılığına bakılmalı.
Banka hisseleri neden cazip
- Likittir
- Büyüyen ekonominin finansman aracıdır
- Endeksin içindeki payı yüksektir
- Likit olduğu için Türkiye’ye yatırımın artması halinde özellikle uluslararası endeks fonlarının ilk tercihidir.
- Derin olması nedeniyle analiz yapılması daha kolaydır
- Temel tarafta bankacılık sektörüne ilişkin takip edilecek veri akışları bellidir
- Diğer sektörlere göre belirsizliğin daha az olduğu, fiyat hedeflerinin daha kolay belirlendiği hisselerdir.
İDİL TARAKLI