Girişimciye Sakız Reçinesi Üretimi İş Fikri
Sakız ağacında büyük fırsat
Kilosu 135 euro’ya kadar alıcı bulan sakız reçinesinin Türkiye’de üretimi yok denecek kadar az. Deneme üretiminde başarılı olan Ege Üniversitesi, girişimciye destek vermeye hazır.
Özel ormancılık projelerine sağlanan destekler sakız ağacı için de geçerli…
SAKIZ reçinesi gıda, ilaç, alkollü içki ve boya sanayisinin en önemli hammaddelerinden. Ancak bu kıymetli ürünün tamamı ithal ediliyor. Yılda yaklaşık 17 ton civarında sakız reçinesi ithal ediyoruz. Bunun 10 tonunun kayıtlı, kalanının ise bavul ticareti şeklinde geldiği belirtiliyor.
Ancak artık ithalat o kadar kolay olmayacak. Zira bu alanda dünyada tek üretici konumundaki Yunanistan’ın Sakız Adası’nda geçen ay çıkan orman yangınında 500 bin kadar ağacın kül olduğu tahmin ediliyor. www.myfikirler.com Bu da yüzde 40 civarında üretim kaybı anlamına geliyor…
Ülkemizde ise sadece Çeşme’de ve Seferihisar’da 250 civarında çok yaşlı ve bakımsız hakiki sakız ağacı kalmış durumda. Bunların yanı sıra Ege Üniversitesi’nin Çeşme’nin farklı yerlerine diktiği 140 civarında fidan var.
Özetle Türkiye’de ticari boyutta sakız reçinesi üretimi yok. Peki bu niş alana yatırım yapmak isteyen girişimci nasıl bir yol izlemeli? Türkiye’de hangi bölgelerde sakız ağacı yetiştirilebilir?..
DAĞLIK YAMAÇLAR UYGUN
Bu yatırım önerisinin alanı çok geniş. Neredeyse bütün Akdeniz ve Ege sahil şeridini kapsıyor. Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre İzmir, Aydın, Muğla, Balıkesir, Çanakkale, Antalya, Mersin Adana ve Hatay’da sakız ağacı ekolojisine en çok benzer özellikler taşıyan bölgeler var. Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü’nden orman mühendisi Cemhan Bucak, “Şimdi bu illerde yetiştiricilik için uygun lokasyonları tespit edeceğiz” diyor.
Sakız ağacı, diğer kültür bitkilerinin yetiştirilmesine uygun olmayan dağlık yamaç arazilerde de üretilebildiği için arazi maliyeti yok denecek kadar az.
ÜNİVERSİTEDEN UZMAN DESTEĞİ
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Isfendiyaroğlu, belki de dünya çapında sakız ağacı üzerine doktora tezi yapan tek akademisyen, lsfendiyaroğlu’nun çalışmaları girişimciler için önemli ipuçları içeriyor.
Doç. Dr. Murat Isfendiyaroğlu, 2003 yılında üniversite bünyesinde 46 ağaçlık bir bahçe kurmuş. Bu bahçede öğrenciler eğitim görüyor, amatör veya profesyonel herkese teknik bilgi ve destek veriliyor. Isfendiyaroğlu, aşırı emek yoğun bir tarım biçimi olan sakız yetiştiriciliği için başlangıçta Çeşme Yarımadası’na kıyasla daha ucuz arazilerin bulunduğu Karaburun gibi alternatif bölgeleri öneriyor.
Ağaç başına 300 gram reçine
Kültür formunda fidan satın alarak ya da mevcut sakız çalılarını aşılayarak bu işe başlanabilir. Ağaç başına ortalama 300 gram sakız reçinesi elde etmek mümkün. Gerçi 1 kiloya kadar damla sakızı veren ağaçların varlığından da bahsediliyor. Normalde ağaç hemen reçine salgılar. Ancak reçine verimi gövde ve ana dalların kalınlığıyla doğru orantılı. Dolayısıyla ağaç ne kadar hızlı büyürse üretim de o kadar erken başlayacaktır. Sakız reçinesi yüksek fiyatlardan alıcı buluyor. Örneğin, Sakız Adası’nda en kalitelisinin kilosu 135 euro’dan satılıyor. Başta ilaç, boya, kozmetik, gıda ve içki sanayisi olmak üzere çok geniş bir kullanım alanına sahip olan sakız reçinesi tablo, heykel gibi sanat eserlerinde koruyucu kaplama cilası olarak da kullanılıyor. Sakız reçinesinin en büyük müşterisi ABD. Avrupa ülkelerinden de yoğun talep var.
Yunanlı sakızcı Cadde’de mağaza açıyor
Merkezi Yunanistan’ın Sakız Adası’nda olan Mastiha Shop, Türkiye’de mağaza açma kararı aldı. Halen bu şirketin Yunanistan’ın yanı sıra ABD’de de mağazaları bulunuyor.
Mastiha Shop Türkiye distribütörü Mediterra Gıda Kozmetik’in ortaklarından Işık Namer, “Türkiye için ciddi bir büyüme planımız var. İlk mağazamızı Ekim 2012’de İstanbul Bağdat Caddesi’nde açıyoruz. Daha sonra İstanbul’un diğer semtlerinde ve bazı alışveriş merkezlerinde mağazalar açmayı hedefliyoruz” diyor.
İstanbul dışında da Mastiha Shop’lar açılacak. Bunun için öncelik büyük şehirlere verilecek. Mağazalar franchising sistemiyle açılacak. Namer, 80 metrekarelik bir mağazanın toplam yatırım tutarının 80-90 bin euro arasında değiştiğini söylüyor. Mastiha Shop’ta yiyecekten kozmetiğe damla sakızlı ürünlerin yüzlerce çeşidi bulunuyor.
Telefon: 0216 369 97 50
E-posta: isiknamer@mastihashop.com.tr
Ersan Çıplak / Para Dergisi
Nadire Hanım Merhaba.
Antalya da ikamet etmekteyim. Bu paylaşımınız hala güncelliğini koruyorsa kitabınızdan edinmek isterim.
Saygılarımla.
Esenlikler dilerim.
Slm Adana’dan Nurettin bende sizinle çalışmak istiyorum gurup halınde çok geniş iki aileyiz 05384211473 beni ararsanız sevinirim
Merhabalar, ben İzmir Orman Bölge Müdürlüğünde Orman Yüksek Mühendisi olarak çalışıyorum. Sakızın yetişme ortamı özelliklerini doktora tezi olarak çalışıyorum ve sakızın yetiştiriciliği ile ilgili iki proje yürüttüm. Bu deneyimlerimi SAKIZ AĞACI (DÜNÜ, BUGÜNÜ, YARINI) isimli kitapta paylaştım.Kitap, İzmir İl Özel İdaresi tarafından basıldı ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.Sakızı iş fikri olarak benimseyenler,sakız ile ilgili herşeyi ve nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine dair yol haritasını orada bulabilirler. Saygılarımla.Nadire ALBAYRAK BAKMAZ.