İş Fikirleri ve İş Kurmak

Girişimcinin Başarıya Ulaşması’nda Sağ ve Sol Beynini Kullanması

Girişimcinin başarıya ulaşması hem sağ hem de sol beynin yeterince çalışmasına bağlıdır. Sağ beyin işin kuruluş aşamasında önemlidir ancak hayaller sol beynin süzgecinden geçerek gerçeğe dönüşür…

sag sol beyin kullanimi

İNSAN beyni sağ ve sol beyin olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki yarının ayrı ayrı özellikleri vardır. Sol beyin, matematiksel ve teknik konuların merkezidir. Sağ beyin ise hayal gücünün merkezidir. Bu yüzden sağ beyinin girişimciler için çok önemli olduğunu hemen belirtmek gerekir.

Girişimcilerin pek çoğu iş planı hazırladıklarında kendilerinin girişimciliğe ilk adımlarını attıklarını düşünürler. Halbuki kurulacak olan işin başarıya ulaşmasının sırrı iş planında değildir. Öncelikle kafasında iş modelini oluşturması gerekir. îş modelini oluşturmak, hayal etmekle başlar. Yani, beyninin sağ tarafını daha iyi kullanabilen girişimciler, iş modelini kafalarında çok daha iyi kurgulayabilirler. Sağ beyinleri daha aktif çalışan girişimciler aynen film yönetmenlerinin yaptığı gibi kafalarında işin nasıl yürütüleceğine ilişkin kurguyu üç boyutlu canlandırırlar. Pazarlama planı, ürünün nasıl satılacağı, nerede satılacağı, www.myfikirler.com nasıl bir satış ofisinin olacağı, nasıl bir personel profilinin olacağı, müşterinin profili, hatta satış sonrası ne tip sorunların çıkabileceği detayına kadar sağ beyinlerimde kurgularlar.

İŞ MODELİNİN ÖNEMİ

Sağ beynin içinde iş modeli geliştirildikten sonra, sol beyin devreye girer ve girişimcimiz iş planını hazırlamaya başlar. Artık kurulan hayaller yerini Excel tablolara bırakır. Bu iş planı aslında hayalin gerçeğe dönüşme sürecidir. Sol beyin, tüm matematiksel ve teknik bilgisini iş planını hazırlamak için seferber eder.

Pek çok girişimci işini kurarken iş planı hazırlamamıştır. Ancak iş modelini kafasında kurgulamadan şirketini kuran tek bir girişimci dahi gösteremezsiniz. Eğer sadece kendi sermayenizle işinizi kuruyorsanız, iş planına ilk aşamada ihtiyaç duymayabilirsiniz, işinizi büyütürken, zaman içinde edindiğiniz sektör bilgisini de sol beyninizde kullanarak bir iş planı ileriki aşamalarda hazırlamanız çok faydalı olur. Ancak start-up aşamasında, yani işinizin başlangıç seviyesinde, yatırımcıya ihtiyacınız varsa ve bunun için de bir sunum yapmanız gerekiyorsa, işinizi kurma aşamasında iş planı şarttır.

Sol beyin eğitimle gelişir. Böylelikle çok fazla risk analizi ve hatta pek çok teknik formülle uğraşıp girişimcilik kararınızı almaya çalışırsınız. Bu da, girişimciliğe geçiş sürecinde karşınızdaki en büyük engeldir. Çünkü, hayal kurma ve beyin içinde işi kurgulama becerisi ikinci planda kaldığı için, iş modeli bir türlü oluşamaz. Bu yüzden, profesör düzeyinde girişimci çok azdır. Pek çok başarılı girişimci de, daha fazla eğitim alıp sol beyinlerini geliştirmek yerine okulunu yarıda bırakıp işini kuranların arasından çıkar.

GİRİŞİMCİ YAŞKEN EĞİLİR

Sanatçılarla başarılı girişimciler çok iyi anlaşırlar. Çünkü her ikisinin de hayal gücü merkezi olan sağ beyin süper çalışır. Sağ beynin gelişmesi ortama bağlıdır. Ailesi, mahallesi vs girişimcinin çocukluk yıllarından itibaren en önemli etkenleridir. Bu yüzden artık devletler girişimcilik ortamının aileden başlayarak üniversitelere kadar nasıl geliştirilebileceğini düşünmekte ve bazı programlar yürütmektedir. Örneğin, sınıfta arkadaşına kalem kutusu satan bir ilkokul öğrencisinin cezalandırıldığı bir ortamla, sınıfta çöpe atılacak olan kola kutularını kalem kutusuna çevirip arkadaşına satan bir öğrencinin teşvik edildiği bir ortam kesinlikle aynı değildir ve öğrencinin kişiliğinde kalıcı izler bırakabilir. Bu durumda sağ beynin çocukluktan itibaren geliştirilmesine yönelik bir müfredat uygulamak, ülke ekonomilerinin geleceği için önemli adımlardır.

Profesyonellikten girişimciliğe adım atanlara dikkat edin. Çoğunluğu pazarlama satış ve yönetim birimlerinden gelir. Mali işler yönetimi ve ürün yönetimi birimlerinden kendi işini kuranların sayısı oldukça azdır. Muhasebe ve finans ağırlıklı işlerle uğraşanlar kendi işlerini kurarken mutlaka pazarlama ve satış altyapısına sahip bireylerle ortak olarak iş kurmak isterler. Yani sol beyin ve sağ beyin bir araya gelir. Halbuki, pazarlama ve satış altyapısına sahip profesyoneller işlerini kurarken böylesine bir ortaklık yapısına gitme zorunluluğunu hissetmezler.

îş modelini ilk aşamada oluşturan girişimci işini büyütürken iş planını da hazırlaması gerekir, işini kurarken sağ beynine çok fazla ihtiyacı olan girişimci, işini büyütürken sol beynine daha fazla ihtiyaç duyar. Bu yüzden ekonomi dergilerini, iş dünyası ile ilgili kitapları daha fazla okumaya başlar. Bu da iş planını hazırlayacak olan sol beyninin gelişimini sağlar. Girişimcilerin başarıya ulaşması hem sağ beynin hem de sol beynin yeterli düzeyde çalışması ile mümkündür. Sağ beyin işin başında çok önemlidir ancak girişimcinin hayallerini gerçeğe dönüştürebilmesi için sol beynin de süzgecinden geçmesi gerekir. Aksi takdirde girişimcimiz hayalci olmanın ötesine bir türlü geçemez.

Baybars Altuntaş / Para Dergisi / www.myfikirler.com

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu