Girişimciliğin yaşı var mı?
Girişimciliğin ideal bir yaş aralığı vardır.
İstisnalar gözleri kamaştırmamak. Girişimciliğin ideal bir yaş aralığı vardır. İş fikrine değil girişimciye yatırım yapan melek yatırımcılar da bu yaş aralığına dikkat ederler…
SİZCE iş modelini 15 yaşındaki bir lise öğrencisi mi daha iyi ortaya koyabilir yoksa 25 yaşındaki bir genç mi. yoksa 45 yaşındaki bir birey mi? Hepsi süper iş modelleri ortaya koyabilir. İş planlarını da gayet güzel hazırlayabilirler. Ancak finansman bulmaya gelince aşağıdaki finansman kaynaklarından hangisine hangi yaş grubu daha kolay ulaşabilir?
Eş-dost-akraba. kitlesel fonlama (crowdfunding). melek yatırımcı, banka, girişim sermayesi ortakları, halka açılma, iş planı yarışmaları, kamu desteği?
İşte burada 15 – 18 yaş grubu için bir ön eleme başlıyor. Henüz lise öğrencisinin ulaşabileceği sadece üç kaynak var: Akraba, crowdfunding. iş planı yarışmaları.
Şimdi melek yatırımcıya soralım: Yatırım yapacağınız girişimcinin tüm finansman kaynaklarına ulaşabilecek durumda mı olmasını tercih edersiniz yoksa bunun önemi yok mu? Melek yatırımcıların pek çoğu doğal olarak yatırım yaptığı girişimcinin tüm finansman kaynaklarına ulaşabilecek rahatlıkta olmasını önemserler. Melek yatırımcı, bir lise öğrencisinin veya 70 yaşında bir girişimcinin bankadan kredi alamayacağını gayet iyi bilir.
- Girişimcinin ne kadar yüksek enerjisi var?
- Girişimci teknolojik gelişmelere ne kadar yatkın?
- Haftanın 7 günü 24 saat işiyle uğraşabilecek mi?
- Girişimci akıl almaya ne kadar yatkın?
- Daha önceki iş hayatı ile ilgili kimden referans alabiliriz?
İş fikri tabii ki önemli. Ancak şunu unutmamamız gerekiyor ki. melek yatırımcılar girişimcilere yatırım yapıyorlar. Girişimci hakkında yukarıda sıraladığım soruların tamamına çok olumlu yanıtlar alması gerekiyor ki. girişimciyle masaya otursun.
Lise öğrencileri arasından veya ileri yaşlardaki girişkenlerin arasından yukarıdaki soruların tamamına olumlu cevap verebilecek olanlar varsa, mutlaka melek yatırımcılar tarafından iyi karşılanacaklardır. Ancak ben şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmadım.
25 – 45, İDEAL YAŞ ARALIĞI
Yeri gelmişken, lise öğrencilerine ve üniversite öğrencilerine bir mesajım var. Bazıları, özellikle üniversite öğrencileri, iş kurup biraz para kazanmaya başlayınca okulu yarım bırakıp hayata lise mezunu olarak devam etmeyi planlıyorlar. Bir kısmı da bunu marifetmiş gibi uyguluyor. Ancak asıl marifetin, hem okul hem de işin bir arada yürütülmesi olduğunu sakın unutmayın. İleride melek yatırımcıların karşısına okulunu yarım bırakmış bir lise mezunu olarak çıktığınızda, melek yatırımcıların aklından geçecek şeyler şunlar olacaktır:
- İki işi bir arada yapamıyor.
- Lise mezunu bir ortağım mı olacak?
- Araya bir iş alırsa, başladığı işi bitiremez.
Bazı akademik çalışmalar şunu gösteriyor: Bireylerin geçmişteki iş başarısıyla ilerideki iş başarısı arasında oldukça yüksek pozitif korelasyon var. Ancak aynı çalışmalar yine gösteriyor ki geçmişteki başarısızlıklarla ilerideki başarılar arasında hiç bir korelasyon yok. Bu yüzden, melek yatırımcıların geçmişteki başarıları göz önüne alması çok doğal. Tabii bu. lise öğrencileri gibi hiçbir iş geçmişi olmayanlar için önemli bir eksiklik. Ote yandan, ileri yaşlarda olup o yaşa kadar da önemli bir başarı ortaya koyamamış bireyler için de aynısı söz konusu. Tüm bunlara ilave olarak, başarılı girişimcilik geçmişi olmayanlar) daha fazla mentorluk için vakit ayrılması da söz konusu.
Tüm bu sıraladıklarımı alt alta koyduğumuzda, melek yatırımcılar için ideal girişimciler 25-45 yaş arası gruptan çıkacak gibi duruyor. Ancak her kuralın bir. hatta birkaç istisnası olduğunu da hemen belirteyim. Stcvc Jobs. Bili Gates ve Mark Zuckerberg gibi istisnaları da görmemezlikten gelmeyelim. Ancak bu örneklere bakarak okulunu yarım bırakmayı göze alan genç girişimcilere ya da girişimci adaylara şunu da söylemeden geçemeyeceğim: 7 milyar insanın içinde bu tip sadece kaç adet örnek var? Bence bu tip istisnaları kural gibi kabul edip, yanlış karar almasınlar.
Zaten üniversitelerde kuluçka merkezleri, teknoloji transfer ofisleri, girişimcilik kulüpleri, teknoparklar mevcut ve bunlar üniversitede okuyan girişimcilerin iş fikirlerini desteklemek için çalışıyorlar. Üniversiteyi kazanamayan bir girişimci, tüm bu imkanlardan da mahrum kalıyor. Üniversite seçimlerini yapmak üzere olan genç girişimci adaylarına benden söylemesi…
Haftaya görüşmek üzere…
Baybars Altuntaş / Para