Girişimcilerle yatırımcılar ‘uçuyor’
Türk Havayolları’nın girişimcilik fikirlerinin uçan herkes tarafından öğrenilmesine imkan veren uygulaması müthiş ilgi görüyor. Milano’daki Dünya Girişimcilik Kongresinde en fazla ilgi çeken stant THY’ninki oldu…
GEÇEN haftalarda Milano’da Dünya Girişimcilik Kongresi’ndeydim. Hem benim hem de 150 ülkeden gelen delegelerin en çok ilgisini çeken stant, Türk Havayolları’nmkiydi. Şimdi, diyebilirsiniz ki Türk Havayollarının girişimcilik kongresiyle ne ilgisi var?
Çok ilgisi var… Çünkü Türk Havayolları ile yurtdışına uçanlar muhtemelen fark etmişlerdir ki hiçbir havayolunda olmayan ve girişimcilerle melek yatırımcıları çok yakından ilgilendiren ilginç bir hizmet var.
ÇOK YARATICI BİR UYGULAMA
Kabindeki monitörde, “Invest On Board Uçarken Yatırım Yapın” şeklinde beliren kısma giriş yaptığınızda, dünyanın dört bir yanından iş fikirlerini anlatan girişimcilerin sunumlarını dinleme fırsatını elde etmiş oluyorsunuz. Hem söz konusu girişimcilerin videolarını izliyorsunuz hem de bu girişimcilere yatırım yapmayı arzu ederseniz iletişim bilgilerine ulaşabiliyorsunuz.
Hatta hatırlarsanız, hiçbir havayolunda olmayan bu özelliğinden dolayı geçen yıl Türk Havayolları, TBAA-Melek Yatırımcılar Derneği tarafından Avrupa Melek Yatırım Forumu’nun gala yemeğinde Türk Havayolları’nı “Avrupa’nın En Startup ve Girişimci Dostu Havayolu” seçmişti. Şimdi işler daha da gelişmiş. Artık Türk Havayolları, girişimcilikle ilgili dünyadaki tüm kongre ve forumlara katılıyor, stant açıyor ve dünyadaki tüm girişimcileri iş fikirlerini anlatmak üzere Türk Havayolları’na davet ediyor, işte bu yüzden, Milano’daki bu kongrede en güzel ve ilgi çeken stant Türk Havayolları’nınkiydi.
BAŞKA HAVAYOLLARI KOPYA EDEBİLİR
Açıkçası, Milano’ya kadar ben Türk Havayollarının bu işi bu kadar kurumsallaştırdığının farkında değildim. Ancak, kongrenin tüm oturumlarında projeksiyonlarda Türk Havayolları’nm logosunu görünce, bir de binlerce insanm elinde “Invest On Board” broşürleri ile dolaştığını fark edince, ilk işim standı ziyaret etmek oldu. Standı hızla ziyaret etmeme beni iten sebeplerden biri de, ACA-Amerika Melek Yatırımcılar Birliği Başkanı’nm elinde broşürlerle gelip bana bu konuda sorular sorması oldu. Anlaşılan yakında yabancı havayolları bu inovatif fikri kopyalamaya çalışacaklar.
Türk Havayolları resmen küçük bir girişimcilik merkezi açmış durumda. Başında da Ahmet Faruk Tuna isminde genç ve çok eneıjik bir intrapreneur/iç-girişimci bulunuyor. Projeyi ise yıllar öncesinden Bilkent’teki konferanslarımda tanıştığım ve şimdi Dekatlon isimli sosyal medya iletişim şirketinin kurucu ortaklarından Samet Ensar Sar yürütüyor(muş); bunu da orada öğrendim.
Sistem şöyle işliyor:
İş fikirlerine yatırımcı arayan girişimciler, Türk Havayolları ile direkt temasa geçiyor. Ya web sitesinden iş fikirlerini gönderiyorlar ya da bu tip etkinliklerde standa gelerek bizzat yetkililerle görüşüp iş fikirlerini anlatıyorlar. Uygun görülen girişimcilerin hemen orada video çekimleri yapılıyor ve yatırımcı sunumuna hazır hale geliyorlar.
Evet, bu kadar pratik.
Bu iş fikirlerini uçakta dinleyen melek yatırımcılar da, girişimcilere yine Türk Havayolları’nm web sitesi üzerinden ulaşabiliyorlar. İşte size iş fikirlerinizi gönderebileceğiniz Türk Havayolları’nın web sitesi: www.investonboard.com
21’İNCİ YÜZYILIN YATIRIM TARZI
Şurası bir gerçek ki, Türk Havayolları bu projeyle zaten tüm girişimcilerin ve melek yatırımcılardan en büyük yatırımı almış durumda. Hangi yatırımı mı?
Bir işletmenin alabileceği en büyük yatırım, tüketicisinin beyninde diğer rakiplerinden farklı ve pozitif olarak kendini konumlandırabilmektir. Yeni işler üretmenin yolunun sadece yeni girişimcilerin kuracakları işlerle mümkün olabileceğinin her gün anons edildiği bir dünyadayız. Hatta Obama’nm 21. asrı “Girişimcilerin Yüzyılı” olarak duyurduğu bir zaman diliminde, sanki konuyla hiç ilgisi yokmuş gibi duran bir şirketin ortaya çıkıp, girişimcilik konusunu tam da müşterilerini daha fazla tatmin etme stratejisinin göbeğine oturtması, kendi marka değerinde gerçekleştirdiği en büyük yatırım.
Tabii bu şirket milli şirketimiz olunca, hem yatırım takdir görüyor hem de alkış sesleri daha yüksek çıkıyor doğal olarak.
Haftaya görüşmek üzere…
Baybars Altuntaş / Para