İş Fikirleri ve İş Kurmak

Girişimcilere Yeni Yatırım Alanı Oyun Evi İş Fikirleri

oyun evi iş fikri, oyun evi iş fikirleri, Girişimcilere Yeni Yatırım Alanları 2012, Yeni Yatırım Alanları 2012, Çocuklar için portatif oyun evleri, Oyun evlerine yatırım, Oyun evlerine yatırım yapacak girişimciler, yatırım yapacak girişimciler 2012, iş fikirleri 2012

oyuneviTasarımcıların ilgi duyabileceği yeni bir alan. Çocuklar için portatif oyun evleri Türkiye’de kazançlı bir sektör olmaya aday…

Çocuklar için çağdaş bir ihtiyaç: ‘Oyun evleri

UZUNCA bir süre önce ‘kompozit kartonlarla yeni tasarımlar yaratın’ başlığıyla bir öneride bulunmuştum. Bu yazıma yoğun geri dönüşler aldım. Çoğunu yanıtlayamasam da bazı girişimciler kendi çabalarıyla konuyu araştırdılar ve oldukça ilginç işlere soyundular.

Bu hafta bahsedeceğim girişim konusu yine ‘kompozit’ kartonlarla ilgili olacak. Ancak bu kez dünyada hızla büyüyen bir sektörü konu edeceğim.

Girişimcisine kolay kolay para kaybettirmeyen iki iş kolundan bahsedilir dünyada: Biri gıda, diğeri çocuklara hitap eden tüm sektörler.

İşte aşağıda bahsedeceğim konu 5-9 yaş grubunun zeka ve sosyal gelişmesine katkı sağlayan yeni bir işle ilgili. Üstelik bu işe yatırım yapacaklar için çevre ülkelere ihracat imkânı da var.

SAĞLIKLI, HAFİF, RENGÂRENK MİNİ EVLER

Önceki yazımda bahsettiğim üzere, son yıllarda mukavva ya da kartonların ‘kompozit’ çeşitleri ortaya çıktı.

Bunlar selüloz liflerinin yanı sıra başka organik katkıları da içerebiliyor. Materyale madeni ya da ahşap görüntüsü vermek mümkün.

Görünüşte tıpkı karton gibi eğilip bükülen, kolayca kesilen bu malzeme girişimcilikte önemli bir çığır açtı. Asıl devrim ise şu ana kadar plastik ve ahşap malzemelerin kullanıldığı endüstrilerde görülüyor. Bunların başında ise çocuklar için üretilen ‘oyun evleri’ var.

Dizayn kalıplarından otomatik bıçaklarla kesilen kartonlar şık bir ambalaj içinde tüketiciye sunuluyor.

Montaj şemalarına göre kurulunca çocukların hayal gücünü harekete geçiren taşınabilir ‘oyun odaları’ ortaya çıkıyor.

Oyun odaları 2 ila 3 yıl dayanıklılığını koruyabilecek özellikte. Bu amaç için üretilmiş kompozit kartonlar içeriği itibariyle zehirli hiçbir katkı içermediğinden oldukça kullanışlı.

Oyun odalarında kullanılan materyalin ömrünü uzatmak kartonun bileşimine ve et kalınlığına bağlı. Çevreci bir malzeme. Her koşulda ucuza mal oluyor, imha edildiğinde çevreyi kirletmiyor.

ZEKÂ GELİŞİMİNE BÜYÜK KATKISI VAR!

oyunevi1Gelişkin örnekler uzun zamandan beri ABD’de var. Çoğu psikolog bu tasarımların çocuklarda zekâ gelişimini hızlandırdığını, sosyal gelişimlerine katkıda bulunduğunu söylüyor.

Çocuklar bu maket evlerle oynarken çevrelerinde rol model olarak gördükleri anne, baba ve yetişkinleri taklit ederek sosyalleşiyor, yaratıcı davranışlarda bulunuyor.

Bizim kültürümüzde ‘evcilik oyunu’ olarak bilinen drama zengini oyunun çocuklarda beyin gelişimine katkı sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış.

Çocuklar duygularını oyuna aktararak ruhsal gelişmelerini hızlandırıyorlar.

Bu tür oyunlar çocukların kişilik kazanmasını sağlamakla kalmıyor, onlara ileride yüklenecekleri rollerin ipuçlarını da veriyor. Oyun odalarının çocuk zihninde yarattığı en önemli hareket yaratıcı hayal kurma egzersizi. Böylece çocuklar kendi hayal dünyalarını oyuna aktarabiliyor, kişilik gelişimini empati duygusuyla pekiştiriyor.

Gelişmiş batı ülkelerinde bu maketlere ‘playhouses’ (oyun evleri) ya da ‘kidshouses’ (çocuk evleri) deniyor. Hem bahçe gibi dış mekâna, hem de evin içine rahatça kurulabiliyor.

ÖZGÜN TASARIMLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Günümüzde bu sektörün tasarımcıları temelde çocuk psikolojisini harekete geçirecek sürpriz buluşlarla farklı modeller yaratma peşinde.

Bunların içinde mekân ve sahiplik duygusunu pekiştirmek adına hafif ahşaptan yapılan tasarımlar da bulunuyor. Ev dışında, bahçede kurulanlar ise epeyce büyük boyutlarda.

İster basit bir kulübe ister kocaman bir ev şeklinde olsun, her oyun evinin bir hikâyesi, masalsı bir anlatımı var. Amaç, çocuğun gelişmekte olan hayal dünyasını zenginleştirerek en yararlı biçimde sosyalleşmesini sağlamak.

Ürünlerin çoğu fabrikasyon olmaktan ziyade el yapımı tasarım harikaları şeklinde. İki veya daha fazla çocuk için hazırlanmış olanlar yanında, tek çocuk için üretilmiş türler de var.

Kız ve erkek çocukların ya da her iki cinsin birlikte oynayabileceği çeşitler başka objelerle takviye ediliyor. Tam donanımlı oyun evlerinde kullanılacak malzemelerin ayrı satılması sektörün gelişimine katkı sağlıyor.

İlgi çeken türler ise TV kanallarındaki çocuk programlarından esinlenmiş tasarımlar. Dolaysıyla bir ‘oyun evi’ kısa sürede işlevini yitiriyor, yenileriyle yer değiştiriyor. Bu süreç, yapımcıların daha fazla çaba harcamasına, sektörü geliştirmesine imkân hazırlıyor.

VAZGEÇİLMEZ BİR İHTİYAÇ OLACAK

oyunevi2Fabrikasyon niteliği taşımayan ufak bir atölyede el emeğiyle üretilen modeller ilgi görmeye aday. Kupon nitelikli bu tasarımların yaratıcı ve yapımcıları ise daha çok kadınlar. Bu nedenle bu işin kadın girişimcilere yeni ufuklar açabileceğini söylemek mümkün.

Kısacası, sektörel tanımıyla ‘cardboard playhouses’ (karton oyun evleri) ülkemiz girişimciliği için yeni bir fırsat olabilir.

Bu işi tüm yönleriyle inceleyenler Türk masallarından esinlenerek üretilmiş modellerle önemli işlere imza atabilirler.

Her ne kadar konunun yaratıcılığı el işine dayanıyorsa da özgün tasarımlar oluşturarak fabrikasyon üretimine geçmek de düşünülebilir.

KOBI ölçeğinde kurulacak bir organizasyonla patentli tasarımlar seri üretime verilebilir, yenilik dünyasına farklı adımlar atılabilir.

Pazarlama konusunda ise anaokulları ve kreşlere verilecek numuneler piyasanın hızla gelişmesine hizmet edecektir.

Unutmayın ki burada satın alma kararını verecek olan birey parayı ödeyen yetişkinler değil, çocuklardır.

Çocukların bir dediğini iki etmeyen toplumumuzda böyle bir işin tutacağını söylemek hiç de kehanet olmasa gerek.

Notepad

“Sıradan insanlar şansa inanır, atılgan karakterliler ise neden-sonuç ilişkilerine…”
Ralph Waldo Emerson

Penceremden

Oyun evlerine yatırım yapacak girişimcilerin tercihan psikoloji eğitimi almış olmaları başarılarını arttıracaktır. Bu eğitimi almamış, ancak yaratıcı yetenekleri olan girişimcilerin ise kendilerini ‘çocuk psikolojisi’ konusunda eğitmelerinde yarar bulunuyor. Böyle bir eğitim onların yaratıcı tasarımlar geliştirmesine imkân hazırlayacak, pazarın niteliğini anlamalarına da yardımcı olacaktır. Bu ilginç girişime ilgi duyanlara öncelikle İsviçreli ünlü psikolog ‘Jean Piaget’nin ilgili eserlerine göz atmalarını öneririm. Dahası, işi bir psikolog yardımıyla yapmaları çok daha yaratıcı tasarımların ortaya çıkmasını sağlayabilir. Bu öneri aynı zamanda çocuk segmentine hitap eden tüm ürünler için de geçerli.

NUR DEMIROK

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. Merhaba, oyun evı iş ifkiri cok guzel bununla ılgılı detaylı bılgıye nerden ulasabılırım üretiminden satısına eğer varsa bayılıgıne kadar…tesekkurler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu