Girişimcilere Yeni Yatırım Alanı İstiridye Mantarı Üretmek
GİRİŞİMCİNİN YENİ GÖZDESİ “İSTİRİDYE MANTARI ÜRETMEK”
Girişimcilere Yeni Yatırım Alanı İstiridye Mantarı Üretmek
İstiridye mantarı bir çok bölgede farklı isimlerle bilinen lezzetiyle dikkat çeken kültür mantar çeşidi. Bölgelerimizde kayın mantarı, yaprak mantarı, kavak mantarı, ağaç mantarı, et mantarı, kulak mantarı olarakta adlandırılan istiridye mantarı üretimi, günümüzde ülkemizin tüketim talebine cevap veremeyecek durumda az imal edilmekte.
Bu konuda bir çok çalışmalar yaptıklarını belirten Marmara
Mantar pazarlama müdürü Pelin Güçlü ;
“2009 yılında bu mantar çeşidinin ülkemizde kültür ortamında pek yetiştirilmediğini farkettiğimiz de bu sektöre girme kararı aldık. İlk sene günlük 200 kg mantar üretimi yapan firmamız gelen yoğun talep üzerine mantar üretim odalarını ve kompost üretim tesislerini büyüterek 2012 yılı itibarı ile günlük 2 ton’a yakın mantar üretimi ve aylık 1800 ton kompost üretim kapasitesine ulaştık” dedi.
Dünya da gıda ve tarım ürünlerine hiçbir zaman talebin azalmayacağını aksine her geçen gün daha da arttığını belirten “Güçlü ” sözlerine bu işe girmek isteyen yeni girişimcilere destek olduklarını kaydederek şöyle devam etti;
MARMARA MANTARDAN GİRİŞİMCİLERE TAM DESTEK..
3 yıl önce istanbulda 200 m2′lik bir alanda istiridye mantarı ve kompostu üretimine başlayan MARMARA MANTAR geçen süre zarfında Türkiye’nin en büyük istiridye mantarı kompostu üreticisi konumuna gelerek, ülkenin istiridye mantarı ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamakta.
Aslında anadoluda insanlarımızın tanıdığı bu mantar çeşidini marmara bölgesinde bir çok insan henüz yeni tanımaya başlıyor.
Ağaç ve ormanlık alanın olduğu her yerde rahatlıkla görülen ve köylülerin belirli mevsimlerde topladığı bu mantar çeşidinin, kültür altında rahatlıkla üretildiğini, beyaz kültür mantar çeşidine göre üretilmesinde daha az emek ve daha az zaman isteyen bu mantar çeşidine ilginin her geçen gün daha da arttığını sözlerine ekledi.
Avrupa da 50 yılı aşkın süredir bu mantar çeşidinin kültüre alındığını ve üretildiğini 35 – 40 euro kg fiyatları ile satıldığını da sözlerine ekleyen Güçlü şöyle devam etti;
“Marmara mantar olarak 2012 yılı itibarı ile kompost üretim kapasitemizi % 100 arttırdık. Bu mantarı ne kadar çok girişimciye
ürettirirsek Türkiye de bilinirliği artacak ve kolayca bulunabilirliği olacak. Şuanda zaten üretim talebe cevap verememektedir. Yeni girişimcilerin bu işe girmesini sağlayarak üretimde bu mantarında söz sahibi olacağını biliyoruz. Şuanda İstanbul 9 kocaelinde 3 adapazarında 2 tekirdağda 2 girişimcinin bizden kompost alarak bu işe başladığını söyleyebilirim.
Şirketimize her gün 40 – 50 telefon geliyor. Her gün bizlerle yüz yüze görüşmeye bir kaç kişi geliyor. Hergün şirket maillerimize en az 100 mail geliyor. İnsanların ilgilendiğini, yeni pazarlar ve yeni sektörler arayışında olduklarını görüyoruz. Bizde hepsine elimizden gelen tüm desteği onlara vereceğimizi belirtiyoruz. Öyle sanıyorum ki; Bu sene sonuna marmara bölgesinde en az 50 girişimci istiridye mantarı üretmeye başlayacak”.
İstiridye mantarı ile beyaz kültür mantarı arasındaki farkı esprili bir örnekle veren güçlü; biz istiridye ile beyaz kültür mantarı arasındaki farkı hindiyle tavuk arasındaki farka benzetiyoruz. Bir zamanlar tavuk tüm market ve pazarlarda satılırken hindi hiçbir yerde kolayca bulunamazdı. Sonrasında hindi üretimcisinin artmasıyla günümüzde hindi Jambonun, salamın, sosisin bile üretiminde kullanıldığını, tüm marketlerde rahatlıkla bir çok hindi ürününün olduğunu görüyoruz. İstiridye mantarı da yakın zamanda her yerde rahatlıkla görebileceğimiz, alabileceğimiz, kolaylıkla tüketebileceğimiz bir mantar çeşidi olacaktır. Ama her işe ilk başlayanlar nasıl avantajlı ise bu işe de önce giren girişimciler pazar pastasından paylarını en iyi şekilde alacaklardır.
Bugün istanbul pazarlarında kilosu 15 tl’ye satılan istiridye mantarı bir çok pazarda bulunmaktadır. Bu rakamlar büyük marketlerde gramajlı ve paketli olarak kilosu 25 tl yi bulmaktadır. İstiridye mantarını Cumhurbaşkanımız sayın Abdullah Gül’ün
bile bildigini aşçısının mönüsüne koyduğunu biliyoruz. Geçtiğimiz yıl istanbul ziyaretinde bizden de mantar talep edildi. Bu bizim için çok sevindirici ve gurur verici bir olaydır. Biz inanıyoruz ki tüm Türkiye çok yakın zamanda bu mantar çeşidinden tatmış olacaktır.
TÜM HEKİMLER ISRARLA ÖNERİYOR…
Tadı ve lezzeti ET’e en yakın mantar çeşitlerinden biridir. Protein değeri ile bir çok mantar çeşidinden çok üstündür. Kalbe iyi gelir, tansiyona iyi gelir, kan dolaşımını düzenler, kansere karşı koruyucu kalkandır. Doktorlar sağlığımıza faydalarını saymakla bitiremiyorlar.
Son olarak, mantar üretiminde kullanılan “KOMPOST” hakkında şunları belirtti;
“Mantar üretiminde kullanılan kompost ve üretim oranları çok önemli. KOMPOST; mantar misellerinin yani tohumlarının üremesi
için gerekli şartları oluşmuş ortama denir. Mantar misellerinin en iyi şekilde büyümesi ve gelişmesi için gerekli ortamı sağlayan
“kompost” yanlış üretildiğinde bu kompostlardan mantar çıkmaz. Mantar üremek için en doğru ortamı ister. Bu yüzden üretimciler kompostlarını mutlaka garantili ve kurumsal firmalardan almalı.
YAPILAN YATIRIMI 3 AYDA AMORTİ EDEN İŞ KOLU…
Yatırım Maliyetleri konusunda ise; Bugün bir mantar odası 4 – 5 bin tl den 50 bin tl’ye kadar maledilebilir. Yapılan yatırımı 3 ay gibi çok kısa sürede amorti etmektedir. Kar marjları % 100 ile 500 arasındadır. Biz bizimle görüşen bize soran tüm arkadaşlara minimum maliyetlerle nasıl bu işe başlayabileceklerini anlatıyoruz ve tüm girişimci arkadaşlara sesleniyoruz;
Gıda ve tarım sektörü dünya var oldukça hep ayakta olacaktır. Gelin, günümüzün en iyi ve en çok kazandıran işlerinden biri olan istiridye mantarı üretimi işine yatırım yapın.
Pişman olmayacağınızı garanti ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.”
marmaramantar.com
pazarlama@marmaramantar.com