Girişimcilere Yeni İş Kapısı İnternet Üzerinden Bilişim Eğitimi
Çocuk ve gençlere internet üzerinden bilişim eğitimi veren Bilişim Garaj Akademisi, girişimcilere de yeni iş kapısı yaratıyor. İki yılda 600 bayilik verilecek. 30 bin TL sermaye ile kurulabilen bu işte üniversite mezunları avantajlı…
TÜM dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yenilikçi alanların başında bilişim ve teknoloji geliyor. Araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri en çok bu sektörlerde gerçekleşiyor. Bu alandaki şirketlerin büyük bölümü üniversitelerin bünyesindeki teknokentlerde faaliyet gösteriyor. Inova Ar-Ge de bu şirketlerden biri. 2010 yılında dördü akademisyen beş girişimci tarafından Gazi Teknopark’ta (Gazi Üniversitesi teknoparkı) kuruldu. Inova’nın en yeni geliştirme çalışmalarından birisi, geçen yıl hayata geçen Mucitlergarajı.com adlı internet sitesi. Site dokuz yaş ve üzeri çocuklara bilişim eğitimi vermek üzere tasarlanmış. Çocuklar bir şifreyle girdikleri sitede kendi kendilerine, programlama, üç boyutlu (3D) tasarım, web tasarımı ve veritabanı konularında eğitim alıyorlar. Mucitler Garajı, kısa süre içinde yoğun bir talep gördü ve üye sayısı bine ulaştı. Siteye gösterilen yoğun ilgi, firmayı projeye yeni bir çehre kazandırmaya itmiş.
Mucitler Garajı’nın kurucu ortaklarından Doç. Dr. Selçuk Özdemir, projeyi geçen yıl dönüştürmeye karar verdiklerini belirtiyor. Buna göre, proje Bilişim Garaj Akademisi ismiyle yeniden yapılandırıldı. Projenin özü değişmiyor. Yine üyelerine bilişim odaklı iş yapma becerisi kazandırmayı amaçlıyor. Özdemir, içerik paketlerinden birinin de bilişim ve girişimcilik olduğuna dikkat çekerek, “Şöyle bir hayalim var. Türkiye’de açık öğretimde okuyan dünya çapında bilişimciler çıkacak. Bilişim Garaj Akademisi’nden 2020’ye kalmadan dahiler çıkacak…” diyor.
Proje, aynı zamanda girişimcilere de yeni bir fırsat penceresi açıyor. Keza, projenin bu boyutuyla hayata geçirilmesi için Türkiye genelinde hızlı bir yapılanma sürüyor. Bilişim Garaj Akademisi etüt merkezleri, dershaneler ve muhtelif kurs yapan eğitim kurumlarına bayilik veriyor. Bunun dışında kendi işini kurmak isteyen girişimciler franchise da alabiliyor.
BAYİLERE ÖĞRENCİ GARANTİSİ
Bilişim Garaj Akademisi’nin satış ve pazarlamasından sorumlu olan Bilinç6 Eğitim ve Danışmanlık şirketinin sahibi Zerrin Topal, Türkiye genelinde beş ilde, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve Gaziantep’te bölge müdürlükleri oluşturduklarını söylüyor. Şu ana kadar 25 bayilik verdiklerini ve bunların içinde eğitim kurumlarının yanı sıra bireysel girişimcilerin de bulunduğuna dikkat çeken Topal, yılsonuna kadar 150, üç yıl içerisinde ise 600 bayilik vermeyi hedeflediklerini belirtiyor. Bireysel girişimcilerin bu işe girmek için 30 bin TL’lik bir sermaye koymalarının yeterli olacağını ifade eden Topal, franchise bedeli hakkında şu bilgileri veriyor:
“Bilişim Garaj Akademisi tarafından bayilere üç yıllık bir kullanım hakkı sunuluyor. Franchise bedeli ise büyükşehirler için 13 bin TL+KDV, Anadolu illerinde ise 11 bin TL+KDV.” Topal, bu eğitimi vermek için eğitim merkezi olmasının şart olmadığını, bir girişimcinin sıfırdan bu işe girebileceğini dile getiriyor. Buna göre, bayilik almak isteyen girişimcilerin, en az iki dersliği olan ve 20 kişilik sınıflardan oluşan eğitime uygun bir alan kiralamaları gerekiyor. Çok büyük bir yatırım gerekmediğine dikkat çeken Zerrin Topal, bayilere sundukları paket programın içinde birçok hizmeti ücretsiz olarak vereceklerini de söylüyor. Buna göre, bayilere hem öğrenci bulmada hem de öğretmen yetiştirmede destek verilecek.
“KARLILIKLARINI DESTEKLEYECEĞİZ”
Bilişim Garaj Akademisi, bayiliğin fizibil olması için yani gelirin belli bir limitin altında kalmaması için her 100 bin nüfusun yaşadığı bölgeye tek bir bayilik veriyor. Bu durumda aynı bölgede iki bayilik olmuyor ve bayiler aynı hedef kitle nedeniyle rekabet etmek durumunda kalmıyor. Zerrin Topal, her bayinin en az 300-400 öğrenci bulmasını sağlayacaklarını belirterek, “Bölge müdürlerimiz bunların karlılığını destekleyecek. Bayimizin karlılığını önemseyeceğiz. Sadece franchise verip kaderiyle baş başa bırakmayacağız. Bu modelin içinde bayilere satış, pazarlama, iletişim, müşteri yönetimi ve öğretmenlerin eğitimi de var. Tüm reklam malzemeleri bizde hazır halde. Sürekli Ar-Ge yapıyoruz ve içerik geliştiriyoruz. Şu anda sekiz eğitim paketi hazır durumda ve eğitimler bu yıl haziran ayından itibaren yaz okulları ile başlayacak. Ardından da eylül –haziran ayları arasında normal eğitim döneminde 100 saatlik eğitimlerimiz olacak.”
“BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLERİ ŞANSLI”
Bilişim Garaj Akademisi, bayilere öğrenci başına alınacak ücretleri belirlemiş. Yaş grubuna göre, ücretler şöyle, 7-8 yaş öğrenci için yıllık 1.100 TL+KDV, 9-12 yaş öğrenci için 1.300 TL+KDV ve 13-15 yaş öğrenci için 1.500 TL+KDV. Öğrenciler üç okul dönemi boyunca aldıkları eğitimin sonunda sertifika alıyor. Eğitimin tamamı online tabanda yürüyor. Bayilik konusunda eğitim kökenli insanların daha avantajlı olduğunu belirten Topal, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bilgisayar öğretmeni alımını durdurduğunu hatırlatıyor ve bu kişilerin çok kısa sürede kendi programlarını öğrenip, öğretmeye başlayabileceklerini dile getiriyor. Topal, franchise için yurtdışından talep geldiğini ve Azerbaycan, Rusya ve Kazakistan gibi ülkelere master franchise vermek için görüşmelerin sürdürüldüğünü ifade ediyor. Sistemin öncelikle Rusça, İngilizce ve Arapça versiyonları hazırlanıp devreye alınacak. Böylece bu dillerin kullanıldığı ülkelerden gelen master franchise talepleri karşılanacak.
Bayilik şartları ve ücretleri
-30 bin liralık sermaye
-Eğitim kökenli olmak avantaj sağlıyor
-Büyükşehirlerde üç yıllık paket 13 bin TL+KDV
-Anadolu illerinde üç yıllık paket 11 bin TL+KDV
Öğrenci başına yıllık ücretler
7-8 yaş öğrenci için 1.100 TL+KDV
9-12 yaş öğrenci için 1.300 TL+KDV
13-15 yaş öğrenci için 1.500 TL+KDV
Bilişim Garaj Akademisi nedir?
Bilişim Garaj Akademisi, 7-16 yaş nesillere “üretim odaklı bilişim becerileri” kazandıran online tabanlı bir eğitim sistemi. 7-8, 9-12 ve 13-16 yaş grupları için geliştirilen eğitim paketleriyle, bilgisayar programlama, elektronik ve robot tasarımı, web tasarımı, 3D tasarım, veritabanı, oyun programlama, mobil programlama, girişimcilik gibi bilgi ve beceriler çocuklara kazandırılıyor. Franchise yöntemiyle yaygınlaşan eğitim merkezlerinden birisine kayıt olan bir öğrenci, myfikirler.com her yılın eylül ayında başlayıp haziran ayında sona eren 100 saatlik eğitimlere katılabiliyor. Eğitimler, merkezlerde öğretmenler eşliğinde bilgisayar başında uygulamalı olarak yapılıyor. Bunun dışında öğrenci, isterse evinden de bilisimgarajakademisi.com sitesine girebiliyor ve kendisine ait kullanıcı adı ve şifresiyle merkezde aldığı eğitimleri tekrarlayabiliyor ve ilave etkinlikler gerçekleştirebiliyor.
Erkan Kızılocak / Para