İş Fikirleri ve İş Kurmak

Girişimcilere Yeni İş Fikri; Öğrenci Apart Oteli

Yeni bir yatırım türü öğrenci apart otelleri

Üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacı gayrimenkul yatırımcılarına ilham verdi, öğrenci apart otelleri açılmaya başladı. Serdar Bilgili ve ortakları üçüncü otellerini Florya’da açmaya hazırlanırken, Erkut Yücaoğlu da bu alana yatırım yapacak.

ogrenci apart

TÜRKİYE’DEKİ 170 üniversitede 4.5 milyon öğrenci yüksek öğrenim görüyor. Türkiye’deki yurtların kapasitesi ve sunduğu konfor yetersiz olunca aileler üniversite öğrenimi gören çocukları için farklı arayışlara yöneliyor. Birçoğu ev kiralayarak sorunu çözerken, ekonomik durumu uygun olan bazı aileler de çocuklarına markalı projelerden stüdyo tipi ya da 1+0 ev alıyorlar. Son yıllarda üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacını çözmek için yeni bir konsept de geliştirildi. Öğrenci apartı, öğrenci rezidansı gibi isimlerle lanse edilen bu konseptte öğrenciler ev konforunda otel hizmeti alıyor.

Bu konseptin ilk örnekleri üç dört yıl önce İstanbul’da vakıf üniversitelerine yakın semtlerde görüldü. Otel hizmeti verilen bu apartlarda, sinema salonlarından fitness salonlarına, havuzdan saunaya, playstation odalarından sınırsız internete kadar birçok olanak sağlanıyor. Haftada iki gün oda temizliği, ücretsiz çamaşır yıkama, ütü gibi rezidanslarda sunulan hizmetlerin de verildiği otellerde tabii ki elektrik, su, ısınma gideri gibi ekstra giderler de bulunmuyor.

Yurtdışındaki örneklerinden esinlenerek bu konsepti ilk olarak küçük girişimciler uygulasa da, kamuoyuna ilk tanıtan Beşiktaş Kulübü’nün eski Başkanı Serdar Bilgilinin girişimi oldu. Bilgili’nin kurduğu ve halen CEO’su olduğu BLG Capital’s’ın projesi Republika Academic Aparts adını taşıyor.

ÜÇÜNCÜSÜ YOLDA

ogrenci apart1Öğrencilerin, akademisyenlerin ve genç profesyonellerin kaldığı Republika Academic Aparts’lar lüks apart otel görünümünde. Halen Republika’nın Ortaköy ve Büyükçekmece’de iki oteli bulunuyor. 65 milyon euro yatırımla gerçekleştirilen bu iki otelin bin 274 yatak kapasitesi var. Bu konseptin tutacağına ve iyi kazandıracağına inanan Dubai merkezli özel yatırım fonu Abraaj Group’un, geçen ay Republika’nın yatırımcısı BLG Capital şirketinin çoğunluk hisselerini aldığını belirtelim.

BLG Capital CEO’su Serdar Bilgili, bu projenin başarılı olduğunu ve projeden memnun olduklarını belirtiyor. Bilgili ve ortakları üçüncü Rebuplika için kolları sıvamış durumda. Üçüncü öğrenci apartı Florya’da açılacak, inşaat başlamış durumda. 83 odalı, 188 yataklı olması planlanan Florya’daki otelin gelecek yıl ekim ayında açılması planlanıyor. Ortaköy Republika Akademic Aparts Genel Müdürü Ayşegül Özgen, 2012 yılında açılan Ortaköy apart otellerinin 629 yataklı olduğunu, halen otellerinde 350 kişinin kaldığını söylüyor. Özgen, üniversitelerde ek kontenjan döneminin tamamlanacağı ekim ayı sonunda ise doluluklarının 500 kişiyi bulmasını bekliyor. Otellerini lüks yurt olarak tanımlamanın doğru olmadığını düşünen Özgen, “Projemize, beş yıldızlı öğrenci oteli denilebilir. Biz ilk olmaya çalıştık. Resmi olarak yurt değil, otel izni ile çalışıyoruz. Yurt olmak istemiyoruz; yurttan çok öte bir markayız. Biz akademik yaşam alanı sunuyoruz” diyor.

ogrenci apart2

YÜCAOĞLU’NUN GİRİŞİMİ

TÜS1AD Yüksek istişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu da benzer bir proje için düğmeye bastı. Ağustos ayında oğullarıyla birlikte “Silahtarağa Gayrimenkul Yatırım A.Ş.” adıyla 14 milyon 250 bin TL sermayeyle şirket kuran Yücaoğlu’nun gayrimenkul alanında yapmak istediği projelerden biri de lüks öğrenci apartı.

Bu konuda Serdar Bilgili’yi başarılı bulan Yücaoğlu, Bilgi Üniversitesinin Eyüp’teki Santral İstanbul Kampüsü’nün yanındaki üç buçuk dönümlük arazide projeyi hayata geçirecek. Yücaoğlu,

“Bir öğrencinin tüm ihtiyacım karşılayabileceği modern yurtlar kuracağız. Çok büyük kapsamlı bir proje ile başlamayacağız. 300 yataklı bir proje olacak. Bunu hayata geçirdikten sonra büyütüp büyütmemeye bakacağız” diye konuşuyor.

KÜÇÜK GİRİŞİMCİ İLGİSİ

tietgenÖğrenci apart oteli büyük yatırımcıların ilgisini yeni çekiyor ama bu konsept İngiltere, Danimarka gibi ülkelerde yıllardır uygulanıyor. Konseptin Türkiye’deki ilk uygulayıcılarından olan Yenibosna’daki Plato Han Öğrenci Evleri’nin Genel Müdürü Gökmen Kaptı, “Serdar Bilgili’nin ekibi Republika’yı yapmadan gelip bizim projemizi incelediler. Plato Han Öğrenci Evleri olarak apart otel tarzında hizmet veriyoruz. Projenin sahibi Eda Grafik Turizm şirketi. Biz de yurtdışmdaki örneklerinden esinlenerek projeyi yaptık” diyor. Doğru konumlanma ve işletmeyle yatırımcıların bu işten para kazanabileceğini söyleyen Kaptı, öğrenci apartı işletmenin zorluklarını ise şöyle anlatıyor: “Bizim 123 odamız var. 44 odayı öğrencilere ayırdık ve yüzde 90 doluluğa sahibiz. Ekimden hazirana kadar olan akademik yıl boyunca kiralama yapıyoruz ve sezon fiyatlarımız 8 bin 800 ila 11 bin lira arasında değişiyor.

Aylık kira, 1.500-2.000 lira

Republika Academic Aparts’ın otellerinde oda fiyatları aylık 1.500 liradan başlıyor 2 bin liraya kadar çıkıyor. Lüks öğrenci oteli görümündeki apartta internet, elektrik, su, ısınma, fitness salonu ve havuz kullanımı ücretsiz. Haftada iki kez temizlik yapılıyor. 24 saat güvenlik var. Ortaköy’deki projede ortak kullanım için iki mutfak alanı var. Otelde üniversite öğrencileri, akademisyenler ve bazı holdinglerde “management training” programlarına katılan yeni mezun gençler kalıyor. Ortaköy Republika Akademic Aparts Genel Müdürü Ayşegül Özgen, “Bizim gibi tüm alternatifleri bir arada sunan başka bir proje yok. En büyük özelliğimiz konforun yanında netvvork sağlamamız” diyor.

ogrenci apart3

Yatırıma uygun bölgeler

Öğrenci apartı otellerinin sayısının önümüzdeki dönemde Türkiye’de daha da artması bekleniyor. EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık’ın Değerleme Departmanı Müdürü Burcu Hakan Ekol, özellikle İstanbul’da önemli bir yurt ihtiyacı olduğuna dikkat çekiyor. www.myfikirler.com Eva Gayrimenkul’un yaptığı araştırmaya göre, İstanbul’da üniversitelerde öğrenim gören yaklaşık 450 bin öğrencinin (açık öğretim, harp okulları, araştırma ve eğitim hastanelerinde ihtisas yapanlar hariç) yüzde 40’ı şehir dışından geliyor. İstanbul genelinde mevcut yurt kapasitesi yaklaşık 60 bin civarında. Şehir dışından gelen öğrencilerin yüzde 60’ının kiralık evlerde ya da akraba yanında konakladığı tahmin ediliyor. Yurt sıkıntısı özellikle üniversite kampüslerinin yoğun olduğu Şişli, Beşiktaş, Fatih ve Beyoğlu gibi merkezi ilçelerde artıyor. Burcu Hakan Ekol, İstanbul’da yurt, öğrenci evi ve öğrenci apart oteli için uygun olan bölgelerle ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Avrupa yakasında Büyükçekmece, Silivri ve Küçükçekmece ilçelerinde son yıllarda yapılan özel üniversite yatırımları sonucunda hızlı bir gelişim gözleniyor. Ayrıca havaalanı bölgesi, yurt yatırımı potansiyeli taşıyor. Kentin merkezi bölgeleri olan Fatih, Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş’ta çok sayıda yurt olsa da, niteliksel yetersizlik ve ulaşım kolaylığı nedeniyle yurt talebi yoğun olarak devam ediyor. Anadolu yakasına bakıldığında ise, Maltepe ile Tuzla arasında çok sayıda vakıf üniversitesi bulunuyor ama yurt açısından bir eksiklik olduğunu saptıyoruz. Pendik, Kurtköy ve Tuzla bölgelerinde yapılan ve uzun vadede yapılması beklenen özel ve vakıf üniversite yatırımlarının beraberinde özel yurt yatırımları da artacaktır.”

Rahime Baş Uçar / Para Dergisi / www.myfikirler.com

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu