Başarılı Girişimcilik

Girişimcilere Yatırım Yapanlar Manifestosu

EBAN, girişimcilerin nasıl desteklenmesi gerektiğinin dile getirildiği ‘Girişimcilere Yatırım Yapanlar Manifestosu’nu yayımladı. Türkiye, bu girişimde örnek ülke olarak liderlik rolü üstlenebilir…

Bir imza da siz atın!

MERKEZİ Brüksel’de bulunan EBAN’ın (Avrupa Melek Yatırım Örgütü) hafta içinde Dublin’de yapılan kongresinde, Avrupa Birliği Komisyonu’na sunulmak üzere hazırlanan ‘Girişimcilere Yatırım Yapanlar Manifestosu’ ilk kez imzaya açıldı. Manifesto, EBAN’ın önderliğinde hazırlandı ve bildiğiniz gibi EBAN’ın İcra Kurulu Üyesi olarak bu manifestonun hazırlanmasında emeği geçen ekibin içinde olmanın da avantajını kullanarak, Türkiye’de ilk kez bu manifestonun içeriğim buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.

Girisimcilere Yatirim Yapanlar

“DAHA İYİ BİR YATIRIM ORTAMI İÇİN…”

Bu manifesto, 2017 yılma kadar girişimcilere yatırım yapan özellikle melek yatırımcıların, erken aşama yatırım ihtiyacı içinde olan startup’lara yatırım yaparlarken devletlerin neler yapması gerektiğini teker teker sıralıyor. Manifesto ile 2017 yılma kadar Avrupa’da başlangıç düzeyindeki girişimcilere yapılacak olan toplam 15 milyar euro yatırım ile 1.5 milyon yeni iş yaratılması hedefleniyor.

Earnst&Young’ın en son raporuna göre, Avrupa’da yeni iş imkanlarının üçte ikisi şirketlerin yüzde 10’luk kesimi tarafından karşılanıyor ve oluşturuluyor. Öte yandan, en son trendler tam aksine bir gelişmeye ışık tutuyor. Önümüzdeki zaman diliminde, artık startup aşamasındaki işler önemli oranda yeni iş hacmi yaratacak. Bu yüzden, bu startup’larm finansmana ulaşımlarının sağlanmasında çok önemli rol oynayan melek yatırımcıların önünün açılması ve desteklenmesi gerekiyor.

Manifestoyu hazırlarken şunun üzerinde çok tartıştık:

Devletler, girişimciyi mi öncelikle desteklemeli, yoksa girişimcilere yatırım yapan melek yatırımcı gibi finansman kaynaklarını mı? Şunda hem fikir olduk: Girişimciyi direkt olarak desteklemek yerine, girişimcilere yatırım yapanların desteklenmesi çok daha büyük önem taşıyor. Çünkü devletler girişimciyi desteklerken girişimciye sadece finansman sağlayabiliyorlar. Öte yandan, girişimciye yatırım yapan melek yatırımcılar, finansmanın yanı sıra bilgi ve tecrübe aktarımında da bulundukları için devletlerin melek yatırımcıları desteklemeleri durumunda bir taşla iki kuş vuruluyor.

Girişimcilere yatırımın kolaylaştırılması için yapılması gerekenleri toplam beş ana başlık altında topladık:

1- Girişimcilere kaynak aktarmak amacıyla ortak yatırım fonlarının kurulması

2- înovasyonun desteklenmesi için vergi avantajlarının sağlanması

3- Girişimciler için likidite sağlayacak enstrümanların ortaya çıkarılması

4- Risk kültürünün değiştirilmesine yönelik farkmdalık çalışmalarının yapılması

5- Yatırımcılar için yatırım yapma aşamasında bürokrasinin azaltılması

TÜRKİYE LİDER ROLÜ ÜSTLENEBİLİR

Bu beş ana başlık altmda yapılması gerekenlerden üçüncü maddeye ilişkin olarak Avrupa’da ilk adım evvelki hafta Borsa İstanbul’da atıldı. Böylelikle, manifesto Avrupa Parlamentosu’na ulaştığında ilk somut adım olarak Borsa İstanbul, EBAN ve TBAA – Melek Yatırımcılar Derneği arasında 14 Mayıs 2014 tarihinde imzalanmış olan anlaşma gösterilecek. Bu, henüz Avrupa Birliği’ne girmemiş olmasına rağmen, Türkiye’nin bu tip gelişmelerde nasıl lider rol üstlenebileceğine yönelik güzel bir örnek.

Borsa İstanbul ile imzalanan bu sözleşmenin temel amacı, girişimcilerin özellikle çok erken aşamadaki (1 milyon TL civarında) finansmana borsa çatısı altmda nasıl çözümler oluşturulabileceğine odaklanmak. Kurucuları arasında Avrupa Birliği’nin de olduğu EBAN ve İcra Kurulu Üyesi olarak TBAA – Melek Yatırımcılar Deneği ve Borsa İstanbul olarak, aslında dünyada bir ilke imza atmış bulunuyoruz. Nitekim, Dublin’deki kongrede en çok konuşulan konu bu sözleşme oldu. 15 Eylül’deki Avrupa Melek Yatırım Forumu’na şimdiden Danimarka Borsası Başkanı’nm sırf bu konuyu irdelemek adına Türkiye’ye geleceği Dublin’de konuşuldu.

Manifestonun ilgili maddesi şu şekilde:

3.3 More stock Exchange markets for startups / Girişimciler için daha fazla borsa pazarları.

Bu manifesto, her ne kadar 29 ülkeden oluşan Avrupa Parlementosu’na sunulmak üzere hazırlanmış olsa da, Türkiye gibi aday ülkelerin de imzasına açılmak üzere hazırlandı. Nitekim, önümüzdeki günlerde ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’a bu manifestoyu bizzat teslim edeceğim.

Sizler de lütfen web sitesinden (www.startupinvestorsmanifesto.eu) manifestoyu inceleyin ve online olarak imzanızı atm. Türkiye’den ne kadar fazla imza olursa,

Avrupa Parlamentosu’na girişimcilik ekosistemimiz adına o kadar güçlü mesaj vermiş oluruz. Bu da ülkemize daha fazla yabancı melek yatırımcı gelmesinin yolunu açar.

Haftaya görüşmek üzere…

Baybars Altuntaş

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu