Başarılı Girişimcilik

Girişimcilere Özel Göçmenlik Programı Olan 20 Ülke

Girişimcilere özel göçmenlik programı olan 20 ülke’nin bilgileri. Üretimin Batı ülkelerinden Asya ülkelerine kaydığını, Batı ülkelerinin teknoloji geliştirmeye odaklandığını hepimiz görüyoruz. Gelişmiş ülkeler artık geleceklerini bilgi ekonomisinde arıyor ve yüksek katma değer yaratacak olan girişimcileri kendilerine çekmeye çalışıyor. Bunun neticesinde birçok ülke ‘girişimci dostu’ politikalar ve programlar hayata geçirmeye başladı.

Girişimcilere Özel Göçmenlik Programı

Bu ayki yazımda, Türkiye vatandaşı olan girişimcilerin de yararlanabileceği 20 farklı göçmenlik programına ilişkin özet bilgiler paylaşıyorum. Programlarla ilgili daha detaylı bilgileri Google’da arama yaparak İngilizce dilinde hazırlanmış resmi web sitelerinden alabilirsiniz.

girisimcilere ozel gocmenlik programi olan 20 ulke
Girişimcilere Özel Göçmenlik Programı

Avrupa

Avusturya (Red-White-Red Card for Start-up Founders):

Girişimcinin Avusturya’da kuracağı şirkette en az yüzde 50 hisse sahibi olması ve şirketin ödenmiş sermayesinin en az 50 bin Euro olması gerekmektedir.

Birleşik Krallık (Entrepreneur Visa Tier 1):

Girişimcinin kuracağı şirket için asgari 50 bin Pound’luk finansman kaynağını garantilemiş olması beklenmektedir. Finansal kaynak koşulu girişimcinin öz sermayesi ile karşılanmak zorunda değildir. Banka kredisi, melek yatırım gibi yöntemlerden herhangi biriyle de karşılanabilir.

Danimarka (Startup Denmark):

Program kapsamında göçmen vizesi almak isteyen girişimcilerden 12 ay boyunca Danimarka’da asgari yaşam masraflarını ödeyebilir durumda olduklarını ispat etmeleri bekleniyor. Bunun için yaklaşık 18 bin 500 Euro’luk kaynak göstermeleri talep ediliyor. Girişimcinin şirketine ilişkin herhangi bir asgari sermaye koşulu bulunmuyor.

Estonya (Startup Estonia):

Program kapsamında göçmen vizesi almak isteyen girişimcilerden sadece 1700 Euro’luk kaynak göstermeleri bekleniyor (Yanlış okumadınız, sadece 1.700 Euro).

Girişimciler için maddi koşullar esnek tutulmasına karşın, Startup Estonia komitesinin iş fikirleriyle ilgili oldukça seçici olduğunu bilmelisiniz.

Finlandiya (Finnish Startup Permit):

Finlandiya tek kişi olarak yapılan başvurulardan ziyade ekip olarak yapılan başvurulara şans vermektedir. Bu nedenle, program kriterlerinde girişimci ekibin en az 2 kişiden oluşması gerektiği belirtilmiştir. Şirketiniz için asgari 30 bin Euro’luk sermaye sağlanmış olması da şansınızı yükseltecektir.

Fransa (French Tech Visa):

Program kapsamında göçmen vizesi almak isteyen girişimcilerden 12 ay boyunca Fransa’da asgari yaşam masraflarını ödeyebilir durumda olduklarını ispat etmeleri bekleniyor. Bunun için yaklaşık 18 bin Euro’luk kaynak göstermeleri talep ediliyor. Girişimcinin şirketine ilişkin herhangi bir asgari sermaye koşulu bulunmuyor.

Hollanda:

Girişimcilere yönelik özel bir program paketi açıklamayan Hollanda, Göçmenlik Bürosu (IND) üzerinden 7558 numaralı form ile yapacağınız başvuruları girişimcilere özel koşullarda değerlendirmektedir.

İrlanda (Start-up Entrepreneur Programme):

Program kapsamında göçmen vizesi almak isteyen girişimcilerin İrlanda’da kuracakları şirketlerinin asgari 75 bin Euro’luk finansman sağlamış olması gerekiyor.

İspanya (Ley de Emprendedores):

Programdan yararlanmak isteyen girişimciler için herhangi bir maddi koşul belirtilmemiştir.

İsrail (Startup Visa for Foreign Innovators):

İsrail bu vize programıyla yeni teknoloji geliştiren mucitleri ülkesine çekmeyi hedeflemektedir. Program kapsamında İsrail’e davet edilen girişimcilere kamu tarafından finansal destek de sağlanmaktadır.

İtalya (Itaiia Startup Visa):

Maddi koşulların çok esnek tutulduğu bu programa kabul almak için İtalya’da kurulu olan bir kuluçka merkezine kabul edilmeniz ve başvurunuzu sizin adınıza kuluçka merkezinin yapması tavsiye edilmektedir.

Kıbrıs Rum Kesimi (Cyprus Startup Visa):

Politik nedenlerden ötürü tercih etmeyeceğinizi düşünsem de Kıbrıs Rum Kesimi’nin programına da yer vermek istedim. Kuracağınız şirketin ödenmiş sermayesinin asgari 50 bin Euro olması bekleniyor. Bunun haricinde kriterler oldukça esnek tutulmuş.

Litvanya (Start-up Lithuania):

Program sadece biyoteknoloji, nanoteknoloji, mekatronik, lazer teknolojisi, bilgi teknolojileri ve elektronik alanında faaliyet gösteren girişimcilere açık.

Portekiz (StartUP Visa):

Program kapsamında göçmen vizesi almak isteyen girişimcilerden 12 ay boyunca Portekiz’de asgari yaşam masraflarını ödeyebilir durumda olduklarını ispat etmeleri bekleniyor. Bunun için yaklaşık 6 bin Euro’luk  kaynak göstermeleri talep ediliyor. Ayrıca şirketinizin takip eden 5 yıl boyunca asgari 325 bin Euro ciro potansiyelinin olması bekleniyor.

Kuzey Amerika

Kanada (Start-up Visa Program):

Program kapsamında göçmen vizesi almak için Kanada’daki kuluçka merkezlerinden birinden kabul almanız lazım. Alternatif olarak, KanadalI bir melek yatırımcıdan asgari 75 bin Kanada Doları veya Kanada’daki girişim sermayesi şirketlerinden birinden asgari 200 bin Kanada Doları yatırım almış olabilirsiniz.

Güney Amerika

Şili (Visa Tech):

Startup Chile girişim hızlandırma programına katılan girişimcilerin program sonrasında yasal olarak Şili’de kalmalarını ve iş kurmalarını sağlayan bu vizeyi almak için Startup Chile’yi detaylı araştırmalısınız.

Asya

Çin’in Şangay şehri (Business Startup Visa):

2018’in Ağustos ayında hayata geçirilen bu program ile Çin’in Şangay bölgesinde girişimci olmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarına birçok kolaylık sağlanmaktadır. Programın kabul kriterleri henüz açıklanmamıştır. 2018 yılı bitmeden netleşmesi beklenmektedir.

Japonya’nın Kitakyushu ve Fukuoka şehirleri (Startup Visa):

Japon hükümeti kalkınmada öncelik verdiği bu iki şehre özel olarak girişimci vizesi programı açıklamıştır. Yakın zamanda programın Japonya genelini kapsayacak şekilde genişletilmesi beklenmektedir.

Singapur (EntrePass):

Program kapsamında göçmen vizesi alabilmek için Singapur’daki bir kuluçka merkezine kabul edilmeniz veya bir melek yatırımcıdan / girişim sermayesi şirketinden asgari 100 bin dolar yatırım almanız gerekiyor.

Tayvan (Entrepreneur Visa):

2018 yılında hayata geçirilen en yeni programlardan biri olan Tayvan girişimci vize programı ile tek başvuru ile 3 kişilik bir girişimci ekibin Tayvan’a yerleşmesi mümkün.

Cem Ener
Direktör-BÜMED Business Angels / BUBA

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu