Girişimcilere Örnek Olacak Girişim Öyküsü
Başarılı Girişim Öyküsü Çevrem Campbell
Kadın girişimci Çevrem Campbell, Robert Kolej’den İngiltere’ye uzanan eğitim serüveninin ardından finans sektöründeki kariyerini danışmanlık şirketi kurmak üzere bıraktı. Campbell, danışmanlık şirketi açmak üzere çıktığı yolda fikrinin evrildiğini ve ‘Akıllı Baykuş’ çoklu fayda sistemine dönüştüğünü söylüyor. Akıllı Baykuş platformu sanat, spor, müzik, dans,gastronomi, sağlık, moda, yabancı dil, felsefe gibi ilgi alanlarında hizmet verenleri, alanları, bu alanlardaki projelere ve yeteneklere destek olmak isteyenleri buluşturuyor.
Girişim öyküleri arasında yola çıkılan fikir ile varılan nokta arasında genellikle bir makas değişimi olabiliyor. Kadın girişimci Çevrem -Campbell’in girişim öyküsü de girişimcilere örnek olacak nitelikte bir öykü. Robert Kolej’i bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat bölümüne giren Çevrem Campbell, bu bölüme devam etmek yerine beş yıl boyunca tekstil üretimi yapan aile şirketinde çalışıp bunun yanı sıra müzik ve dans etkinlikleri düzenledi. 2002 yılında üniversitede etkinlik yönetimi okumak için Londra’ya giden Çevrem Campbell, ilk yılın sonunda bölümünü işletmeye çevirdi. London Metropolitan Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yüksek lisansını tamamlamak için Cass Business School’a giren Çevrem Campbell, doktoraya devam etmeyi düşünürken, Morgan Stanley’den gelen teklifle 8 yıl boyunca finans sektöründe çalıştı. Finansal analist, proje yöneticisi ve iş geliştirme müdürü olarak yatırım bankalarının ve diğer finansal kuruluşların farklı bölümlerinde görev aldı. 2014’ün sonunda danışmanlık şirketi açmak üzere işten ayrıldığını belirten Çevrem Campbell, zaman içerisinde girişim fikrinin evrilerek ‘Akıllı Baykuş’ çoklu fayda sistemine dönüştüğünü söylüyor. Çevrem Campbell girişim öyküsünü şöyle anlatıyor:
Şirketinizin adı nedir, hangi alanda hizmet veriyorsunuz?
Şirket adı Hunting Owl Limited. Türkçeye çevrildiğinde Avlayan Baykuş olan şirket isminin Türkiye’ye uymayacağını düşündüğümden marka adı olarak ‘Akıllı Baykuş’ ismini kullanmaya karar verdim. Aslında kendi işimi yapacağımı, 4-5 yaşlarında yazları gittiğimiz sitedeki sokaktaki boş şişeleri bakkala götürüp karşılığında para aldığım ve aldığım parayla da şeker, sakız alıp sitedeki arkadaşlarımla paylaştığım günlerden beri biliyorum. Ne var ki: Akıllı Baykuş sistemini kurmaya 2014 yılının sonuna doğru karar verdim. Şirketi kurarken, açıkçası çok büyük bir zorluk yaşamadım ama sonrasında yaşadım. Yaşamamın da nedeni kurmak istediğim sistemin aracı olarak kullanacağım platformun, alanım dışında olan teknolojik bir ürün olması ve bu konuda beni tamamlayan teknik bir ortağımın olmamasıydı. Platformu geliştirmesi için anlaştığım ekip teknik yetersizliklerinden dolayı yazılımı tamamlayamadı ve bu benim iki yılıma mal oldu. Kasım 2018’de www.akillibaykus.com platformunu açmayı başardım. Platform sanat, spor, müzik, dans, gastronomi, sağlık, moda, yabancı dil, felsefe gibi ilgi alanlarında hizmet verenleri, alanları, bu alanlardaki projelere ve yeteneklere destek olmak isteyenleri buluşturuyor. Hizmetler modülü, geliri bağışlanan hizmetler modülü ve sponsorlu hizmetler olmak üzere üç farklı modülü bulunuyor.
Hizmet veren olarak sistemde belirtilen üç farklı hizmet modülü nasıl kullanılıyor?
Hizmetler Modülü: Piyano öğretmenisiniz, ders vermek ya da dinletilerde çalmak istiyorsunuz. Akıllı Baykuş’ta hizmet veren hesabı oluşturup, bu alanda hizmet almak isteyenlerin lokasyon bazlı ya da online kolayca size ulaşmasını ve rezervasyon yapmasını sağlıyorsunuz. Kendinizle ilgili sertifika diploma gibi bilgileri de platformda paylaşabilirsiniz. Piyano derslerinizi ister kendi yerinizde ister öğrencinizin yerinde verebilirsiniz. Yabancı dil, yaşam koçu gibi alanlarda derslerinizi ve seanslarınızı dilerseniz online da verebilirsiniz.
Geliri Bağışlanan Hizmetler Modülü: Hizmet modülündeki gibi yalnız satılan hizmetten elde ettiğiniz gelirin yüzde l’i ile 100’ü arasındaki bir bölümünü, kar amaçsız bir kuruluşa ya da projeye bağışlayabiliyorsunuz.
Sponsorlu Hizmetler: Çok farklı senaryolar için destek ve dayanışma modülü olarak kullanılır. Örneğin, piyano öğretmenisiniz ve çok yetenekli bir öğrenci keşfettiniz. Yalnız öğrencinin ders alacak parası, sizin de bunu ücretsiz yapabilme şansınız yok.
Sistemde kolayca proje oluşturup kitle tonlaması alabilirsiniz. Yurtdışına eğitime gitmek isteyen bir sanat öğrencisisiniz, yine bir proje oluşturup, örneğin huzurevindeki misafirlere seramik dersi verip, bunun için kitle tonlaması yapıp gelirinizle eğitim masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Geliri bağışlanan ve sponsorlu hizmetler çoklu fayda sistemimizin en önemli araçlarıdır. Hizmetler dışında platformu ayrıca sosyal gruplar kurmak ve katılmak için kullanabilirsiniz. Böylece sizinle aynı hobileri paylaşan aynı alanlarda bilgi ve deneyim sahibi olmak isteyen komşularınızla tanışma fırsatı yakalamış oluyorsunuz.
Şirketiniz kurulduğundan bu yana nereden nereye geldi, hedefleriniz neler?
Platformun ilk fazı, yani sadece hizmetler modülü tamamlanalı 7 ay oldu; hala yazılım devam etmekte. Sponsorlu hizmetleri üyelerimiz daha fonksiyonel olarak kullanabiliyor. Şu an geliri bağışlanan hizmetlerle aynı modülde. Akıllı Baykuş Ara-lık’tan beri çok güzel projelere vesile oldu. Tebessüm Kahvesi’ndeki down sendromlu arkadaşlarımızla Master Chef yarışmacıları platform üzerinden gastronomi workshopu organize ettiler ve bütün geliri Üsküdar bölgesindeki dar gelirli ailelere Üsküdar Aşevi aracılığıyla bağışlandı. VVorksho-pa sosyal hizmetlerin korumasındaki okullardan çocuklarımız da katıldı.
Hayata Sarıl Derneği’nin lokantasında youtuber İdil YazarTa yapılan başka bir vvorkshopla evsizlere 400 tabak yemek dağıtılması sağlandı. Devlet sanatçımız piyanist Gülsin Onay’ın tamamen gönüllü olarak Ataşehir Belediyesi ve Zuhal Müzikle beraber organize ettiği piyano resitaliyle bölgedeki devlet okullarında okuyan çocuklar müthiş bir konsere gitmiş oldular. Ayrıca Gülsin Onay’a sorular sordular. Platform üzerinden yapılan sponsorluk çalışmasıyla da toplanan rakamla bölgedeki en ihtiyacı olan okullardan birine müzik odası yapılmakta ve bu odada çocuklara gönüllü ve devamlı dersler verileceğini umuyoruz. Böyle bir sistem olmadığı için anlatması biraz güç oluyor ama insanlar ilgili. Kullanıcı sayımız artıyor. Hedefimiz 2020 itibariyle duymayanın kalmaması ve sistemin kendi kendini döndürebilir hala getirmesi.
“İşinizin piyasasını iyi ölçün”
“Yapmak istediğiniz işin piyasasını çok iyi araştırmak önemli. Eğer olmayan bir şey yapıyorsanız da buna gerçekten ihtiyaç var mı, nasıl bir eksikliği giderir, faydaları neler olur ölçüp biçmek lazım. Bunu yapmak için vaktinizin ve durumunuzun uygun olduğundan emin olmalısınız. Benim iki küçük çocuğum var. Zorlandığım zamanlar oluyor. Devamlı seyehat bunların başmda. Duygusal olarak, iyi bir şeyler yaptığıma, sonucunun birçok insana faydalı olabileceğim düşünerek üstesinden geliyorum.”
Levent Gökmen Demirciler