Başarılı Girişimcilik

Girişimcilere Destek Veren Kuluçka Merkezleri

Girişimcilerin ilk aşama yatırımcısı olan kuluçka merkezlerinin sayısı her geçen yıl artıyor. İlk zamanlar üniversitelerdeki teknoparklar bünyesinde kurulan bu merkezlerin sayısı, bugün özel sektör ve bankaların da devreye girmesiyle 50’yi aştı. Girişimciler için ofis alanı, mentorluk, netvvorking sosyal imkan, melek yatırım gibi birçok destek veren 20 kuluçka merkezinin yeni dönem planlarını araştırdık.

Girişimci Destekleri

Dilimize kuluçka merkezi olarak çevrilen ‘incubator’, girişimcilerin ilk aşama yatırımcısı ve rehberi olarak tanımlanabilir. Zira Incubatorler girişimcilere ufak finansal destekler sağlıyor ve bunun yanı sıra mentorluk hizmetleri, networking aktiviteleri, yatırımcıyla girişimci arasında köprü kurma, profesyonel hizmetlerin nereden ve nasıl alınacağı gibi farklı alanlarda imkanlar yaratabiliyor. Incubatorler verdikleri hizmetler karşılığında girişimcilerden yüzde 3 ile yüzde 5 arasında değişen oranlarda hisse alıyor. Ancak bazı incubatorler, örneğin üniversiteler, girişimleri kabul ederken seçim aşamasından geçiriyorlar ve sonrasında herhangi bir hisse talebinde bulunmuyorlar. Bu merkezlerde erken aşama girişimler aldıkları hızlandırıcı programlarla projelerini hızla hayata geçiriyor ve bir şirket kurabiliyor. Sosyal ve motivasyonel anlamda birçok start up’ı aynı çatı altında buluşturan kuluçka merkezleri, aynı zamanda girişimcilik ekosistemi için güçlü bir sinerji yaratıyor.

2016 yılı ağustos ayında yapılan bir akademik çalışmaya göre, Türkiye’de üniversiteler bünyesinde toplam 47 adet kuluçka merkezi faaliyet gösteriyor. Özellerle birlikte bu sayı 50’yi geçiyor. Artık gerek özel sektör gerekse finans sektörü kuluçka merkezleriyle girişimcilere ev sahipliği yapmaya başladı. Biz de kapak haberimizde Türkiye’de girişimcilere destek veren 20 kuluçka merkezini araştırdık. Bu merkezlerin yeni dönem büyüme planlarını ve girişimcilere verecekleri destekleri de haberimizde okuyabilirsiniz.

kulucka merkezi

YURTDIŞI PAZARLARA AÇIYOR

2003 yılında kurulan Bilkent CYBERPARK Kuluçka Merkezi, Türkiye’nin ilk özel kuluçka merkezi. Kuluçka merkezine ilaveten, girişimcilere kuluçka ve ön kuluçka hizmeti sunan açık ofis ortamı olan Cyberpark atölyeden de girişimciler faydalanabiliyor. Atölye ile ilk etapta bir ofisin idamesiyle uğraşmayı istemeyen girişimcilere masa dahil her türlü altyapısı hazır bir tek-nopark açık ofis hizmeti sunuluyor.

Şu an merkezde 60’a yakın girişimci yer alıyor. Cyberpark’ta sektör yoğunluğu yazılım ve bilişim teknolojileri üzerine… Bunu takiben biyoloji ve nanoteknoloji sektörleri geliyor. Ürünlerini ticarileştirmek isteyen kuluçka firmaları bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uygulamalı Teknoloji Transfer Programı’na girişimci olarak dahil ediliyor ve yabancı mentörlerle üç ay boyunca ürünlerinin ticarileştirilmesi için yol haritaları hazırlıyor. CYBER-PARK Hızlandıncı Programı CAP ile de yabancı pazarlara girme desteği sağlanıyor.

AVRUPA’DA EN İYİLER ARASINDA

Erken Aşama Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek, İTÜ ARI Teknokent bünyesinde 2012 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor. İTÜ Çekirdek, Türkiye’nin en önemli girişimcilik destek programlan arasında yer alıyor. Ayrıca, UBI Global Kuluçka Merkezleri sıralamasında Avrupa’da en iyi sekizinci dünyada ise en iyi 18’inci kuluçka merkezi seçildi. İTÜ Çekirdek girişimleri bugün 450’nin üzerinde kişiye istihdam sağlıyor.

İTÜ Çekirdek, bugüne kadar 722 projeye ve bin 613 girişimciye 20 milyon TL’lik yatırım desteğinde bulundu. Şirketleşen 175 firma yaklaşık 400 milyon TL değerlemeye sahip ve 19 milyon TL’nin üzerinde ciroya ulaşmış durumda. 2015 yılında, Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) işbir-liğiyle bünyesinde ‘Otomotiv Teknolojileri Kategorisi’ni de açtı. Otomotiv üzerine çalışan girişimciler de İTÜ Çekirdek sürecine ve Big Bang’e dahil olarak ödül havuzundan pay alabiliyor. Geçen yıl düzenlenen Big Bang 2016, girişimcileri en fazla kaynak ile buluşturan dünyadaki ilk üç girişimcilik yarışması arasına girdi.

ODTÜ BEŞ MERKEZ AÇTI

ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde; ATOM, YFYİ Kuluçka Merkezi, Tekno-girişim Kuluçka Merkezi, OSTİM Kuluçka Merkezi ve ODTÜ KOSGEB TEKMER olmak üzere beş kuluçka merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde ağırlıklı olarak ICT uygulamalan ile ku-rumlara ve savunma sanayiine yönelik elektronik mühendislik uygulamalan-na yönelik girişimler yer alıyor.

Merkezde her ay düzenli olarak ‘Make the Scene’ adında networking etkinliği düzenleniyor. Buradaki amaç şirketlerin diğer şirketlerle arasında bir bağ kurarak işbirliklerini artırmak. Girişimcilerin, Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programı ve T-BİGG programı ile bu süreci kuluçka programı öncesinde deneyimlemeleri sağlanıyor. Kuluçka merkezlerinde yer almak için ODTÜ TEKNOKENT’in Yeni Fikirler BİGG TÜBİTAK BİGG programlarından başarıyla mezun olmak gerekiyor.

YARATIM ATÖLYESİ

KWORKS Girişimcilik Araştırma Merkezi, Koç Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi çatısı altında Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi adıyla çalışmalarını sürdürüyor. Scoıp, Kolay ÎK, Lala Eğitim gibi birçok başarılı girişime ev sahipliği yapan merkezde, Yaratım Atölyesi ile tasarımdan prototipe ve hatta ilk ürüne uzanan tüm geliştirme süreçlerinde destek olunuyor.

Girişimlere yazılım ve donanım süreçlerinde ihtiyaç duyacakları birtakım lisanslar, altyapı ve teknik danışmanlık destekleri, aralarında IBM, Microsoft, Plusclouds, Smartface, Users-pots, SEOZeo, Finansbank, İyzico’nun da bulunduğu çözüm ortaklan tarafından temin ediliyor. Aynca Galata Business Angels, BIC Angel Investment ve Keiretsu Forum İstanbul gibi melek yatınmcılık ağlarıyla çözüm ortaklığı yapılarak girişimcilerin erken aşama yatınm süreçlerine de destek veriliyor.

2 MİLYON EURO YATIRIM

İstanbul Şehir Üniversitesi içinde yer alan incuba.city, 2015 yılında Türkiye’deki ilk erken aşama teknoloji hızlandırıcı programını açtı. Aynı zamanda Türkiye’de ilk defa kurulan Erken Aşama Teknoloji Yatırım Fonu olan DCP Fonu’nda yatırımcı ortak oldu. Teknoloji Transferi Hızlandıncı Programı (TTHP), 4-6 hafta arasında sürüyor. Tüm eğiümler girişimciyle baş başa yapılıyor.

ŞEHİR Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Önder Mutlu Yılmaz, ŞEHİR TTO’nun son bir yıl içinde birlikte çalıştığı start up’larm toplam 2 milyon Euro melek yatınm almasını sağladığını söylüyor. Yılmaz, üniversitenin 400 dönümlük yeni kampüsünün Dra-gos’ta hayata geçeceğini, kuluçka merkezinin de aynı anda 30 start up ekibine hizmet verecek şekilde yeni binasına taşınacağı bilgisini veriyor. Ekim ayı itibariyle başvurular alınmaya başlayacak.

PALO ALTOYA GÖTÜRÜYOR

Yıldız Teknopark, Türkiye’nin en büyük kuluçka merkezi olan Yıldız Kuluçka Merkezi’ni 2016’da kurdu. Bugüne kadar 250 civarında start up’a ön kuluçka ve kuluçka alanında altyapı ve donanım hizmeti için ev sahipliği yapü. Yıldız Kuluçka Merkezi’nde şu an 100’e yakın şirket yer alıyor. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği ‘Girişimci Hızlandırma Programı’ kapsamında, yıl boyunca firmalara haftanın üç günü düzenli olarak farklı konularda eğitimler veriliyor ve buluşmalar düzenleniyor.

TÜBİTAK 1512 programı kapsamında 100’den fazla girişimci adayına eğitimler veriliyor. Uluslararası kapsamda da Palo Alto’da bulunan Starcamp Kuluçka Merkezi’nde start up’lar için girişimci hızlandırma programlan organize ediliyor.

SERTİFİKA PROGRAMI DÜZENLİYOR

Okan Üniversitesi Kuluçka Merkezi, öğrenci ve akademisyenlerin yenilikçi ve ticarileşme potansiyeli olan teknoloji tabanlı iş fikirlerini iş modeline dönüştürebilmek ya da start up’lan geliştirebilmek için 2014 yılında kuruldu. Kuluçkada yer alan firmalara, üniversitenin Tuzla Kampüsü’nde yer tahsis ediliyor. 2014-2016 arasında dokuz kuluçka sözleşmesi yapıldı. Özellikle patent potansiyeli olan girişimcilere öncelik veriliyor.

Merkezde, yenilikçi iş modellerinin geliştirme hızını artırmak amacıyla yaratıcı fikir oluşturma çalışmaları yapılıyor. Bunun yanı sıra girişimcilik sertifika programları düzenleniyor. Her sertifika dönemi sonunda, seçilen birkaç projenin Okan Kuluçka Merkezi’ne alınması hedefleniyor.

SAN FRANCISCO’DA KAMP

Sabancı Üniversitesi’nin Teknoloji Tabanlı Girişimleri Hızlandırma Merkezi SUCOOL’daki şirketlerin çoğunluğunu yazılım sektöründe yer alan şirketler oluşturuyor. Merkezde özellikle B2C (son kullanıcı odaklı) mobil uygulamalar üreten şirketler ağırlıklı.

Her ay en az bir defa ‘Sektörel Tecrübe Paylaşımı’ olarak tanımlanan Me-et up etkinlikleri düzenleniyor. Her ay bir defa yatırımcı-girişimci buluşması organize ediliyor. SUCOOL bünyesinde girişimcilere, 7/24 çalışma ve ofis alanı, eğitim, mentörluk ve iş geliştirme desteği; müşteri geliştirme, ulusal ve uluslararası hibe fonlarına erişim ve yatırımcı ilişkileri destekleri; Londra ve San Francisco girişimcilik kamplarına burslu katılım imkanı sunuluyor.

SOSYAL KULUÇKA MERKEZİ

BİLGİ Sosyal Kuluçka Merkezi, Türkiye’nin ilk sosyal kuluçka merkezi. Merkezde sadece sivil toplum kuru-luşlan ve yurttaş inisiyatiflerine destek veriliyor. Yani şirketler yerine kâr amacı gütmeyen yapılara kapılar açık.

2016 yılında 80 saat süren 26 atölye ve eğitim ile 341 kurumdan 525 kişiye ulaşıldı. 35 sivil toplum kuruluşu ve yurttaş girişimine 37 mentör ile mentörlük desteği verildi. Merkezde gönüllülerle çalışma, kaynak yaratma gibi kurumsal gelişim konularına odaklanılıyor. Ayııca STK’lar merkezin fiziksel mekanım kendi toplantılan ve atölyeleri için ofisleri olarak da kullanabiliyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Nurhan Yentürk, programın eylül ayında başlayacağını söylüyor.

HIZLI PRÖTOTİPLEME ATÖLYESİ

Erciyes Teknopark bünyesinde yer alan Sera Kuluçka Merkezi 2013 yılından beri hizmet veriyor. Girişimcilik eğitimleri ile birlikte tecrübe paylaşım etkinlikleri, sektörden deneyimli kişilerin katılımıyla gerçekleştirilen seminerler, girişimcilik sohbetleri düzenleniyor. Aynca mentör görüşmeleri, gi-rişimci-yatırımcı buluşması etkinlikleri yapılıyor. İş fikri üretme ve doğrulama aşamasında girişimcilere birebir destek sağlanıyor.

Girişimciler, iş fikirlerini ürüne dönüştürme aşamasında ise Türkiye’nin ilk hızlı prototipleme atölyelerinden biri olan Lab Erciyes’i kullanabiliyorlar. Aynca girişimciler Erciyes Teknopark tarafından kurulan ve Anadolu’nun ilk akredite melek yatırım ağlarından biri olan ERBAN ile doğrudan yatınmcılara ulaşabiliyor.

MELEKLERLE BULUŞTURUYOR

Anadolu Üniversitesi ARINKOM TTO bünyesinde yer alan ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi, TÜBİTAK BİGG uygulayıcı kuruluşu. Merkezde ağırlıklı olarak malzeme, biyoteknoloji ve havacılık alanında yazılım projeleri yer alıyor.

ARINKOM TTO Girişimcilik Koordinatörü Burçak Ilter Timurçin, “Gelecek yıl buna özel hızlandırıcı program da düzenlemeyi planlıyoruz” diyor. Merkezde söyleşiler, workshoplar yapılıyor. Girişimcilere hızlandırıcı programlarla eğitim, mentörluk ve akademik danışmanlık hizmetleri, ücretsiz ofis veriliyor. TTO’da yer alan start up’lar yatırım fonları ve melek yatınm-cılarla bir araya getiriliyor.

ÖZEL ŞİRKETLER KURULUYOR

Türkiye’de kuluçka merkezleri ağırlıklı olarak üniversite bünyelerinde yer alıyor. Burada akademisyenlerin girişimlere katkıları büyük olsa bile, girişirlerin ticarileşebilmesi artık özel kurulmuş şirketler tarafından da sağlanmaya başladı. Bu kuluçka merkezlerinden biri olan Hackquarters 2015 yılında başvuru almaya başladı. Merkeze toplam 13 şirket kabul edildi. Şu an faal olarak bünyesinde dokuz girişim bulunuyor. Desteklediği start up’lar arasında veri şirketi, siber güvenlik, eğlence, hayvan sağlığı girişimi, sosyal reklam, hukuk ve fintech alanlarında girişimler bulunuyor.

Girişimlere ilk aşamada 10 bin TL çekirdek sermaye, Kolektif House’da çalışabilecekleri yer, internet, kahve ve atıştırmalıklar, hukuk ve muhasebe danışmanlığı sağlanıyor. Hackquarters Kurucusu ve CEO’su Kaan Akın, “Ürünlerinin tasarımından iş planlarına, müşterilere ulaşmaktan yatırıma kadar her adımda girişimlerimizle birlikte çalışıyoruz” diyor.

BANKALAR DA DESTEK VERİYOR

2013’te kurulan TEB Girişim Evi, 2015 yılında Türkiye İhracatçılar Mec-lisi’nin (IİM) desteğini de aldı ve şu anda TİM TEB Girişim Evi adı altında çalışmalarına devam ediyor. TİM- TEB Girişim Evleri, dokuz ilde faaliyet gösteriyor. Bu yıl Ankara’da açılacak Girişim Evi ile birlikte toplam 10 ile ulaşılacak. Bugüne kadar TEB Kuluçka Merkezi’ne 4 bin 480 yeni iş fikri geldi. Bunlardan 403’ü kabul edildi. 47 girişimci toplamda 63,7 milyon TL’lik yatırım aldı. Teknoloji odaklı ve inovatif projelere destek sağlanıyor.

Albaraka Türk bünyesinde haziran ayında kurulan Albaraka Garaj Startup Hızlandırma Merkezi, bir katılım bankası bünyesinde kurulan dünyadaki ilk start up hızlandırma merkezi özelliğini taşıyor. Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Temel Hazıroğlu, ilk çağrılarını yaptıklarını ve başvuruların devam ettiğini ifade ediyor. Hazıroğlu, bu konuda şunlan söylüyor: ‘Yaklaşık 200 civannda başvuru aldık. Finansal teknolojiler başta olmak üzere, İslami finans girişimleri, ödeme teknolojileri, nesnelerin interneti, büyük veri, blockchain, yapay zeka, chatbot ve sigorta teknolojileri alanındaki çalışan girişimciler ana odağımızda yer alıyor. Özel ofislerde ücretsiz bir yıl süreyle çalışma imkanı sağlanacak. Hızlandırma programını başarıyla tamamlayan girişimcilere 50 bin TL hibe tanımlanacak.”

ULUSLARARASI HIZLANDIRMA

2012 yılından bu yana faaliyet gösteren Çankaya Üniversitesi Kuluçka Merkezi, ağırlıklı olarak yazılım, biyo-teknoloji ve elektronik-haberleşme sektöründeki firmalara yer veriyor. Çankaya Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Şirketleşme ve Girişimcilik Hizmetleri Koordinatörü Begüm Şahin, “Bu yıl girişimcilerimiz için uluslararası bacağı olan bir hızlandırma programı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Takip eden yıllarda da programı sürdürerek, programın sonunda dereceye giren girişimcileri yatınmcılar ile buluşturacağız” diyor.

MENTÖRLÜGÜ GELİŞTİRECEK

Yaşar Üniversitesi bünyesinde yer alan Minerva Kuluçka Merkezi, iki yıl önce faaliyete geçti. Şu anda yedisi şirket olmak üzere 18 start up’a ev sahipliği yapıyor. Merkezde ağırlıklı olarak bilişim, elektrik-elektronik, akıllı şehirler, nesnelerin interneti ve e-ticaret üzerine girişimler yer alıyor.

Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Emrah Tomur, “Hedefimiz girişimcilerin sermaye kadar ihtiyacı olan bir diğer destek olan mentörlük sistemini geliştirmek. Her girişimci ekibe haftada iki saat destek olacak şekilde sektörde deneyimi olan mentörler atayacağız. WBCONS-hd Danışmanlık Şirketi ile kasım ayında ‘İleri Seviye Girişimci-Ya-tınmcı Buluşması’ da düzenlemeyi planlıyoruz” diyor.

ORGANİZASYONU GENİŞLETECEK

Kadir Has Üniversitesi İNEO Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde bulunan kuluçka merkezi geçtiğimiz yıl faaliyete başladı. Finansal teknolojiler, akıllı şehirler, nesnelerin interneti, büyük veri, perakende teknolojileri gibi odak alanlan ve bunlarla uyumlu sektörlerin yer aldığı merkezde, firma kuran girişimcilerle haftalık birebir görüşmeler yapılarak hızlanmaları sağlanıyor. Melek yatırım ağlan ve risk sermayesi fonları ile eşleştirme de yapılıyor.

Kadir Has Üniversitesi İNEO Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mehmet N. Aydın, “Bu yıl kuluçka merkezimizde akademi ve sektörün entegrasyonunu artırarak çok daha dinamik ve geniş alana hitap eden bir organizasyona gidiyoruz. Amacımız odaklandığımız alanlarda gerek yurtiçi gerek yurtdışı girişimciler için fark yaratan yepyeni modelimizi akademik yılın başında faaliyete geçirmek” diyor.

YARIŞMA DÜZENLEYECEK

ArtıArel Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi, Mayıs 2016′ da Ön Kuluçka, Kuluçka, Hızlandırma Programlan ile faaliyete başladı. E-ticaret, makine sanayi ve hizmet sektörü ağırlıklı hizmet veren kuluçka merkezinde KOSGEB Uygulamalı girişimcilik sertifika yetkinliğinde eğitimler düzenleniyor. Bunun yanı sıra danışmanlık hizmeti ve mentörlük desteği verilirken, ofis alanı ile altyapı hizmetleri ve toplantı salonları sağlanıyor.

ArtıArel Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Dilek Göksel Duru, “Eğitim yılı sonunda ‘Fikrinize artı değer katın’ sloganıyla proje yanşması düzenlemeyi plankyoruz. Yine mentörlerimiz ve sahadan uzmanlarımızı konuk olarak ağırlayacağımız ‘Girişimcilik Söyleşileri’ne devam etmeyi hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Hangi merkez hangi desteği verecek?

Albaraka Garaj Startup Hızlandırma Merkezi

  • İnovasyon, yönetim ve liderlik, proje, pazarlama ve finans yönetimi, kullanıcı deneyimi tasarımı gibi konularda destek sağlayacak.

ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi

  • Uluslararası hızlandırıcı programlara gönderecek.

ArtıAreL Kuluçka ve Girişimcilik Merkezi

  • “Fikrinize artı değer katın” sloganıyla proje yarışması düzenleyecek.

Bilkent CYBERPARK

  • Get in the Ring yarışması ile web tabanlı girişimcilerin yatırımcılarla bir araya geldiği Ankara Start-up Zirvesi düzenleyecek.

Çankaya Üniversitesi Kuluçka Merkezi

  • Girişimciler için uluslararası bacağı olan bir hızlandırma programı gerçekleştirecek.

Hacettepe üniversitesi Kuluçka Merkezi

  • Oyun Animasyon Geliştirme ve Eğitim Merkezi kurulacak.

Hackcjuarters

  • Eylül ayı itibariyle her ay girişimci, yatırımcı, kurumsal şirket ve bu eKOsistemde olması gereken insanların olacağı bir organizasyon kuracak.

İncuba.city

  • İstanbul Şehir Üniversitesi’nin 400 dönümlük yeni kampüsü Dragos’ta hayata geçerken kuluçka merkezi de aynı anda 30 start up ekibine hizı verecek şekilde yeni binasına taşınacak.

İneo Kuluçka Merkezi

  • Kuluçka merkezinde akademik entegrasyonu artıracak.

İTÜ Çekirdek

  • İTÜ MAGNET ile girişimcilerin kuluçka sonrasında ürün geliştirme fazlarını yürütmelerini, ürünlerini ticarileştirmelerini ve pazara sunmalarını sağlayacak.

KWORKS

  • Girişimcilerin yatırımcılar, mentorlar ve girişimcilik ekosistemi takipçilerinin karşısına çıktığı sunum günü Demoday’i geliştirecek.

Minerva Kuluçka Merkezi

  • Eylül sonunda Hack4City: Akıllı şehirler Hackathon’u düzenleyecek. Hackathon’a Ege Bölgesi’nde yer alan tüm girişimciler katılabilecek.

ODTU TEKN0KENT Kuluçka Merkezleri

  • ‘Make the Scene’ etkinliğiyle ODTÜ TEKNOKENT içi ve dışında yer alan şirketlerin kurucu ve üst düzey yetkilileri kuluçka merkezinde girişimcilerle buluştu.

Okan Üniversitesi Kuluçka Merkezi

  • HORIZON 2020 projelerine başvurularda bulunularak, uluslararası kuluçka yapıları ve otomotiv kümeleri ile işbirliği çalışmaları yapılacak.

Sera Kuluçka Merkezi

  • Idea to Business Challenge, Girişimcilik Sohbetleri, The Technology Shovvcase etkinlikleri düzenlenecek.

TİM TEB Girişim Evi

  • Altı aylık danışmanlık programları, ihracatçı firmalara yönelik eğitimler, genel girişimcilik eğitimleri, yatırımcı buluşmaları, ihracatçı birliklerinin yönetim kurullarında gerçekleştirilecek sunumlar yapılması planlanıyor.

Yıldız Kuluçka Merkezi

  • Hızlandırma Programları, TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişim Sermayesi Desteği Programları ve Girişimci Hızlandırma Mekanizmalarının Kurulması ve Gelişim Takip Sisteminin Oluşturulması Programları düzenleyecek.

Enerji Sektöründeki Girişimlere Destek

Enerjisa, inovatif ve yenilikçi uygulamaları destekliyor. 2015 yılında kendi çalışanlarıyla enerji ve enerjiyle ilişkili tüm alanlardaki konulara yaratıcı çözüm sağlayabilmek amacıyla başlattığı Nar Programı’nı, İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi işbirliğiyle tüm Türkiye ile paylaşıyor. Enerji sektörü ile ilgili yenilikçi fikre sahip girişimciler, 19 Ağustos 2017 tarihine kadar merkezin internet sitesi üzerinden fikirlerini paylaşabilecek. Kasım ayında gerçekleştirilecek altıncı “Big Bang” yarışmasında başarılı girişimlere “Enerjisa Girişimcilik Özel Ödülü” verecek ve toplam 300 bin TL’lik ödül dağıtacak. Enerjisa Teknoloji ve Müşteri Çözümleri Başkanı Gül Erol, “İTÜ Erken Aşama Kuluçka Merkezi ile toplayacağımız fikirler, enerji sektöründe uzman Enerjisalılar’ın mentorluğuyla geliştirilebilecek. Bunun yanı sıra başarılı ve gelecek vaat eden projelere maddi destek de sağlayacağız” diyor.

GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜR YARDIMCISI CEMAL ONARAN

“PORTFÖYÜMÜZÜ GENİŞLETECEĞİZ”

“2015yılında GarantiPartners Girişim Hızlandırma platformunu oluşturduk. 2016 Haziran ayında ise GarantiPartners platformunun ekosisteme ev sahipliği yaptığı, aynı zamanda girişimcilerin her türlü teknik altyapıya sahip fiziki ofis imkânlarından faydalanabildiği GarantiPartners Girişim Üssü’nü hayata geçirdik. Programa bugüne kadar 26 girişim dahil oldu ve destek almaya başladı Şu an ise GarantiPartners portföyünde 19 girişim yer alırken bunlardan 11’i GarantiPartners Girişim Üssü’nde çalışmalarına devam ediyor. Platformda, girişimcilere fiziki ofis imkânının yanı sıra mentorluk, mesleki ve stratejik geliştirme konusunda eğitimler, işbirliği fırsatları, ticari referans, çeşitli danışmanlıklar, pazarlama ve PR destekleri, iş ağı kurma ve bulut hizmetleri gibi birçok alanda destek sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde, GarantiPartners ile girişimcilere fayda sağlayacak daha fazla fırsat sunmayı hedefliyoruz. Portföyümüzü genişletip çeşitlendirerek, programımızdan daha çok girişimcinin haberdar olması ve faydalanmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında bu yıl içerisinde gerçekleştireceğimiz ve tüm girişimcilere yönelik eğitim ve etkinliklerle gelişimlerine de katkıda bulunacağımıza inanıyoruz”

İTÜ ARI TEKNOKENT İS GELİŞTİRME DİREKTÖRÜ ARZU ERYILMAZ

“5 MİLYON TL’LİK ÖDÜL DAĞITACAĞIZ”

“Bu yıl altıncısmı düzenleyeceğimiz Big Bang, girişimcileri en fazla kaynak ile buluşturan dünyadaki ilk üç girişimcilik yarışması arasına girdi. Geçen yıl İTÜ Çekirdek girişimcileri Big Bang yarışmasında toplam 5 milyon TL ödül ve yatırım topladı. Bu yıl da girişimciler 40’ı aşkın kurumun destekleriyle oluşacak 5 milyon TL’lik ödül havuzundan pay almaya çalışacak. Farklı dönemlerde İTÜ Çekirdek’e dahil olacak firmalar, Kasım 2017’de Big Bang sahnesine çıkacak. İTÜ Çekirdek sürecine katılmak ve Big Bang’de yarışma şansına sahip olmak için son tarih 19 Ağustos.”

ODTÜ TEKNOKENT GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA KIZILTAŞ

“İŞ MODELLERİNİ ABD’DE TEST EDECEKLER”

“Global’e açılan YFYİ kapsamında bu yıl ilk kez T-JUMP Ventures desteği ile UC Berkeley inovasyon Hızlandırma Grubu işbirliği ile iki Bootcamp düzenledik. Programın hızlandırıcı bölümü Draper Üniversitesi ile devam edecek. Bu süreçte yedi girişimci yedi haftalık bir süre için San Francisco’ya gidecek ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen 40 girişimci ile beraber çalışarak iş modellerini ABD’de test edecekler. Program sonunda startup’lar, dünyaca ünlü Skype ve Tesla gibi şirketlerin de yatırımcısı olan Tim Draper ve diğer yatırımcılara sunum yapma fırsatı yakalayacaklar!’

TEB KOBİ BANKACILIĞI KIDEMLİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI VE GENEL MÜDÜR VEKİLİ TURGUT BOZ

“GİRİŞİMCİ İLE YATIRIMCIYI BULUŞTURUYORUZ”

“TEB Özel Melek Yatırım Platformu üzerinden melek yatırımcılığın gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunurken, TEB Girişim Bankacılığı çatısı altında desteklenen girişimcilerin yatırımcılarla buluşmasını sağlıyoruz, ihracatçı firmalara yönelik olarak eğitimler, herkese açık genel girişimcilik eğitimleri, yatırımcı buluşmaları, ihracatçı birliklerinin yönetim kurullarında gerçekleştirilecek sunumlar yapmayı da planlıyoruz!’

BİLKENT CYBERPARK GENEL MUDURU FARUK İNALTEKIN

“ROL MODEL OLUŞTURDUK”

“Cyberpark katma değerli projeleriyle Türkiye’de rol model olan bir kuluçka merkezi ve teknopark. 2015 yılında ön kuluçka kapsamında TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği BİGG Programı’nda birinci aşama faaliyetlerini yürütmek üzere Türkiye’deki 20 uygulayıcı kuruluştan biri seçildik. Böylelikle girişimci adaylarına BİGG MARKA projemizle temel girişimcilik kavramları, iş modeli kanvası, ticarileşme, müşteri doğrulama gibi ön kuluçka hizmetleri vererek, güçlü iş planlan ile kuluçkalarımız arasında yer almalarını sağlıyoruz”

YILDIZ TEKNOPARK GENEL MUDURU PROF. DR. MESUT GUNER

“ŞİRKETLEŞME DESTEĞİ SUNUYORUZ”

“Yıldız Kuluçka’da bulunan girişimcilerimize hem ön kuluçka hem de kuluçka programında bulunma imkanı tanıyoruz. Bu programlarda girişimcilere şirketleşme yolunda hukuki, mali ve patent konularında danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Aynı zamanda öğrenci, araştırmacı ve akademisyenlere şirketleşme desteği, kurumsal yönetim, yatırımcılarla ilişkiler, prototip atölyesi, bir yıl ücretsiz ofis alanı ve girişimci rehberlik programı hizmetleri veriyoruz.”

KWORKS YÖNETİCİ DİREKTÖRÜ ENİS ERKEL

“YILDA 150 ETKİNLİK DÜZENLİYORUZ”

“Geçen yıl yaklaşık 150 etkinlik gerçekleştirirken 5 binden fazla katılımcıya ev sahipliği yaptık. Buna ek olarak. Hızlandırma Programı’nm dördüncü dönem girişimcilerinin program sonunda yatırımcılar, mentörler ve girişimcilik ekosistemi takipçilerinin karşısına çıktığı sunum günü Demoday’i geçmiş yıllardan daha da yüksek etki bırakacak şekilde düzenlemeyi hedefliyoruz.”

ERCİYES TEKNOPARK GENEL MÜDÜR YARDIMCISI AHMET HİDAYET KİRAZ

“SONRAKİ YILLARDA DA DESTEKLİYORUZ”

“Erciyes Teknopark TÜBİTAK BİGG programı birinci aşama resmi uygulayıcı kuruluşu olduğundan, Sera’da fikirlerini olgunlaştıran adaylar kolaylıkla bu desteğe yönlendirilip, şirketlerini 150 bin TL hibe ile kurma şansı elde ediyor. Fikirlerini olgunlaştırıp ticarileştiren girişimcilere destek sonraki yıllarda da devam ediyor!’

OKAN ÜNİVERSİTESİ İSLETME VE YÖNETİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKANI VE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ MERKEZ MÜDÜRÜ PROF. DR. GÜNER GÜRSOY
İNOVASYON PROJELERİMİZİ ARTIRACAĞIZ

“Okan Üniversitesi’nde kurulan Yenilikçi ve Sürdürülebilir Elektrikli ve Hibrid Araç Teknolojileri ve Kümelenme Merkezi-(E-Hike) ve Yenilikçi Akıllı ve Haberleşen Araç Teknolojileri Geliştirme ve Kümelenme Merkezi-(E-HikeLink) en önemli iki eksenimiz. Şirketler bünyesinde oluşturacağımız AR-GE ve Tasarım Merkezleri’nin kurulum çalışmalarının sonuçlanmasına bağlı olarak girişimcilik ve inovasyon projelerimizde artışlar olmasını bekliyoruz.”

HACETTEPE TEKNOKENT GENEL MÜDÜRÜ ILYAS YILMAZYILDIZ

“OYUN ANİMASYON MERKEZİ KURUYORUZ”

“Oyun Animasyon Geliştirme ve Eğitim Merkezi (OYAGEM) kurmak üzere harekete geçtik. OYAGEM’in en dikkat çekici kısımlarından birini oyun ve animasyon laboratuvarları oluşturacak. Burada firmaların ihtiyacı olan oyun ve animasyonlar üç boyutlu sanal gerçeklik programlarıyla geliştirilecek ve gençlere, üniversite öğrencilerine eğitim fırsatları sunacağız!’

girisimciye destek

Kuluçka Merkezlerinde Verilen 16 Destek

  1. Şirketleşme desteği,
  2. Ücretsiz ofis alanı,
  3. Çekirdek sermaye desteği,
  4. Ücretsiz eğitim ve seminerler,
  5. Birebir mentörlük,
  6. Yatırımcı eşleştirmeleri,
  7. Müşteri eşlettirmeleri,
  8. Mikro sermaye desteği,
  9. Ücretsiz mali yönetim,
  10. Danışmanlık,
  11. Hızlandırıcı ve küme faaliyetleri,
  12. Basın tanıtım,
  13. insan kaynağı,
  14. Girişimcilik alanında yarışmalar düzenleme,
  15. İS Fikri ve sınai mülkiyet hakları konularında bilgilendirme,
  16. Kuluçka girişimcisi çalışanlarının kampus alanlarına erişimi ve kullanımı.

KULUÇKAYA BAŞVURU İÇİN 4 KRİTER

  1. Yeni kurulan ya da kurulmakta olan bir girişim olması,
  2. Yüksek teknoloji, yazılım veya tasarım alanında faaliyet göstermesi,
  3. Girişimcilerin koçluğa ve mentörlüğe açık olması,
  4. Ölçeklenebilirve sürdürülebilir ı bir iş modeline sahip olması.

BURCU TUVAY

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu