Girişimciler için sosyal medya kuralları
Bugünün pazarlama stratejileri özellikle sosyal medya kanallarıyla neredeyse sıfıra yakın maliyetlerle tüketiciyle iletişime geçme imkanını tüm girişimcilere sunuyor.
BAŞARILI girişimciliğin temel kurallarından biri şudur: Çok fazla pazarlama faaliyetini minimum bütçeyle gerçekleştireceksiniz!
işte bu kuralı bugünün girişimcilerinin uygulaması çok basit. Çünkü artık her şey parmaklarının ucunda. Bundan yirmi beş yıl önce henüz internet bile yokken yapılan klasik pazarlama faaliyetleriyle bugünün pazarlama faaliyetleri arasında dağlar kadar fark var. Bugünün pazarlama stratejileri özellikle sosyal medya kanallarıyla neredeyse sıfıra yakın maliyetlerle tüketiciyle iletişime geçme imkanını tüm girişimcilere sunuyor.
Bu haftaki yazımda, benim de bizzat kullandığım sosyal medya iletişim kanallarını kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlerle paylaşacağım. Yazdıklarımın tamamı yıllardır tecrübeyle sabit olan ve oldukça vakit harcayarak öğrendiğim ipuçlarından oluştuğu için girişimcilerin dikkatini çekeceğini düşünüyorum.
Tüm girişimcilerin öncelikle hem kendi kişisel sosyal medya hesaplarını hem de şirketlerinin sosyal medya hesaplarını oluşturmalarını öneriyorum. Günümüzün rekabet şartlarında tüketicinin ürün veya hizmeti kendisine pazarlamaya çalışan bir işletmenin kurucusu hakkında da bilgi sahibi olmak istediğini unutmayalım. Sizin kişisel profiliniz artık girişimcilik projelerinizin ne kadar yol alacağı konusunda aktif rol sahibidir diyebiliriz. Dolayısıyla, biraz sonra sizlere aktaracaklarımı hem kişisel hesaplarınız hem de şirket hesaplarınız için ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekiyor.
Kuralımız çok basit. Mutlaka ve mutlaka şu 6 adet sosyal medya kanalını hemen açmanız gerekiyor.
Twitter: Burada açacağınız hesapların kişisel tanıtım kısmına iletişim bilgilerinizi yazın. Sizinle iletişime geçmek isteyenler artık twitter’i telefon rehberi gibi kullanmaya başladılar. Mutlaka fotoğrafınızı koyun ve yumurta kafa olarak tabir edilen yeni hesap açmış bireyler imajını sakın vermeyin. Buradaki mesajlarınız her ne kadar 140 karakterle sınırlı olsa da + işaretini koyarak mesajlarınızı yazmaya devam edebilirsiniz.
Linkedin: Artık herkesin bu hesabı var. Facebook’tan en önemli farkı da arkadaş edinme Linked sayınızda sınırlama yok. Yani zaman içinde binlerce kişiden oluşan bir portföyü buradan tek hesapla yönetebilirsiniz. Linkedin’in en sevdiğim özelliği de sanki kişisel olarak bir gazete çıkarıyormuşçasına size bedava makaleler yazma fırsatı vermesi.
Yani, bedavadan bir blog sahibi oluyorsunuz ve her yazdığınızı da takipçilerinizle veya arkadaşlarınızla anında paylaşabiliyorsunuz. Hatta bu blog yazılarının otomatik twitter ve facebook paylaşım butonları da var ki harika bir şey! Tekrar gidip twitter ve facebook hesaplarınızda yazmanıza gerek kalmıyor. Çünkü otomatik paylaşım yapabiliyorsunuz. Linkedin paylaşımlarınızda maksimum 160 karakter sınırı olduğunu unutmayın.
Facebook: İki ayrı sayfa açmanız gerekiyor. Kişisel sayfanızı açtığınızda en fazla 5000 arkadaş ekleyebiliyorsunuz. Bu sayıdan daha fazla sayıdaki arkadaşlık talepleri otomatik olarak takipçi durumuna düşüyor. Yani 5000’in üzerindekiler sizin arkadaşınız olamıyor ancak takipçiniz olabiliyor. Aradaki fark ise şu: Arkadaşlarınız paylaşımlarınıza yorum yapabilirken, takipçileriniz yapamıyor. Kişisel sayfanın yanı sıra ayrıca bir de Like Sayfası olarak bilinen sayfaları da açmanız gerekir. Like sayfalarında maksimum takipçi sayısı yok ve daha ziyade ürün tanıtımlarında kullanılıyor.
Instagram: Fotoğraf paylaşımınızı yapıyorsunuz ve aynı anda arzu ederseniz twitter ve facebook’ta da paylaşabiliyorsunuz. Artık çok kısa videoları da paylaşmanız mümkün. Instagram’ın şöyle bir özelliği var: Sadece Iphone gibi telefonlarla kullanabiliyorsunuz. Bilgisayarınızdan başkalarının paylaşımlarını instagram’da inceleyebiliyorsunuz ancak eğer bir fotoğraf veya video yükleyecekseniz mutlaka cep telefonundan bu işlemi halletmeniz gerekiyor.
Youtube: Videolarınızı yükleyebileceğiniz Kendinize özel kanalınızı açın, Iphone’dan videonuzu çekin ve beş dakika içinde yayınlayın. Alttaki paylaşım bütanlarından da hemen twitter, linkedin, facebook hesaplarınızda paylaşın.
Vimeo: Youtube paylaşımlarını her vmteo zaman her yerde gerçekleştiremeyebilirsiniz. Biraz daha görüntü kalitesi yüksek ve profesyonel paylaşımlar için vimeo’da da hesap açmanızı öneriyorum.
Aslında bu altı sosyal medya kanalı, sizin tüm işinizi yıllarca görecektir. Önemli olan hepsini aynı anda devreye sokarak gerçek bir sosyal medya ekosisteminizi oluşturmanız.
Şimdiden kolay gelsin…
Baybars Altuntaş / Para