Girişimci Yöneticilerden Girişim Önerileri
Her biri profesyonel iş hayatları boyunca yüz milyonlarca, hatta milyarlarca dolarlık ciroları yönetti. Binlerce kişilik istihdam ordusuna önderlik yaptı. Büyük yatırım kararlarına, ortaklıklara imza attı. Fakat hiçbir duygu, içlerindeki girişimcilik ateşini söndüremedi ve yıllar sonra bile olsa ilk fırsatta kendi işlerini kurdular. Eşref Hamamcıoğlu’ndan Şadi Burata, Hakan Kodal’dan, Işık Keçeci Aşur’a kadar bir zamanların kudretli CEO’larının girişim öykülerini ve onları izlemek için fırsat kollayan bugünün CEO’larına kritik önerilenlerini kaleme aldık.
İçeriğe Ait Başlıklar
Girişim Önerileri
Girişimci bir ruha sahip olsa da eğitiminin ardından farklı nedenlerle profesyonel hayatı seçenler yönetim kademelerine geldikten sonra içlerindeki girişimcilik isteğine daha fazla gem vuramıyor. Bunun örnekleri de her geçen gün artıyor.
Öğrencilik hayatında pek çok girişimde bulunan ancak eğitimini tamamladıktan sonra Pamukbank’ta profesyonel hayata geçiş yapan Hüsnü Özyeğin, bu anlamda herkesin ilk aklına gelen örnek. Yarattığı bankacılık modeli Harvard’da ders olarak okutulan Özyeğin, Türkiye’de en güçlü ‘girişimci’ rol modeli.
En son 12 yıldır Stefanel Türkiye’yi yöneten ve şirketten ayrılıp organik bebek, çocuk ve hamile giysileri üretip satmaya karar veren Füsun Kuran ile CEO’luğunu yaptığı Sodexo’dan ayrıldıktan sonra sağlıklı ve dengeli beslenme sektörüne Chefs Pack markasıyla adım atan Eşref Hamamcıoğlu girişimleriyle haber oldu.
Bu iki haberin ardından Ekonomist olarak son yıllarda profesyonel hayatı tepe noktada bırakıp hayallerindeki işe adım atan yöneticileri araştırdık. Gördük ki 40’ın üzerinde tepe görevde bulunan profesyonel, yeni girişimleriyle farklı alanlarda yatırım yapmış. Hatta bazı isimler başanlı girişimleriyle Türkiye’de olduğu kadar dünyada da dikkat çeker hale gelmişler.
NEDEN GİRİŞİMCİLİK?
İş dünyasında tepe noktalara gelmiş kişiler görevlerinden ayrıldıktan sonra ya tamamen kişisel ilgi alanlan, hobileri ile ilgili işlere giriyorlar ya da mesleki uzmanlıklarını daha esnek ya da daha çok kazandıracak bir şekilde değerlendirecek girişimlere imza atıyorlar. Bazı profesyonel yöneticiler ise bilgi birikimini danışmanlık yaparak farklı şirketlerin hizmetine sunuyor.
Profesyonel yöneticiliği bırakma nedenlerinin bazen yüksek kazanç isteği ya da geleceğe yatırım, bazen de hayat tarzı değişikliği ihtiyacı olduğunu söyleyen Stanton Chase International Türkiye yönetici ortağı Çağrı Alkaya, mesleki doyum, yorgunluk gibi nedenlerin de bunu tetiklediğini belirtiyor. Bunun dışında orta ve üst düzeydeki birçok yöneticinin kariyerlerinde sıkıştıkları, yükselme imkanları kısıtlandığı, işleri tekrar dönüştüğü için profesyonel hayattan ayrılarak girişimciliği seçtiğini ifade eden Alkaya, ağırlıklı olarak finans, ilaç ve tüketici ürünleri sektöründeki yöneticilerde bu durumun daha çok söz konusu olduğunu anlatıyor.
GÖZDE SEKTÖRLER
Girişimci yöneticilerin daha çok bilgi birikimleri olan alanlarda danışmanlık yaptığını söyleyen Hugent îş Ağı Direktörü Çağlan Ünal Üzümcü bu yöneticilerin kendi sektörleri içinde zaten çok iyi tanınan kişiler olduklan için birçok firmaya farklı alanlarda danışmanlık verme imkanı bulabildiğinden bahsediyor. Bunun dışında girişimci CEO’lan bambaşka alanlarda da görebiliyoruz. Üzümcü bu konuda şunlan söylüyor:
“Hobi olarak başlayan ilgi alanlarını profesyonel girişime dönüştüren birçok üst düzey yönetici biliyoruz. Şarap üretimi, organik tanm vb. özellikle doğayla bir arada olabilecekleri imkanlan yakalayan yöneticiler, yıllarca plaza ortamında uzun saatler çalışmanın acısını çıkanyorlar diyebiliriz.”
Tercihlerin daha çok geçmiş tecrübe ve birikim ile örtüşen, aynı zamanda güncel iş trendlerine paralel ya da yakın alanlarda olduğunu gözlemlediğini söyleyen Egon Zhender Türkiye Yönetici Ortağı Murat Yeşildere ise profesyonel yöneticilerin girişimciliğe geçerken ağırlıklı olarak perakende, enerji, teknoloji, tarım, özel sermaye gibi alanlara yatırımı tercih ettiğinin de altını çiziyor.
SİNA AFRA
İnternet girişimi mi yapmak istiyorsunuz?
İsmini ilk olarak KPMG EMEA Tüketici Endüstrisi ve Teknoloji grubu sorumlusuyken duyduk. Afra, 2005 yılından 2010 yılına kadar eBay Almanya İcra Kurulu ve eBay iştiraklerinden Afterbuy’da Genel Müdür olarak görev yaptı. Ardından eBay Avmpa ve GittiGidiyor.com’da yönetim kurulu üyesi ve eBay Türkiye Temsilcisi olarak çeşitli sorumluluklan üstlendi. 2008 yılında ise internet girişimlerinin dünyadaki başarısını görerek Ahmet Emre Sarı ve Tolga Tatari’yi yanına alarak bir yandan da Türkiye’nin ilk özel alışveriş kulübü olan Markafoni’yi kurdu. Markafoni, kısa zamanda çok sevildi ve hızla büyüdü.
Bugün 6 milyon üyesi olan, aylık 800 bin ürünün satıldığı bir yapı haline geldi. Ardından bu üç ortak Türkiye’nin internetteki moda merkezi enmoda.com, kozmetik ve parfüm sitesi misspera.com, Türkiye’nin lider fiyat karşılaştırma sitelerinden ucuzu.com ve Türkiye’nin en büyük online ayakkabı mağazası zizigo.com u da kurdu.
■ internet girişimi yapmak için öncelikle pazarın ihtiyaçlarını karşılayan bir iş fikri bulmalı.
■ Bu iş fikrine uygun gelir modelini geliştirilmeli.
■ Bu fikri hayata geçirmek için gerekli olan yatırımı bulmak gerekir.
■ iş fikri çok iyi olsa da gelir modeliniz netleşmeden yola çıkmayın.
■ Ayrıca projeniz ölçeklenebilmeli, başarılı olduğu takdirde, sınır tanımadan büyüme potansiyeline sahip olmalı.
■ Son olarak, üyelerine diğerlerinden daha özel bir alışveriş deneyimi sunabilen, müşteri ilişkileri yönetimini başarıyla yapabilen, satış öncesi ve sonrası süreçleri iyi yöneten yaklaşımların başarıya ulaştığı unutulmamalı.
Hakan Kodal
İnsan işini kurmakta geç kaldığını düşünüyor
Üniversitede okurken rehberlik yapan Hakan Kodal, okııl sonrasında her ne kadar girişim sermayesi fonu kurma niyetinde olsa da profesyonel hayatın içinde buldu kendini.
En son Yapı Kredi Koray GYO şirketinin genel müdürlüğünü yapan Kodal, hep kendi işini yapmak istemiş ama başlangıç için iyi bir sermaye birikimi gerektiğini düşünerek bunu ertelemiş. 2006 yılında ise Merril Lynch’in “Sen kendi şirketini kur ve proje geliştir, biz yatırım yapalım” teklifine ise duyarsız kalamamış.
Yapı Kredi Koray’dan bir ekiple beraber ayrılıp Krea’yı kurmuş. Krea Gayrimenkul’ün, kuruluşundan bugüne kadar 500 milyon dolarlık yatırıma imza attığını söyleyen Kodal, Merrill Lynch’in Bank of America ile birleşme kararı alarak gayrimenkul yatırım işinden çıkma kararının ardından, 2010 yılında Krea’nınbağımsızlığını elde ettiğini anlatıyor. Krea bugün yerli ve yabancı yatırımcılarla ortak gayrimen-kulde karma ve konut projelerine imza atıyor.
Gayrimenkulün dışında bir sektörde olmak istemediğini söyleyen Kodal ancak gayrimenkulü de içeren, otel, eğlence, restoran alanlarında yeni projelere imza atabileceğinin altını çiziyor.
■ İşinizi, birlikte çalışacağınız insanları sevmek başarı için şart.
■ Kendini sorgulamak, araştırmak, geliştirmek ve çok çalışmak gerek.
■ Sonunda da risk almayı bilmek de lazım.
Ertuğrul Bul
Şirketini sattı, yeni bir işin peşinde
Zürich Grubu CEO’luğunun ardından profesyonel yöneticilik hayatına son veren Ertuğrul Bul, aslında geçmişinde girişimciliği denemiş bir kişi. 1993-2000 yılları arasında finans sektöründe çalışırken 2003 yılında yöneticiliği bırakıp memleketi Ürgüp’te bir cafe açmış. Ancak profesyonel hayattan gelen cazip tekliflere sırt çevirememiş Bul. 2006 yılının Mart ayında TEB Sigorta’da genel müdür olarak profesyonel hayata geri dönen Bul, şirketin baştan sona tüm stratejilerini ve yapısını kurgulamış ve 2008 yılında şirket yüksek bir çarpan ile Zürich Gmbu’na satılmış.
Satış sonrası imzaladığı 3 yıllık anlaşma gereği CEO ünvanı ile görevine devam eden Bul, 2011 Nisan ayında “Sigorta Dükkanım” şirketini dört kişilik bir ekip ve bir melek yatırımcı ile kurmuş. Türkiye’nin ilk online broker şirketi olarak kurgulanan bu şirketten çıkış planının üç yıllık olduğunu söyleyen Bul, “Ancak 2012 yılı 1 Eylül tarihinde Marsh Sigorta ve Reasürans Brokerlik şirketinden gelen teklif ile şirketimiz operasyonlarını söz konusu firmaya sattık” diye konuşuyor.
■ Profesyonel çalışırken kendi işinizi kurdu iseniz, özellikle ilk dönemde yaşam alışkanlıklarınız değişiyor.
■ Her ayın sonunda önceden bildiğiniz gelirinizi unutun, ne geliriniz olacağını kestiremiyorsunuz.
■ Çalışanların, ofisin, verdiğiniz hizmetin sorumluluğunu, profesyonellikten farklı olarak üzerinizde fazlası ile hissediyorsunuz.
■ Çok ama çok çalışmanız gerekiyor.
■ Değer mi? Evet, çünkü başarıya ulaştığınız her noktada aldığınız haz profesyonellikten çok daha yüksek oluyor.
IŞIK KEÇECİ AŞUR
Beğendiği markaya yatırım yaptı
2001 yılından itibaren Starbucks, The Body Shop ve Debenhams gibi pek çok markanın Türkiye’deki perakende operasyonunu yürüten Al Shaya Türkiye’nin genel müdürlüğünü yapan Işık Keçeci Aşur, 2006 yılının sonunda görevinden ayrıldı. Kendi işini kurmanın zamanının geldiğine inanan Aşur, daha önceki deneyimleri ve kişisel beğenisi nedeniyle de kahve sektörünü ve Caffe Nero’yu seçmiş. Ve görüşmelere başlamış. 2007 yılından ise faaliyetlere başlamış Türkiye’de Caffe Nero. Avrupa’da hızlı büyümesiyle dikkat çeken Caffe Nero, son iki yılda Türkiye’de de atağa geçti.
Şehir mağazalarının yanı sıra, üniversiteler, havalimanları ve İDO iskelelerinde de yeni şubeler açarak büyvmeyi hedefleyen şirket, 2012 yılını 60’a yakın mağaza ile kapattı. Bugüne kadar büyümede İstanbul’a konsantre olan Aşur’un yeni hedefi Ankara ve İzmir.
■ Öğrenmeye ve öğretmeye tutkuyla yaklaşmalı ve yılmadan çalışmalı.
■ istediklerini yapacak gücü kendilerinde bulduktan sonra o konuda olabildiğince kendilerini geliştirmelerini de önerebilirim.
■ Gündemi takip etmek, yeni trendler hakkında bilgi sahibi olmak çok önemli.
■ Bunun yanı sıra özellikle de girişimcilikte koçluk, rehberlik gibi desteklerin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu şekilde bir yol gösterici sayesinde, hedeflere daha donanımlı bir şekilde ulaşılabilir.
EŞREF HAMAMCIOĞLU
Sağlıklı bir yaşam tarzı vaat ediyor
Yıllardır hizmet sektöründe profesyonel yöneticilik yapan ve son olarak Sodexo Türkiye Genel Müdürü olarak tanıdığımız Eşref Hamamcıoğlu, çok iyi bildiği bu alanda artık kendi şirketleriyle faaliyet göstermek istemiş.
Geçen yıl UP Hizmet Yönetim Çözümleri Danışmanlık firmasını kuran Hamamcıoğlu, bu şirketle, kurumsal danışmanlık ve hizmet tedarik zinciri yönetimi konularında; gayrimenkul sektöründe, liiks konutlara, rezi-danslara, AVM’lere, hastanelere ve akıllı binalara danışmanlık hizmeti veriyor.
Amerika’ya tatile gittiği dönemde burada eğitim gören oğluyla görüşürken bir girişim fikri oluşturan Hamamcıoğlu, bu yılbaşında Chefs Pack’i kurdu. Dengeli, sağlıklı ve hem porsiyon hem de kalori kontrollü beslenme alanında Türkiye’de ciddi bir potansiyel olduğunu gördüğünü söyleyen Hamamcıoğlu, Chefs Pack ile dengeli ve kontrollü beslenme, dolayısıyla sağlıklı bir yaşam tarzı vaat ettiklerinin altını çiziyor.
■ iyi gözlem ve analiz yaparak, ölçülebilir riskler alarak yola devam edilmeli.
■ Girişimcilerin mutlaka güvenecekleri, yetkin, heyecanlı ve özverili bir ekiple yola çıkmalarını önerebilirim.
MEHMET BULDURGAN
Yeni yatırımlar gündemde
Sabancı Holding Otomotiv Grubu’nun amiral gemisi Temsa CEO’su olarak tanıdığımız Mehmet Buldurgan, 10 yılı aşkın bu görevi sürdürdü. 2010 yılında şirketten ayrılan Buldurgan, tekrar bordrolu hayata dönmek istemediği için bir danışmanlık şirketi kurdu mbco Stratejik Danışmanlık. İnternete hemen her şeyin alınıp satıldığını gördükten sonra şirket evlilikleri konusunda bir boşluk ve ihtiyaç olduğunu tespit eden Buldurgan, bu şirket çatısı altında Türkiye’nin ilk ve tek şirket evliliği portalını kurdu.
Ortak bulmak isteyen “Satıcılar”, yatırım yapmak isteyen “Alıcılar” ve bunlara destek olacak ‘Danışmanlar’ olarak 3 ayn profilin bulunduğu www.sirketortagim.com’da, üyeler kendilerine uygun profili seçtikten sonra, istemiş olduğumuz bilgileri eksiksiz ve doğm bir şekilde doldurarak üye olabiliyorlar. Ocak 2013 itibariyle yabancı yatınmcıyı da Türkiye’ye yönlendirmek ve KOBİlerle evlendinnek üzere www.mergeinturkey.com’u açtıklarını belirten Buldurgan, şirket ortağım üyesi yatınmcıların da dahil olacağı bireysel katılım yatınmcısı ağı oluşturma konusunda da çalışmalara başlamış. Aynı zamanda ‘bağımsız’ yönetim kumlu üyeliği yapan Buldurgan kendi işini, sektördeki boşlukları ve fırsatlan görerek değerlendirerek kurduğunu anlatıyor.
■ Yenilikçi, cesur ve sebatkar olmak önemli.
■ Bana göre fark yaratacak en önemli unsurlardan biri; ilk ve tek olmak.
■ inovatif bir girişimin arkasında tecrübeli ve güvenilir bir kurucu gereklidir.
SEMİH ŞEFTALİ
Yenilikçilik önemli
Onu Tefal’in genel müdürü olarak tanıdık. Ardından Tefal’in içinde bulunduğu Goupe Seb’in Fransa’da pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı olarak devam etti. 2002 yılında ise sürpriz bir kararla Çarşı Büyük Mağazacılık Genel Müdürlüğünü yaptı kısa bir süre. Ancak aynı yıl ev ürünleri alanındaki tecrübesiyle bu alanda hizmet verecek bir mağazalar zinciri kurdu; Esse. Bugün Türkiye’de 33 ilde 97 mağazası bulunan bir yapıya kavuşan Esse, yeni markası Essenso ile de yayılmaya devam ediyor.
■ Projelerinizi hayata geçirmekten korkmayın.
■ Girişiminiz öncelikle fark yaratan, inovatif olan, en önemlisi önce kendilerine sonra tüketicilere ‘heyecan verici’olmalı.
■ Ürün ve hizmetlerin bu kadar hızlı tüketildiği bir dönemde yeni ve heyecanlı projeler her zaman başarıyla sonuçlanacaktır.
■ Bugün insanoğlunun temel ihtiyaçlarını çok rahat karşıladığını unutmamalı.
ÜNAL KABACA
İlgi alanlarına yoğunlaşmak
■ Kendi işini kuracaklara tavsiyem ilgi alanlarına yoğunlaşmaları.
■ Küçük de olsa cesaretli adımlar atmalarını öneririm.
■ Karşılarına her türlü zorluk çıkabilir. Çözümler üreterek ilerlemeye çalışmaları çok önemli.
■ Unutulmamalı ki öğrenmenin mutlaka bir bedeli vardır.
10 yıl boyunca Bank Asya Genel Müdürü ve yönetim kurulu üyesi olarak görev alan Kabaca, Bank Asya’dan emekli olduktan sonra iş hayatından çok da uzak kalamadı.
Enerji sektörünün bugünü ve gelecekte de önemini sürdüreceği düşüncesiyle özellikle yenilebilir enerji alanına yoğunlaşmak isteyen Kabaca, kendi şirketini kurdu. Nisan 2010 itibaren fiilen rüzgar enerjisi alanında çalıştığım söyleyen Kabaca’nın ortaklarından olduğu ABK Enerji’nin bugün Söke’de kumlu 30 MW’lık bir tesisi var. Yine aynı şirket çatısı altında 25 MW’lık üretim lisansları da bulunduğunu söyleyen Kabaca’nın Haziran 2010’da faaliyete geçen Sekoya Enerji Elektrik Üretim A.Ş kanalıyla çeşitli enerji projelerinde de ortaklığı bulunuyor.
BERRİN ÖNDER
İlk girişimi hayal kırıklığıyla sonuçlandı
Listemizde profesyonel yöneticiliği bırakıp kendi işini kuran iki kadından biri Berrin Önder, ilk genel müdür olduğunda (Caspian Yatırım Bankası’nda) 28 yaşında olduğunu hatırlatan Önder, son olarak Ak Yatırım Genel Müdürlüğü görevini yürütüyordu.
AkYatırım’da hedefleri başardıktan sonra içinde hep taşıdığı girişimcilik ruhunun etkisiyle müşterilerinden Metlife ile birlikte küçük ortak olarak Gayrimenkul Geliştirme ofisi kurduğunu, ancak 2008 Lehman krizi ile Metlife’ın Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinden bir gecede çıkma kararı aldığını anlatıyor.
Önder, SPK’nın sermaye piyasalarında deneyimi olan ve profesyonellikten girişimciliğe geçmek isteyenlere tanıdığı portföy yönetimi şirketi kurma imkanını kullanarak Logos Portföy Yönetimi’ni kurduğunu belirtiyor. İlk başlar zor olmasına rağmen işlerin ilerleyişini görmenin çok tatmin edici olduğunu sözlerine ekleyen Önder, ilk girişiminde hayal kırıklığına uğrasa da yeni girişime eşiyle birlite soyundu.
■ Kendi bildiğim işi yapmak istedim ve SPK’nın bize tanıdığı bağımsız portföy yönetimi şirketi kurma imkanından faydalandım.
■ Kendi işini kuracak arkadaşlara önerim iyi bildikleri alanda ve çok dikkatli iş planı yaparak iş kurmaları.
■ Her şeyden öncede doğru ortaklarla işe başlamaları.
Naim Koçer
Hayalini gerçekleştirdi
Naim Koçer’i Calyon Bank’ın Türkiye sorumlusu olarak tanıdık. İstanbul’a Türkiye’de bir banka satın almak üzere gelen Koçer, 2007 yılında bir seneyi aşan Oyakbank projesi Fransa-Türkiye arası politik ilişkilerinden dolayı bozulunca başka ülkeye expat olarak gitmektense Türkiye’de kalmayı tercih etti.
O dönemde profesyonel hayatına son vererek yola yatınmcı olarak devam etmeyi uygun gören Koçer, o yıllarda Türkiye’de revaçta olan gemicilik sektörüne yatırımcı olarak girdiğini anlatıyor. Birkaç sene sonra şirketi yabancı ortak Carlyle’a kısmen sattıklarını anlatan Koçer, o yıl portföy yönetim şirketi kurma kararı alıyor.
2003 yılında Türkiye’ye gelmese aynı şirketi Avrupa’da kurma planı yaptığını da dile getiren Koçer,bu alana giriş nedenlerini ise şöyle sıralıyor: “Sektörün daha çok küçük olması, bağımsızlann geleceğini açık görmem ve devletin bu konuda iimit-lendirici adımlar atması bu alana yatırım yapmama neden oldu.”
Notus Portföy’ün ana mesleği olduğunu onun etrafında özel girişim sermayesi konusunda projeleri olduğunu söyleyen Koçer, ayrıca yatırımcı ortak olarak yeme içme sektörün de projeleri bulunduğunu anlatıyor.
■ Öncelikle acele etmemeliler.
■ Gerekli bilgi ve sermaye birikimi yapmalılar.
■ Yaptıkları iş planındaki sayıları, son adımı atmadan ikiye bölüp tekrar düşünmelerini tavsiye ediyorum.
■ Zira insanın doğasında iyimserlik vardır ve yatırım hevesi ile bazı önemli noktalar gözden kaçar.
ŞADİ BURAT
“Başkasına para kazandıran kendine de kazandırır”
Eczacıbaşı Vitra’da 23 yılı Genel Müdür olmak üzere 33 yıl çalışan Şadi Burat, 2007 yılında görevinden ayrıldı ve kendi şirketini kurdu. Bugün sağlık gereci, gömme rezervuar, mobilya ve armatür üretimi yapan Key Şirketler Grubu’nun toplam cirosu 35 milyon dolara geldi. 200 kişinin çalıştığı şirket 30’a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.
“Profesyonel çalıştığı yere bir şeyler katabiliyorsa kendine de katar” düşüncesiyle kendi işini yapmaya karar verdiğini söyleyen Burat, en büyük pişmanlığının ise daha önce bu karan vermemesi olmuş.
■ Öncelikle bildiğiniz işi yapın.
■ Heyecan işin sırrı.
■ Sabır ve cesarette bu noktada çok önemli. Zira kendi işini yapma başladığınızda ilk yıl profesyonel hayatta kazandığınızın yüzde 30’unu kazanırsınız.
■ ikinci yıl yüzde 60’ını üçüncü yıl ise aşar ve sonrasında katlarsınız.
■ Unutmayın ki servet profesyonellikte elde edilmez.
Danışmanlık Şirketi Kuranlar Ağırlıkta
Eski CEO’ların kurduğu şirketlere baktığı-mızda ağırlığın danışmanlık alanında olduğu görülüyor. Kimi dış kaynak kullanımı konusunda danışmanlık veriyor, kimi yönetim danışmanlığı tercih eden isimler:
Aka Gündüz Özdemir: 2010 yılında Koç Z Holding A.Ş. Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanlığı görevinden ayrılan Özdemir, bağımsız yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra şuanda danışmanlık yapıyor. Özdemir’in özel-p likle şirket birleşmeleri, kriz yönetimi ve spor endüstrisine dönük proje geliştirdiği biliniyor.
Ayşe Botan Berker: 1999 yılından 2012 yılı Mart ayına kadar Fitch Ratings Türkiye’nin Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği S görevlerinde bulunan Berker, Nisan 2012 tarihinde Merit Risk Yönetimi ve Finansal danışmalık şirketini kurdu. Uluslararası know hovv’ı yerel bilgi ve tecrübe ile birleştiren butik bir risk yönetim şirketi olduklarını söyleyen Berker, reel sektör için de bilanço yönetimi, değerleme, finansal risk analizi, scoring, Kurumsal Risk Yönetimi sistemi kurulması gibi hizmetler verdiklerinin altını çiziyor.
Burhan Karaçam: Yapı Kredi Bankası ve ardından Koç Finansal Hizmetler’in CEO’luğunu yapan Karaçam, kendi danışmanlık şirketini kuran yöneticilerden. Karaçam, bağımsız yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra, bazı şirketlerde küçük hissedar, yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Burhan Karaçam, hissedar olduğu şirketlerin stratejilerinin oluşturulması, iş planlarının oluşturulmasına katkı yapıyor.
Cengiz Solakoğlu (Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu eski Başkanı): 37yıl süren profesyonel iş hayatına, Koç Grubunda başlayıp yine orada son veren Solakoğlu ad ve soyanın baş harflerini taşıyan CS Danışmanlık’ı kurarak kendi ifadesiyle ‘deneyiminin zekatını’ veriyor. Solakoğlu, aile şirketlerinde kurumsallaşma, satış ve dağıtım kanalının geliştirilmesi ve verimliliğinin artırılması, şirket alım satım ve birleşmelerle ilgili firma değerleme gibi konularda, uzmanı olduğu dayanıklı tüketim ürünleri, hayvancılık ve gıda sektörlerinde danışmanlık veriyor.
Haşan Denizkurdu (Vaşar Holding eski CEO’su): En son \aşar Holding’in CEO’su olarak profesyonel hayatta gördüğümüz Denizkurdu. kendine gelen teklifleri aynı tempoya girmemek için kabul etmedi. Kuğu Denizcilik ile tekne işiyle uğraşan Denizkurdu, Denizkurdu Danışmanlık şirketiyle de yabancı fonlarla birlikte çalışıyor, uygun şirket ve sektörler için fonlama yapıyor.
Hazım Ellialtı: 19 yıl çalıştığı Unilever’den 2006 yılında Eti için ayrılan Ellialtı, 2008 yılında da Eti’den ayrılmıştı. Bir süredir Şölen Çikolata’ya danışmanlık yaptığı bilinen Ellialtı, sektördeki tecrübesini artık Ellialtı Executive Coaching firması yoluyla paylaşıyor.
Kurthan Tarakçıoğlu: 2003 senesinde sektörde 10’uncu sırada iken göreve başladığı Hyundai’yi 2009’da liderliğe taşıyan Kurthan Tarakçıoğlu, 2010 Mayıs ayında bu görev inden ayrıldı. Perakende, otomotiv ve üretim başta olmak üzere farklı alanlarda faaliyet yürüten isotlar Grup’ta yönetici ortak olarak sonraki 12 ay boyunca CEO’luk görevinde bulundu. Kendi yolunu çizmeye 2011 senesinin ikinci yarısında karar veren Tarakçıoğlu, 2012 senesinin Ocak ayında ‘Kurthan Tarakçıoğlu Otomotiv Mümessillik ve Danışmanlık LtdŞti.’ adıyla bir şirket kurdu. Tarakçıoğlu, hali hazırda otomotiv sektörüne odaklı stratejik ve pratik danışmanlık veriyor.
Selma Akdoğan: Erkek egemen nakliye sektörünün ilk kadın yöneticisi olmuş, CEO’luğa kadar yükselmiş bir kişi. Profesyonel hayatı bıraktıktan sonra Todays&Tommorovv Danışmanlık şirketini kuran Akdoğan, lojistik satın alan sanayi firmaları ile lojistik hizmet üreten firmaları, bir noktada buluşturmayı amaçlıyor.
Şahin Tulga: En son HP Türkiye Genel Müdürü iken görevden ayrılan Tulga çalıştığı şirketlerde büyük ciro ve karlılık artışı sağlamakla tanınan bir yöneticiydi. 2008’den bu yana Tulga deneyim, kazanım ve uyguladığı yöntemleri stratejik yönetim danışmanlığı ile başka şirketlere aktarıyor. Tulga yakın zamanda Profıtkar Platformunu kurarak da dikkati çekti.
Tayfun Bayazıt: Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden ayrıldı ve Bayazıt Consulting Services adı altında kendi danışmanlık şirketini kurdu. Bayazıt, Doğan Holding TAV ve Migros’ta bağımsız üye olarak da görev yapıyor, ayrıca, Marsh McLennan bünyesindeki Marsh, Mercer ve Oliver Wyman’ın da yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Bayazıt, aynı zamanda gayrimenkul geliştirme amaçlı şirket kurdu.
Ufuk Esin: Lenova’daki görevinden ayrılan Esin BKE Danışmanlık şirketini kurdu. Esin, bu şirket aracılığıyla kurumlara insan kaynakları ve yönetim teknikleri konusunda rekabet gücü kazandıracak çözümler sunuyor.
Ziya Akkurt: 28 yıl bankacılık yaptıktan sonra Akbank Genel Müdürü iken görevinden ayrılan Akkurt bir dönem gıda sektöründe de yöneticilik yaptı. Ancak Akkurt, finans sektöründen çok uzak kalamadı. BPN Danışmanlık adında bir şirketin ortakları arasına giren Akkurt finansta uluslararası boyutta danışmanlık işlerine yöneldi.
Ekonomist