Güncel Ekonomi Haberleri

Geri Çekilmede Alım Fırsatı Sunan Hisseler

Küresel hisse piyasaları'nda corona virüsü tehdidi

YILA çok güçlü şekilde başlayan küresel hisse piyasaları geçtiğimiz hafta Çin’de ortaya çıkan ve birçok ülkeye de sirayet eden corona virüsü sebebiyle satış baskısı altında kaldı. BIST-100 endeksi de bu durumdan negatif etkilendi ve tarihi zirve seviyelerden yaklaşık yüzde 4 geri geldi, önceki virüs salgınlarında finansal piyasaların ortalama yüzde 5 civarında değer kaybettiğini hatırlatan uzmanlar, Çin’in dünya ticaretindeki payı nedeni ile bu rakamın biraz daha artmasından endişe ediyor. Ancak günün sonunda virüs salgını fiyatlamasının kısa vadede geçici etki yaratmasını bekliyorlar. Geri çekilmelerde ise 28 hissenin “alım fırsatı” yarattığına dikkat çekiyorlar.

“SATIŞ BASKISI GEÇİCİ”

Daha önceki virüs salgınlarında finansal piyasaların ortalama yüzde 5 civarında değer kaybettiğini hatırlatan Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü Altan Aydın, ekonomi üzerindeki etkilerinin ilk çeyrek verilerinde daha net görülmesini bekliyor. Kısa vadede satış baskısının geçici olabileceğini düşünen ve BIST-100 endeksinde 118 bin 500-119 bin 500 bölgesini önemseyen Aydın. “Orta vadede bu seviyeleri alım bölgesi olarak görüyoruz. 116 bin seviyesi ise ana destek konumunda” diyor. Corona’nın ortaya çıkmasından bu yana ekonomik verilerin ikinci planda kaldığını kaydeden Aydın şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bir süredir ekonomik gelişmelerden ziyade siyasi faktörler daha etkili oluyor. ABD-Iran, ABD-Çin ilişkileri, Avrupa’daki siyasi gündem kısa vadede risk olarak görülebilecek faktörler, özellikle FED ve ECB’nin para politikalarının gidişatı finansal piyasalar üzerinde etkili olacaktır. Yerel varlıklar açısından ise ABD ile ilişkiler, Libya meselesi gibi faktörler risk olarak izlenebilir.”

Öte yandan Aydın, 2020 stratejisini belirlerken gerileyen faiz ortamı, 2019’dan daha iyi bir büyüme dönemi ve hali hazırda cazip değerleme çarpanlarının, Türk hisse senetleri için oluşabilecek risk fiyatlamalarının da alım fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret ettiğini söylüyor. Ayrıca kredi derecelendirme kuruluşlarından gelebilecek not/görünüm iyileştirmelerinin de potansiyel katalizör görevi göreceğini düşünüyor. Bu nedenle virüs salgını fiyatlamasının kısa vadede geçici etki yaratmasını bekliyor.

Aydın geri çekilmelerde ise, Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, TSKB, Soda Sanayi, Trakya Cam, Kardemir D, Torunlar GYO, Emlak Konut GYO, TAV Havalimanları, Türk Hava Yolları, Koç Holding, Sabancı Holding, Şişecam, Aselsan, Ford Otosan, Tofaş Oto ve Migros’tan alım yapılabileceğini söylüyor.

hisse senedi

“GERİ ÇEKİMELER DEĞERLENDİRİLMELİ”

İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin de Borsa İstanbul’un yaşadığı rallinin ardından küresel piyasalarla birlikte özellikle corona virüsünün etkisiyle bir düzeltmeye girdiğini ancak bu düzeltme hareketinde global piyasalara göre güçlü bir duruş gerçekleştirmeyi de başardığımızın altını çiziyor. Geri çekilmenin 116 bin seviyelerine kadar sürebileceğini düşünen Şahin, bu bölgelerin güçlü destekler içerdiğini belirtiyor. Virüs dışında bizler için en büyük riskin Avrupa ekonomilerindeki durgun seyir olduğunu da kaydeden Şahin şu değerlendirmeyi yapıyor: “En büyük ihracat pazarımız olan Euro Bölgesi ve artık birlikten çıkan İngiltere’de ekonomik gidişat çok iyi değil. Para politikası destekleyici ve genişleyici olmaya devam etse de tek başma yetmiyor. Artık mali politikaların devreye girmesi ve ekonomiler üzerinde etkisini artırması lazım.”

Şahin, yurtiçinde ise faizlerin düşüş trendinin devam ettiğini hatırlatarak bu trendin biraz sekteye uğrayacağını özellikle TCMB’nin adımlarının bir süre duracağını düşünüyor. Ancak düşen faizlerin tam olarak Borsa İstanbul’da fıyatlamalara yansımadığını dile getirerek; yaşanan rallinin buradaki düşüşün yanında az kaldığını dolayısıyla geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirmenin doğru bir davranış olduğunu düşünüyor. Ancak geri çekilmede de hisse seçerken dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, mevcut konjonktürden fayda sağlayacak hisselerin yükselişte de ön plana çıkmasını bekliyor. Şahin, virüs tehlikesi dolayısıyla fazla zarar gören hisselerin, salgm sona erdiğinde endeksin üzerinde performans göstereceğini de düşünüyor. 202 O’de güzel bir büyüme hikayemiz olduğunu ve bu hikâyenin ön plana çıkaracağı hisse ve sektörler bulunduğunu belirten Şahin, “Özellikle bankacılık, otomotiv, havacılık, GYO gibi sektörler için 2020 iyi geçecek. Bu sektörde faaliyet gösteren şirketler bu yıl iyi performans gösterecektir. Yatırımcılar mutlaka mevcut durumu iyi değerlendirmeli ve hisse seçmeli” diyor.

Şahin geri çekilmelerde ise, Akbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Türk Hava Yolları, Pegasus. TAV Havalimanları, Kordsa, Soda Sanayi, Alarko Holding, Petkim, Tekfen Holding, Aselsan, Ford Otosan, Tofaş Oto, Emlak Konut GYO, Eczacıbaşı İlaç, Şişecam, Koza Altın, Anadolu Cam ve Ereğli Demir Çelik’te alım yapılabileceğini söylüyor.

TAV Havalimanları, Türk Hava Yolları, Koç Holding, Sabancı Holding, Şişecam, Aselsan, Ford Otosan, Tofaş Oto ve Migros’tan alım yapılabileceğini söylüyor.

Yunus ŞAHİN / İnfo Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Alarko Holding bir enerji şirketine dönüştü”

ALARKO HOLDİNG: Uzun süre taahhüt ve gayrimenkul işleriyle öne çıkmış olsa da mevcut haliyle Alarko bir enerji şirketine dönüşmüş durumda. Üretim tarafında Karabiga Termik Santrali, Karakuz HES ve Gönen HES satış ve dağıtımda da Mepaş ve Medaş ile çalışmalarını sürdürüyor. Alarko Holding’in kârı da büyük oranda enerji sektöründen geliyor. Yılın ilk ayında işler yolunda gözüküyor. Elektrik fiyatları geçen yıl ortalamalarının üzerinde seyrediyor. Gayrimenkul tarafında ise şirket çok değerli arazilere sahip ve bu alanların bazılarında proje gerçekleştirme planları mevcut. Alarko Holding hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 49 yükseliş potansiyeli ile 9.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

PEGASUS HAVAYOLLARI: 2019’da yatırımcılarını en çok mutlu eden şirketlerin başında Pegasus geliyor. TL’nin değer kaybı turizm sektöründe rekorları beraberinde getirmişti. 2020’de de turizm sektörünün iyi olmasını bekliyoruz. Yükselen marjlar ve iyi hava trafiği sonucunda son çeyrekte şirketin güçlü FAVÖK açıklamasını bekliyoruz. Şirket mevcut fiyatıyla 5.9 F/K ve 4.2 FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görüyor ve gelen finansallar ile bu rakamlar daha da gerileyecek. Pegasus hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 40 yükseliş potansiyeli ile 9.48 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞECAM: Son çeyrekte hem Anadolu Cam hem de Soda Sanayi’nin yüksek marjları fınansallarını destekleyici olacak. Döviz kurunun son çeyrekteki yükselişinin pozitif katkısıyla şirketin net kârının yıldan yıla yüzde 75 yükselerek 440 milyon TL olmasını bekliyoruz.

Gelen net kârla birlikte şirketin çarpanları da gerileyecek. Yıllık fınansallarının ardından şirketin temettü ve bedelsiz sermaye artırım kararı alması da beklentilerimiz arasında yer alıyor. Şişecam hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile 6.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Altan AYDIN / Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü
“Soda Sanayi hisselerini beğeniyoruz”

SODA SANAYİ: Soda külü pazarında global bir oyuncu olan Soda Sanayi, 75 üzerinde ülkeye ihracat yaparken, şirketin gelirlerinin (9 A19 itibariyle yüzde 53’ü dolar, yüzde 41’i euro) önemli bir bölümü yabancı para bazlı. Maliyet tarafında ise yerel ve yabancı para oranları dengeli. 2018’de kur tarafında yaşanan hareketliliğin fınansallar üzerinde yarattığı yüksek baz etkisi, Bosna fabrikası buhar kazanındaki planlı bakım çalışması ve Kromsan fabrikasındaki yenileme yatırımı sebebiyle hacim tarafında yaşanan daralma, artan doğalgaz fiyatları ile 2019’da şirket hisselerinin performansının endeksin yüzde 27 gerisinde kalmasında etkili oldu. 2020 yılında bakım ve duruşlar olmadan soda külündeki 2.36 milyon tonluk tam kapasitenin satılabilecek olması, soda külü fiyatlarında dolar bazında yüzde 2 artış görüleceği öngörümüz ve şirketin cam elyaf iş kolunun ciroya katkısının artacağı beklentimiz nedeniyle Soda Sanayi’yi beğeniyoruz. 2020’de ciro ve FAVÖK’ünün sırasıyla yıllık yüzde 20 ve yüzde 23 artış göstermesini bekliyoruz.

2019’u yüzde 23.5 seviyelerinde FAVÖK marjı ile tamamlamasını beklediğimiz şirket için 2020 ve sonrasında yüzde 24-25 bandında FAVÖK marjının sürdürülebilir olduğu görüşündeyiz. Soda Sanayi hisselerinde yüzde 43 yükseliş potansiyeli ile 9.24 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ASELSAN: İkincil halka arzdan sağlanan gelirlerin etkisiyle 2 Ç18 sonunda 2.9 milyar TL olan net nakit pozisyonu, tahsilatlardaki gecikmelere bağlı olarak artan işletme sermayesi ihtiyacı nedeniyle, 3 Ç19 sonu itibariyle 412 milyon pozisyonuna dönüşen Aselsan’da bu sürecin piyasa tarafından aşırı olumsuz fiyatlandığını ve 2019’da endekse göre yüzde 38 negatif ayrıştığını gördük. Üretilen güçlü operasyonel sonuçlara ve tarihsel olarak bakiye siparişlere rağmen şirket hisselerindeki olumsuz performansın arkasında, Türkiye’ye yönelik ambargo tehditlerinin ve şirketin bozulan işletme sermayesinden çok süregelen iş yapış tarzının devam edip etmeyeceğine yönelik endişelerin olduğu inancındayız. Aselsan’ın bugünkü duruma gelmesinde mevcut iş modelinin önemli bir katkı sunduğunu düşünüyor ve bu modelin devamlılığı konusundaki soru işaretlerini yersiz bulduğumuzu belirtmek istiyoruz. Şirketin, 1 Ç13’den 3 Ç15 sonuna kadar uzunca bir süre üst üste net borç pozisyonu ile operasyonlarını sürdürdüğünü göz önünde bulundurarak, hali hazırdaki düşük kaldıraç kullanımı nedeniyle ek finansal borçlanmaya gitmek için yeterli alanının olduğunu düşünüyoruz. Gerek Türkiye’nin öncelikleri, gerekse Aselsan’ın savunma sanayiindeki yeri dikkate alındığında şirketin güçlü büyüme hikayesinde herhangi bir bozulma görmüyoruz. Aselsan hisselerinde yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 30.14 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TURK HAVA YOLLARI: İstanbul Havalimanı’na taşınma, zayıf iç talep, artan yakıt dışı birim giderler, Boeing 737 MAX krizi ve Airbus uçak teslimatında yaşanan gecikmeler nedeniyle operasyonel olarak zor bir yıl geçiren THY için 2020’nin gerek operasyonel, gerekse de hisse performansı açısından pozitif bir görünüme işaret ettiğini düşünüyoruz.

2020’de dış talepte devamını öngördüğümüz olumlu seyrin, iç taleple desteklenmesini bekliyoruz. İyileşen talep ve fiyatlama ile yurtiçi birim gelirlerde olumlu seyir beklerken, başta Avrupa olmak üzere artan rekabetin yurtdışı birim gelirlerinde yarattığı riskleri göz ardı etmiyoruz. Ancak bu risklerin, birim giderler tarafında öngördüğümüz iyileşme ile fazlasıyla telafi edileceğini tahmin ediyoruz. Şirket yönetimi, personel, satış-pazarlama, bakım, komisyon ve havalimanı giderleri dahil pek çok alanda maliyetleri azaltmaya yönelik Eylül 2019’da başlattığı program sayesinde 4 Ç19’da 100 milyon dolar tutarında tasarruf etmeyi planlıyor. 2020’de pozitif etkilerini sürdürmesini beklediğimiz bu önlemlerin, filoya eklenen/eklenecek enerji verimliliği yüksek yeni nesil uçakların da katkısıyla toplam birim giderlerde iyileşmeyi desteklemesini bekliyoruz. İstanbul Havalimanı’nda ağırlıklı olarak iç hat uçuşları için kullanılması planlanan üçüncü pistin 2020 ortalarında tamamlanarak, yüksek sezonda aktif hale geleceğini ve böylece taksi sürelerinde düşüş başta olmak üzere operasyonel verimliliği artıracağını düşünüyoruz. 2020’de filosuna 30 adet uçak (16’sı dar, 14’ü geniş gövde) ekleyecek olan THY’nin, uçuş yasağının devam etmesi halinde Boeing 737 MAX’lerden dolayı kapasitede oluşan boşluğu ek kiralamalarla telafi edeceğini tahmin ediyoruz. THY hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile 18.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İdil Taraklı

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu