Gençlerin en çok tercih ettiği alan: Pazarlama
Bir yanda işsizlik var, diğer yanda ise yetenek kıtlığı. Arzı sınırlı olan yetenekler için şirketler kıran kırana rekabet ediyor. En iyi yetenekleri çekmek için gençlerin ilgi alanlarını bilmek büyük önem taşıyor…
YETENEK kıtlığı çeken ülkeler diye bir sıralama varmış. Bilmiyordum, öğrenmiş oldum. Diğer ülkeleri ifşa etmeyelim ama ülkemizin bu listede beşinci sırada olduğunu söyleyelim. Yani Türkiye, yetenek kıtlığında dünyada beşinci sırada yer alıyor, insan kaynakları yöneticilerinin yüzde 66’sı açık pozisyonlarını uygun yeteneklerle dolduramadığını belirtirken Türkiye’de Y kuşağı (1980 ile 2000 arası doğanlar) ortalama 1.5 yılda bir iş değiştiriyor.
Nedir bu alfabenin son harfi kuşaklardan çektiğimiz, desek yanlış olmayacak herhalde. Böylesi bir tabloda en iyi yetenekleri çekmek ve organizasyona dahil etmek için genç yeteneklerin hangi alana ilgisiz olduğunu bilmek büyük önem taşıyor.
EN ÇOK ÇALIŞILMAK İSTENEN ALANLAR
Tüm bunları neden yazıyoruz? Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şirketleriyle seçkin yeteneklerini buluşturan online kariyer platformu Toptalent.co, bilgi açığını kapatmak üzere Türkiye’nin önde gelen 50 üniversitesinde dört yıllık bölümlerde okuyan veya yeni mezun olmuş 18-25 yaş arasında, 5130 genç yeteneğin dahil olduğu, Türkiye’yi temsil eden bir araştırma gerçekleştirdi: “Türkiye’de En Çok Çalışılmak İstenen İş Alanları”.
İlgimizi çeken araştırmada, en iyi yeteneklerin en çok çalışmak istedikleri alanları cinsiyet, okul, not ortalaması, okunulan bölüm gibi farklı kırılımlarla inceleyen Toptalent.co, insan kaynakları departmanlarında çalışanlara oldukça faydalı bilgiler sunuyor.
Türkiye’nin önde gelen altı üniversitesinde okuyan, mühendislik veya sosyal bilimler bölüm ayrımı olmaksızın yeteneklerin en çok çalışmak istedikleri alanlar; pazarlama (yüzde 20), Ar-Ge (yüzde 14), finans (yüzde 10), mühendislik (yüzde 10) ve satış (yüzde 7). Kadın-erkek oranlarının dağılımına bakıldığında ise insan kaynakları, kurumsal iletişim ve reklam alanı kadınlar tarafından öncelikli çalışılmak istenen alanlar olarak öne çıkıyor. Finans, bilgi teknolojileri, satış alanlarında ve start up şirketlerinde çalışmak konusunda erkekler kadınlardan daha istekli.
MÜHENDİS, MÜHENDİSLİK YAPMAK İSTİYOR
Araştırmaya göre mühendislik okuyan yeteneklerin yüzde 66’sı çalışmak istedikleri ilk alanları mühendislik, Ar-Ge, üretim olarak gösteriyor. Dolayısıyla mühendislerin, mühendislik yapmak konusunda net kararları var. Kendi mesleğini icra etmek konusunda en çok öne çıkan bölümün mühendislik olduğunu belirten Toptalent.co, mühendislerin mühendislik dışında yapmayı en çok istedikleri alanı pazarlama (yüzde 7) olarak belirtiyor. Sosyal ve fen bilimleri okuyan yeteneklerin ise en çok çalışmak istedikleri alanlar; insan kaynakları (yüzde 19), pazarlama (yüzde 16), finans (yüzde 13) ve dış ticaret (yüzde 8) olarak öne çıkıyor. Not ortalaması 3 üzerinde olup mühendislik okuyan yeteneklerin tercihleri mühendislik (yüzde 29), Ar-Ge (yüzde 24), üretim (yüzde 11) ve tedarik zinciri (yüzde 8) iken not ortalaması 3 üzerinde olup sosyal ve fen bilimleri okuyan yeteneklerin ise tercihleri insan kaynakları (yüzde 19), pazarlama (yüzde 18) ve finans (yüzde 12) olarak belirtiliyor.
“DEVRAN ONLARIN DEVRANI”
Çok değil daha 20 yıl önce Bilişim ile ilgili pozisyonların çok popüler olduğu düşünülürse bu eğilim değişimi benim gibi bilişimcilere ilginç geliyor. Fakat yadırgamamalıyız. Çünkü bu kuşağın normalleri ile bizim kuşağın normallerinin aynı olmasını bekleyemeyiz. “Devran onların devranı” der eskiler. Biz de bunu içselleştirmeliyiz.
Sonuç olarak, şirketlerin doğru yeteneğe ulaşma konusunda yaşadığı zorlukları göz önünde bulunduran araştırma, önemli veriler sunuyor. 1980’li yıllarda çalışmak isteyenler çalışacakları şirketleri ve kurumlan pek sorgulamazlardı. Önemli olan çalışmaktı. Şimdilerde ise arzı sınırlı olan yetenek için şirketlerin rekabetçi olmaları gerekiyor. Dolayısıyla şirketlerin işveren markası bilinirliğini artırması, istek yaratması ve yetenekleri harekete geçirmesi gerekirken “Şirketimi ideal çalışma yeri yapan şey nedir? Şirketimizin yetenek tanımı nedir? Yetenekler neden bizim şirketimizi seçmeliler?” gibi soruların yanıtlarını verebilmeleri gerekiyor.