Genç girişimciler internetten pırlanta satıyor
İnternetten 10 bin pırlanta satacaklar
Genç girişimciler Ertuğrul Belen ve Nurettin özdoğan’ın Zen Pırlanta’nın sahibi Emil Güzeliş ortaklığıyla altı ay önce hayata geçirdikleri www.divaspirlanta.com, Türkiye’nin her tarafına uygun fiyatlarla pırlanta satıyor. Birinci yılın sonunda 10 binin üzerinde ürün satmayı hedefleyen ortaklar, şu anda bu hedefin yüzde 45’ini yakalamış durumda. Siteden, Dubai, Almanya ve İngiltere’ye de satış yapılmaya başlandı.
Başta internet olmak üzere yeni bilgi teknolojilerinin gelişimiyle başlı başına bir sektör haline gelen e-ticaret, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı bir şekilde büyüyor. Internet kullanım oranıyla paralel şekilde büyüyen e – ticaret sektörü her yıl yüzde 50’ye yakın bir büyüme gösteriyor.
Öyle ki geçen yıl 22.9 milyar lira hacme ulaşan sektörün büyüklüğünün 2012 sonunda ise 34 milyar lirayı bulması bekleniyor. Türkiye’de bugün 5 milyonun üzerinde internet üzerinden alışveriş yapan kullanıcı sayısının da 2016’ya gelindiğinde on katın üzerinde büyüyeceği öngörülüyor. Veriler, Türkiye’nin dünyada e-ticaret alanında en hızlı pazarlarından biri olduğunu gerçeğini ortaya koyarken, pek çok girişimciyi de tetikliyor. Ertuğrul Belen ve Nurettin Ozdoğan da geleceği e-ticarette gören bu genç girişimcilerden.
Tüketicilerin alışverişlerini online olarak yapmaya alıştıklarını gözlemleyen iki arkadaş, kurduklan www.divaspirlanta .com adresi üzerinden uygun fiyatlı pırlanta takı satışı gerçekleştiriyor. Pırlanta sektöründe Zen Pırlantanın üretim ve sektör deneyimini de arkalarına aldıklarını belirten Divas Diamond ortaklarından Ertuğrul Belen,” Birinci yılın sonunda 10 binin üzerinde ürün satmayı hedefliyoruz. Şu anda bu hedefin yüzde 45’ini yakalamış durumdayız. Birinci yılımızın sonunda 3 milyon lira ciro hedefliyoruz. Açılalı altı ay olmasına rağmen yabancı yatırımcılar sitemizle ilgilenmeye başladı” diyor.
Hedefi 30 milyon lira
Türkiye’de pırlantalı takı pazarının büyüklüğü 1.5 milyar lira olarak hesaplanıyor. Divas Diamond da önümüzdeki beş yılda yüzde 1 ya da 2’lik pazar payı hedefliyor. Sitenin önümüzdeki beş yılda ulaşmayı planladığı ciro ise 30 milyon lira. 2012 yılında Türkiye’de dikey e -ticaretin gelişeceğini öngördüklerini ve kadınlara alışveriş yaptırmayı hedefledikleri için böyle bir site kurduklarını söyleyen Belen, “Ayrıca pırlanta kullanmanın herkesin hakkı olduğunu düşündük. Bütün bu görüşler doğrultusunda da mağaza açmadan, sadece internet sitemizden satış yapmak için altı ay önce sitemizi faaliyete geçirdik. Dört kişilik bir ekiple Türkiye’nin her noktasına uygun fiyatlı pırlanta satıyoruz. Ayrıca Dubai, Almanya, İngiltere’de satışlarımız başladı. Amazon.com’dan onay aldık. İlk kez Türkiye’den bir pırlanta şirketi Amazon’da mağaza açacak. Avustralya ve İngiltere’den de onay alma aşamasındayız” diye anlatıyor.
Adını ‘Dives’ten aldı
Belen ve Özdoğan’ın kesişme noktaları e-ticaret olmuş. Daha önce PricevvaterhouseCoopersTürkiye’de ve kendi aile şirketleri Sihir Mobilya’da farklı görevlerde çalışan Belen, e-ticaretteki gelişmeleri yakın takibe almış. Türkiye’nin ilk kurumsal sosyal medya stratejik planlama ajansı Dekatlon Buzz’un kurucusu olan arkadaşı Nurettin Özdoğan da onun gibi e-ticaret alanında yeni bir şeyler yapmak peşindeymiş. Bunun için de hisselerini devredip tamamen bu alana odaklanmış. Sonrasında iki arkadaş birlikte hareket etmeye karar vermiş ve ‘İnternetten ne satabiliriz?’ üzerine çalışmalar yapmış. Kadına yönelik bir site açma konusunda hem fikir olan ikili, onlarca iş arasından kadınlara ulaşabilir fiyatlarla pırlanta satmayı seçmişler.
Türkiye’de son yıllarda her şeyin bir arada satıldığı yatay e-ticaret sitelerinin ağırlıklı olduğunu, ancak 2012 yılında sadece bir ürüne yönelik sitelerin yaygınlaşarak dikey e- ticaretin gelişeceğini öngördüklerini söyleyen Belen, “Sadece ayakkabı, sadece gözlük, sadece saat gibi ürünlerin satıldığı e-ticaret siteleri gelişiyor. Biz de bunun için sadece pırlanta satmaya karar verdik. Altı ay önce sitemizi açtık. 1 milyon dolarlık yatırım yaptık. Markamıza İngilizce zenginlik anlamına gelen ‘Dives’ kelimesinden yola çıkarak ‘Divas’ adını verdik.
Hedef 30 milyon lira ciro
Türkiye’de pırlantalı takı pazarının büyüklüğü 1.5 milyar lira olarak hesaplanıyor. Divas da önümüzdeki beş yılda yüzde 1 ya da 2’lik pazar payı hedefliyor. Sitenin önümüzdeki beş yılda ulaşmayı planladığı ciro ise 30 milyon lira. Divas’ın arkasında, uzun yıllardır pırlanta sektörde faaliyet gösteren Zen Pırlanta’nın tasarım, üretim gücünün yanı sıra sektör tecrübesi de var. Pırlanta üzerine internetten satış yapmaya karar verdikten sonra Zen Pırlanta’nm sahibi Emil Güzeliş’in kapısını çaldıklarını ve böyle bir işbirliğinin doğduğunu dile getiren ortaklardan Nurettin Özdoğan, şöyle devam ediyor: “ Emil bey fikrimizi çok beğendi ve ortaklık teklif etti. Yüzde 50 ortak olduk. Farklı bir marka yaratmanın doğru olduğunu söyledi. Bunun sonucunda ‘Divas’ ortaya çıktı. Avrupa’nın önde gelen pırlanta tesisine sahip olan Zen’de, Divas için ayrı bir üretim bandı kurduk. Kendi tasarımlarımızı imal etmeye başladık. Mağazalaşmak yerine sadece internetten satışa odaklandık. AVM’ler ve cadde mağazalarında kiralar ve giderler oldukça yüksek. Biz mağazalaşmadığımız için bu maliyetlerimiz de yok. Üstelik sadece 4 kişilik bir ekibiz. Bütün firmalar operasyonel giderlerini genelde ürün birimine yansıtırlar. Bizim gider kalemimiz düşük olduğu için bu durumu ürün fiyatlarımıza yansıtıyoruz. Bizden uygun fiyatlı pırlanta olmadığı konusunda iddialıyız.”
Altın yükselince satışları arttı
Siteyi faaliyete geçirdikleri 1 Eylül 2011 tarihinde altın fiyatlarında büyük bir artış olduğunu hatırlatan ve bu durumun satışları için olumlu bir etki yarattığına değinen Ozdo-ğan, şunlan anlatıyor: “Sitemizi açarken fiyatlarımızı çok iyi belirlemiştik. Ama bir anda birinci ayın sonunda işler farklı gelişti. Çeyrek altın fiyatını pırlanta sattığımız için düğün, doğum günü gibi günlerde bizim ürünlerimiz tercih edilir oldu. Üstelik bizden aldıkları ürünleri istedikleri şehre ve adrese kadar gönderdiğimiz için ilgi yoğun oldu. Pırlanta her zaman lüks aksesuar olarak algılanmıştı. Bin liranın altında ürün bulmak çok zordu. Ama biz ‘akıllı tasanmlar’ı geliştirdik. Pırlantayı değerini düşürmeden, herkesin satın alabileceği bir hale getirdik. Fiyatlarımız 99 liradan başlıyor.”
Özlem Bay Yılmaz